Synnytyksestä on nyt kulunut 11 viikkoa ja kaksi päivää. Kropan palautumisen apuna olen käyttänyt vatsaa kurovaa belly binding -liinaa, josta kirjoitin tarkemmin loppukesällä. Tulokset ovat olleet kropan sisäisen kunnon kannalta parempia kuin uskalsin edes toivoa, mutta ulkonäköosastolla joudun edelleen odottelemaan, että vatsamakkaroista muodostuisi ampiaisvyötärö.
Aloin käyttää liinaa viikko synnytyksen jälkeen, jolloin vatsani oli yhä komea pallo, kuten tuosta yllä olevasta liinattomasta kuvasta voi nähdä. Liinan sitominen vaati alkuun harjoittelua, ja se tuntui jäävän aina vähän liian löysälle joistakin kohdista. Mutta kun mies ymmärsi, että liinan saa todella sitoa supertiukalle komentojeni mukaan, alkoi oikea sidontatekniikka löytyä. Kempparin Noora sanoi sitoneensa liinan välillä itsekin ympärilleen, mutta mä en ikimaailmassa olisi osannut sitoa sitä itselleni tarpeeksi tiukalle. Miehen sikinsokin menevien työvuorojen takia mulle tulikin välillä päiviä, että en pitänyt liinaa lainkaan tai se sidottiin päälle vain pariksi tunniksi iltasella.
Monet ovat kysyneet, eikö liina tuntunut ikävältä juuri synnyttäneessä vatsassa. Ei, liina tuntui päällä ihanalta. Rakastin sen napakkuutta ja sidonnan tuomaa ryhtiä. Se ei painanut mistään, kun viidentoista metrin kangassuikale oli käärittynä tasaisesti ympärille. Mutta toki se tuntui samalla myös hieman siltä kuin päällä olisi turhan kireät korkeavyötäröiset farkut. En siis pitänyt liinaa öisin, vaikka jotkut niin tekevätkin. Alussa yöt kun olivat hulabaloota noin muutenkin, joten tahdoin pystyä yöaikaan hengittämään vatsanahka vapaana höllyen.
Pidin liinaa lopulta vain neljä viikkoa väliin tulleine päivätaukoineen, vaikka suositus olisi käyttää sitä 40 päivää. Monet käyttävät belly bindia vieläkin pidempään, ja niin minäkin ajattelin tekeväni. Jäätävä ruokamyrkytys muutti kuitenkin mieleni. Sen jälkeen vatsa oli monta päivää niin kosketusarka, että ajatuskin tiukasta liinasta kuvotti ja sattui. Kun vatsa oli lopulta toipunut totaalityhjennyksestä, liinan käyttö jotenkin vain unohtui. Ja se harmittaa.
Belly bind -liinasta oli itselleni selkeää hyötyä synnytyksestä palautumiseen. Kuten kesällä kerroin, esikoisen synnytyksen jäljiltä sisuskalut tuntuivat jääneen väärille paikoille. Ensimmäinen kerta trampoliinilla hyppiessä oli järkytys. Mikään ei tuntunut olevan kuin ennen, ja tuntui että kannoin kroppaa, jota en enää tuntenut ja kunnolla hallinnut. Vaikka kokemuksena molemmat synnytykseni ovat olleet upeita, ovat niiden jälkiseuraukset täysin erilaisia. Jos esikoinen tuli maailmaan kuin kranaatteja laukova panssarivaunupataljoona, koupus oli jälleenrakennusjoukot.
Toinen synnytykseni oli fyysisesti eheyttävä. Muutama tunti synnytyksestä hämmästelin, miten voin olla juuri synnyttänyt, kun ei yhtään tunnu siltä. Vain rinnalleni ilmestynyt vauva ja polttavat jälkisupistukset kertoivat tehdystä työstä. Muutenkin synnytyksestä palautuminen on mennyt luvattomat helposti. Keskivartaloni on sisältäpäin paremmassa kunnossa kuin koskaan esikoisen synnytyksen jälkeen. En tiedä, miten sellainen on edes mahdollista, mutta uskoisin belly binging -liinalla olevan vaikutusta asiaan. Vaikka en näekään sisäelimieni paikkaa, tuntuu kuin olisin saanut kehooni taas paremman yhteyden. Kuin esikoisen synnytyksen jäljiltä sinne ja tänne jääneet palikat olisivat taas loksahdelleet kohdilleen sisälläni.
