Kaupallinen yhteistyö: Fazer Leipomot Oy
Uunivoileivät eli lämpimät voileivät. Ei ole epäilystäkään, etteikö se olisi bravuuriruokalajini niinä päivinä, kun aika on huvennut jonnekin märkien haalareiden joukkoon, kukaan ei ole ehtinyt käydä kaupassa ja nälkä alkaa vääntää pinnoja kireämmälle. Silloin leipälaatikosta löytyvä leipäpussi pelastaa. Joku toinen saattaa noissa tilanteissa heittää uuniin kalapuikot ja ranskanperunat, minä uunivoileivät.
Toisaalta uunivoikkarit ovat myös raukeiden sunnuntaipäivien lohturuoka, kun ulkoilun jälkeen vatsat kurnivat, mutta keittiössä hääräämisen sijaan tekee mieli käyttää aikansa sohvalla pötköttelyyn raajat solmussa niiden tärkeimpien tyyppien kanssa. Siksi pakkasesta täytyy aina löytyä varaleipäpussi. Koskaan kun ei tiedä, milloin tarvitaan uunivoileipien armollisuutta arjen tai vapaahetken keskelle ja leipälaatikossa on jäljellä enää murusia.
Minut ja Iina But I’m a Human not a Sandwich -blogista on valittu toimimaan tämän vuoden Fazer Puikulan brändilähettiläinä. Pääsen siis mehustelemaan leipäjuttuja tänä vuonna enemmänkin! Mikä tietenkin sopii mitä parhaiten minun ja perheeni elämään, jossa leipä kulkee mukana ihan joka paikkaan. Ainoastaan viettäessämme Balilla talvea pari vuotta sitten, paikallisten ruokien ympärille kootussa ruokavaliossamme ei ollut leipää. Mutta tuntuu, että omaan suomalaisuuden ytimeen leipä kuuluu.
Leipä on arjen rakkautta. Puolisollani on tapana tehdä minulle leipä, kun hän huomaa minussa piilevän nälkäkiukun nousevan. Hän sujauttaa leivän eteeni sanomatta sanaakaan, sillä tietää, että on parempi antaa leivän tehdä ensin tehtävänsä ja puhua vasta sitten. Jos tulen iltapala-ajan jälkeen salilta, jääkaapissa minua odottaa yleensä pari valmiiksi tehtyä leipää. Ja kasatessaan minulle eväsleipiä, hän laittaa kurkut erilleen, sillä tietää, että en tykkää vettyneestä leivästä. Pieniä asioita, mutta jättimäisiä ja sydämen hykertelemään saavia rakkaudentekoja.
Ja niitä eväsleipiä on tullut tehtyä yhä useammin, kun perheemme muuttui kahdesta neljäksi. Metsäretkille pakataan aina mukaan leipää. Yksi lempimauistani saa maustetta tunnelmasta ja ulkoilmasta: kun telttayön jälkeen istuu perheen kanssa järsimässä aamupalaruisleipää kalliolla, auringon lämmittäessä ja kahvin höyrytessä kuksassa, on maailma hetken täydellinen.
Viime kesänä kävimme kotona suurin piirtein nukkumassa ja muuten elimme laatikkopyörämme kyydissä pitkin kotikaupungin riemuja kulkien. Pakkasin aamuisin koriin uikkarit, pyyhkeet sekä eväkokoelman, jonka kulmakivenä olivat erilaiset kauden vihannekset, hedelmät, marjat, pähkinät ja tietenkin leipä. Me olemme mutustelleet eväsleipiä niin baletin väliajalla, junan leikkivaunussa, pulkkamäessä kuin maauimaloissa.
Itse olen leipien suhteen kaikkiruokainen, mutta laadun suhteen nirso. Suutuntumalla on iso merkitys. Jos pitäisi kaksi suosikkia valita, olisi toinen ruisleipä ja toinen kunnolla kaurainen leipä. Tiedän, että en ole makumieltymysteni kanssa uniikki, vaan monen lempileipäkaksikko näyttää samalta. Siksi minulla on ilo kertoa, että Fazer Puikula on ihan hiljan lanseerannut 100Kaura-leivän, jonka viljasta 100 prosenttia on suomalaista kauraa.
