Kaupallinen yhteistyö: Fiskars. Postaus sisältää arvonnan.
Hyvät hyssykät rakastan tätä vuodenaikaa niin paljon, että sydän on läkähtyä onnesta! Lämpö hellii, ihmiset ovat hyväntuulisia ja oman kodin olohuone laajentuu koko kaupungin kokoiseksi. Ilohurinaa saa aikaan myös kesäinen ruoka ja se, että kausiruokakalenterissa riittää plärättävää. Niin moni kasvis, hedelmä ja marja on parhaimmillaan juuri nyt.
Me pidimme perheen kanssa hiljan lettukestit, jossa koko aterian pohjana oli yksi ja sama lettutaikina. Omiin lapsuusmuistoihini kuuluvat mummin runsaassa voissa paistamat lätyt, joiden reunat olivat kuin rapeaa pitsiä. Niiden päälle laitettiin paljon tuoreita mansikoita ja sokeria. Tämä oma ohjeeni on ruokaisampi ja se soveltuu myös suolaisien lettujen pohjaksi. Sokerin sijasta turautan taikinaan hunajaa tuomaan lempeää makeutta. Näiden lettujen kanssa voi tarjota oikeastaan ihan mitä vain.
Letut ovat putkahtaneet osaksi elämäämme siitä lähtien, kun meille saapui keväällä Fiskars Hard Face -sarjan lettupannu. Se sopii myös kaikenlaisille liesille, myös meidän induktiolle. Jotain kertoo ehkä se, että en muista ostaneeni kertaakaan valmispinaattilättyjä sen jälkeen kun lettupannu muutti keittiöömme. Ja se on paljon se! Mutta niin on käynyt, kun pinaattiletut valmistuvat niin helposti ja kivasti itsekin tehtynä. Yhtään pöllömpää ei ole sekään, että tuo lettupannu valmistetaan Suomessa Fiskarsin Sorsakosken tehtaalla, ihan kuten kaikki muutkin Fiskars Hard Face -pannut.
Viiden letun pannun lisäksi lettusalaisuutenani on blenderi, jossa kaikenlaisten lettutaikinat valmistuvat suitsait. Tästä kikasta kiitän ystävääni Outia. Häneltä opin muinoin, että kaikki lettutaikinan ainekset voi heitellä blenderiin tai tehosekoittimeen ja surrauttaa taikinan valmiiksi. Näin esimerkiksi pinaattilätytkin hoituvat pöytään nopeasti – sen kun vaan kaataa pestyt babypinaatin lehdetkin suoraan tehosekoittimeen taikinan joukkoon. Kone hoitaa silppuamisen myös muiden suoraan taikinaan sekoitettavien ainesosien kohdalla, oli sitten kyse vaikka nokkosesta, kesäkurpitsasta, lehtikaalista tai erilaisista marjoista ja hedelmistä.
Tässä siis ruokaisan peruslättytaikinan ohje. Se mahtuu juuri ja juuri meidän blenderin 1,5 litran kannuun. Kun lopussa otat erilleen osan lettutaikinasta ja lisäät lopputaikinaan esimerkiksi pakasteherneitä, tästä valmistuu letut sekä pääruokaan että jälkkäriin. Aamupalaksi voisi tehdä lettutaikinan, johon sekoittaisi mukaan tuoreita marjoja tai hedelmiä. Ja iltapalana just ne pinaattiletut ovat ihan klassikko ainakin meillä! Oli miten oli, tämä ohje toimii kaikkina vuorokauden aikoina, kaikenlaisiin lettuihin.
Lettutaikina
- 4 kananmunaa
- 2 rkl hunajaa
- 8 dl (Manteli)maitoa
- 2 dl kermaviiliä
- 2 tl ruokasoodaa
- 5 dl vehnäjauhoja
- Ripaus suolaa
- 1 dl (kookos)öljyä
- Lisäksi suolaiseen 2 dl pakasteherneitä tai jotain muuta kauden kasvista; kesäkurpitsaa, nokkosta, porkkanaa (keitettynä) tai vaikka lehtikaalta.
Heittele kaikki ainekset (paitsi herneet) blenderiin ja surrauta taikinaksi. Kaada noin puolet taikinasta erilliseen kannuun. Valmista suolainen taikinaosio, eli lisää blenderiin pakasteherneet ja surista taas menemään. Anna taikinoiden muhia noin puolisen tuntia ennen paistamista.
Lettukesteillä ruuanlaittaminenkin on osa juhlaa. Tehtiin työnjako, jossa minä pilkoin ja sekoitin, lapset kattoivat pöydän sekä tiskasivat käsitiskit ja mies nappasi lettujen paistamisvuoron. Ehdin paistaa muutaman letun ennen sitä ja tuli huomattua jännä juttu.
Minä käytän paistamiseen voita, koska rakastan ruskistuneen voin lettuihin tuomaa makua. Mies taas ei käytä, mitä vähän kummaksuin, kunnes näin tuloksen. Lätyt eivät kärtsänneet kiinni, joten tuon Fiskarsin lettupannun komean nimen saanut Hardtec Superior 3 -kerrospinnoite tosiaan toimii. Eniten yllätti se, että ilman voita paistaessa soodalla kohotetuista letuista tuli pulleita ja pannukakkumaisia. Minun voissa paistamani olivat lättänöitä. Mikä fysiikanlaki tämän selittää, sitä minä en tiedä. Hyvin molemmat maistuivat, lättänät ja pulleat, ei siinä.
Tällä kertaa tein hernelättyjen seuraksi meksikosta innoituksensa saaneita täytteitä. Molempien lapsiemme lempiruokaa ovat täytetyt tortillat, ja vallan mainiosti salsa, guacamole ja pavut sopivat myös suolaisiin lettuihin kääräistynä.