Kaikista isoin muutos on ollut syvissä vatsalihaksissa sekä lantionpohjalihaksissa. Harjoittelen niitä molempia edelleen hävettävän vähän, mutta tärkeintä on se, että olen taas löytänyt ne. Eivät ne esikoisen jäljiltä täysin hukassa olleet, mutta niiden kanssa toimiminen oli sama kuin puhelimessa puhuminen yhteyksien ollessa huonot. Välillä kommunikointi toimi jotenkuten, välillä pätki ja kaikista raivostuttavinta oli se, että koskaan ei tiennyt, saattaako yhteys katketa kokonaan. Nyt yhteys syviin vatsalihaksiin ja lantionpohjaan on taas kunnolla löytynyt, vaikka tietenkin aina parannettavaa onkin. Kun hallitsen keskikehoni paremmin, vaikuttaa se heti myös koko kropan kantamiseen, ryhtiin ja vatsan bikinikuntoon. Erkaumaa kuopuksen raskaudesta tuskin olisi jäänyt ilman liinaakaan, mutta belly bind vielä tuplavarmisti sen. Aloin käydä baby pilateksessa kun liinan käyttöä oli takana yksi viikko, ja tuolloin tarkistettiin myös suorien vatsalihasten tilanne. Lihasten väliin jäänyt tila oli tuolloin isoimmillaan parin sormen levyinen.
Jotkut ovat ihmetelleet, miten liinasta voi olla hyötyä, kun se sitoo vatsan pakettiin. He ovat epäilleet, että lihakset surkastuvat, kuten vaikka paketoidulle kädelle käy. Oman tuntumani ja ihan maalaisjärjen perusteella ajateltuna sama homma ei kuitenkaan päde vatsaan. Ei vaikka joku liinaa pitäisikin koko ajan. Sillä keskivartalohan on se, joka kannattelee koko kehoa. Jos joku on keskikehon pidossa pielessä, ryhti lytistyy, askel laahaa ja paikat brakaavat. Jos keskivartalon lihakset eivät olisi käytössä, ihminen ei kykenisi liikkumaan lainkaan. Ja kaksilapsisessa perheessä ei paljoa paikoillaan olla, ei vaikka vatsa olisi sidottuna. Musta itse asiassa tuntui, että vatsalihakset olivat paremmin käytössä liinan kanssa. Silloin ryhti oli koko ajan hyvä ja kuromisen ansiosta lihakset aktiivisena. Sen voi todeta itse jo ihan vetämällä vatsaa sisään ja pitämällä tuon pidon päällä koko ajan. Vatsalihaksillahan sekin tapahtuu. Liinapäivien iltoina tuntuikin kuin olisi tehnyt vatsalihastreenin.
Ulkonäöllisiin seikkoihin liina vaikutti alkuun niin suuresti, että näin jo itseni keimailemassa rehevänä mutta kapeauumaisena pin up -tyttönä. Ensimmäisen käyttöpäivän (ensimmäinen alla oleva kuva) jäljiltä napani oli laskeutunut takaisin koloonsa, kun se ennen liinan sitomista oli vielä pullistuneena ulos. 11 päivää synnytyksestä ja neljän päivän liinakäytön jälkeen (toinen alla oleva kuva) vedin jalkoihini vanhat farkkuni. Noh, ne olivat imetyskilojen aikaan ostettuina isot jo ennen raskautta, mutta silti. Liina ihan selkeästi auttoi vatsaa palautumaan entiselleen. Ruokaakaan ei tullut mätättyä kitaansa ihan hillittömiä määriä valtavasta imetysnälästä huolimatta, kun liina ei antanut vatsalle tilaa pullistua. Harmikseni en mittaillut senttimääriä tai käynyt puntarilla, jotta voisin antaa jotain konkreettisia viikkolukuja, mutta jälkitarkastuksessa neuvolan puntari kertoi minun olevan 200 grammaa lähtöpainosta.
