Kaupallinen yhteistyö: Kustantamo Schildts & Söderströms

Tänään on luvassa joululahjavinkkejä uusista erinomaisista lastenkirjoista sekä meillä kulmistaan kuluneiksi rakastetuista niteistä. Tuolta alempaa löydät myös alekoodin kirjakaupoille. Kirja on mainio joululahja juurikin lapsille, sillä satuja todellakin luetaan monen monta kertaa. Ja kun lapsi varttuessaan siirtyy lastenkirjoista eteenpäin, aina jostain löytyy lastenhuoneen kirjahylly, johon hyvät satukirjat ovat tervetulleita.

Tällä kertaa valitsin esittelyyn kirjat yhteistyökumppanini Schildts & Söderströms -kustantamon valikoimista. Se oli helppo tehtävä, sillä heidän lastenkirjavalikoimansa on timanttinen. Itse aloin kiinnittää kirjojen kulmissa lukeviin kustantamoihin huomiota vasta omaa esikoiskirjaa kirjoittaessani. Tajusin silloin, että kustantamoilla on eri tyylit ja vahvuudet. S&S:n vahvuus on ottaa lastenkirjavalikoimiinsa tärkeitä ja hankaliakin aiheita, joita kustannusalan isommat tekijät tuntuvat välttelevän.

S&S:n kustantamia lastenkirjoja ei tule vuodessa montaa, mutta ne ovat poikkeuksetta laatuluettavaa. Kuvituksesta nauttii sekä aikuisen että lapsen silmä ja tarinat ovat oivaltavia. Näitä kirjoja on aikuisenkin kiva lukea. Parhaimmillaan sitä fiilistelee sanoja niin paljon, että niitä oikein maistelee lukiessaan. Kas näin:

Elena Favilli ja Francesca Cavallo: Iltasatuja kapinallisille tytöille

En pysty tiivistämään tämän kirjan hienoutta näin lyhyeen tilaan, mutta koitan: r-a-k-a-s-t-a-n tätä kirjaa. Se kertoo 100 tositarinaa tytöistä ja naisista, jotka ovat ihan oikean elämän supersankareita. Osa heistä on elänyt kauan aikaa sitten, osa elää yhä. He ovat esimerkiksi merirosvoja, tieteilijöitä, vapaustaistelijoita, taitelijoita ja astronautteja. Nämä satuprinsessat ovat todella muuttaneet maailmaa ja kulkeneet rohkeina itse valitsemiaan polkuja. Vaikka fiktiiviset hahmot ovat lapsille ja heidän mielikuvitukselleen tärkeitä, on ihanaa voida tarjota rinnalle tällaisia esikuvia.

Jokainen kirjan tarina on sivun mittainen ja sen vieressä on eri kuvittajien tekemät potretit tarinan sankarista. Teksti on kirjoitettu satumuotoon, vaikka sen jokainen sana on totta. Kirja tarjoaa uutta tietoa myös aikuiselle lukijalle, mutta parasta on ollut nähdä se into ja oivallus, jonka kirja on saanut pian kuusivuotiaassa esikoisessa aikaan. Ihmeitä tehdäkseen ei tarvitse taikasauvaa.

Sanna Mander: Avain hukassa

Tämän vuoden lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-voittajan sivuilla päästään kurkistamaan erään kerrostalon eri koteihin ja tutustumaan sen erilaisiin ihmisiin. Talossa asuu muun muassa netissä trollaava Erkki, kuninkaanlinnasta yksiöön muuttanut prinsessa ja juhlia rakastava Laineiden perhe.

Ostin tämän kirjan kirjamessuilta ihan vain sen herkullisen kuvituksen ansiosta. Enkä ole ainut, joka siitä on vaikuttunut: Finlandian lisäksi Mander voitti tänä vuonna Rudolf Koivun -lasten- ja nuortenkirjakuvituspalkinnon. Talon jokaisen asukkaan tarina on kirjoitettu riimitellen runomuotoon. Kirja ilmestyi alun perin ruotsiksi, ja Mander on itse tehnyt myös suomenkielisen niteen tekstit. Talon asukkaiden tarinoissa onkin veikeää sanoilla leikittelyä, jota aikuisen on kiva lukea ja lapsen kuunnella.

Vuokko Hurme: Kiepaus

Muistatte ehkä, kun kirjoitin tästä Huimaa-lastenfantasariakirjasarjan ensimmäisestä osasta enemmän täällä? Kiepaus-kirjan päähenkilö on kahdeksanvuotias Lenna, joka asuu Kardumissa, maailmassa, joka on kääntynyt ylösalaisin. Se on Lennalle ihan tavallista, sillä hän on elänyt koko elämänsä niin. Arki on oikeastaan aika tavallista, kunnes Kardumista alkaa loppua puhdas vesi ja Lennan perheineen on lähdettävä etsimään parempaa tulevaisuutta muualta.