Salsa
- 4 tomaattia
- 1 punainen paprika
- 1 iso valkosipulikynsi
- 1 puska korianteria
- 1 kevätsipulivarsi
- 1 limen puristettu mehu
- ripaus sokeria
- suolaa ja mustapippuria
Pilko ja silppua ainekset pieneksi ja sekoita. Jos vain aikaa, anna mehevöityä ennen tarjoilua.
Guacamole
- 3 isoa avokadoa
- punasipuli
- 1 limen puristettu mehu
- 1 puska korianteria
- suolaa ja mustapippuria
- loraus oliiviöljyä
- ripaus sokeria
Pilko ja silppua ainekset pieneksi ja sekoita. Jos vain aikaa, anna mehevöityä ennen tarjoilua.
Papu-soijarouheseos
- 1 purkki kidneypapuja
- 1 pikku purkki tomaattipyrettä
- 2 dl (tummaa) soijarouhetta
- 2 dl Vettä
- suolaa ja pippuria
- paprikamaustetta
- juustokuminaa
- chilijauhetta
Valuta pavut. Kuumenna kattilassa vesi ja sekoita joukkoon soijarouhe. Kun vesi on imetynyt, lisää mukaan mausteet, tomaattipyre ja pavut.
Lisäksi laita esille pöytään creme fraiche ja chiliä. Voit toki sekoittaa chilin valmiiksi kastikkeisiinkin, jos teillä ei ole lapsia, joilla on meneillään chiliherkkyyskausi.
Kun oli kiskottu navat pinkeiksi meksikosta villiintyneitä lettuja, laitettiin kahvipannu tulille ja katettiin pöytään jälkkäriletut. Niiden kanssa laitettiin tarjolle tuoreita mansikoita, pensasmustikoita ja kirsikoita. Koristeeksi ripoteltiin syreeninkukkia, jotka ovat sekä syötäviä että nättejä luonnon omia nonparelleja. Muistatteko, kun viime vuonna tein syreeneistä jätskiä?
Tällä kertaa ei laitettu tarjolle kermavaahtoa, niin klassisen hyvä lettukaveri kuin se onkin, vaan tein täytteen maustamattomasta tuorejuustosta.
Tuorejuustotäyte lettukesteille:
- 300 g maustamatonta tuorejuustoa
- puolikkaan limen mehu
- 3 rkl hunajaa
- 2 tl vaniljasokeria
Sekoita ainekset yhteen sähkövatkaimella.
Mies kiskoi jälkkäriletut yksi kerrallaan, mutta me intouduttiin lasten kanssa rakentamaan niistä lettutorneja. The Telegraph julkisti helmikuussa tutisevat lettukasat viimeisimmäksi ruokatrendivillitykseksi, ja kuulemma Tokiossa uusien letturavintoloiden oville kertyy kymmenien metrien jonot. Mutta kyllä Viiru ja Pesonen tiesivät tämän jo vuosia sitten! Sven Nordqvistin luomassa lastenkirjasarjassa Pesonen tekee Viiru-kissalleen tämän syntymäpäiville joka vuosi pannukakkukakun, eli toisin sanoen kasaa pannukakkuja herkulliseksi läjäksi. Enkä ihmettele, niin hauska ja herkullinen jälkiruoka-annos letturakentamisen jälkeen syntyi. Koita vaikka itse!
Sitten vielä kaikille arkisia lettuhetkiä ja vapaapäivien lettukemuja rakastaville arvonta! Sain arvottavaksi kolme Fiskars Hard Face -lettupannua. Osallistut skabaan kertomalla tämän postauksen kommenteissa parhaan vinkkisi maittaviin lettukemuihin. Muistathan rustata kommenttilomakkeeseen sellaisen sähköpostiosoitteen, jota seuraat. Olen yhteydessä voittajiin henkilökohtaisesti. Arvontaan on aikaa osallistua keskiviikkoon 20. päivä kesäkuuta asti.
Kuvat Vilma Doumbouya Photography. Vilma on erikoistunut lapsikuvaukseen, ja täältä löydät hänen Facebook-sivunsa ja täältä Instagram-tilin.
Sain pari vuotta sitten Lonnan Vohvelibaarissa taivaallista vuohenjuustovohvelia. Kotiversioon laitan vuohenjuustotuorejuustoa (sellainen kuutiopaketti), kirsikkatomaatteja, tuoretta basilikaa ja pinjansiemeniä. Letun päälle vain keoksi ja ääntä kohti!
Parhaita makeita lettuja ovat venäläiset rahkaletut, sirnikit. Googlaamalla löytyy ohjeita. 🙂
Meillä ei lettuja syödä juuri tuon kunnon pannun takia Ostin ’jonkun’ lettupannun joka poltti pinaattiletut pohjaan joten tarpeeseen tulisi kunnon pannu.Pannukakkua syödään sitäkin useammin sekä suolaisena että makeana,nyt on juuri raparperihillon aika.
Ylijääneen sulaneen pakettijätskin voi käyttää lättytaikinaa. Niin hyvää!
Jos sitä vaan joskus jäisi yli 😀
Tykkään rahkasta lettutaikinassa. Ja omenahillo on ehdoton lisuke!
Pinaattiletut ovat meidän perheen yksi lemppariruoka! Kerran taikinaa tehdessä vehnäjauhoja oli kaapissa liian vähän, joten ropsautin sekaan rouheista sämpyläjauhoa. Toimi todella hyvin! Ja kun lättyjä paistaa reilun pinon, seuraavana päivänä ylijäämäletut voi täyttää esim.sieni- ja/tai jauhelihakastikkeella, latoa uunivuokaan juustoripauksen kanssa ja syödä täytettyinä lettuina
Meidän perheen suosikkitäyte letuille on laxröra, eli silputtua Kylmäsavulohta, punasipulia, tilliä, mustapippuria ja ranskankermaa. Lapsi ei edes huoli mitään makeita täytteitä, vain tätä.
