
Tikkusinpa tuossa lapselle muhkean villatakin. Siihen käyttämäni paksut langat täyttivät melkein puolikkaan matkalaukullisen, kun palasimme perheen kanssa Islannin-matkalta puolitoista vuotta sitten. Toisen puolikkaan laukusta täyttikin paikalliselta kirpputorilta löytämäni virkattu villapeitto. Kaltaiseni villarakastaja ja kässämuija ei kuitenkaan yksinkertaisesti voinut palata lampaiden täyttämältä saarelta ilman lämpöisiä villatuliaisia. Ja sitä paitsi; lanka oli ainut asia, joka oli Islannissa halvempaa kuin Suomessa.
Esikoinen valitsi villatakissa käyttämäni langat itse. Yhteen väriin tyytyminen olisi tietenkin ollut ihan tylsää, joten lapsi valkkasi pitkän harkinnan jälkeen viisi väriä: vaaleanpunaisen, vihreän, lilan, keltaisen ja sinisen. Lapsi itse nimesi villatakkinsa sateenkaarivillatakiksi jo silloin, kun se oli minulla vielä puikoilla. Teema vietiin loppuun asti myös nappivalinnoissa. Nekin loistavat viidessä eri värissä.
Ohjeena käytin Kotipalapeli-blogissa olevaa ohjetta kässäopen painajaisen neuletakki. Voi että, piipahdus nyttemmin lopettaneen Kotipalapelin sivuille oli kuin nostalgiatrippi esikoisen vauva-aikoihin. Löysin blogin vuonna 2012, ja Kotipalapeli oli täydellinen yhdistelmä remontointia, sisustusta, kässähommia ja perhe-elämää sellaisella tyylillä ja fiiliksellä, joka vetoaa minuun. Voi blogiensirakkaus sentään! Sen koommin en ole moista huumaa kokenut.
Mutta siihen ohjeeseen. Olin jo aikaisemmin pistänyt merkille, että tuossapa olisi hieno ja simppeli villatakkiohje. Neule tehdään ainaoikeana, mikä tekee neuleen pinnasta mukavan rouhean ja noh, kotikutoisen. Ohje on niin yksinkertainen, että sen ymmärtää kaltaiseni neulojakin. Etukappaleetkin ovat ihan samanlaiset ja takakappaleessa saa pitkän matkaa pistellä vain menemään suoraa ilman kavennuksia. Juuri hyvä aivoton neuletyö tehtäväksi samalla, kun kuuntelee vaikka luentoa tai äänikirjaa.
Alkuperäisen ohjeen mukaan villatakki tehtäisiin Seiskaveikasta, ja amatööritaidoillani katselin, että käyttämäni islantilainen Léttlopi-lanka olisi ainakin melkein yksi yhteen suomalaisen langan kanssa. No ei se kyllä tainnut olla, sillä koon 110 villatakista tuli villatakki koossa 140. Tarkemmin kuvailtuna leveä ja laatikkomainen koon 140 villatakki. Ehkä kuitenkin parempi näin, sillä oikean kokoisena villatakki olisi jo käyttäjälleen auttamatta liian pieni.
Nyt villatakista on sitten kääritty ylimääräisiä senttejä hihoista ylöspäin. Varsinaisesti haittaa isosta koosta on vain hupussa, josta tuli islantilaisesta langasta neulomalla jättimäinen. Tuollainen kunnon maahishuppu, jonka alle mahtuisi useampi lapsi kylmää pitelemään. Huppu on myös sen verran raskas, että se vetää takaosaa alas ja siinä samalla etuosaa sitten ylös. En taida näillä kässätaidoilla lähteä enää sooloilemaan ohjeiden kanssa toiste.
Eiköhän tuo villatakki tuosta kuitenkin käyttöön tule. Se on niin paksu ja lämpöinen, että sen luulisi pitävän paukkupakkasilla takin alle puettuna viiman ja kohmeen poissa. Jättimäisen hupun voi sitten kiskaista vielä lakin päälle lämpimäksi muuriksi pakkasta vastaan.