Fazer Puikula 100Kaura on siitä vekkuli kauraleipä, että se ansaitsee erityismaininnan pehmeydestä ja mehevyydestä. Se olemus leipään on saatu aikaiseksi käyttämällä leivän leivonnassa haudutettua kaurapuuroa. Puuron lisäksi kauraa on leivässä hiutaleina, leseinä, jyvinä ja jauhoina. Mehevyyden takaamiseksi reseptissä on käytetty vehnägluteenia, joten leipä ei ole gluteeniton. Meidän perheemme makunystyrät eivät ole ainoat, jotka tästä leivästä pitävät, sillä 100Kaura nousi voittajaksi myös Foodwestin toteuttamassa ja kuluttajien parissa tehdyssä makutestissä.
Meidän mielestä tuo 100Kaura-leipä maistuu parhaalta joko uunin tai leivänpaahtimen kautta, jolloin pehmeä leipä saa ihanan rapean pinnan. Kuten sanottu, suutuntuma on tärkeä! Ja koska uunivoileivistä on ollut puhetta, tässä parhaat niksini herkullisiin uunivoileipiin:
Ensinnäkin; se ei ole niin vakavaa! Uunivoileivät ovat siitä hyvä hätävararuoka, että niihin voi upottaa melkein mitä vain jääkapista löytyviä jämiä: (kasvis)bolognesen loput, puolikkaan sipulin, nahistuneet vihannekset, oliivipurkin jämät, juustojen käntyt ja jopa eiliseltä jääneen riisin. Kuivettuneet tuoreyrtitkin voi silputa täytteen joukkoon.
Myös kuivakaapista löytyy melkein aina jotain, josta voi leivän kanssa loihtia aterian; papuja (muussattuna), tomaattisosetta, kikherneitä (öljyn ja mausteiden kanssa tahnaksi surautettuna), minimaisseja, ananasta ja vaikkapa soijarouhetta. Ei ehkä nyt näitä kaikkia kerralla, mutta saatte varmasti ideasta kiinni.
Jos jossain suosittelen olemaan tarkkana, kannattaa leiville ensin sivellä jotain kosteutta, kuten vaikkapa majoneesia, ketsuppia, smetanaa, tomaattipyrettä, paprikatahnaa, pestoa, tahinia tai ihan vain loraukset öljyä – mitä nyt sitten kaapeista sattuukaan löytymään.
Päälle ei välttämättä tarvita minkäänlaista juustoa, vaan lämpimät uunivoileivät toimimat ilmankin, kuten napolilaiset juustottomat pizzat. Halutessaan leipien päälle voi uunin jälkeen ripotella ravintohiivahiutaleita, jotka tuovat mukaan juustoista makua.
Uuni saa olla noin 225 asteessa ja kannattaa käyttää uunin grillivastuksia, mikäli sellaiset sattuvat kotiuunista löytymään. Näin leivän pintaan saa ihanan rapean pinnan. Koska taas; se suutuntuma. Kymmenisen minuuttia uunissa yleensä piisaa.
Jos uunivoileipien tekoon on aikaa valmistautua, minä täytän uunivoileivät mieluiten aika simppelisti oreganolla ja mustapippurilla maustetulla tomaattimurskalla, tuoretomaateilla, tuoreilla basilikoilla ja hyvällä mozzarellalla – pizzamaailmasta oppia ottaen.
Mutta ei kai ihme, että uunivoileipämutsina teen useimmiten juurikin niitä jääkaapin tyhjennys -lämppäreitä, kuten kuviin tallennetun iltapäivän aikana: leipien päälle lätkittiin paseerattua tomaattia, silputtua kasvisleikkelettä, vähän nahistunutta paprikaa ja parin juuston kannikat. Eikä pellille jäänyt leivänmurustakaan.