Tosi pro-vinkki toi tehosekoitin, täytyy kokeilla! Ollaan tähän mennessä tehty taikina aina isoon limsapulloon, sitä on kätsy sekottaa ravistamalla (kunhan korkki on kiinni). Mun lemppari on nokkosletut (pitäs kokata kyl tota kesäkurpitsaakin, siihen vois sopii esim jokin balsamico-kastike) ja sit makeana omena-kaneli-letut vaniljajätskin tai kermavaahdon kanssa. 🙂
Eräissä lastenjuhlissa oli lettuja tarjolla, lapset saivat määrittää, mitä niiden päälle laitettiin, täytteitä oli montaa sorttia, erilaisia vaahtoja, hilloja, kastikkeita ja strösselejä (kesäiseen aikaan tietysti marjat marjoina). Tämä päihitti kakun mennen tullen – taisi olla niin, että se jäi koskemattomaksi, vaikka hieno kakku olikin. Tämä ideana niille, jotka eivät niin syty synttärikakulle, mutta lättyset onnistuisivat!
Tavallisesta arki aamusta tulee heti melkein juhlaa, kun paistaa pikaiset banaaniletut aamupalaksi. Taaperolle suurin osa, itselle jää pari maistiaislettua.
Pinaattiletut ja banaaniletut
Olen matkustanut Balille, Sanuriin useamman kerran taivaallisten chocolate pancakesien takia -kunnes tajusin tehdä samaa itse, omassa keittiössäni lisäten täytteeksi Nutellaa
Pinaattiletut on meidän perheen (lapset 3- ja 5-vuotiaat) suosikkiruoka. Ja ehdottomasti itsetehdyt!
Mielestäni hyvän lättytaikinan salaisuus on oikea voi. Myös paistamiseen. ☺
Makeisiin lättyihin ehdottomasti paras täyte on tumma siirappi, siinä on aivan ihana paahteinen maku. Sen kaveriksi laitan monesti turkkilaista jogurttia ja tuoreita marjoja. Suolaisiin lättyihin paras täyte on skagenröra, sillä rakastan mätiä ja katkarapuja:)
Lapset rakastavat lettuja (ja niin kaikki muutkin) joten tehdään niitä usein monella eri tyylillä. Pinaattiletut ovat mieheni brawuuri ja minä hoidan makean puolen
Rakastan ideoida arkeen pieniä bonus-hetkiä perheen ja ystävien kanssa. Monesti teenkin lettu-buffetin jossa on erilaisia kastikkeita (ehdottomasti nutellaa), strösseleitä, marjoja ja jokin uusi tuttavuus. Viime viikolla tein ekaa kertaa sokeritonta vadelma-raparperihilloa joka oli menestys vaniljavaahdon kera.
Ai että, alkoi tehdä lettuja mieli. Ehkäpä viikonloppuna pistän pannut kuumenemaan ja kokeilen tehdä tuon taikinan blenderissä.
Mä paistan usein pinaattilettuja lapsille lounaaksi. Sit lapset syö niitä sitä mukaa kun mä vaan ehdin paistaa. Mä sit syön loput, jos jotain jää. Nii, ja meillä on ihan surkea, tarvittaisi uusi. 😉
Surkea lettupannu siis! 😀
Meillä lapset myös tekee pinaatti- ja porkkanaletuista pinoja eli kakkuja 🙂 Väliin kermaviilikastiketta, nam!
Pinaattiletut ja banaaniletut ovat olleet meidan perheessa iso osa valikoivan taaperon ruokavaliota. Mahtavan monipuolisia kun voi laittaa eri taytteita, helppo ottaa mukaan retkille ja niiden teossakin voi jo pienempi auttaa.Taydellista!
Paras ainesosa onnistuneisiin lettukesteihin on tietty ystävät! Edes letut eivät maistu kovin hyviltä yksin. Ja testiin, ehdottomasti, soodalla kohotettu lettu. Jämäkkä valurautapannu ei tosin paista ilman voita, mutta voin kanssa paistetut letut on kyllä namnaa!
Pinaatti- sekä nokkoslettuja syödään meidän perheessä paljon,yleensä itsetehdyn mustaherukkahillon kanssa.Olen haaveillut kunnon valuurauta pannusta lettujen paistoa varten.Yhden jo löysin kirppikseltä;puunasin ja tein rasvapolton,mutta ei toimi.Uusi lettupannu olisi tervetullut!Tällä hetkellä letut paistuvat Tefalin pannulla,joka sekin alkaa ottaa keskeltä kiinni…
Hauskaa on myös kastaa hedelmäsiivuja lettutaikinaan ja paistaa ne sitten pannulla. Kardemumma ei sovi taikinasta unohtaa. Eikä pikkuherkkusuitakaan, pakkasesta viimeiset äidinmaidot ihan plätyiks!