Nyt kun liinatonta elämää on takana puolitoista kuukautta, sisäiset asiat ovat edelleen kohdillaan. Ja se on todellakin tärkeintä ja liinan suurin anti. Mutta vatsan ulkonäkö ei ole ihan sellainen, minkälaiseksi sen alkuinnostuksessa jo ehdin kuvitella. Vatsa alkoi liinan käytön lopettamisen jälkeen taas pömpöttää ja ruokaakin on santsattu vähän liian kanssa. Juuri hiljan sain yhdelle lapselle junassa selventää, että ei, vatsaani ei jäänyt toista vauvaa. Esikoinen taas tovi sitten tuijotteli vatsaani mietteliäänä ja totesi sitten sanasta sanaan, että äidillä on jo vatsassa uusi vauva.
Koska lapsien suusta se totuus tulee – tällä kertaa tosin koskien vain vatsan kokoa, ei siellä kasvavia vauvoja ajatellen – jotain on tehtävä. Vaikka niistä esikoisen ajalta tutuista imetyskiloista ei vielä voikaan puhua, on ruhossani reilun viiden kilon verran liikaa painoa. Painoni saattaa heitellä päivässä useamman kilon, joten kokonaissetistä saisi ottaa kymmenenkin kiloa pois, mutta se ei ole pakollista. Mutta se on varma, että kehostani vatsa on se, jonka kanssa en ole sinut. Mitään kiirettä timmiytymisen kanssa ei ole, mutta olen yrittänyt asian tiedostaa, vaikka se esimerkiksi nyt vanhempien jouluruokapöydässä tankatessa on ollut hankalaa muistaa.
Belly bind on tällä hetkellä lainassa vastikään synnyttäneellä ystävälläni, mutta jahka liina taas palautuu mulle, aion ottaa sen uudelleen käyttöön. Kroppa kun tekee aktiivista palautumista vuoden verran synnytyksestä, joten vielä on hyvin aikaa auttaa sitä kirimään kiinni loputkin kurvit. Pelkkä liina ei sitä tee, mutta se toimii hyvänä kannustimena ja konkreettisena muistuttimena.
Mulla on nyt viikon ikäinen vauva ja eilen 2-vuotias esikoinen painoi mun napaa ja sanoi ”äidin masu on rikki” 😀
Kiitos kokemuksista. Mulle on tulossa synnytyksen jälkeen vuokraliina ja toivon yhtähyviä fiiliksiä sen käytöstä. Esikoisen kanssa jä tosi paha rako vatsalihasten väliin ja toivon ettei tilanne ainakaan entisestä pahene. Ihanaa olisi jos rako jopa kuroutuisi pienemmäksi 🙂
Juuri tänään googlettelin kokemuksia liinasta, ja törmäsin linkkiin Daily Mailin sivuille, jossa vatsan tukivyön (Belly Binderin) käyttöä kritisoitiin. Olen tosi kiinnostunut tuosta nimenomaisesta liinasta ja varsinkin siitä, että sisuskalut löytäisivät pian paikkansa. Muistelisin Kemikaalicocktailista lukeneeni, että liina tukisi myös selkää ja auttaisi lantionpohjanlihasten paikantamisessa. Siksi mua ällistyttikin Daily Mailin väite, että vatsan tukeminen olisi jotenkin haitallista ja saattaisi mm. lisätä virtsankarkailua. Daily Mail nyt ehkä ei ole se luotettavin lähde, mutta pistää miettimään. Miten tuon liinan sitomisen oppii, jos asuu kaukana pk-seudulta, eikös tää liinoja välittävä henkilö olekin sieltä päin?
Noo
Minulla on ollut epäsäännöllisen säännöllisessä käytössä Belly Binderi-vyö. Suurimman hyödyn olen huomannut selässä. Se tukee ryhtiä. Toki se vetää myös napaa sisään. Vähän sama ilmiö kun jos on pitänyt liian tiukkoja housuja niin jenkkakahvat pullottavat ärsyttävästi vielä pitkään riisumisen jälkeen, mutta tarpeeksi korkeavyötäröisillä ja sopivan kireillä housuilla ne pysyvät hienosti kurissa.
