©Vilma_Doumbouya Lettukestit Letut Lettupannu Fiskars Keittio Lahiomutsi Leipominen Ruuanlaitto-2018-2 kopio

Kaupallinen yhteistyö: Fiskars. Postaus sisältää arvonnan.

Hyvät hyssykät rakastan tätä vuodenaikaa niin paljon, että sydän on läkähtyä onnesta! Lämpö hellii, ihmiset ovat hyväntuulisia ja oman kodin olohuone laajentuu koko kaupungin kokoiseksi. Ilohurinaa saa aikaan myös kesäinen ruoka ja se, että kausiruokakalenterissa riittää plärättävää. Niin moni kasvis, hedelmä ja marja on parhaimmillaan juuri nyt.

Me pidimme perheen kanssa hiljan lettukestit, jossa koko aterian pohjana oli yksi ja sama lettutaikina. Omiin lapsuusmuistoihini kuuluvat mummin runsaassa voissa paistamat lätyt, joiden reunat olivat kuin rapeaa pitsiä. Niiden päälle laitettiin paljon tuoreita mansikoita ja sokeria. Tämä oma ohjeeni on ruokaisampi ja se soveltuu myös suolaisien lettujen pohjaksi. Sokerin sijasta turautan taikinaan hunajaa tuomaan lempeää makeutta. Näiden lettujen kanssa voi tarjota oikeastaan ihan mitä vain.

Letut ovat putkahtaneet osaksi elämäämme siitä lähtien, kun meille saapui keväällä Fiskars Hard Face -sarjan lettupannu. Se sopii myös kaikenlaisille liesille, myös meidän induktiolle. Jotain kertoo ehkä se, että en muista ostaneeni kertaakaan valmispinaattilättyjä sen jälkeen kun lettupannu muutti keittiöömme. Ja se on paljon se! Mutta niin on käynyt, kun pinaattiletut valmistuvat niin helposti ja kivasti itsekin tehtynä. Yhtään pöllömpää ei ole sekään, että tuo lettupannu valmistetaan Suomessa Fiskarsin Sorsakosken tehtaalla, ihan kuten kaikki muutkin Fiskars Hard Face -pannut.

Viiden letun pannun lisäksi lettusalaisuutenani on blenderi, jossa kaikenlaisten lettutaikinat valmistuvat suitsait. Tästä kikasta kiitän ystävääni Outia. Häneltä opin muinoin, että kaikki lettutaikinan ainekset voi heitellä blenderiin tai tehosekoittimeen ja surrauttaa taikinan valmiiksi. Näin esimerkiksi pinaattilätytkin hoituvat pöytään nopeasti – sen kun vaan kaataa pestyt babypinaatin lehdetkin suoraan tehosekoittimeen taikinan joukkoon. Kone hoitaa silppuamisen myös muiden suoraan taikinaan sekoitettavien ainesosien kohdalla, oli sitten kyse vaikka nokkosesta, kesäkurpitsasta, lehtikaalista tai erilaisista marjoista ja hedelmistä.

Tässä siis ruokaisan peruslättytaikinan ohje. Se mahtuu juuri ja juuri meidän blenderin 1,5 litran kannuun. Kun lopussa otat erilleen osan lettutaikinasta ja lisäät lopputaikinaan esimerkiksi pakasteherneitä, tästä valmistuu letut sekä pääruokaan että jälkkäriin. Aamupalaksi voisi tehdä lettutaikinan, johon sekoittaisi mukaan tuoreita marjoja tai hedelmiä. Ja iltapalana just ne pinaattiletut ovat ihan klassikko ainakin meillä! Oli miten oli, tämä ohje toimii kaikkina vuorokauden aikoina, kaikenlaisiin lettuihin.

Lettutaikina

 • 4 kananmunaa
 • 2 rkl hunajaa
 • 8 dl (Manteli)maitoa
 • 2 dl kermaviiliä
 • 2 tl ruokasoodaa
 • 5 dl vehnäjauhoja
 • Ripaus suolaa
 • 1 dl (kookos)öljyä
 • Lisäksi suolaiseen 2 dl pakasteherneitä tai jotain muuta kauden kasvista; kesäkurpitsaa, nokkosta, porkkanaa (keitettynä) tai vaikka lehtikaalta.

Heittele kaikki ainekset (paitsi herneet) blenderiin ja surrauta taikinaksi. Kaada noin puolet taikinasta erilliseen kannuun. Valmista suolainen taikinaosio, eli lisää blenderiin pakasteherneet ja surista taas menemään. Anna taikinoiden muhia noin puolisen tuntia ennen paistamista.

Lettukesteillä ruuanlaittaminenkin on osa juhlaa. Tehtiin työnjako, jossa minä pilkoin ja sekoitin, lapset kattoivat pöydän sekä tiskasivat käsitiskit ja mies nappasi lettujen paistamisvuoron. Ehdin paistaa muutaman letun ennen sitä ja tuli huomattua jännä juttu.

