@Lahiomutsi Kuinka valita lapselle kengat Kavat Polarn O Pyret Skeittipuisto Skuutti-4785

Kaupallinen yhteistyö: Polarn O. Pyret

Siihen on ollut pakko alistua: sandaaleissa varpaat ovat alkaneet palella. Onkin ollut aika katsella lapsille syyssäihin soveltuvia kenkiä. Samaa on tainnut ilmassa myös muissa perheissä, sillä tämä vuosia sitten jalkaterapeutin haastattelun pohjalta kirjoittamani teksti hyvien ja oikeankokoisten kenkien valitsemisesta lapselle on taas noussut blogin luetuimpien tekstien joukkoon.

Tuo teksti on tuhtia luettavaa, joten tässäpä teille sellainen näppärä tiivistetty lista asioista, joita kannattaa ottaa huomioon kenkäkaupoilla lasten kanssa.

Miten valita oikea koko lapsen kenkiin

Mittaa lapsen jalka. Ihmisen hermosto on vasta 16-vuotiaana niin kehittynyt, että lapsi osaa itse sanoa, onko kenkä sopiva vai ei. Sitä ennen mittaa lapsen jalka. Yksi tapa on piirtää lapsen jalkapohja paperille ja käyttää mittanauhaa. Yhteistyökumppanini Polarn O. Pyretin liikkeissä on käytössä mittari, jolla lapsen jalan saa mitattua millilleen. Mittaus kannattaa tehdä iltasella, sillä lapsen jalan aamukoossa ja iltakoossa voi olla jopa sentin ero.

Katso kengän sisämittaa, älä kokoa. Kenhän numero ei kerro kuin osviittaa siitä, minkä kokoinen kenkä oikeasti on. Myöskään kengän pohja ei ole se, mistä mittaa kannattaa hakea. Kengän sisämitta kertoo sen, minkä kokoinen kenkä oikeasti on. Polarn O. Pyretin liikkeissä on myös erikseen mittari, jolla kengän sisämitan saa todennettua.

Jätä tarpeeksi käyntivaraa. Syys- ja talvikenkiin käyntivaraa pitäisi varata 1,5-2 senttiä, eli siis enemmän kuin sandaaleihin ja kävelykenkiin, joissa 1-1,5 senttiä piisaa. Villasukkien kanssa käyntivaraa pitäisi olla aika tarkalleen tuo 2 senttiä.

Tarkista jalan koko tarpeeksi usein. Lapsen kenkien sopivuus pitäisi tarkistaa 1–2-vuotiailla joka toinen kuukausi ja 2–3-vuotialla joka kolmas kuukausi. PO.P:illa autetaan kyllä tämänkin asian kanssa. 2–5-vuotiailla lapsilla jalka kasvaa yhden kuukauden aikana keskimäärin 1,2 milliä. Pitkän talven aikana lapsen jalka ehtii todennäköisesti kasvaa niin että se kaipaa kevättalven aikana jo isompaa kenkää.

Miten valita lapselle hyvät kengät

Taipuisa pohja. Jalalle hyvä kenkä antaa lapsen jalan kiertää luontaisesti askeltaessa. Hyvä kenkä siis antaa periksi, kun sitä rutistelee kuin rättiä. Paukkupakkasille tarkoitetuissa paksupohjaisissa kengissä tämä tietenkään ei voi toteutua yhtä hyvin kuin kesä- ja välikausikengissä.

Mahdollisimman neutraalit muodot. Hyvä lapsen kenkä on muodoltaan symmetrinen ja tarpeeksi leveä, jotta lapsen jaloilla ja varpailla on kengässä tilaa olla normaalisti. Sisäpohjallisessa ei myöskään pitäisi olla mitään kovia muotoiluja. Varsinaisten korkokenkien lisäksi myös piilokorkoja kannattaa välttää. Myös kenkien kärkien olisi suotavaa olla suorat, eikä kaartua kohti taivasta.

Monipuolinen kiinnitys. Kun oikea koko on löytynyt, kenkä viilataan sopivaksi käyttäjänsä jalkaan kiinnityksellä. Nauhakiinnitys varmistaa jämäkän kiinnityksen, mutta jalkaterapeutin seulan läpi menivät myös pienten lasten tarrakiinnitettävät kengät. Silloinkin on sitä parempi, mitä enemmän tarrarivejä on.