Ihana villatakki Minullakin on menossa kudelma, villapusero tyttärelle ☺
Se on ihana, olkoonkin vähän laatikko ja hassu 🙂 Neulominen on niin ihanaa! Seuraavaksi puikoilla on esikoisen kaulahuivi. Tein sen jo viime vuonna, mutta se rispaantui reunoistaan kovassa käytössä niin paljon, että päätin vähän purkaa sitä ja samalla sitten pidentää sitä kerän verran.
Onpa ihana sateenkaaritakki! 🙂 Eikä haittaa, vaikka on vähän laatikko – eiks oversize oo nyt in ;D
Plus jos yhtään lohduttaa, niin vaikka pidän itseäni kohtuu taitavana neulojana, niin silti aina kun lähden sooloilemaan ei lopputulos onnistu. Tänä syksynä on tullut esim tehtyä kolme (kyllä, kolme) auttamatta liian pientä villapaitaa – olis voinut vaikka ekasta ottaa opiksi 😀
Vahingossa tuli trendikäs villatakki 😀 Ommellessa sooloilu on niin paljon helpompaa itselleni. Neuloessa huomaan yleensä vasta ihan loppuvaiheessa, että oho, ei nyt tullut ihan sitä, mitä ajattelin 😀 Aikamoinen sissi olet, jos olet kolme liian pientä villapaitaa tehnyt. Mulla olisi siihen ensinnäkin mennyt ainaki kolme vuotta, mutta olisin kyllä jossain vaiheessa luovuttanut ja tehnyt jotain varmasti onnistuvaa neulomusta eheyttävänä neuletyönä 😀
Ihana takki ja mikä parasta niin lapset on aina niin kannustavia ja ylpeitä kun saa omatekoista päälle, tyyliin että ”äiti tää on hieno, oot tosi taitava”, vaikka ite miettis että kehtaako tuota edes päiväkotiin pistää päälle ❤️. Ja jostain luin ettei tekeleitään saa vähätellä lapselle, vaan pitää rinta rottingilla olla samaa mieltä että no niin on, kylläpä äiti osasi . Tuli mieleen että mitä jos tuohon huppuun pistäisi kurenyörin, sais sitä vähän kasaan eikä roikkuisi painona selässä? Jos se nyt siis edes häiritsee.
Lapset on kyllä niin ihania <3 Joskus pari vuotta sitten, kun mietittiin lapsille kerrossänkyä, oli esikoisella heti idea valmiina. Äiti tietenkin ompelee sellaisen! Niin suloista, miten kova luotto hänellä oli siihen, että äiti osaa tehdä kyllä ihan mitä vain 😀
Mitenkäs sellaisen kurenyörin saisi, en ole ikinä tehnyt sellaista. Hupun reunoihin vai? Lasta itseään se ei häiritse, mutta huomaan, että takki alkaa nopeasti valua taakse hupun painosta. Olisi mahtavaa, jos siihen olisi joku helppo ratkaisu (en ala purkaa haha).
Jaa-a, itse ajattelin että jos ois ihan pujottanut ompelutyyliin esim silkkinauhaa tms hupun reunaan, siis niinkuin neulalla ompelisi, sehän ”isoin pistoin omneltuna” kiristyy kun sitä kuroo niinkuin säkin suuta.. En tosin tiedä miten tää toimisi tuossa on real life, mutta esim kangaspussukoihin oon pistänyt kurenyörin tuohon tapaan
Ah aivan, nyt ymmärrän 🙂 Pitää vähän mallailla, että auttaisiko se siihen, että huppu ei olisi niin raskaana takana ja vetäisi etuosaa ylös. Kiitos vinkistä!
IN real life, kiitos taas auto correct..
Mun lievä lukihäiriö on siitä kätevä, että en edes olisi huomannut tuota virhettä, jos et olisi sanonut 😀