Kaupallinen yhteistyö: Nona K

Minkälainen olisi lopputulos, jos lapsi saisi itse suunnitella mekkonsa? Tämän kysymyksen minulle heitti Nona K -putiikin perustaja Katariina Alftan, sillä hänellä ompelijana on mahdollisuus toteuttaa tuo jokaisen pienen mekkotytön unelma: tehdä lapselle mekko täysin lapsen omien toiveiden mukaan. Olisittepa nähneet esikoiseni ilmeen, kun ehdotin, että hän voisi suunnitella ihan itse unelmiensa mekon!

Viisivuotias suunnittelija lähti ensimmäisenä hahmottelemaan mekkoa paperille. Visio tuntui olevan heti selvä, niin varmoin ottein piirros alkoi muodostua viiva viivalta. Mutta kuten muotiluomusten suunnittelussa yleensäkin, ei tarkoituksena ollut piirtää täysin yksi yhteen mekkoa valmiin mekon kanssa, vaan tunnelmakuva tulevasta. Paperille piirtyi alaspäin levenevä hihaton mekko, jossa pääosassa oli vyötäröllä oleva jättimäinen rusetti.

Piirroksen lisäksi keräsin esikoiselta määritelmiä unelmien mekosta. Mekon värityksessä pitäisi olla vaaleanpunaisen rusetin lisäksi sinistä, vihreää ja lilaa. Helma ei saisi olla maahan asti, että sillä voisi juosta (käytännöllinen lähestymistapa yllätti suunnittelijan äidin). Helman pitäisi kuitenkin olla mahdollisimman iso, jotta se pyörii komeasti.

Lisäksi mekkoa varten kertyi läjä inspiraatiosanoja; perhonen, sateenkaari, prinsessa, kukkaset, värikäs ja linnut. Voimme siis päätellä, että nuoren mekkovisionäärin ajatuksissa enemmän on selkeästi enemmän.

Mekkoluonnoksen kanssa kävimme sitten kylässä Katariinan Nona K -putiikissa Helsingin Töölöntorin kulmilla. Kylässä käymiseltä siellä visiteeraaminen tosiaan tuntuu, sillä Katariinan kaupassa on niin kotoinen ja lämmin tunnelma. Se on kuin söpö, kiireetön ja satumainen kupla keskellä pääkaupunkiseudun vilinää. Kuten Katariina itse sanookin, hänen unelmansa oli perustaa pieni, idyllinen ja palveleva vanhan ajan kauppa, jossa voisi teettää erityishetkiin erityismekkoja. Niin ihanasti sanottu ja – näin asiakkaan näkökulmasta – myös toteutettu unelma!

Lapsille kaupassa on iso leikkikioski kahvipannuineen ja puisine kakkuineen, mikä tekeekin Nona K:sta heti yhden lapsiemme lempikaupoista. Kunpa sinne vain pääsisi Herttoniemestä vähemmällä säädöllä! Katariina kertoo, että leikkipaikalle saa tulla leikkimään, vaikka ei olisi edes aikomuksena ostaa mitään. Lähiseudun lapset perheineen sen jo tietävätkin, ja lapset piipahtavat kotimatkalla päiväkodista ja koulusta leikkimään Katariinan kaupalle.

Minä tutustuin Katariinaan alun perin blogihommien kautta, sillä hän perusti hyvin samoihin aikoihin oman Kahvia ja unelmia -bloginsa, kun minä perustin Lähiömutsin. Ehkä joku muistaakin Katariinan blogin? Tavatessamme ensimmäistä kertaa internetin sijaan kasvotusten, jaoimme heti yhdessä hotellihuoneen ja sängyn. Sittemmin Katariinan blogi hiljalleen vaikeni, sillä Katariina päätti hypätä kolmekymppisenä pois entisen ammatin oravanpyörästä ja lähteä opiskelemaan ihan uutta alaa.

Ja sen Katariina todellakin teki! Hän opiskeli osittain perhevapaiden aikana ja toista lasta odottaessaan itsensä pukuompelijaksi. Sitten hän laittoi pystyyn oman Nona K -lastenvaatemerkin, joka keskittyy etenkin suloisiin ja klassisen romanttisiin mekkoihin. Lisäksi hän perusti vaatemerkkinsä ympärille putiikin ja nettikaupan, joissa molemmissa on myynnissä myös muiden merkkien vaatteita, koruja ja valtavan suloisia leluja. Katariinan putiikin leluosastosta on muovikrääsä kaukana!

Nona K:n vaatteet Katariina ompelee itse. Lisäksi hän tekee tilaustyönä erilaisia ompelutöitä – minä esimerkiksi teetätin Katariinalla lastenhuoneen kerrossängyn vetoketjulliset päiväpeitot – mutta kaikista mieluiten Katariina suunnittelee ja tekee juurikin mekkoja lapsikäyttäjille. Häneltä tilataan juhlamekkojen ja esiintymismekkojen lisäksi esimerkiksi morsiusneitojen mekkoja ja nimijuhla- sekä kastemekkoja. Katariina voi hankkia mekkojen materiaalit asiakkaiden toiveiden perusteella tai sitten asiakas voi tuoda omat kankaat. Esimerkiksi vanhasta morsiuspuvusta voi teetättää lapselle kastemekon.

Nyt Katariina sai sitten eteensä esikoisen piirtämän hahmotelman unelmien mekosta. Katariina piirsi sen perusteella ja mekon suunnittelijalta koko ajan varmistellen oman hahmotelmansa. Kun mekkosuunnitelma sitten oli valmis sekä ompelijan että suunnittelijan mielestä, alkoi prosessin tylsin osuus: odottelu. Mekon tilausompeluun on hyvä varata aikaa yhdestä viikosta kahteen viikkoon, mutta sanopa se malttamattomalle viisivuotiaalle suunnittelijattarelle.

Sovituspäivää odotettiinkin sellaisella täpinällä, että siinä jäivät melkein joulut kakkoseksi. Mutta taisi odottelu olla sen arvoista, sillä lapsen ilo ja onni mekkoa sovittaessa oli yhtä söpöä katseltavaa kuin valmis mekkokin.

Katariina oli tehnyt mekon viskoosista, joka näyttää juhlavalta, mutta jossa on mukava myös leikkiä. Se myös sietää paremmin hetkiä (vuosia), kun kellään ei ole aikaa silittää mekkoa. Kuten kunnon mekot, se on tietenkin vuoritettu niin ylä- kuin alaosastaan. Helmaan Katariina oli lisännyt myös tylliä, jotta siitä tuli oikein erityismuhkea. Helman kukkakankaassa yhdistyivät suunnittelijan toive kukkasista ja väreistä. Rintapieleen Katariina oli ommellut tylliä ja perhosia. Vyötäröllä oleva jättimäinen rusetti on vaaleanpunaista tylliä.

Mekon suunnittelijan ja käyttäjän arvio mekosta kertoo olennaisen: ”Tämä on mun paras mekko. Tämä on vielä parempi kuin mä ajattelin!”

Jaa