Aah siis kerta kaikkiaan! Luin noita aikaisempia kommentteja ja jokaisella niin herkullisia vinkkejä ja ohjeita lettuihin ja niiden täytteisiin että ite jäin omista vinkeistäni nyt ihan sanattomaksi! Pakko paistaa huomenna lettuja ja kokeilla kaikkea mahdollista täytettä, jos pystyn edes nukkumaan näiltä lettuhimoiltani 😀 varmasti herkullisia täytteitä löytyy joka makuun, mutta kyllä ne letut on myös niin herkkuja ihan vaan rapeaksi paistettuina ja sokerin kera <3
Meillä syödään joka viikonloppu lounaaksi pinaattilättyjä. Ollaan käytetty pakastepinaattia, mutta täytyy ehdottomasti kokeilla myös babypinaattia. Lettujen kaveriksi puolukkahilloa ja kylmää maitoa. Lätyt on superhyviä – jos kuuntelee meidän koululaisia jotka on hellan vieressä jonottamassa lättyjä
Oma tytär (9v.) tekee ulkomuistista lettutaikinan, ja paistaa myös letut. Se on ihanaa!
Miten mahtavia vinkkejä postauksessasi ja kommenteissa, ei kun testaamaan, slurps!
Fiskarsin hardfacet mahtavia; kasari puurokattilana, paistipannu ja pata jo käytössä mutta se lettupannu puuttuu jostain syystä…
Kunnon mansikkahillo ja lasillinen kylmää maitoa kuuluu yhteen lettujen kanssa 🙂
Joku olikin jo kirjoittanut saman vinkin, mutta kyllä seura letuista tekee parhaat normi lettuja ja pöydälle vaihtoehto täytteiksi: kermavaahto, jätski, marjoja, kinuskikastiketta! Ja meillä siis syödään vasta sitten kun letut on paistettu, jotta saadaan nauttia hyvästä seurasta ja namiletuista yhdessä
Oijoi, juuri eilen hiplailin kaupassa lettupannua, joka onkin jo piiiitkään ollut haaveena! Olen varsinainen lettumuija ja saan aina tehtäväksi paistaa letut, kun pidetään perinteisiä vuosittaisia lettukestejä. Mun vinkit lettuihin on seuraavat:
1. Taikinaan ei laiteta kananmunaa. Letuista katoaa munakasmaisuus ja niistä tulee takuurapeat!
2. Letut pitää aina syödä heti! Ei siis paisteta koko taikinaa, pinota lettuja ja odotella. Tällä taktiikalla paistajan vuoroa voi myös kierrättää.
Tämä on samalla ilmastoteko. Tee taikina helposti kasvipohjaisena, onnistuu vallan hienosti ilman blenderiä eikä sekoittamisessa mene yhtään sen kauempaa kuin blenderillä mutta säästyy tiskiä ja sähköä.
2,75 dl kasvijuomaa (soija-, kaura-, mantelijuoma tai mikä vain muukin mitä sattuu olemaan)
2 dl vehnäjauhoja
2 rkl sokeria
0,25 tl suolaa
ja sitten vaan reseptiä kertolaskulla niin suureksi, että riittää! Meillä jätetään vielä sokeri pois perheen pienintä varten mutta siitä ei ole ollut mitään haittaa. Päällehän voi aikuiset kasata mitä vain!
Maapähkinävoi ja vadelmahillo tai vadelmahillo ja kerma ovat ihana yhdistelmä letuille. Jos tuoreita vadelmia onnistuu jostain nappaamaan, niin vielä parempi. 🙂
Täältä löytyy jo yksi Fiskarsin lettupannu (keväällä ostettu ja kauan toivottu), mutta mummolaan voisi yhden viedä oon tykännyt niin paljon tuosta pannusta! Aikaisemmin olen tehnyt aina vohveleita mutta letut syntyvät nopeammin ja nykyään harvemmin tulee vohveleita edes tehtyä. Meillä lettujen kanssa on aina (miehen toivomaa) mansikkahilloa ja kermavaahtoa ja (minun toivomaa) kinuskikastiketta ja vaniljajäätelöä. Jokaiselle jotakin, lapset tykkäävät toistaiseksi syödä vain täytteet
Suolaisten lettujen päälle hummusta, kasviksia ja halloumia. Makeat letut kruunaa mansikat ja vaniljajäätelö.
Parhaimmat letut syntyy mökillä uinnin ja saunomisen jälkeen muurinpohjapannulla ulkona kesäkeittiössä. Muina vuodenaikoina lettupannu kotikeittiössä olisi kätevä 🙂
Pojan allergian takia on tullut opeteltua erilaisia kikkoja maidottomiin ja munattomiin lettuihin, jotka maistuvat kaikille. Myös ympäristö kiittää vegaanista lettutaikinaa, vaikkakin itse jään välillä voin tuomaa ihanaa rapsakkuutta kaipaamaan. Lettutaikinan saa munattomaksi korvaamalla munat esim omenasoseella, kasvimaidoilla korvaa helposti maidon.
Perhe tai ystävät! Jaettuna kaikki maistuu paremmalta. Meidän viikonloppuaamuihin kuuluu toisinaan banaaniletut mustikoilla ja hunajalla, nam.
Linssilettutaikinareseptin löytäminen teki lettupäivistä entistä ruokaisampia:)
Meillä lettuja paistetaan nykyisin valitettavan harvoin miehen gluteenittoman ruokavalion vuoksi, mutta hyvä oivallus on ollut kahden aineksen banaanipannukakut; vain banaania ja kanamunaa. Ja on kyllä hyvää! Joskus on kyllä pakko saada myös niitä oikeita pitsireunattyä 🙂
Maailman parhaat letut olen syönyt mummoni kanssa❤ lasten kanssa paistamme pitsireunus letut voissa ja syömme mansikkahillon ja kermavaahdon kera❤voi kun voitto osuisi kohdalle ja saisin paistaa pieniä lettuja kunnon pannulla,lapset rakastaisivat pikkulettuja❤
En olekaan aiemmin törmännyt induktioliedelläkin toimivaan lettupannuun. Tulisi kovaan käyttöön, lapset rakastavat niin banaani- kuin perinteisiäkin lettuja. Parhailta maistuvat perinteiset letut marjojen ja kermavaahdon kanssa 🙂
Letut ne on lättyjä. Sokeri vain riittää usein päälle. Pikkulätyt maistuis pitkästä aikaa, sitten lapsuuden!