Heippa! Vielä vinkki entistä parempiin leipiin. Sekoita juustoraasteeseen kanamuna tai kaksi. Ja ei kun leivän päälle ja uuniin. Oi, miten mehevää täytettä saatkaan aikaiseksi. Tosin kanamuna sitoo juustoa jonkin verran ja juustoa tarvitaan hieman enemmän, mutta sekin vain parantaa leipiä. Vieraat aina ihastelevat minun leipieni mehevyyttä, kananmuna on se kikka!
No hei totta, joskus olenkin sekoitellut mukaan myös kananmunia. Tulee just mehevyyttä vielä lisää, sellaista piirakkamaisuutta. Ai että, alkoi taas tehdä mieli uunivoileipiä :DDD
Mitä toi meetwurstin näköinen leikkele on? 😀 Ilmeisesti kun ette meetwurstia syö
Se on tosiaan kasvisleikkelettä, kuten postauksessa kirjoitinkin 🙂 Mutta tarkemmin sanottuna Bon vegan -merkkistä 🙂
Hyvä muistutus tässä patukkavillityksen keskellä että se eväsleipä on niin hyvä vaihtoehto. Verensokeri kun alkaa laskemaan niin mikäs sen parempi on kuin laukusta etukäteen ajateltu leipä suuhun. Ihanasti on ajateltu sinua kun kurkut pois vetistämästä leipää (vaikka nälkäänsä kyllä syö vähän vetisemmänkin leivän 😉 ).
Patukoillekin on paikkansa, mutta kyllä mä olen niin old school, että rakastan eväsleipiä 🙂 Ja voi eikö, niin ihana ajatus laittaa kurkut eväsleipien sivuun, etteivät ne vetisty <3 Vaikka tosiaan, nälissään ei vettyneet leivät ole issue :D
Innostuin kovasti tästä kauraleivästä, mutta äh, lisätty säilöntäaineita sun muita koodauksia :(. Oon tehnyt periaatepäätöksen ettei meillä osteta ainakaan säilöntäaineita sisältäviä leipiä, joten joutuu jättämään nämäkin hyllyyn. Fazer voisi ehkä kertoa yhteistyön kautta lisää näistä leipien lisä – ja säilöntäaineista, niitä on käsittääkseni ns pahoja ja vähemmän pahoja, itse en ole perehtynyt niihin sen enempää kuin että todennut olevan parempi jättää e-koodit ostamatta
E-koodeja itsessään ei kannata pelätä. Jos on huolissaan säilöntäaineista ja lisäaineista niin kannattaa selvittää minkälaisia koodeja tahtoo/kannattaa välttää. Esimerkiksi ihan tavallinen sitruunahappo on E-koodilla merkitty samoin monet rasvahapot.
Tässä tuon kyseisen leivän E-koodien selitykset.
E 481 Ei annostuksen ylärajaa.
Natriumstearoyyli-2-laktylaatti on elintarvikkeiden lisäaine. Se on emulgointiaine ja valmistettu synteettisesti maito- ja steariinihaposta, joista jälkimmäinen saattaa olla eläinperäistä. Natriumstearoyyli-2-laktylaattia käytetään muun muassa jälkiruoissa, makeisissa, aamiaismuroissa ja kahvileivissä.
Steariinihappo on tyydyttyneistä rasvahapoista yleisin palmitiinihapon jälkeen.
E412 Ei annostuksen ylärajaa.
Guarkumi on syötäväksi kelpaava luonnonkumi. Se on sakeuttamisaine, jota saadaan palkokasveihin kuuluvasta intialaista alkuperää olevasta guar-kasvin Cyamopsis tetragonoloba siemenistä.
E282 Ei annostuksen ylärajaa.
Kalsiumpropionaatti koostuu kalsium- ja propionaatti-ioneista. Kalsiumpropionaattia käytetään säilöntäaineena elintarvikkeissa.
Lähteinä https://ekoodit.fi/ josta nimet ja wikipediasta haku nimellä.
Kiitos Anna, että avasit tähän koodeja <3
Onneli, Ymmärrän e-koodilistan kammoksumisen, itsekin mieluiten valitsen sen tuotteen, jossa ainesosaluettelo on lyhyt ja selkeä. Ja sitten samalla, kuten Anna tuossa sanoi, kaikki lisäaineet eivät ole pahasta. Mä itse pyrin välttämään keinotekoisia makeutusaineita, mutta noin muuten ei ole ehdottimia ei-juttuja.
