Välillä riittää kotikaupungin rajojen ylittäminen, kun tuntuu olevan jo ulkomailla. Ajelimme muutama viikko sitten länsimetrolla Espooseen ja siellä Isoon Omenaan, johon olimme saaneet kutsun tulla tutustumaan kauppakeskuksen käytäville levittäytyneeseen Suomen suurimpaan Lego-näyttelyyn ja Duudsonit Activity Parkkiin.

Helsinkiläismukuloideni mielestä metromatka meren alla ja espoolainen iso kauppakeskus tekemisineen olivat niin eksoottisia, että puheissa Helsingistä tuli Suomi ja Espoosta ulkomaat.

Itsellekin lauantaireissu Espooseen vei kauas tavallisista viikonloppumeiningeistä. Olin kuunvaihteessa päivittänyt perheen kalentereita ajantasalle ja harmistuneena katsonut, että miehellä ei tässä kuussa ole yhtään viikonloppua vapaana. Sellaista se aika usein on, ja kaikkeen toki tottuu, kun pakko on. Mutta en ollut tajunnut, että yksi kokonainen lauantai hänellä kuitenkin oli vapaana!

Pääsimme siis Espoon-retkelle koko perheenä. Se tuntui ihanan tavalliselta. Tässä sitä ollaan koko perhe menossa lauantaina sisäleikkipuistoon, ihastelemaan Lego-rakennelmia ja ostamaan kadonneiden toppahanskojen tilalle uusia. Vaikka vuorotyö- ja yrittäjäarjessa viikonpäivät menettävät säntillisen merkityksensä, rakastan silti lauantaipäivien kihisevää ja iloista tunnelmaa. Kollektiiviseen vapaapäivähurmioon on helppo tanssahdella mukaan niinäkin päivinä, kun itse ei varsinaisesti ole vapaalla. Olo on suorastaan riehakas, kun sitten ihan todella on vapailla, ihan koko perheen voimin.

Lego-näyttelyyn on kaikilla vapaa pääsy, ja se löytyy Isosta Omenasta vielä tämän viikon loppuun, eli sunnuntaihin 25. päivä helmikuuta asti. Käytävillä on kolmisenkymmentä erilaista Legoista rakennettua hahmoa. Meillä lapset ovat alkaneet siirtyä Duploista Legoihin vasta puolisen vuotta sitten, joten tuollaisten legotaiteen näkeminen oli inspiroivaa. Mihin kaikkeen pieni palikka taipuukaan – kuten nyt ”aidon” kokoiseksi Darth Vaderiksi tai Michael Jacksonia esittäväksi pääpatsaaksi!

Näyttelyn väliin on ripoteltu mielenkiintoista nippelitietoa Legosta. Tiesitkö esimerkiksi, että jos kaikki vuonna 2013 valmistetut Lego-palikat laitettaisiin yhteen riviin, rivi ulottuisi maapallon ympäri yli 20 kertaa? Tai että jos sitä oikein ajattelee, Lego Group oli vuonna 2013 maailman suurin rengasvalmistaja yli 500 miljoonan renkaan tuotannollaan? Sitä vain jäin miettimään, että miten paljon Lego-palikoita päätyy imurin pölypusseihin ja muihin kätköihin, kun niitä tarvitsee tuottaa noin paljon lisää koko ajan.

Lounaalla käytiin Isyyspakkaus-Tommin ja hänen lastensa kanssa Makaronitehtaalla. Maistoin siellä elämäni parasta pestopastaa, jota olen nyt pariin kertaan koittanut varioida kotikeittiössä. Koitan saada teille pestokokeilujeni parhaan pastareseptin jakoon pian!

Kauppakeskuksen tiloissa toimii myös Duudsonit Activity Park, jonne lähdimme vatsat pastasta tyytyväisinä. Minulla on sisäleikkipuistoihin vähän kinkkinen suhtautuminen. Ehkä se johtuu leikkipuistokammostani (joka tosin on ajan myötä ja siedättämällä lieventynyt sekä muuttanut muotoaan), puistojen hinnoista, metelistä ja tahmeista pinnoista, jotka mielessäni huutavat vähintään noroa kylään. Sitten toisaalta joka kerta sisäleikkipuistoissa on ollut ihan hurjan hauska ihan koko perheelle, kun vain jaksaa heittäytyä itsekin mukaan. Hakaniemen Leikkiluola on meidän autottoman helsinkiläisperheen suosikki.

Tälläkin kertaa sain nieleskellä epäilyni, kun viiden minuutin kuluttua sisäänpääsystä minä jo pompin nauru naamalle tarrautuneena lasten kanssa pitkin rakennelmaa, joka taisi olla nimeltään koskihyppely. Duudsonit Activity Parkissa koko perheen yhteinen pöljääly on helppoa, sillä paikka on selkeästi tarkoitettu vähän isommille leikkimielisille. Taaperon kanssa en sinne lähtisi (vaikka heille onkin varattu oma leikkitilansa), mutta sen sijaan teini-ikäinenkin saattaisi innostua seinäkiipeilystä, lätkän lämimisestä ”olohuoneessa” ja skeittauksesta ”ladossa”. Sellainen perinteinen sisäleikkipuiston kiipeilyputkilohässäkkä DAP:ista myös löytyy.

Me vietimme puistossa yli kolme tuntia, ja lopulta minä ja mies olimme niin hikisiä ja ilakoinnista nääntyneitä, että emme edes jaksaneet lähteä tutustumaan puiston toiseen puoleen, jossa olisi vielä ollut jättimäisiä trampoliineja (pitää olla omat tramppasukat, jotka voi myös ostaa lipunmyynnistä), Ninja-rata ja lisää seinäkiipeilyä. Yli 7-vuotiaat saavat mennä Duudsonit Acticity Parkkiin ilman huoltajaa, ja näkisinkin, että ala-ja vielä yläasteikäiset vipeltäjät saisivat varmasti vietettyä koko päivän puistossa, kun ei olisi tällaisia kolmekymppisiä mukana väsymässä kesken leikin.

Ennen kuin kiisimme metrolla meren alla takaisin Helsinkiin, kävimme vielä hakemassa läjän sushia mukaan. Kotona katoin aterian pöytään muun perheen pakatessa saunakoria illan saunavuoroa varten. Lasten mentyä löylynraikkaina nukkumaan, me miehen kanssa lököttelimme vielä sohvalla katsoen hyytävän hyvää The Handmaid’s Tale -sarjaa HBO:lta.

Mikä klassinen ja siksi niin ihana perhelauantai (, josta saamani energia olikin tarpeen sitten seuraavan päivän uhmakommelluksissa)!

Jaa