Itsetehty vähän kirpsakka kirsikkahillo ja turkkilaista jugurttia johon on lisätty vaniljasokeria ja hunajaa siinä ihana kombo lettujen kanssa.
Kardemummaa taikinaan!
Itse tehty mansikkahillo ja kermavaahto! Mökillä letut maistuu parhailta, kun ne pääsee ulkona syömään.
Lettujen täytteiden kanssa olen perinteitä vaaliva eikä mikään voita kermavaahtoa ja mansikoita. Aion kyllä kokeilla tuota tuorejuustotäytettä!
Meillä lettujen kanssa on aina Nutellaa, kermavaahtoa, marjoja ja banaania. Tämä tapa on tarttunut mukaan etelän matkoilta 🙂
Mun paras lettuvinkki on rento yhdessäolo ystävien kanssa. Lisäksi makeisiin lettuihin muiden herkkujen lisäksi jäätelöä!
Oli lähestulkoon päässyt unohtumaan suolaiset letut, mutta tästä postauksesta innostuneena toivon että lautasellani näkyisi lähiaikoina itsetehtyjä pinaatti- tai hernelettuja!
Paras vinkki lettukesteille on ehdottomasti käskeä ihmisiä kylään. Keitän itse päärynävaniljahilloa, vatkaan kermavaahdon ja lapsi soittaa naapurista mummin ja papan nyt ainakin lettukesteille.
Oman mummun muurikkalätyt ja mehu leppeässä kesätuulessa serkusparven ympäröimänä on parhaimpia muistoja. Eli ehdoton salaisuus onkin seura, jossa lättyset syödään.
Kyllä se paras vinkki onnistuneisiin lettukesteihin on kunnon pannu, mikään ei ole niin raivostuttavaa kun revenneet ja pohjaan palaneet räiskäleet ja suurin odotuksin ladattu malttamaton ruokaseurue…
Meidän perheelle maistuu banaaniletut maapähkinävoin ja tuoreiden marjojen kanssa.
Suolaiset letut pitäisi kyllä ottaa kokeiluun!
Muurinpohjaletut mökillä maistuu ihan parhailta, mutta kotioloissa kasvisletut toimii hyvin vaikka oikeana ruokana. 🙂
Lapset tykkää hurjasti letuista ja vähän on jo perinteeksi jopa tullut, että kun mummot hoitavat lapsia niin toiveena on letut.
Ollaan kyllä vielä vähän rajoittuneita näissä kokeiluissa, mummot tekevät perus makeita lettuja sokerilla sekä hillolla ja jäätelöllä, samoin kun itsekin ja paristi oon pinaattilettuja tehnyt itse. Pitäiskin rohkeesti kokeilla erilaisia taikinoita ja täytteitä.
Taikinanhan voisi jakaa moneen pienempään makukokemus annoksiin 🙂
Muurinpohjaletut ovat kesän ikisuosikki, talvella homma hoituisi varmasti mallikkaasti tuolla Fiskarsilla!
No nyt sitten! Tämä on ilmeisesti se pannu, joka meidän keittiöstä puuttuu. Perheen allergioiden vuoksi teen lettuja ilman munaa, maitoa ja kotimaisia viljoja, mikä sinällään kuulostaa absurdilta, sillä näitähän letut pääasiassa ovat. Parhaiten meidän letut onnistuvat, kun malttaa turvottaa taikinaa riittävän kauan.
Meillä ei tuommoista pikkulettupannua olekaan, joten teen lätyt ihan normipannulla. Ja ne tarjotaan aina mansikkahillon ja vaniljajäätelön kera. 😛 Tuommoisella pikkulettupannulla haluaisin kokeilla tehdä pinaattilettuja. Meidän pojan ehdottontaa suosikkia on pinaattipannari, joten veikkaisin että itsetehdyt pinaattiletut kävisivät myös kaupaksi.
Meillä pääruokana syödään lettuja sienikastikkeella (nyt vimmalla tyhjennetään pakastimesta viime vuoden kanttarellisaaliin viimeisiä litroja), jossa creme fraichea, sipulia/kevätsipulia/ruohosipulia, joskus kesäkurpitsaakin, jos löytyy jääkaapin uumenista sellaista. Makeat letut sitten vaahterasiirapilla ja marjoilla tai hedelmillä höystettynä. Parasta herkkua kesällä mökillä ja maalla mummolassa, kun sienet ja marjat kerätään suoraan metsästä käyttöä varten, sipulit ja kesäkurpitsat haetaan kasvimaalta ja paistaminen hoituu ulkoilmassa kesäkeittiössä. Mutta toimii talvellakin, pakastimen antimista. Kunhan vain aina muistaisi aloittaa sen paisto-operaation ajoissa, parin litran taikinan kanssa kun menee aika kauan…
Ihana lukea muiden reseptejä!
Mun ehdoton lettuvinkki on kunnon jauhot!
Vaahterasiirappia ja tuoreita mansikoita, täydellistä!
Lohi kuuluu suolaisiin lettuihin! Nam! Makeisiin lettuihin laitamme hilloa ja kermavaahtoa, yksinkertaista ja niin hyvää.
Me tehdään usein ruuaksi pinaattivohveleita. Tykkään kun tulee vähemmän käryä kuin letuista ja saa nopeammin valmista. Koska on vaikea luottaa pinaattiletun ruokaisuuteen, laitan usein esim härkäpapurouhetta lisäksi taikinaan. Joskus uusia pottuja kylkeen tai kääräistään väliin nakki tai tonnikalaa. Kasvispihvitkin tulee kivasti tuollaisella lettupannulla, mutta 2 lapsen arjessa en enää ole löytänyt aikaa niille. Maybe someday…
Tuoreet mansikat ja kermavaahto!
