Kas maanantaihan se siellä taas! Jos se tuntuu edes hivenen tahmealta, suosittelen kuuntelemaan heti ensitöiksesi uusimman Unelmaduunarit-podcastin. Tänään me Satun kanssa nimittäin puhumme motivaatiosta ja saamme vieraaksemme juoksuvalmentaja ja kirjakustantaja Joonas Laurilan, joka rakastaa maanantaipäiviä.

Mutta ennen kuin paljastan Joonakselta oppimani reseptin maanantairakkauteen, tahdon kertoa tarkemmin, miksi meidän kaikkien pitäisi oppia motivaatiosta ja omien elämänarvojen tasapainosta juuri Joonakselta.

Joonas oli 18-vuotias, kun hän sairastui harvinaiseen syöpään. Vaihtoehtoja oli kaksi. Joko jalka amputoitaisiin polvesta alaspäin, tai sitten tehtäisiin vaikea ja paranemisennusteiltaan epävarma leikkaus, jossa alkuperäinen jalkaterä puretaan. Joonas valitsi jälkimmäisen, opetteli uudestaan kävelemään ja tekee nykyään töitä juoksuvalmentajana. Tämä tarina on myös keskiössä Joonaksen hiljan ilmestyneessä omaelämänkerrallisessa elämäntaito-oppaassa Juoksijan järki.

Tämän päivän Unelmaduunarit-podcastissa me Satun kanssa kysymmekin Joonakselta, miten hän vältti katkeruuden, piti yllä elämänilon ja löysi motivaation kulkea eteenpäin pieni askel kerrallaan. Se sama motivaatiolähde ylläpitää Joonaksen tekemistä tänä päivänäkin; kun saa tehdä elämässään ja työssään asioita, joista pitää, motivaatio pysyy yllä ilman isoja ponnisteluja.

Mutta mitä jos ne maanantait silti tuntuvat takkuisilta? Minä itse koin ahaa-elämyksen jutellessani tästä Joonaksen kanssa. Hän kun on tietoisesti opetellut tulemaan toimeen maanantai-päivien kanssa, ja lopulta maanantaista on tullut Joonaksen lempipäivä. Pohjatyö sitä varten aloitetaan jo edellisellä viikolla, ennen viikonloppua. Tämä pätee myös silloin, jos omat vapaapäivät ovat jonain muina päivinä kuin viikonloppuna.

Monesti kun viikonlopuille tai niille muille viikonpäiville osuville vapaapäiville kasataan ihan älyttömät määrät odotuksia, minkä lisäksi pitäisi vielä siivota, laittaa ruokaa, ostaa lapsille talvihanskat, urheilla, hankkia lasten kaverisynttäreille lahjat, tehdä ja järjestää. Ja sitten maanantaina huomaa, että on ihan hemmetin väsynyt, kun ei viikonloppuna oikeastaan ehtinyt levätä ollenkaan.

Siksi Joonas itse pyrkii nykyään petaamaan jo viikolla asiat niin, että viikonloppuna on vain aikaa olla ja tehdä spontaanisti asioita. Viikonloppuna ei siivota tai välttämättä käydä edes juoksemassa – ellei sitten tunnu siltä. Sellaisten viikonloppujen jälkeen maanantait tuntuvat leppoisilta. Se on lopulta hyvin simppeli ajatus, mutta tämä jotenkin nyrjäytti oman käsitykseni viikonpäivien kulusta uusille urille. Nyt vasta tajuan, miksi niin rakastan sitä yhtä perjantaita kuussa, kun meillä on käynyt siivooja ja voin palata työhommista puhtaaseen kotiin viettämään viikonloppua. Sehän omalta osaltaan juurikin vapauttaa tilaa olemiselle ja levolle!

Mutta nyt, kuuntele koko uusin Unelmaduunarit-jakso. Voite tehdä sen tuon yllä olevan playerin kautta tai täällä. Kaikki Unelmaduunareiden julkaistut jaksot löytyvät kootusti täältä ja lisäksi muun muassa iTunesista ja puhelimen omasta podcast-sovelluksesta. Sen jälkeen voit kuunnella lisää Joonasta, sillä hän ja hänen vaimonsa sekä yhtiökumppaninsa Hanna Gullichsen tekevät nykyään myös omaa podcastiaan Hanna ja Joonas – Kermaperse & Komposti.

Ja hei, kertokaa ihmeessä palautetta, se olisi mahtavaa. Palautetta on kätevin jättää Unelmaduunarit-podcastin omien Facebook-sivujen kautta. Päivitämme sivuille kootusti kaikki podcastiin liittyvät päivitykset ja jutut.

 Täällä postaus siitä, miten ja miksi kuunnella podcasteja.

Täällä postaus siitä, mikä Unelmaduunarit-podcast on.

Jaa