Mä olen aina tykännyt käydä hammaslääkärissä. Ensimmäisissä muistoissani saan valita hammaslääkärin isosta pyöreästä kulhosta tarran. Kouluiässä pääsin matikankirjojen sijaan lukemaan Aku Ankkaa odotushuoneeseen ja tarkistuksen jälkeen valitsemaan uuden hammasharjan. Aikuisena suuhygienistin hoidon jälkeen olo tuntuu niin raikkaalta kuin suu olisi tuuletettu ja vielä pesty valtoimeen pauhaavassa koskessa.

Hampaisiini ilmestyi ensimmäinen reikä teini-iässä, joten lapsuudessa luotua hammaslääkäripelkoa ei ehtinyt muodostua. Se ensimmäinen reikä järkytti silti. Ei poraamisen takia, vaan siksi, että minulta sellainen löytyi. Olin niin tottunut siihen, että hampaat pysyivät rei’ittöminä ilman sen kummempaa duunia. Vähän sama kuin silloin, kun sain ensimmäisen kerran ruotsin kokeesta numeroksi alle yhdeksän. Kylmäsi. Myöhemmin reikiä on valitettavasti tullut lisää ja ruotsin numerot huonontuneet entisestään.

Xylitol Jenkki haastoi mut pohtimaan omia ja lapseni hampaidenhoitorutiineja. Niitä miettiessäni tajusin olevan jopa hämmästyttävää, miten hampaani pysyivät lapsena niin hyvässä kunnossa. Meillä nimittäin pestiin hampaat vain iltaisin. Silloin se kyllä tehtiin pieteetillä. Seisoimme siskon kanssa vuorotellen sinisen vessanpytyn päällä, kun äiti tai isä harjasi hampaita. Tykkäsin niistä hetkistä. Kiireisessä yrittäjäperhearjessa se hetki oli vain mun ja äidin tai isän. Tajusin hampaiden aamupesun merkityksen vasta teini-iässä, kun huoneestani heräsi välillä samaan aikaan poikkis. Oli mukavampi pussailla, kun oli ensin pessyt hampaat.

Purkkaa meillä kotona jauhettiin aina. Kasarilapsena mulla on toki Hubba Bubba-muistonikin, mutta isä söi Jenkkiä. Oranssia, mustaa ja sinistä. Hänellä oli purkkapötköjä farkkujen takataskussa ja samassa lokerikossa muttereiden kanssa kodinhoitohuoneen pöydällä. Mä jemmailin jauhettuja purkkaklönttejä kirjahyllyssä posliiniesineiden takana myöhempää käyttöä varten. Lättäsin klöntin pari kertaa myös siskoni hiuksiin, minkä seurauksena sisko kulki monta kuukautta hiustöyhtö polkkatukan keskellä törröttäen. Nukahdin usein purkka suussa, ja purkkatahmaa oli hiuksissa ja lakanoissa. Ei kai ihme, että mulle ei annettu lapsena helposti purkkaa (ja miksi niitä pitikin sitten jemmailla kirjahyllyssä).

Teininä aloin ostaa omat purkkani itse. Samoihin aikoihin isäni otti Vaasan Rewell Centerin Kotipizzassa käyttöön kahden purkkatyynyn Jenkki-pakkaukset, joita jaettiin jälkkärinä pizzojen ostajille. Pian isäni innoittamana koko ketjussa ilmaiskarkit vaihtuivat purkkaan. Nykyään isäni ja äitini luotsaavat Rewell Centerin Kotipizzan sijaan Laihian Kotipizzaa, ja purkkapakkauksia jaetaan edelleen kaikissa Suomen Kotipizzoissa. Purkkamiehiä tuo isäni.

Ehkä purkka onkin se syy, miksi kaikkien sisarusteni suut ovat pysyneet hyvässä kunnossa lapsuuden hieman retuperäisestä harjauksesta huolimatta. Hampaiden reikiintymisen pääasiallinen pahis kun on kariesbakteeri. Vastasyntyneellä tätä bakteeria ei vielä ole, vaan se tarttuu ihmiseltä toiselle. Eli yleensä vanhemmilta lapsille. Siitä johtuvat kiellot, joiden mukaan ei saa käyttää lapsen kanssa sama lusikkaa tai pilkkoa lapsen ruokaa omilla aterimillaan. Tartunnan riski on suurimmillaan lapsen ollessa kaksivuotias.