Ovat vain ne nämä lisäaineet petollisia. Kun tuosta E282 Propionaatt sanotaan: Ei annostuksen ylärajaa, niin sitten tulee heti perään uusi tutkimustulos: ”Could a popular food ingredient (propionate) raise the risk for diabetes and obesity?”
https://www.hsph.harvard.edu/news/press-releases/could-a-popular-food-ingredient-raise-the-risk-for-diabetes-and-obesity/
Ah, lapsuuden herkkua oli uunileivät johon tuli paahtista voideltuna, kypsää kanaa (halukkaille ananasta) ja päälle huntu valkuaisvaahtoa ja juustoraastetta sekaisin. Ihan parasta, nams.
Meillä lapsi tykkää lämpimät leipänsä syödä toasteina (eli ei uuniin, vaan pannulla kauniit raidat), hyviä ovat nekin.
Leivissä meillä luotetaan 95% Oulaisen jälkiuunipaloihin (valmistusaineissa ei mitään turhaa: (luomu)täysjyväruisjauho (85 %), vesi, hiiva, jodioitu merisuola ja maku ihan timanttia, tähän ei vaan kyllästy eikä tää mee pilalle vaikka kuivahtaakin). Loput 5% on sitten omatekoista leipää (miehen bravuuri on olutleipä) ja satunnaisia herkkuleipiä (Turun suunnalta tulee lemppareita Ullan Pakarista). Haaveissani kaipaan tähän vielä lisäksi Taivalkosken leipomon varrasleipää, mutta siitä saanee haaveilla niinkauan kun matkustaa oikeaan maakuntaan (mutta sitten kyllä lupaan ja vannon, että ostan niitä matkalaukun täyteen).
Ah niin aivan, pannullakin voisi tehdä leipiä, just toasteja! Miten en ole tajunnutkaan! Kiitos vinkistä <3 Mulla oli vaihtoaikoina leipägrilli, kun opiskelijaasuntolan keittiössä ei ollut ollenkaan uunia ja uunivoileipähimo oli saatava aisoihin jotenkin 😀 Grilli jäi ilostuttamaan tulevia opiskelijoita, kun muutin takaisin Suomeen, mutta voileipägrillihimo jäi kuplimaan alitajuntaan.
Jälkiuunileipä on kyllä ihanaa, rakastan sitä sitkeyttä. Pienillä leipomoilla on myös timantteja. Ja sitten tietty omatekoinen leipä! Mä en ole enää aikoihin jaksanut tehdä kuin satunnaisesti itse leipää (ja silloin yleensä vuokaleipää, joka on nopein ja siistein tehdä), mutta haaveilen, että joskus on taas aikaa leipoa harva se viikko. Olisi ihana saada huollettavaksi ikioma juuri, josta tehdä leipää <3
Mä yleensä teen omat toastini vohveliraudalla, silläkin onnistuu hyvin! Mutta voi mikä uunivoileipähimo nyt iskikään, täytyy ehkä lisätä ne tän päivän ruokalistalle.
No hitsi vie, totta! Jos ei väliin ahnehdi liikaa täytteitä, vohveliraudallahan onnistuu myös! Uuh, sitäkin on testattava, kiitos vinkistä <3
Joskus aiemmin puhuit leivänsyönnin ja turvotuksen yhteydestä, sekä siitä keventyneestä fiiliksestä, jonka leivästä luopuminen sai aikaan. Oletko nyt sitten siirtynyt toisenlaisiin, esim gluteenittomiin leipiin vai onko mieli muuten muuttunut?
Joo, mä tosiaan vähän vahingossa aloitin Bali-talven aikana testin, jossa en käyttänyt ollenkaan leipää. Siellä se tuli niin luonnostaan, kun paikalliseen ruokavalioon leipätuotteet eivät kuuluneet, ja jos leipää jossain oli, se oli ihan vaalea venhämössöä. Sen testin postaukset löytyvät täältä: http://lahiomutsi.fi/category/gluteenittomuus/
Bali-talven aikana voin tosiaan hurjan paljon paremmin kuin noin muuten arjessa Suomessa. Ja kun Suomeen palatessani täräytin kerrasta elämäntavat entiselleen, meni pakkikin ihan sekaisin. Ymmärrettävästi.
