Kaupallinen yhteistyö: Smart & Clean -säätiö ja Urban Food -projekti
Ravintolan pöydässä ei tänään ole kukkia, sillä kaupoista tulevissa hävikkikuormissa ei hetkeen ole ollut kukkasia. Ravintola Loopissa pöytien kukka-asetelmien lisäksi tarjottava ruoka muotoutuu sitä mukaa, mitä raaka-aineita teollisuudelta, tuottajilta ja kaupoilta on jäänyt yli.
Ravintola toimii Helsingin vanhassa Lapinlahden mielisairaalassa, jota ympäröivä viheriöivä puisto ja merenlahti huijaavat ajatukset kauemmaksi kantakaupungista. Nyt Loopin keittiössä valmistuu lounasruokailijoille salaattipöydän ja jälkkärin lisäksi paistettua parsaa, chorizoa, hollandaise-kastiketta ja uppomunia. Se kaikki on niin hyvää, että tekee mieli vähän uikuttaa nautinnosta (ja todellakin opetella tekemään yhtä hyvää hollandaise-kastiketta itsekin!). Tämä tässä on roskaruokaa minun makuuni.
Nauttimassani parsa-annoksessa joka ikinen raaka-aine suolaa lukuun ottamatta olisi joutunut ilman Loopia roskiin. Syömäkelvotonta mikään raaka-aine ei ollut ennen Loopin keittiöön päätymistäkään. Parsaa tuli ravintolaan kaksi isoa lihalaatikollista, ja pois siitä joutui heittämään vain kaksi nippua. Loput parsoista olivat rapsakan tuoretta ja priimaa. Sama homma esimerkiksi kananmunien ja makkaran kanssa.
Suurin osa tuotannon ja kaupan alkupäässä poisheittämistä ruuista kun onkin hävikin sijaan paremmin kuvailtuna ylijäämää. Antakaas, kun selitän tarkemmin.
Tuottajat joutuvat tuottamaan ylimääräistä ja kaupat ostamaan ylimääräistä tiskeihinsä, jotta saatavuus varmistetaan ja asiakkaat saavat haluamansa tuotteet. Kahvilan tiskiin pitää tehdä vähän enemmän tarjottavaa, etteivät ne lopu kesken päivän. Ravintolan on varattava vähän ylimääräistä, ettei joudu myymään ei-oota. Tästä menekin ennustamattomuuden varalle valmistautumisesta sekä muista hävikkiä aikaansaavista syistä syntyy vuosittain miljoonia kiloja ylijäämäruokaa.
Se on ihan hullua. Meidän suomalaisten ruokaketjussa tuotetusta ruuasta 10–15 prosenttia eli noin 450 miljoonaa kiloa ruokaa menee hukkaan vuosittain. Kotona tästä määrästä hussataan roskiin noin 30 prosenttia. Loppu 70 prosenttia hävikkiruuasta syntyy ravintoloissa, ruokaloissa, kaupoissa, teollisuudessa ja alkutuotannossa. Oikeasti, 450 miljoonaa kiloa roskiin heitettyä syömäkelpoista ruokaa, joka paremmin toimimalla voisi päätyä ihmisten lautasille ja vatsoihin. Se on niin piittaamatonta sikailua meiltä ihmisiltä, että hävettää.
Tähän jättimäisen painavaan epäkohtaan on tarttunut yhteistyökumppanini Smart and Clean -säätiö Urban Food -projektillaan. Yksi osa projektia on ollut parempien markkinoiden petaaminen hävikkiruualle, kuten esimerkiksi vuodesta 2016 toimineen hävikkiruokaravintola Loopin peesaaminen. Muistatte ehkä, kun kotikaupunkilomallamme kävimme Loopissa brunssilla?
Loopin ruoka-auto kulkee joka päivä kierroksen keräten kaupoilta, tuottajilta ja teollisuudesta ylijäänyttä ruokaa. Se voi olla esimerkiksi hillopurkkeja, joissa on etiketti väärinpäin tai ruokapakkauksia, joihin tulleen lommon takia asiakkaat eivät enää osta pakkausta, vaikka ruoka pakkauksen sisällä on edelleen täysin syömäkelpoista. Kyytiin kerätään myös tuotteita, joista on ihan kohta menossa päiväykset, minkä takia ne eivät enää kelpaa asiakkaille.
Kun ruoka-auto kaartaa iltapäivällä Loopin pihaan, aletaan kuormaa purkaessa hahmotella seuraavan päivän ruoka-annoksia. Pääperiaate on, että ravintola-annoksien valmistuksessa käytetään 90 prosenttisesti hävikkiraaka-aineita. Öljyä, (gluteenittomia)jauhoja, mausteita ja sen sellaisia voidaan sitten ostaa, vaikka niitäkin saadaan toisinaan hävikkinä. Jemmassa on aina hyvin säilyviä perunoita ja kaalia ikään kuin varasuunnitelmana.
Vaikka ravintolan perustaja itse on vegaani, ravintolassa tarjotaan toisinaan myös hävikkilihaa, kuten nyt. Lihan tuotanto kuormittaa ilmastoa erityisen paljon, joten olisi hölmöyttä heittää syömäkelpoinen liha roskiin, jos sen voi sen sijaan hyödyntää ravintona. Itse pistelin annokseni menemään kuitenkin ilman lihaa, sillä chorizolle riitti ottajia muutenkin.
Viikoittain Loop käyttää satoja kiloja raaka-aineita, jotka muuten päätyisivät roskiin. Lisäksi noin 70 prosenttia noudetuista hävikkiraaka-aineista annetaan hyväntekeväisyyskohteiden käyttöön, kuten asunnottomien yksiköihin ja seurakunnille, jotka jakavat ruokakasseja tai kokkaavat raaka-aineista itse ruokaa. Samalla kun siinä ollaan ihmisiä ihmisille, otetaan myös huomioon luonto. Ruuan ja ruokaketjun osuus kaikesta meidän ihmisten kulutuksen ympäristövaikutuksesta on noin 40 prosenttia.
