Kaupallinen yhteistyö: Kantolan ja Suomen Blogimedia

Meninkö  jossain vaiheessa sanomaan, että tämä syksy ja pimeys tuntuvat lempeämmiltä kuin yleensä? Okei, vedän sanani takaisin, osittain. Pidän yhä pimeyden luomasta pehmeydestä, hiljaisuudesta ja armollisuudesta. Mutta nyt tuntuu, että joku raja tällä säkinpohjalla elämisessäkin. Väsyttää, ajatus tahmaa ja mieli ajelehtii helposti melankoliseksi.

Siksi on aika kerrata keinot, joilla ottaa pohjolan pimeästä vuodenajasta irti hyvät puolet. En lupaa, että vinkeilläni rakastut pimeyteen, loskaan ja harmauteen, mutta pilkahduksen valoa uskallan luvata. Koska minä taistelen ankeutta vastaan Helsingissä, osa vinkeistä on kaupunkikohtaisia. Mutta niitäkin kikkoja voi soveltuvin osin kääntää omalla kylällä tapahtuvaksi ilotteluksi.

Nauti kauden hedelmistä. Vihdoinkin satsuma-aika! Oranssit hedelmät pursuilevat kirpeyttä, makeutta ja energiaa yhden kuoren sisällä. Ja jes, nyt avokado on taas kermaisen mehevää, ja myös päärynä on parhaimmillaan. Persimonien ilmestyminen kauppoihin tietää sitä, että ihan pian pimeyden selkä on taitettu ja päivä alkaa taas pidentyä.

Sauno ja ui. En yhtään ihmettele, että kunnon sauna keksittiin juuri pohjolassa. Täällä tarvitaan saunan luihin ja ytimiin asti menevää lämpöä. Helsingissä suosittelen esimerkiksi Yrjönkadun uimahallia, joka on taianomainen spa-kokemus uimahallihinnoilla. Ota yläkerrasta oma lepohytti, vedä päälle pehmeä kylpytakki, tilaa kuohuviiniä ja käy välillä uimahallin puulämmitteisessä saunassa. Allas Sea Poolilla uiminen tähtitaivaan alla on varmasti ainutkertainen kokemus juuri nyt vuoden pimeimpään aikaan. Itselläni tämä on vielä kokematta, mutta josko tulevana talvena! Kunhan avovesiin tulevat jäät, aion pitkän tauon jälkeen avantoon.

Järjestä sohvatreffit. Pimeys, mikä ihana tekosyy linnoittautua sohvannurkkaan villavilttien alle lasten mentyä nukkumaan! Me ollaan miehen kanssa vihdoin alettu katsoa Game of Thronesin seitsemättä tuotantokautta. Valoisina vuodenaikoina sarjojen katsominen on jäänyt vähäiselle, mutta syksyn hämärässä se taas kiinnostaa enemmän. Vielä yksi jakso jäljellä – mikä sarja ikinä voi päästä samaan kuin GOT? Kuulen mielelläni sarjasuosituksia!

Aikuisten kesken nautitun telkkarisarjan, leffan tai vaikka lautapelin seuraksi on kiva laittaa vähän naposteltavaa. Tunnelmallisen, kauniin ja herkullisen napostelukattauksen saa loihdittua nopeasti sen jälkeen, kun lapset ovat menneet unille.

Me testattiin viime sohvatreffien aikaan ensimmäistä kertaa yhteistyökumppanini Kantolan Valitut pikkukeksejä. Niissä on erinomainen tarpeeksi rapea ja kuiva rakenne sekä juuri sopivasti suolaa. Lisäksi suolakeksit ovat juuri sellaisia ihanan ohuita kuten pitääkin. Makuvaihtoehtoina ovat kermaviili & ruohosipuli sekä suola, joista jälkimmäinen on yksinkertaisuudessaan eniten minun makuuni. Pikkukeksit olisivat toimineet mainosti sellaisinaankin, mutta me nautittiin ne juustojen, hillojen, hedelmien ja hunajan kera. Morjens, miten rikollisen hyvää!

Tee kesäjuttuja talvella. Käy Hakaniemen torilla lämmitetyssä kahvilateltassa riisipuurolla. Kata piknik olohuoneen lattialle. Nappaa ruokatunnilla eväät mukaan ja käy kävelyllä merenrannassa – saatat nähdä jopa vilauksen aurinkoa! Pidä jäätelöbileet. Käy nuotioretkellä metsässä, täällä Helsingissä esimerkiksi Vuosaaressa.

Tuo luonto sisään. Villejä kesäkukkakimppuja ei ole saanut kerättyä kuukausiin, mutta metsä tarjoaa hillittyä kauneuttaan näin kasvukauden ulkopuolellakin. Kerää metsästä tuulen irrottamia kuusenoksia ja tuo ne sisään maljakkoon. Minä suon itselleni lisäksi leikkokukkakimpun harva se viikko – niin paljon onnea kukkien kauneus tuo päiviini. Ihan pian alkaa tulppaanikausi!

Käy kahvilla ja neulo. Sitä tunnetta ei voisi saada aikaan ilmaan pimeyttä ja kylmyyttä: kun astut sisälle lämpimään ja puheensorinan täyttämään kahvilaan, tilaat höyryävän juoman ja istut nurkkapöytään, jossa lämpö alkaa vihdoin palata sormenpäihin. Ah! Neulominen ja villalangan juoksu sormien välissä tuntuu kylmällä säällä erityiskivalta, etenkin siellä kahvilan tunnelmallisessa hämyssä.

Tuo valo pimeyteen. Aamuisin on vielä niin pimeää, että aamupalalla voi sytyttää kynttilät. No joo, monina päivinäkin on niin pimeää, että kotitoimistollani palavat kynttilät. Kynttilänliekillä on kummallinen rauhoittava vaikutus – koita vaikka arkiaamupalaa kynttilän valossa! Suosittelen myös kirkasvalolamppua. Lume-efekti tai ei, sen valo tuntuu tuovan itselleni energiaa.

Ja sitten lopulta: mä tavallaan koen jopa ylpeyttä siitä, että olen tällainen hullu suomalainen, joka ihan pokkana elelee täällä säkinpohjalla, hakee risuja maljakkoon, saunoo ihon höyryäväksi ja dippaa itseään jäähän tehtyyn reikään ja syö valeauringon edessä satsumoita sekä suolakeksejä. Ehkä se auttaa tarpomaan kevääseen.

Mitenkäs sinä? Mitkä ovat aseesi pohjolan pimeyttä ja kylmyyttä vastaan? Kerro ihmeessä muiden iloksi ja avuksi omat niksisi sekä vinkkisi kaamoksen kanssa kaveeraamiseen ja ankeuden häätämiseen.

Jaa