Pidän siitä, että Kiepauksen kerronnassa ei aliarvioida lapsilukijoita. Kirjassa katsotaan maailmaa, elämän pieniä iloja ja suuria pelkoja lapsen silmin. Kirja ei lässytä tai kaunistele, mutta ei myöskään paisuttele ja kauhistele. Itse luin kirjaa iltasatuna lapsille, mutta se sopii myös sujuvasti lukevan pikkulukutoukan itse luettavaksi.

Matti Airola: Isin ja tyttöjen lettikirja ja Isin ja tyttöjen lettikirja Bileet!

Nämä kirjat mullistivat meidän perheen aamut. Enää ei tarvinnut kriiseillä Ronja Ryövärintyttären kanssa sen kanssa, että hiukset tulivat edes harjatuiksi. Sain vihdoin harjata hiukset ilman itkua ja mikä parasta; alkaa tehdä lapselle lettejä!

Nykyarjessa ei enää ehditä joka päivä istua lettikampauksia vääntämässä, ja lettikirjoista on tullut meidän vapaapäiväjuttu. Minä keitän kahvia, ja sillä aikaa esikoinen valitsee kirjasta pitkän harkinnan jälkeen jonkun kampauksen. Perustamme keittiönpöydän ääreen kampaamon, jossa ihan rauhassa suin lapsen hiukset leteille kirjan ohjeiden mukaan. Siinä on jotain sellaista, jonka uskon jäävän muistoihin tästä ajasta sekä lapselle että minulle. Molemmat lettikirjat ovat nyt tarjouksessa 9,99 euroa kappaleelta.

Hannamari Ruohonen: Kadonnut äitini

Tämä ei välttämättä ole sellainen kirja, jonka pakkaisin joululahjaksi. Mutta tästä kirjasta tahdon silti ehdottomasti kertoa. Tämä on oiva esimerkki kirjasta, jonka tarinaa kustantamo voisi pitää riskinä, mutta johon S&S onneksi on tarttunut. Kadonnut äitini -kirjassa käsitellään lapsen hämmennystä, surua ja huolta, kun äiti yöllisen riidan jälkeen häviää.

Kirjan kertojaminä on lapsi, joka ajattelee äidin lähteneen hänen takiaan ja siksi että ”hän ei halunnut enää mitään”. Avuksi lapselle ilmestyy mielikuvitusolento, jonka kanssa lapsi alkaa käydä läpi tunteita, joille tuskin edes vielä tietää nimeä: vihaa, epätoivoa ja pelkoa. Puuvärikuvitus on kaunis ja kylläinen, mikä tuo kirjan vakavan aiheen rinnalle lämpöä ja hellyyttä.

Sanna Karlström ja Marika Maijala: Siilin laulu

Kun vietimme viime talven Balilla, lasten matkakirjaston niteet piti valita huolella. Samoja kirjoja kun luettiin monta kuukautta. Siilin laulu oli yksi niistä kirjoista, jotka luettiin reunoistaan nuhjuiseksi reissun aikana. Se nide Siilin laulua jäi Suomeen palatessamme erään balilais-suomalaisen perheen kotikirjastoon, mutta nyt saimme kustantamosta uuden ja vähemmän rähjäisen kirjan tilalle.

Kirjan tarina kertoo siilin ja lapsen ystävyydestä, ja samalla sanoittaa lapsen tuntoja isoäidin kuolemasta. Mutta tämä kirja ei ole kirja kuolemasta, vaan herkkä kuvaus lapsen maailmasta ja elämän jatkumisesta. Vesivärikuvitus on kaunis sekä oivaltava, ja kirjan teksti on yksi upeimmista, mitä suomalaisista lastenkuvakirjoista olen lukenut. Kirjan kirjoittaja ymmärtää, että lapset ovat fiksuja. Hän ei kirjoita kaikkia nyansseja auki, vaan antaa sanoista kumpuaville tunteille tilaa leijailla kirjansivujen yllä.

Noin! Löytyikö teille uusia kirjatuttavuuksia, vai olivatko kaikki vanhoja tuttuja? Kertokaa ihmeessä tekin kokemuksia ja ajatuksia näistä kirjoista kommenteissa. Siitä on varmasti apua muille Lähiksen lukijoille.

Ja sitten vielä se lupaamani alekoodi. Koodilla lahiomutsi saat -30 % alennuksen kaikista Kustantamo S&S:n tämän vuoden normaalihintaisista lastenkirjoista. Alennus on voimassa 18.12. saakka, ja siihen mennessä kirjat pitää myös tilata, mikäli ne mielii saada jouluksi. Postikulut ovat 2,90 euroa riippumatta kirjojen määrästä.

Jaa