Ja kuunnelkaapa tätä, mikäli keissi on päässyt teiltäkin unohtumaan: Turun yliopiston hammaslääketieteen laitos ja Ylivieskan terveyskeskus aloittivat 1990-luvun alussa Äiti-lapsi -tutkimuksen, jossa mutsit jaettiin kahteen sakkiin. Toisessa äidit jauhoivat säännöllisesti täysksylitolipurkkaa ja toisessa taas ei. Lasten täyttäessä kaksi vuotta, purukumia käyttäneiden äitien mukuloilla oli 71–74 prosenttia vähemmän reikiä hampaissa kuin vertailuryhmien lapsilla. Ksylitolia käyttäneiden äitien lapsista 90 prosenttia ei saantu reikiintymistä aiheuttavaa bakteeria lainkaan. Jatkotutkimuksessa huomattiin, että ero oli selkeästi huomattavissa vielä lasten täyttäessä kymmenen vuotta. Ja tämä kaikki siis sen ansiosta, että äiti on poksautellut purkkapalloja! Aikamoista.

Koska hammashoitotapojen periytymisellä ja etenkin purkan jauhamisella näyttäisi olevan suuri merkitys lapsen suun terveyteen, Minimellä pitäisi olla kaikki hyvin. Nykyään harjaan hampaani välillä myös aamun ja illan välissä. Ennen tärkeää tapaamista, ennen juhlia, siksi kun siltä tuntuu – tai jos vaikka ehtisi vähän pussailla. Käyn tarkastuttamassa hampaani hammaslääkärillä ja samalla puhdistuttamassa ne hammashygienistillä noin puolentoista vuoden välein. Hammaslangan käytössä olisi toisaalta hurjasti petrattavaa.

Purkkaa jauhan aina safkailun jälkeen ja välillä vain freesiyttä tuomaan. Mä olen niitä naisia, jotka pakkaavat pienimpäänkin laukkuun ainakin avaimen, pankkikortin, puhelimen, nenäliinan ja purkkaa. Puuteri ja huulirasva saavat hyvin jäädä, kunhan purkat mahtuvat mukaan. Vaikka mä ajattelen enemmän suun raikkautta, on se myös suun hyvinvoinnin kannalta hyvä juttu. Etenkin nyt ollessani raskaana. Raskausaikana hormonitoiminta nimittäin saa kaiken muun hassun lisäksi suun happamoitumaan. Tällöin hammaspeikot pääsevät kaivelemaan hammasrivistöä helpommin ja aiheuttamaan reikiä.

Minimen hampaat pestään aamulla ja illalla. Alun ongelmien ja hammastahnapohdintojen jälkeen siitä on tullut rutiinia, joka on iskostunut lapsenkin selkärankaan. Tosin lapsen ollessa noin yksivuotias, emme me enää jaksaneet erotella kuka söi ja millä lusikalla. Napostelukulttuuri on meillä vähäistä, ja janoon juodaan vettä. Ja nykyään on onneksi ksylitol-pastilleja, jos pelkää minun tapaani, että lapsi on yhtä hömelö purkansyöjä kuin äitinsä oli lapsena. Lapsen pastillit säilytetään ruokapöydän läheisyydessä omassa purkissaan, siinä purkkakipon vieressä. Lapsi kyllä osaa muistattaa ruokailujen jälkeen, että on pastilliaika.

Seuraava vaihe Xylitol Jenkki -haasteessa on PlusTerveyden minulle tekemä kokonaisvaltainen suun tutkimus. Saas nähdä, tullaanko suu mutrulla takaisin kotiin. Hammaslangan vähäisestä käytöstä saatan saada noottia, ja hammaskiveäkin on luultavasti kertynyt sitten viime syksyn suuhygienistikäynnin. Reikiäkin voi olla, jaiks. Ne pirulaiset kun eivät ole ikinä mulla ilmoittaneet olemassaolostaan kipuilemalla. Toivoakseni saan myös vinkkejä siihen, miten kellertävät kulmahampaani saisi samalle värikartalle muun purukaluston kanssa.

Mutta sitä ennen kertokaahan, miten teillä hoidetaan pienten lasten hampaita? Itseäni kiinnostaisi, minkä ikäisenä olette antaneet lapselle purkkaa? Ja että mitä siitä seurasi? Ksylitoliahan pitäisi jauhaa suussa 5–10 minuutin ajan, mikä ei pastillin kanssa toteudu. Omat lapsuuden purkkapöljäilyt ovat kuitenkin pitäneet purkat tähän asti K18-tuotteina.

Jaa