©Lahiomutsi Bataattiranskalaiset Kasvishampurilainen Soijarouhepihvit Resepti Ohje-5842

Kaupallinen yhteistyö Meira Kasvismausteet

Meillä on tapana tehdä lasten kanssa viikonloppuisin jotain vähän erityisempää ruokaa. Ottaa vähän rennommin, kokata jotain harvemmin pöydässämme näkyvää herkkua tai häseerätä keittiössä kerrankin rauhassa ajan kanssa. Parhaimmillaan kaikkia näitä yhtä aikaa. Mehevät kasvishampurilaiset soijrouhepihvillä ja rapeat bataattiranskalaiset ovat parahultaisia nautittavaksi juurikin kuplivan perjantaitunnelman kanssa, ja tässäpä reseptit myös teidän iloksenne näin viikonlopun edellä.

Saan teiltä yllättävän usein kysymyksiä ja reseptitoiveita liittyen kasvisruokailuun ja kasvispainotteisempaan sapuskointiin siirtymiseen. Itselleni tuntuu vähän hankalalta alleviivata jotain, joka on niin normaali osa arkeamme. En oikein osaa hahmottaa, mistä kannattaisi kertoa, mihin voisin tarjota vinkkejä ja minkälaiset reseptit tarjoaisivat inspiraatiota. Mutta sen tiedän, että maustaminen on kasvisruokien kanssa yksi eniten mietityttävistä asioista.

Mietin siis heti teitä, kun ensimmäisen kerran kuulin Meira Kasvismausteista ja pääsin maistamaan niillä maustettua ruokaa. Nehän nimittäin toimivat! Olikin mahtavaa päästä tekemään yhteistyötä noiden juurikin kasvisruualle kuratoitujen mausteseosten tiimoilta. Ne kun tekevät kasvisruokien maustamisen helpoksi, vaikka ei olisi koskaan aikaisemmin laittanut tofua, parsakaalia tai selleriä. Mutta niistä on ollut yllättävän paljon iloa meidänkin keittiössämme.

Meira Kasvismausteiden jujuna on se, että niissä käytetään koko pussillinen kerrallaan yhteen 4-6 henkilön ruokaan. Alkuun kauhistutti kaataa koko maustepussillinen yhteen ruokaan, mutta sitten tajusin ajatella kasvismaustepusseja vähän kuin dippikastikepusseina. Ne ovat ihania niinä hetkinä, kun ei itse jaksa, ehdi tai osaa säätää monien eri mausteiden ja niiden määrien kanssa. Kuten dippikastikkeissa, mausteseoksessa on kaikki tarvittavat mausteet, eikä ruokaan tarvitse lisätä kasvisliemikuutiota, suolaa tai edes pippuria. Mausteseokset sisältävät sokeria, joten sitä vältteleville ne eivät sovi.

Tavan arjen lisäksi näkisin kasvismausteiden toimivan myös vuokramökkireissuillamme keittiöissä, joiden maustevarastot eivät yleensä ole häävit. Samaten metsäretkillä nuotiolla kokatessa yhden maustepussin taktiikka (ja varmuudella oikea suhde mausteita) olisi mainio helpotus. Voisin kuvitella sosekeitoille tarkoitetun mausteseoksen toimivan mainiosti kuivatuista vihanneksista tehdyssä keitossa, joka on metsäretkiemme vakkariruoka.

Säiden lämpenemistä ja viikonlopun telttaretkiä odotellessa laitettiin kuitenkin pystyyn hampurilaisbileet. Bataattiranskalaiset maustoin pussillisella Meiran uunijuureksille tarkoitettua kasvismaustetta. Toimi ihan törkeän hyvin! Hampurilaisten väliin tein soijarouhepihvit, jotka maustoin pussillisella Meiran haudutettaviin ruokiin tarkoitettua kasvismaustetta. Helppoa kuin mikä! Tuo pussillinen sopii kuulemma erityisen hyvin myös tofun, nyhtökauran ja sen sellaisten maustamiseen ja marinoimiseen.