Tuosta vyöstä joudun sen verran kritisoimaan että näin lyhyellä ihmisellä se tulee vatsalta rintojen alapuolelle asti ja pelkästään normaalisti istumalla se tahtoo nousta ”korviin”. Pitkäselkäisemmällä varmasti toimii paremmin. oinen huono puoli on että kiinnityssauma näkyy ikävästi ohuempien vaatteiden läpi. Tuollainen liina on huomattavasti nätimmän näköinen. Vyön plussaksi sanoisin että se on tosi helppo ja nopea pukea päälle.
Se miksi vyön käyttö heti alkuun tahtoi jäädä oli järkyttävät helteet. Kun lämpöä on sen verran että lapsi pitää kietoa märkään harsoon jotta se ei kitisisi kuumuutta ja äitiä kauhistuttaa ajatus seuraavasta imetyksestä kun kaksi hikistä vatsaa liiskautuvat toisiinsa niin ei hirmuisesti houkutellut vielä vetää päälleen paksua vyötä.
Tuo tieto että vatsa palautuu noinkin pitkään onkin minulle iloinen uutinen. luulin että peli on menetetty, mutta minulla onkin useita kuukausia vielä aikaa koittaa kuroa vatsaa. Joka nyt ei missään vaiheessa hirmu pahaksi päässytkään. Olen todella iloinen vatsani palautumisesta. Ei se samanlainen ole kuin ennen raskautta. Vähemmän turvoksissa ja pömppö, mutta paljon pehmeämpi. Kuin pullataikinaa. Toki sen ei tarvitsisi olla sitä, mutta kannan ylpeänä raskauden jättämiä merkkejä kropassani (Kuten aika pahat raskausarvet jotka saivat rintani näyttämään laavaa valuvilta tulivuorilta. Itse en enää arpia edes normaalisti muista, eikä kukaan ole saunassa kehdannut asiasta mainita.).
Pakko vielä kiittää siitä että tämä on ensimmäinen lukemani äitiyteen keskittyvä blogi joka oikeasti pitää pääpainon äitiydessä, vaikka väliin mahtuukin sisustusta ja muuta. Todella moni raskaus- ja vauvablogi on muuttunut jossain vaiheessa enemmän lifestyle-blogiksi ja samalla minulla on mielenkiinto hiipunut.
Olen nyt lukenut muutamassa viikossa tämän blogin alusta tähän päivään vain joitakin yksittäisiä tekstejä ohittaen ja tämän blogin vahvuus on ehdottomasti ollut se että vaikka elämä on muuttunut ja lapsi/lapset kasvaneet niin pääpaino on pysynyt äitiydessä.
Kiitos tästä jutusta! Näin laskettua aikaa odotellessa onkin hyvä perehtyä että mitäs sitten parin kk päästä pitäis muistaa ja tää on kyllä yksi niistä.
Varmasti tukivyöstä voi olla haittaa, jos lantionpohjan lihakset ovat todella huonossa kunnossa synnytyksen jälkeen tai on kohdun laskeumaa ym. vaivaa. Vyöhän lisää painetta vatsaontelossa, eli jos pohja ei ole kunnossa niin sieltähän se paine helposti purkautuu. Mutta jos ongelmia ei ole, niin allekirjoitan kyllä myös, että loistavia kapistuksia nämä ovat! Ja ulkomailla tukivöitä käytetään todella laajalti synnytyksen jälkeen, täällä vasta aletaan heräämään asialle. Tai heräämään uudelleen, mummoni kertoi, että hänen anoppinsa oli vaatinut saada sitoa mummon mahan synnytyksen jälkeen. Lakanasuikaleilla! Mummo oli tyytyväinen, ei kuulemma jäänyt pömppää.