Hengittävä materiaali. Nahka on kenkien materiaalina hengittävä ja eristää hyvin lämpöä. Vedenpitävästä tekstiilistä valmistetussa kengässä etuna on taas hengittävyys ja tietenkin se vedenpitävyys. Kangaskengät toimivat nekin hyvin. Mutta kokomuoviset ja -kumiset kengät saavat jäädä kauppaan. Kumpparit ovat tietenkin asia erikseen, sillä niillä ei kävellä joka päivä.

Meillä koko perhe tallusteli kesän Kavateissa, sillä lasten sandaalien lisäksi myös minulla on kahdet Ruotsin-reissuilta ostetut Kavat-sandaalit. Sama meno jatkuu nyt syksyllä, sillä lapset saivat Kavatin välikauteen sopivat tennarit Polarn O. Pyretiltä. Ne ovat sekä stailit, käytännölliset että hyvät jalkaan, mikä saa minut hyrisemään tyytyväisenä. Ja jos niikseen tulee, myös minä voin jatkaa Kavateissa ilman Ruotsin-reissua, sillä PO.P:lla on myynnissä Kavatin nilkkureita kokoon 41 asti.

Meidän muksujen Kavatin tennareissa on tarrakiinnitys, ja esikoisen korkeavartisissa popoissa on lisäksi joustavat nauhat. Lapset saavat siis kengät itse jalkaan ja pois, mikä tekee käyttäjiensä lisäksi onnelliseksi myös minut ja varmasti myös päiväkodin sekä eskarin henkilökunnan.

Lasten uudet syyspopot ovat eco-merkityt, sillä niiden päällisosien tekstiileissä on käytetty hyväksi kierrätysmateriaaleja. Teipatut saumat ja biohajoavasta polyesteristä valmistettu kalvo pintamateriaalin ja vuoren sekä pohjan välissä lupaavat tehdä kengistä vedenpitävät. Molemmissa kengissä on kumipohjat, ja aikaisempien Kavat-kokemusteni perusteella uskon voivani luvata niiden pysyvän taipuisina ja askeleenpitävinä ilmojen kylmetessä ja katujen jäätyessäkin. Esikoisen popoissa on vielä ohut fleecevuori tuomaan lisälämpöä.

Koska kengät ovat tekstiilimateriaalia, ne voi pyyhkiä sotkuista ihan vain nahkean kostealla rätillä. Meidän kaltaisemme perheet, joissa rapa roiskuu ja muta lentää, ilahtunevat tiedosta, että kengät voi ihan valmistajan siunauksella pestä pyykinpesukoneessa 30 asteessa. Ota silloin irrotettava pohjallinen pois ja pese se erikseen. Kuivaa kengät ylösalaisin huoneenlämmössä. Muista myös suihkuttaa kenkiin puhdistuksen yhteydessä tekstiilikenkien suojaamiseen tarkoitettua suojasuihketta.

Ilmojen kylmetessä syyskenkien sisään voi sujauttaa lisälämpöä tuomaan Kavatin villapohjalliset, joita myydään myös Polarn O. Pyretillä. Samoja pohjallisia voi tietenkin käyttää myös muihin kenkiin. Minä aion laittaa villapohjalliset lasten kumppareihin, jos vaikka näin toimien selvittäisiin ilman erillisten talvikumppareiden hankintaa tänä vuonna.

Palelun pitää varpaista loitolla myös Polarn O.Pyretin merinovillasukat. Nämä ohuemmat sukat ovat olleet meillä luottolämmittäjät muiden villareleiden ohessa esimerkiksi telttaretkillä ja talvella ulkoillessa. Kuten monista muistakin PO.P:n sukista, myös näistä löytyy aikuisille kokoja, ja minä nukuinkin koko viime talven raitaiset merinovillasukat jalassa. Nyt valkkasin kuopukselle myös ohuet jarruvillasukat, niin ei tule villasukissa juostessa liukasteltua. Nappasin myös sekä lapsille että itselleni hivenen paksummat resorivartiset merinovillasukat. Nuo kaikki sukathan kuuluvat PO.P:n pysyvään kampanjaan, jossa kolmen tuotteen ostaja saa halvimman tuotteen ilmaiseksi.

Mutta villasukkia en ihan vielä aio kiskoa jalkoihini, vaikka sandaaleista olikin jo luovuttava. Sen verran pidän kiinni loppukesän illuusiosta.

Jaa