Mä edelleen vähän silloin tällöin kuulostelen, olisiko mun hyvä luopua just venhäleivistä (tai gluteenista tai ehkäpä hiivasta, en tiedä), mutta luulen, että siellä Balillakin syy parempaan oloon oli hyvin yksinkertainen: se että nukuin tarpeeksi. Nykyäänkin keho voi niin paljon paremmin, kun nukun tarpeeksi.
Balilla myös aurinko ja sen rytmissä eläminen toivat selkeää hyvinvointia. En myöskään syönyt juurikaan lehmänmaitotuotteita Balilla, sillä sekään ei kuulunut paikalliseen ruokavalioon, ja sittemmin olen vähentänyt niitä runsaasti myös Suomen-ruokavaliostani. Balilla en myöskään syönyt juurikaan sokeria, sillä saatavilla olleet jätskit, karkit ja muut herkut olivat sellaisia, että mieluiten menin niissäkin paikallisilla herkuilla: hedelmillä. Nykyään hyvinvointiin ja vatsan toimintaan vaikuttaa luultavasti myös se, että olen herännyt syömään rautaa ja lääkkein hillitsemään kuukautisvuodon määrää.
Että tiedä nyt sitten, mistä mikäkin johtuu. Mutta siitä olen ihan varma, että yöuniin panostaminen on parasta, mitä olen itselleni (ja näin myös läheisilleni), hyvinvoinnilleni ja terveydelleni tehnyt. Ja olen oppinut myös herkemmin kuulostelemaan, mitä kehoni tahtoo minulle sanoa.
Vehnässä saattaa olla muitakin herkistäviä/turvottavia aineita kuin gluteeni (ei siis tarvitse olla keliaakikko saadakseen viljoista oireita), mutta valitettavasti ei ole vielä selvää edes alan huippututkijoiden keskuudessa mitä nämä aineet ovat. Kandidaatteina ovat tällä hetkellä mm ”amylase trypsin inhibitors” (”amylaasi-trypsiini-estäjäaineet”; ryhmä proteiineja joita on mm vehnässä, ohrassa ja rukiissa) sekä fruktaani (ns. FODMAP-ruoat, eli varsin monet hiilihydraatit, ei pelkästään viljat). Tai sitten kyseessä on esim joku kolmas aine millä on molempien kanssa paljon yhteistä…
Tässä pitkähkö englannninkielinen mutta kansantajuistettu kirjoitus aiheesta: https://www.sciencemag.org/news/2018/05/what-s-really-behind-gluten-sensitivity , Science on yksi tunnettuimmista tiedejulkaisuista ja siis ns luotettava lähde 🙂
Mä kokeilen steariinihappoa voitelussa. Tribologia-kirjassa oli siitä sivu. Vohveliraudalla olen taikinassa käyttänyt kasviöljyä, pinnoite on kulunut ja sitä vois paikkailla steariinihapolla. Mä olen käsittänyt, että steariinihappo on elintarvikkeissa käytössä glyserolin kanssa esteröitynä. En tiedä, miten pelkästään steariinihappo toimii. Yritän kunnostaa vanhoja tavaroita, koneita ja laitteita ja tutkin ja kokeilen tällaisia juttuja. Steariinihappo maksoi 10 €/200 g postikuluineen, isompi pakkaus olisi tullut halvemmaksi, mutta en kokeiluun ostanut isompaa.
Alunperin polkupyörän laakereiden uudelleenvalmistaminen ja ketjujen voitelu kiinnostivat ja parafiini-tali voiteluaine. Tali on eläinrasva ja steariinihappoa siinä on jokin prosenttimäärä. Steariinihappoa käytetään myös kosmetiikassa ja saippuan osana.
Kasviöljyissäkin on jokin prosenttiosuus steariinihappoa.