Tiesitkö, että syreenin kukintoja voi syödä? Minä opin tämän ihmeellisyyden vasta viime kesänä, vaikka lapsuuskesieni tuoksussa on yhdistelmä syreeniä, tilliä ja auringossa pöllyävää hiekkatietä. Olen silti tainnut elämässäni syödä tilliä ja sitä hiekkaakin enemmän kuin syreeninkukkia.

Syreeni maistuu aika happamalle, joten mikään helpoin raaka-aine se ei ole. Mutta sitä voi käyttää huoletta esimerkiksi kesäsalaateissa tuomaan väriä tai kakkukoristeena vaikkapa tässä anoppini ohjeella tehdyssä britta-tortussa. Luin että syreeniä voi käyttää myös yrttivoin valmistuksessa. Ja kuulinpa myös sen, että siitä voi tehdä myös siirappia, kuten tein tuossa alkukesästä kuusenkerkkäsiirappia aurinkovoimaa käyttäen.

Olimme perheen kanssa maalla vanhempien luona Provinssin jälkeen, ja kehittelin markilla kasvavista syreeneistä jäätelöohjeen. Koska vanhempani omistavat sellaisen ihmeen kuin jäätelökone, tahdoin tehdä kunnon vanhanajan jäätelöä koneella. Ilman konettakin pärjää kyllä. Silloin laita jäätelömassa vain suoraan pakkaseen ilman jäätelökoneen surrauttelua. Yhtä kuohkeaa ja pehmoista siitä ei niin tule, mutta herkkua ihan varmasti.

Jos taas perinteinen jäätelö ei sovi raaka-aineiltaan arvomaailmaasi, tai jos muuten vain haluat vähän kevyemmän ja pikaisemman version jäätelöstä, tsekkaapa tämä ohje parin vuoden takaa. Jäisistä banaaneista tehty jäätelö on edelleen nerokas keksintö, ja mukaan blenderiin voi hyvinkin heittää syreeneitä.

Koska syreeni itsessään on hapanta, koitin suodattaa niistä maun johonkin muuhun aineosaan kiinni. Ja sokerillahan se onnistui! Sekoitin kukintojen joukkoon sokeria ja jätin kulhon huoneenlämpöön ikkunalle. Vajaassa vuorokaudessa kukat olivat muuttuneet ruskeiksi ja luovuttaneet huumaavan kukkaisen makunsa (ja myös tuoksunsa) sokeriin, joka taas oli muuttunut juoksevaksi siirapiksi. Happamasta mausta ei ollut hiventäkään jäljellä. Ihmeellistä!

Hempeän violetit kukinnot ovat kuitenkin niin suloisia, että lisäsin hyppysellisen tuoreita syreenikukintoja jäätelömassaan ihan loppuvaiheessa jäätelökoneen pyörimistä. Ja tietenkin koristelussa ne ovat ehdottomia. Jäätelöön tavataan lisätä loraus tuoretta sitruunamehua tuomaan vähän happamuutta, mutta nyt sen osuuden toi syreeni.

Käytin jätskissä makua tuomaan syreenin lisäksi pakkasesta löytyneitä viinimarjoja. Jätskin voi hyvinkin tehdä myös ilman marjoja, mutta tahdoin jäätelöön jotain lilahtavaa sävyä joukkoon, ja marjojen tärkein tehtävä onkin maun sijaan toimia luonnon omana väriaineena. Syreenistä kun ei väriä irtoa.

Onpa muuten meditatiivista tuijottaa hiljalleen pyörivää ja vain pientä suhinaa pitävää jäätelökonetta. Jää pyykinpesukoneen tuijottelu kakkoseksi!

Syreenijäätelön tekemiseen tarvitset:

  • 5 dl tuoreita syreeninkukintoja nypittynä varresta irti
  • n. 1,5 dl sokeria kukintojen päälle
  • 0,5 dl mustia viinimarjoja / mustikoita / karhunvatukoita (väriaineeksi)
  • 4 dl kuohukermaa 
  • 4 kananmunankeltuaista
  • 1 dl (hieno)sokeria
  • 1 vaniljatangon siemenet
  • Tuoreita syreeninkukintoja, hyppysellinen jäätelön sekaan ja toinen moinen koristeeksi

Aloita valmistelut edellisenä päivänä laittamalla jäätelökoneen kulho pakkaseen. Käy poimimassa syreeninit. Irrota kukinnot varresta ja laita ne kulhoon. Ripottele päälle reilusti sokeria ja sekoita kevyesti. Anna tekeytyä seuraavaan päivään.

Vatkaa kerma vaahdoksi (laita mukaan ripaus sokeria, jotta kerma vaahtoutuu paremmin). Pese vatkaimet ja kuivaa ne huolellisesti.

Vatkaa toisessa astiassa keltuaisia ja sokeria kunnes niistä tulee tahmean sakeaa ja vaaleata seosta. Siivilöi mukaan tekeytyneet syreeninkukinnot, eli niin että seokseen tulee vain syreenisiirappi. Kaavi mukaan vaniljatangosta siemenet. Lisää väriä tuovat marjat. Vatkaa vielä tovi.

Lisää kerma keltuais-sokeri-syreeni-vanilja-marja -seokseen varovaisesti nostellen.

Laita seos pakkasessa olleeseen jäätelökoneen kulhoon. Pyöritä laitetta noin 40 minuuttia. Voit myös laittaa seoksen pakkaseen jo tässä vaiheessa, mutta silloin jätskistä ei tule ihan yhtä tasaisen kuohkeaa. Ihan jäätelökoneen pyörimisen loppuvaiheessa lisää jäätelömassaan hyppysellinen tuoreita syreenikukintoja.

Siirrä jäätelömassa tarjoilukulhoon, ja laita kulho pakkaseen vielä ainakin tunniksi – kahdeksi. Itse olin vähän turhan malttamaton ja nostin jätskin pöytään jo vajaan tunnin pakkasajan jälkeen. Mutta oi että, jo oli suussa sulavan hyvää!

Jaa