Lahiomutsi Kaunissaari Sipoo Helsinki Telttailu Retkeily Lasten kanssa Saariretki-7456 kopio

Kaupallinen yhteistyö: Fazer Leipomot Oy

Alan valua unesta hiljalleen ympäröivään todellisuuteen. Telttakangas rahisee hiljaa tuulessa yläpuolellani ja meren verkkaiset aallot kohisevat kauempana rantakiviin. Teltan sisälle on jostain löytänyt tiensä muurahainen, joka vaeltaa teltan katon saumassa eksyneen näköisenä. Puoliso ja lapset tuhisevat vielä siinä ihan vieressä, kylki kyljessä, hiukset unipörrössä. Avaan teltan vetoketjun hiljaa ja puikahdan ulos.

Rantahiekka tuntuu yön jäljiltä vielä viileältä paljaisiin varpaisiin, mutta mäntypuiden takaa pilkahteleva aurinko lupailee lämmintä päivää. Vedän päälle villapaidan ja kävelen rantaan. Venyttelen vetäen keuhkot täyteen raitista ilmaa, ja lokit kieppuvat kesää huutaen horisontin yllä. Tämä tässä on ehkäpä paras hetki retkestä: telttayön jälkeinen aamu. Ei ole kiire minnekään, ja vielä on paljon aikaa kellua ajattomuudessa.

Pesen hampaat, vedän hiukset sotkuiselle nutturalle ja alan kaivella aamupalatarvikkeita esiin. Aamupala on mielestäni päivän tärkein ja ihanin ateria, myös ja etenkin retkellä. Kaunissaaren-retkellämme meillä on käytössä retkikeittiön kaikki mahdollisuudet: tulella lämmitettävät keittolevyt, keittokatoksesta lainattavat ylimääräiset astiat, retkikeitin ja vielä juokseva vesikin. Nyt onkin mahdollisuus laittaa pöytä koreaksi!

Jos kotona hellan saa napista painamalla päälle, retkellä pitää ottaa ensin kirves käteen. Pilkon Helsingin kaupungin retkeilijöille tarjoamia puita pienemmäksi ja kaivan sitten vielä puukon esiin. Puut ovat märkiä, joten veistän niihin suosiolla tikkuja, joihin tuli tarttuu helpommin kiinni. Kun tuli sitten monen minuutin sähellyksen ja ähellyksen jälkeen alkaa humisten ja naksuen luoda lämpöä, istun kädet noessa toviksi vain ihailemaan tulen tanssia.

Muutkin alkavat heräillä, ja hekin kerääntyvät unihiekan rippeet silmissään keittokatokselle. Puuro keittyy pulpahdellen avotulella, ja viereisessä kattilassa kananmunat pomppivat hiljalleen kiehuvassa vedessä. Lapset alkavat sekoittaa ystäväperheen avustuksella lettutaikinaa.

Oli kyseessä minkälainen retki vain, mukana on tietenkin pusseittain kunnon leipää. Se on retkieväänä mainio, sillä leipä säilyy lämpimässäkin, sen ympärille tai kylkeen taikoo monenmoista ateriaa ja se on täyttävää. Siinä on myös jotakin syvää pohjoismaalaisuutta ja yhteyttä luontoon, kun lapsi hiekkaa varpaissaan ja neulasia hiuksissaan istuu kannolla tai rantakalliolla mietteissään ja leipää järsien.

Lapset huomaavat keittokatoksen vieressä olevan kelopuun, jonka kaarna oli tipahdellut isoina lohkoina maahan. Niistähän saa hyvät tarjottimet leiville, he keksivät! Meillä on saaressa mukana ruisleipää ja kauraleipää, joista kaikki ovat yhteistyökumppanini Fazer Puikulan valmistamia. Tuo rukiinen Fazer Puikula Täysjyväruis on klassikko, samaten kuin Fazer Puikula Pehmeämpi jälkiuuni, ja nyt niiden rinnalla leipähommissamme kulkee Fazer Puikula Pehmeämpi 100Kaura-leipä.

Kelta-valkoraitaisesta pussista leipähyllyllä tunnistettava 100Kaura on nimensä mukaisesti valmistettu 100 prosenttisesti suomalaisesta kaurasta. Sen makutestejäkin voittaneen mehevän pehmeän koostumuksen salaisuutena on leivonnassa käytetty haudutettu kaurapuuro. Puuron lisäksi kauraa on leivässä hiutaleina, leseinä, jyvinä ja jauhoina. Mehevyyden takaamiseksi reseptissä on käytetty vehnägluteenia, joten leipä ei ole gluteeniton.

Kun leivät ovat valmiita ja hedelmät pilkottu, jaetaan puurokattilallinen kaikkien retkeläisten lautasille. Päälle ripotellaan viime kesän retkillä poimittuja ja sitten pakastettuja mustikoita. Alkaa muuten pakkanen olla melko tyhjillään, mutta onneksi metsä taas pian suo herkkujaan siellä samoaville. Puoliso on keittänyt retkipressopannulla kahvit, jotka hän kaataa kuksiin.

Lapset taitavat eniten odottaa jälkkäirilättyjä, mutta oma retkiaamujen lempparikaksikko on tässä: toisessa kädessä leipä, toisessa kuksallinen höyryävää kahvia.

Ps. Lähiömutsin Instagramissa on meneillään Fazer-arvonta. Siellä voitte myös seurata Storyjen puolella tämän viikonlopun saariretkeämme, jolla aloitamme lasten tänään alkaneen kesäloman.

Jaa