Minulla on ollut käytössä kaksi eri mallia Belly Bandit-tukivyöstä, tavallisia alusvaateosaston päällevedettäviä korsetteja sekä tällainen bengkung kuten Lähiömutsilla. Mielestäni bengkung on ehdottomasti mukavin päällä ja tehokkain, ”valmisvyö” (Belly Bandit) taas huomattavasti helpompi käyttää. Alusvaateosaston tarjonta on ihan yhtä tyhjän kanssa. BB oli tosi hyvä heti synnytyksen jälkeen, koska se oli helppo pukea ja riisua ja tuntui isoon pömppään tehokkaaltakin. Vyössä tosin jää käyttöaika lyhyeksi, koska maha vetäytyy niin nopeasti, että parissa viikossa pitää vaihtaa pienempään kokoon. Ja vyöt on kalliita. Lisäksi pidemmän päälle tarrakiinnityksen reunan näkyminen vaatteiden alta alkoi tympiä, samoin vyön paksuus eli tönkkö olo.
Bengkungin vuokrasin kolmeksi viikoksi vasta 8 kk synnytyksen jälkeen, silloin niitä aloi saada täältä periferiastakin. Sidoin liinan alusta asti itse ja huomattavasti kireämmälle kuin Babyjoyn ohjeissa sanotaan. Mutta toki tässä vaiheessa tiesin ja tunsin lantionpohjan ym. kunnon eli ihan omien tuntemusten mukaan vedin. Mielestäni itse sitominen oli todella helppoa, aikaa siihen meni ehkä 1-2 min. Hankalampaa oli saada sopiva kireys, josta olen tosi kranttu. Eli tarpeeksi napakka alku, jotta liina pysyy paikallaan mutta ei liian kireä koska silloin ristiluu kipeytyi. Keskivatsan kohdalla piti vetää tooodella kireälle, koska siinä oli suurin erkauma ja sitten taas höllentää sidontaa kylkiluiden kohdalla, jotta hengitys kulkee luonnollisesti. Mutta oppihan tuon 🙂
Bengkungin huonoin puoli oli, että jos (kun…) se liukui vähän myttyyn keskivartalolle, se piti sitoa alusta asti uudelleen. Eli voi vain vähän kiristää lisää. Ja kun kolmen lapsen kanssa konttailee lattialla, niin väkisin tulee tehtyä taivutuksia ja kumartelua niin paljon, että jossain vaiheessa se liukui vähän myttyyn. Samoin, jos liinan sitoi tarpeeksi alhaalta (ehkäisi tuota myttääntymistä), niin vessassa käynti alkoi olla aika hankalaa. Piti olla matalat alkkarit (jotka eivät oikein päälläni pysy) eikä mitään housunvyötäröä voinut jättää liinan alle.
Mutta siitä tykkäsin eniten, että bengkungilla saa kiristyksen juuri siihen kohtaan mihin haluaa. Eli kohti tiimalasivartaloa 😀 Tuollaisella BB-vyölllä se ei onnistu, koska puristus on tasapaksu ylhäältä alas. Ja onhan liina paljon kauniimpi kuin tukivyö!
Entäs tehokkuus? Nyt kolmannen lapsen jälkeen maha vetäytyi ihan hurjan paljon nopeammin kuin toisen lapsen jälkeen. Minulla kuitenkin jäi niin paha erkauma vatsalihasten väliin (alla pystyviiltoinen hätäsektiokin ja maha ihan valtava joka raskaudessa), että pelkällä liinalla ja oikealla vatsalihasharjoittelulla ei tätä korjattu. Mutta tosiaan, silti alkuaika synnytyksen jälkeen oli hurjan paljon helpompi, kun vyö tuki ja maha vetäytyi vauhdilla tiettyyn pisteeseen asti. Olisipa ollut bengkung heti alusta saakka….
Muuten, vatsalihasten erkaantumasta ja yleisestikin synnytyksen jälkeisestä vatsalihasharoittelusta on loistava opinnäytetyö http://publications.theseus.fi/bitstream/handle/10024/53798/Suorienvatsa.pdf?sequence=1 Sisältää myös sopivia jumppaohjeita synnytyksen jälkeen tehtäväksi!
Hehee! Toivottavasti masu on kuitenkin korjattavissa 🙂
Ole hyvä! Erkaumaan uskoisin liinan auttavan ihan varmasti. Onnea ja tsemppiä raskauteen!