Minä käytän paistamiseen voita, koska rakastan ruskistuneen voin lettuihin tuomaa makua. Mies taas ei käytä, mitä vähän kummaksuin, kunnes näin tuloksen. Lätyt eivät kärtsänneet kiinni, joten tuon Fiskarsin lettupannun komean nimen saanut Hardtec Superior 3 -kerrospinnoite tosiaan toimii. Eniten yllätti se, että ilman voita paistaessa soodalla kohotetuista letuista tuli pulleita ja pannukakkumaisia. Minun voissa paistamani olivat lättänöitä. Mikä fysiikanlaki tämän selittää, sitä minä en tiedä. Hyvin molemmat maistuivat, lättänät ja pulleat, ei siinä.

Tällä kertaa tein hernelättyjen seuraksi meksikosta innoituksensa saaneita täytteitä. Molempien lapsiemme lempiruokaa ovat täytetyt tortillat, ja vallan mainiosti salsa, guacamole ja pavut sopivat myös suolaisiin lettuihin kääräistynä.

Salsa

 • 4 tomaattia
 • 1 punainen paprika
 • 1 iso valkosipulikynsi
 • 1 puska korianteria
 • 1 kevätsipulivarsi
 • 1 limen puristettu mehu
 • ripaus sokeria
 • suolaa ja mustapippuria

Pilko ja silppua ainekset pieneksi ja sekoita. Jos vain aikaa, anna mehevöityä ennen tarjoilua.

Guacamole

 • 3 isoa avokadoa
 • punasipuli
 • 1 limen puristettu mehu
 • 1 puska korianteria
 • suolaa ja mustapippuria
 • loraus oliiviöljyä
 • ripaus sokeria

Pilko ja silppua ainekset pieneksi ja sekoita. Jos vain aikaa, anna mehevöityä ennen tarjoilua.

Papu-soijarouheseos

 • 1 purkki kidneypapuja
 • 1 pikku purkki tomaattipyrettä
 • 2 dl (tummaa) soijarouhetta
 • 2 dl Vettä
 • suolaa ja pippuria
 • paprikamaustetta
 • juustokuminaa
 • chilijauhetta

Valuta pavut. Kuumenna kattilassa vesi ja sekoita joukkoon soijarouhe. Kun vesi on imetynyt, lisää mukaan mausteet, tomaattipyre ja pavut.

Lisäksi laita esille pöytään creme fraiche ja chiliä. Voit toki sekoittaa chilin valmiiksi kastikkeisiinkin, jos teillä ei ole lapsia, joilla on meneillään chiliherkkyyskausi.

Kun oli kiskottu navat pinkeiksi meksikosta villiintyneitä lettuja, laitettiin kahvipannu tulille ja katettiin pöytään jälkkäriletut. Niiden kanssa laitettiin tarjolle tuoreita mansikoita, pensasmustikoita ja kirsikoita. Koristeeksi ripoteltiin syreeninkukkia, jotka ovat sekä syötäviä että nättejä luonnon omia nonparelleja. Muistatteko, kun viime vuonna tein syreeneistä jätskiä?

Tällä kertaa ei laitettu tarjolle kermavaahtoa, niin klassisen hyvä lettukaveri kuin se onkin, vaan tein täytteen maustamattomasta tuorejuustosta.

Tuorejuustotäyte lettukesteille:

 • 300 g maustamatonta tuorejuustoa
 • puolikkaan limen mehu
 • 3 rkl hunajaa
 • 2 tl vaniljasokeria

Sekoita ainekset yhteen sähkövatkaimella.

Mies kiskoi jälkkäriletut yksi kerrallaan, mutta me intouduttiin lasten kanssa rakentamaan niistä lettutorneja. The Telegraph julkisti helmikuussa tutisevat lettukasat viimeisimmäksi ruokatrendivillitykseksi, ja kuulemma Tokiossa uusien letturavintoloiden oville kertyy kymmenien metrien jonot. Mutta kyllä Viiru ja Pesonen tiesivät tämän jo vuosia sitten! Sven Nordqvistin luomassa lastenkirjasarjassa Pesonen tekee Viiru-kissalleen tämän syntymäpäiville joka vuosi pannukakkukakun, eli toisin sanoen kasaa pannukakkuja herkulliseksi läjäksi. Enkä ihmettele, niin hauska ja herkullinen jälkiruoka-annos letturakentamisen jälkeen syntyi. Koita vaikka itse!

Sitten vielä kaikille arkisia lettuhetkiä ja vapaapäivien lettukemuja rakastaville arvonta! Sain arvottavaksi kolme Fiskars Hard Face -lettupannua. Osallistut skabaan kertomalla tämän postauksen kommenteissa parhaan vinkkisi maittaviin lettukemuihin. Muistathan rustata kommenttilomakkeeseen sellaisen sähköpostiosoitteen, jota seuraat. Olen yhteydessä voittajiin henkilökohtaisesti. Arvontaan on aikaa osallistua keskiviikkoon 20. päivä kesäkuuta asti.

Kuvat Vilma Doumbouya Photography. Vilma on erikoistunut lapsikuvaukseen, ja täältä löydät hänen Facebook-sivunsa ja täältä Instagram-tilin.

Jaa