Tai sitten suolaiset letut kääräistään täytteineen rullalle, uuniin hetkeksi jotta juustoraaste päällä sulaa. Täytteeksi voi laittaa vaikka tähteitä, esim jauhelihakastikkeen jämät tai salsakastikkeen loput.
Hyvä mieli ja tuoreet marjat!
Meillä lapset rakastaa lettuja. Lisään lettuihin kuivattua nokkosta tai pinaattia.
Parhaimmilta lätyt maistuvat Haltin juuressa kotona tehdyn mustikkahillon kanssa pääsiäisenä. Sopii kokeilla 🙂
Hyvä mieli ja tuoreet mansikat ja mustikat lettujen kanssa sekä kermavaahto!
Heh on kyllä niin 50-luvun kotirouva fiilis tuossa kuvassa ennen salsa ohjetta 😀
Kiitos vinkeistä, meillä syödään pinaattilettuja ihan mansikkahillolla. Niin tylsää mutta hyvää! Jospa sitä joskus kokeilisi jotain muuta, kun tuli vinkkejäkin!
Joskus kokeilin kyllä härkäpapurouhetta, mutta ei ollut ihan suosikki.
Ihana muistikuva mummosta, sama täällä. Myös kotona paistettiin lettuja kunnon painavalla (valurautaisella?) lettupannulla. Onko tämä muuten sellainen painava vai kevyempi?
En osallistu arvontaan nyt kiitos.
Tämä pannu on kevyt, ei siis raskas, kuten valurautainen 🙂
Näihin kuviin tuli hauska fiilis, joka tosiaan on keikallaan 50-luvulle, vaikka kotirouvaa minä en ole nähnytkään 😀 Kuvat ottaneen Vilman editointitavassa on myös jotain kivasti menneeseen vivahtavaa.
Pinaattiletut on meidän taloudessa aina hätävararuokana. Pinaatti pakkasesta, kauramaitoa ja munia on aina muutenkin kaapissa. Pitääkä kokeilla blenderiä tässäkin!
Juuresletut ja juurespannari (sama taikina) olivat suosittuja kun poikani olivat pieniä. Raasta esim porkkanaa ja lanttua hienolla terällä taikinaan ja paista normaaliin tapaan. Lisäksi puolukkahilloa tuoreella puolukkasurvoksella terästettynä.
Hyvä seura, tuoreet marjat ja kermavaahto. Pakko saada lettuja joku päivä 🙂
Itse laitan taikinaan vehnäjauhojen, munien ja maidon lisäksi ohrajauhoja ja vichyä. Ja pelkästään suolaa mausteeksi. Viimeksi kun oli maito vähissä, lorautin sekaan luonnonjogurttia. Anoppi käyttää lättytaikinaansa millon mitkäkin jämät; viimeksi oli seassa riisipuuron loput!
Tällä ohjeella teen niin perinteiset kuin esim. pinaatti- ja nokkoslätyt. Ja kaveriksi hilloa ja jos pakkasesta löytyy, niin jätskiä myös 🙂
Pitsiletut, päälle vain sokeria ja sitruunamehua. Très chic !
Käytän lettutaikinaan aina vichyä, jolloin letuista tulee ihanan rapeita! Letut kruunaa itsetehty raparperihillo 🙂
Miten teillä on kaunis keittiö!
Asumme geneerisessä vuokrakodissa, jossa kaikki on aika rempallaan. Eikä sekään mitään tee, kunhan on hyvä meininki. Mutta kaunis keittiö… 😉
Kylläpä alkoikin tehdä mieli lättyjä! Omasta mielestäni mikään ei voita mansikkahillon (tai tuoreiden mansikoiden) ja kermavaahdon yhdistelmää. Ah! Suolaiset lätyt lähtevät kuitenkin myös kokeiluun.
Mökillä muurinpohjaletut on parhaita, mutta kotona tuo pannu olisi varmasti hyvä! Tämän kesän lettusaldo on vielä nollilla, pakko tehdä pinaattilettuja kun ne on lasten suosikkeja
Ulkona syötynä letut maistuvat parhaalta!
Meidän perheen lempiletut ovat nykyisin terästetty auringonkukansiemenillä. Niiden kanssa maistuu vaikkapa herne-avokadotahna tai menevät ne ihan silleenkin.
Minun suosikki ovat mansikkahillo ja tuorejuusto lettujen kera.
Keliaakikkona puolet jauhoista maissijauhoa ja puolet ihan mitä tahansa gluteenitonta jauhoa. Näin saanu onnistumaan monet letut gluteenittomana helposti ja mekin tytön kans keliaakikkoina saatu herkutella.
Miehelläni on nimpparit juhannuksen jölkeen ja samana päivänä on myös meidän 8. hääpäivä. Olen monena vuonna ostanut hälle uuden lettupannun lahjaksi, sillä letut ovat meiän perheen heikkous. Taas on edellinen pannu tullut tiensä päähän. Oispa hauska voittaa testiin tällainen hard core pannu!
Sanoisin, että raparperihillo. Ylipäätään raparperihillo on vastaus aika moneen juttuun.
Blenderi-vinkki menee kyllä kokeiluun! Meillä lettutaikina toimii joskus kuiva-aine- tai jääkaapin tyhjennystalkoissa koska sinne uppoaa hyvin jauhopussien loput ja päiväysvanhat maidot. Kaurajauhot edes osana taikinaa antaa kivan maun ja rapsakkuutta, vuohenmaidosta tuli muhkeita lettuja. Mutta seura ne parhaat lettukestit tekee, mä niin nautin paistaa pinaattilettuja lounaaksi yhdessä neiti ~ 3-veen kanssa ja nauttia niitä sitten puolukkahillon kera niin paljon kuin napa vetää.