Noo: Minähän en ole mikään asiantuntija, mutta oman kokemukseni perusteella liina todella auttaa sisuskalut paikalleen ja parantaa tuntumaa taisteluareenan lihaksiin. Voi olla, että tämä olisi tapahtunut myös ilman liinaa, sillä jo itse kuopuksen synnytys tuntui olevan eheyttävä ja korjaavan paikkoja. Ihmeellistä, mutta sitähän se synnytys on. Mutta kuten Miira tuossa alhaalla sanoo, tukivyöstä voi varmasti olla haittaa, jos esimerkiksi on kohdun laskeuma.
Ulkoilmaihminen: Kiitos blogipalautteesta! Kiva, että tykkäät. Toki tätä ns. lifestyleä mahtuu tännekin, mutta pyrin löytämään suurimpaan osaan tekstejä lähestymiskulman juurikin äitiyden kautta.
Kiitos myös kokemuksesi jakamisesta! Mua kiinnostaisi hankkia tuollainen mainitsemasi vyö sellaisiin päiviin, kun ei ole ketään sitomassa liinaa. Vähän kuitenkin mietityttää, että kun mulla taas on pitkä selkä, jäisi vyö liian vajaaksi. Pitäisi käydä mallailemassa noita vöitä jossain, jotta saisi koon lisäksi tuntuman, onko vyö mun juttu ollenkaan.
Ole hyvä! Kiva jos siitä oli hyötyä ja iloa. Tsemppiä, onnea ja iloa loppuraskauteen!
Kiitos paljon kokemuksesi jakamisesta! Kiva kuulla, että sidonasta on ollut sullekin apua.
On varmasti totta, että esimerkiksi kohdun laskeumalle liina ei välttämättä tee hyvää. Ainakin uskoisin, että kannattaisi varmistaa asia fysioterapeutilla. Ja juu, kropan sitominen on ollut Suomessa ihan yleinen käytäntö vielä pari sukupolvea sitten. Nyttemmin tapa on kai jäänyt hoitohenkilökunnan kiireiden jalkoihin.
On muuten totta, että vessassa käyminen oli liinan kanssa hankalaa, kun sidonta lähti ihan häpyluulta asti. Olis pitänyt olla sellaisia 90-luvun Britney Spears -pikkareita 😀
Minulla on kaksi sektiota takana, ja vaikka ekastakin palauduin hyvin, niin toisesta kyllä vielä nopeammin tuollaisen tukiliivin ansiosta. Käytin Squeem-merkkistä vyötä, koska se oli täällä ulkomailla helposti saatavilla, ja on myös saanut hyviä arvosteluja. Se kiinnitetään hakasilla, joten on mukavampi päällä kuin tuo Belly Bandit, eikä juurikaan näy vaatteiden alta. Miinukset ovat hinta ja se, että yhdellä vyöllä ei ehkä pärjää, koska säätövaraa on niukalti. Itsekin hankin kaksi kokoa, joista suurempaa käytin ekat pari viikkoa (no ihan heti en laittanut päälle sektiohaavan vuoksi), ja kokoa pienempää sitten pari kuukautta.
Tuotanoin. Vatsalihaksia tarvitaan nousemiseen aivastamiseen yskimiseen oksentamiseen jne. Vatsalihas on niin litteä lettu että tutkimuksissa noin kaksi pilatesohjaajaa kymmenestä pystyy supistamaan syvää vinoa vatsalihasta että mä koen tollasen kyllä ihan höpöhöpöksi mutta placebo ilmiönä varmaan ihan ok 🙂
Olen samaa mieltä kanssasi kaikesta paitsi siitä, että kyseessä olisi höpöhöpöä ja placeboilmiö (vaikkakin liina toimii myös kannustimena ja muistuttimena, kuten tekstissä kirjoitan). En siis valitettavasti ymmärrä, mikä on kommenttisi pointti. Kuulisin mielelläni lisää, jos voit vääntää urpolle rautalangasta, mitä tarkoitat?
Mä koen, että hakasilla kiinnitettävä olisi itsellenikin parempi kuin tarraversio. Vai voiko sen tarraversion tosiaan saada tarpeeksi tiukalle? Tuota liinaakin sitoessa hyväkuntoiselle miehelleni tuli hiki, kun kiristi sitä kiskoen ja vetäen varmasti niin tiukalle kuin halusin 🙂