Loop on saanut ihmiset näkemään esimerkiksi kolhiintuneiden ja poloisten vihannesten ja muiden ruoka-aineksien söpöyden sekä herkullisuuden. Jos kierot ja muuten vain venkulat porkkanat jäävät kaupoissa myymättä laariin, Loopissa viikonloppubrunssit vetävät täyteen, kun niiden teemana on vaikkapa ”ruokia rumista porkkanoista”.
Tervetuloa tutustumaan myös Hang On ry:n hävikkiruokalaan. Meillä tehdään lounasta tarjolle päivittäin ja työntekijöinä vapaaehtoisia ja työkokeilijoita. Hävikkiruoan hyödyntämisen lisäksi yritämme myös saada työttömiä takaisin työelämään. Meiltä ei ehkä aina saa hienoja annoskuvia mutta toimintamme on hienoa ja sydämellä tehtävää. Ja hinnat kaikkien lompakolle sopivia.
Moikka ja kiitos kutsusta! Enpä ollut teidän toiminnasta tiennytkään, vaikka olette täällä omilla huudeillani itä-helsingissä. Hienoa duunia teette <3
Niin hienoa, arvostan! Oon käynnistänyt myös henkilökohtaisen mission hävikin pienentämiseksi, siihen kuuluu mm. omien asenteiden muutos päiväyslaputettuja tuotteita kohtaan sekä entistä suurempi ponnistelu sen eteen, ettei ruokaa menisi roskiin… Yksi erittäin toimiva ratkaisu on käyttää läpinäkyviä kippoja jämien säilytykseen. Tavara näkyy jääkaapista joka aukaisulla, eikä enää tule ylläreitä, joissa hyllyn perukoilta löytyy rasia 2vk vanhoja ruokia. Ja pakastin, mikä loistava keksintö. En ole aiemmin edes ajatellut, että esim nahistumisen partaalla olevat vihannekset/juurekset /yrtit voi kaikki pilkkoa ja heittää pakkaseen, siellä on sitten kiirepäivänä valmiina esim keittovihannekset, mikäs sen iloisempi ylläri arjen runtelemalle mutsille! Ja ne kuivat leivät pannulle voin, valkosipulin ja rosmariinin/suolan kanssa niin saa ihan parhaita krutonkeja. Voi kun vielä tulisi mahdolliseksi jakaa omia ylijäämäruokia suoraan ovelta tarvitseville, vois vaan kuvata johonkin sovellukseen jääkaappinsa ennen lomalle lähtöä ja hetken päästä joku olisi ovella hakemassa pois ruuat mitä ei voi jemmata eikä jättää pilaantumaan..
Kotioloissa mä koen olevani hävikin kanssa hyvällä tolalla. Jääkappi on järjestyksessä ja etualalla ne tuotteet, jotka pitää ensin käyttää. Meillä on myös lasiset rasiat jämäruokien säilytykseen, mikä varmasti toimii hyvin etenkin sitten, kun lapset ovat isompia ja lämmittävät itse itselleen ruokaa. Mutta tuota en ollut tajunnutkaan, että nahistumisvaarassa olevat vihannekset voi käsitellä valmiiksi ja heitellä pakkaseen odottamaan sosekeittopäivää. Kiitos vinkistä!
Kaupoissa sen sijaan pitäisi antaa enemmän mahdollisuuksia just venkuroille vihanneksille ja hedelmille. Ja laputettujen tuotteiden ostaminen on sekä taloudellisesti että ilmastollisesti järkevää! Leipää tapaankin ostaa myös laputettuna ja laittaa pakkaseen – ruisleivän maku ei mielestäni kärsi, vaikka se olisi pari päivää hyllyssä seisonutkin.
Me ollaan naapureiden kanssa tyhjennelty jääkaappin loppuja toistemme kaappeihin ennen lomalle lähtemistä. Se on toiminut kivasti!
Ja pakko vielä tulla kommentoimaan, että tää kauppojen hävikki tuli pöyristyttävällä tavalla silmille kun kävin yksi ilta k-supermarketissa ja siellä henkilökunta tyhjensi edelleen hyvälaatuista salaattibuffettia suoraan biojäteastiaan. Ymmärrän, että varmaan Suomessa on tuhat ja yksi lakia ja byrokratian silmukkaa, jotka estävät ruuan ilmaisjakelun suoraan ovelta – meiningillä, mutta tää oli niin pysäyttävä näky, että mietin pitkään (ja edelleen), että keneen otan tästä yhteyttä, kuka tällaisen hulluuden voi pysäyttää? Vaikea uskoa, että ilmastotavoitteisiin pääseminen olisi vaikeaa jos tää tolkuton sikailu vaan saataisiin loppumaan
Joo, tätä tapahtuu joka päivä tuhansissa suomalaisissa kaupoissa, kahviloissa ja ravintoloissa. Se on ihan hullua. Mä olen itsekin aikoinaan joutunut ahdistuneena kantamaan jäteastiaan kahvilan tuotteita, vaikka työntekijät saivat tietty iltaisin ottaa mukaan niin paljon ylijääneitä kuin halusivat. Jossain vaiheessa kuitenkin kaikki kavereiden kavereidenkin pakastimet olivat jo ihan ähkytäynnä. Välillä joku hyväntekeväisyysjärjestö tai vastaava niitä myös haki. Nykyään olen joissain kahviloissa huomannut, että myydään sivussa halvemmalla pullia, jotka ovat ns. yön yli levänneitä, eli eiliseltä.