Just eilen illalla vietettiin banaanilettukestit Tapaan korvata vehnäjauhon banaaniletuissa kaurahiutaleilla ja pinaattiversioissa täysjyväspeltillä. Etenkin speltti tuo tosi maukkaan vijaisen lisäyksen plättysiin!
Lätyt hyvässä seurassa ja klassisesti mansikkahillon ja kermavaahdon kera. Jauhoista käytän lettujauhoja (sis. vehnää ja ohraa), niistä tulee hyvät letut!
Parasta letut on tuoreiden mansikoiden, turkkilaisen jugurtin ja hunajan kera. Ja taikinaan vichyä ja tuo kermaviili tai turkkilainen jugu! Ai että.
Kermavaahto ja tuoreet marjat toimii aina!
Paistan usein lettuja ihanalla valurautapannulla, jonka sain äidiltäni, ja jonka hän on perinyt äidiltään. Ostin myös pikkulettupannun, mutta höh kun se ei sopinut muuton jälkeen uudelle induktioliedelle. Lätyt paistetan aina runsaassa voissa, että tulisi tuo ihana pitsireunus.
Meidän lettupöytään katetaan Nutellaa, banaania, kermavaahtoa, mansikkahilloa ja keväällä Chicagosta ostettua vaahterasiirappia. Bravuurini on laittaa ihan kaikkea samalle letulle, ja saankin tästä välillä ihmetteleviä katseita. Mutta ai kun hyvää!
Oma lempparitäytteeni makeisiin lettuihin on vaniljajäätelö marjojen kaverina. Vastapaistettu lettu ja vähän sulanut jäätelö vaan toimii 🙂
Lapsuudessa lätyt kuuluivat usein saunapäivään iltapalaksi,isä oli hyvä lättyjen paistaja,äiti suosi pannareita.Itse teen lättyjä harvakseltaan, en ole sinut paistinpannun kanssa, mielummin teen ruuat kattilassa tai kiertoilmauunissa.Tuota lättypannua voisin kyllä kokeilla.Pannareita tulee tehtyä enemmän,makeana varsiona.Meidän muksun lemppari on rahkapannari.Päälle tuoreita marjoja ja hedelmiä,nam! Kiitos resepteistä,ehkä itsekin innostun kokeilemaan suolaisia versioita. Ja oon myös todennut blenderin näppäräksi keittiössä;hienontaa ja sekoittaa lähes mitä vain!
Kerma ja tuoreet mansikat eivät koskaan petä, mutta tärkeintä lettukesteissä on hyvä seura!
Letuissa (minun murteellani lätyissä) parasta on se, että ne ovat halpa ruoka/jälkkäri, josta saa varioimalla jokaisen makuun sopivan. Tärkeintä lettukesteissä on se, että niitä on tarpeeksi, jottei kenenkään tarvitse miettiä, että kehtaisiko syödä vielä yhden.:–)
Mun paras vinkki on hyvä seura. Vähän huonommatkin letut maistuvat ihanalta kun ne saa jakaa rakkaimpien kanssa.
Tee taikina, vähintään se puolitoista litraa. Anna tekeytyä vartti. Valjosta paistamiseen 10 v, oli 8 kun aloitti :). Kun kekara kyllästyy, jatka itse. Hilloa tai marjoja, sokeria, kermavaahtoa tai ihan vaan rahkaa. Hinataan huiviin, kukin makunsa mukaan niin paljon kuin napa vetää. Tosin tunnustan, että oikaisen useimmiten pannarilla, samalla kaavalla.
Pinaattilettuja paistetaan meilläkin. Makeisuin lettuihin ehdottomasti vadelmahilloa ja kermavaahtoa päälle.
Hyvä seura
Meillä ei ole kunnon lettupannua, joten harrastetaan enemmän pannareita. Hollannissa innostuttiin n täytetyistä suolaista pannareita ja täytteethäm voi olla melkein mitä vaan. Ihaninta ehkä on olleet kantarellit ja kaura fraiche! Makean kanssa parasta on tietysti tuoreet marjat ja vaikka itse tehty kinuski.
Gluteenittomat ja maidottomat ja munattomat letut ovat superkevyitä kun käyttää vichyvettä:) Niin ja uskottoman helppoja tehdä.
Meillä herkutellaan banaaniletuilla ja nää on myös 1v taapeeron herkkua.Suolaisia lettuja ei ole tullut koskaan tehtyä jostain kumman syystä mutta täytyy otttaa kokeiluun tän meksikotäytteen kera. Kuulostaa niin herkulliselta!
Täytteeksi rahkakermaa ja tuoreita marjoja 🙂
Paras vinkkini on syödä letut hyvässä seurassa! Ja täytteeksi kotimaisia marjoja, kermavaahtoa ja hilloa, niin täydellistä.
Wichy ihanasti kuohkeuttaa. Bananiletut syntyy kuin itsestään. .kunhan ei polta niitä
Parhaat lettukemut saa kun on paljon syöjiä paikalla 🙂 Uusi pannu olisi tarpeen, kokeiluihin jäi pilipalipannu
Parhaat lätyt paistetaan ulkona muurinpohjapannussa yhdessä veljen perheen kanssa. Taikinaan loraus vissyä ja valmiiden lättyjen päälle tuoreita mansikoita ja joko kermavaahtoa tai vaniljajäätelöä.
Meillä ehdoton hitti arkilätyiksi ovat banaanilätyt. Hiukan terveellisempi vaihtoehto joten voi syödä vaikka muutamana iltana viikossa 🙂
Paras suolaisten lettujen täyte syntyy savulohesta ja kermaviilistä!
Banaaniletut toimivat aina! Aamulla, päivällä ja illalla.
Kookosöljyssä paistetut rahkaletut, nam! Tarjoillaan esimerkiksi mansikoiden ja vaniljajäätelön kanssa!
Pitäisikin kokeilla pitkästä aikaa suolaisia täytteitä. Mutta oli sitten makeaa tai suolaista, tärkeintä on huolehtia siitä, että lettuja on tarpeeksi.
Mies ja lapset tekee usein vohveleita, mutta jos olisi lettupannu niin tekisin varsinkin suolaisia versioita pinaatista, nokkosista ym. Jos syö kalaa niin kylmäsavulohi on ihanaa suolaisen letun päällä, meillä maistuu myös lapsille.
Paras vinkki maittaviin lettukemuihin on lapsen pappa (eli oma isäni), joka osaa tehdä herrrkullisen taikinan ja heittää letut isolla pannulla ympäri! 🙂 Itselleni kotikäyttöön sopisi paremmin tuommoinen pikkulettuja paistava pannu, joten jään vesi kielellä odottamaan, josko onni suosisi…
Itsepaistetut pinaatti- ja nokkosletut ovat suosittu iltapala tai lounas meilläkin. Parhaat makeat letut tarjotaan itse tehdyn omena-vaniljahillon kanssa!
Oi vitsit, tortilla-aineet lettutäytteinä kuulostaa niin hyvältä. Nälkä iski 🙂 Meidän lettuvinkkeihin kuuluu taikinan sekaan laitettu vichy! Se ilmeisesti lisää rapeutta.
Hyvän lettutaikinan lisäksi avainasemassa on makoisa hillo! Raparperi-mansikka on mun suosikki, lapset rakastavat vadelmaa 🙂
Kermavaahtoa ja tuoreita marjoja, nam!
Pinaattiletut ehdottomasti puolukkasurvoksen kanssa tarjoiltuna ja makeat letut hillon ja kermavaahdon kanssa ☺️
Parhaimmat lettukestit meillä on aina kesällä isolla porukalla mökillä. Muurikkaletut vain sokerilla, ihan parhaita. 🙂
Meillä paras vinkki on itse tehty hillo. Kun sen makuun pääsee niin kaupan hillot on ihan höhhöä…
Tällä hetkellä suosikkiletut on nokkosletut ja itse tehty raparperi-porkkanahillo kyytipojaksi
Meiltä puuttuu tällä hetkellä lettupannu, joten se tulisi tarpeeseen.
Rakastan suolaisia lettuja, erityisen hyvin täytteeksi sopii graavi tai savustettu lohi tai tomaattipohjainen kasvismuhennos. Nam!
Itsetehdyt hillot! Mansikkaa, mustikkaa, omenaa, raparperia… ja seura ♥️
Letut on aina hyviä marjojen kanssa! Tuoreita tai sitten pakastimesta mutta letut ja marjat ❤ lettupannu on pitkään ollut mietinnässä mutta ei ole tullut ostettua sitä, vielä.
Kermavaahtoa ja omenahilloa, ne on meidän suosikit!
Iloinen mieli, tosin lettukesteistä tulee aina iloinen mieli 🙂
Suolaisiin lettuihin tulee juusto jo pannulle, niin että se sulaa!
Ja makeat letut syödään yleensä hillolla, niin mielikuvituksetonta kuin se onkin 😉 tai jätskillä…
Nam nam
Ps. Loistovinkki toi blenderi, niin simppeliä, että tuntuu tyhmältä, ettei ole sitä itse tajunnut 😀
Meillä tehdään usein pinaattilettuja itse, tarvittaessa pakastepinaatista. Tosin tähän mennessä on täytynyt tehdä isoja kun ei ole pikkulettuihin ollut pannua.
Lettukesteistä tulee tuplasto hauskemmat kun niitä viettää ystävien kanssa. Letut on meillä harvinaista herkkua, kun isolla pannulla paistaessa menee kauheasti aikaa pelkkään paistamiseen. Pikkupannulla paistettuja lettuja voisi tehdä useammin!
Seuran lisäksi oikeat täytteet kruunaa letut: tuoreet marjat, itsetehdyt hillot, vaahterasiirappi, erilaiset suolaiset täytteet jne..
Lettukesteistä tulee tuplasti hauskemmat kun niitä viettää ystävien kanssa. Letut on meillä harvinaista herkkua, kun isolla pannulla paistaessa menee kauheasti aikaa pelkkään paistamiseen. Pikkupannulla paistettuja lettuja voisi tehdä useammin!
Seuran lisäksi oikeat täytteet kruunaa letut: tuoreet marjat, itsetehdyt hillot, vaahterasiirappi, erilaiset suolaiset täytteet jne..
Lettujen paisto muurikka-pannulla, tuoreet narjat, sokeri ja hyvä seura 🙂
Paras lättytaikina kun lisää sodastreamillä tehtyä porevettä taikinaan, sekä syö kermavaahdon ja mansikoiden kanssa koko perheen voimin.
Ternimaitoon tehty lettutaikina. Letut paistetaan ulkona muurikalla olipa kesäsää mikä tahansa eli tarvittaessa pipot ja lapaset kehiin. Syödään ähkyyn asti kera marjojen ja jätskin.
Sunnuntain aamiaisletut yhdessä ystäväperheen kanssa! Testattu ehkä kymmenen kertaa. 🙂
Muurinpohjaletut mökillä tuoreiden mansikoiden kera – parasta!