Ja tässäpä ne lupaamani ruokaohjeet, joilla pääsee viettämään vegehampurilaisbileitä. Reseptit ovat lakto-ovo-vegetaarisia, eli ne sisältävät lehmänmaitotuotteita ja kananmunia. Lehmänmaitotuotteiden tilalla voi käyttää vastaavia kasvismaitotuotteita, ja pihveihin voi lisätä vaikka vähän perunajauhoa tuomaan sitkosta, jos ei tahdo käyttää kananmunia. Pihvit voi valmistaa ihan perinteisesti pannulla tai vaikka uunissa, mutta minä halusin testata kikkaa, jonka kuulin teiltä lukijoilta. Paistoin siis pihvit vohveliraudalla! Toimi, ja vohvelirauta sai lapsissa aikaan vau-ilmiön, mikä sopii viikonloppukokkailuun.

Koko perheemme sertifioi reseptit herkullisiksi – jopa mies, joka saapui bileisiin myöhässä ja joutui tyytymään kulhon pohjalle jääneisiin kylmiin ranskalaisiin ja jämistä rakennettuihin hampurilaisiin.

Bataattiranskalaiset

 • 1 kg Bataattia
 • 2 dl Oliiviöljyä
 • 1 pussi Meira kasvismauste uunijuureksille
 • 1,5 dl (ruis)korppujauhoja
 • Silputtua tuoretta korianteria uunin jälkeen
 • Dippiksi esimerkiksi majoneesi

Laita uuni lämpenemään 225 asteeseen. Pese bataatit huolellisesti, mutta älä kuori niitä. Pilko bataatit ohuiksi ranskalaisiksi.

Yleensä paahdan ruokamaestroni oppien mukaisesti uunivihannekset uunissa ns. kuivana ja lisään mausteet ja öljyn vasta uunin jälkeen. Bataattiranskalaisten korppujauhokuorrutus vaatii kuitenkin uunin. Sekoita siis oliiviöljy, Meira kasvismauste uunijuureksille ja korppujauhot isossa kulhossa. Kippaa pilkotut bataatit mukaan ja pyörittele öljy-mauste-korppujauho seos kaikkialle bataatteihin.

Levitä bataatit uunipellille ja paista uunissa noin 30 minuuttia, kunnes bataatit ovat saaneet rapsakkuutta ja väriä. Kääntele bataatteja välillä paistaessasi. Jos haluat rapeampia, paista bataatit kahdella pellillä kiertoilmauunissa.

Silppua valmiiden bataattiranskalaisten päälle tuoretta korianteria ja tarjoa esimerkiksi majoneesin kanssa.

Soijarouhepihvit vohveliraudalla

 • 3 dl tummaa soijarouhetta
 • 4 dl kuumaa vettä
 • 1 pussi Meira kasvismauste haudutettaviin ruokiin
 • 1,5 dl (ruis)korppujauhoa
 • 2 valkosipulikynttä
 • 1 sipuli
 • 2 kananmunaa
 • 1 dl turkkilaista jukurttia
 • Voita, margariinia tai öljyä paistamiseen

Pilko sipulit ihan pieneksi hakkelukseksi. Kuumenna vesi kiehuvaksi ja lisää ensin noin 3 desiä vettä astiaan yhdessä tumman soijarouheen kanssa. Lisää loput ainekset seokseen; Meiran kasvismauste haudutettaviin ruokiin, korppujauho, sipulit, kananmunat ja jukurtti. Sekoita huolellisesti. Jos seos jää liian kuivaksi, lisää vielä vettä. Anna seoksen olla noin 15 minuuttia.

Pyörittele pihviseoksesta noin lapsen nyrkin kokoisia palloja. Lämmitä vohvelirauta ja sivele voita tai muuta rasvaa sen paistopinnoille. Laita yksi pihviseospallo keskelle vohvelirautaa ja paina rauta kiinni. Paista kunnes pihvi on saanut rapeutta ja väriä. Sitten sama setti jokaisen pallon kanssa. Voit hyvin paistaa pihvit myös pannulla tai uunissa.

Kasvishampurilaiset

 • Soijarouhepihvejä
 • Kaurasämpylöitä tai muita leipiä
 • Majoneesia
 • Sinappia
 • Ketsuppia
 • Cheddarjuustoa
 • Suolakurkkua
 • Tomaattia
 • Punasipulia
 • Jäävuorisalaattia

Leikkaa leivät halki ja paahda ne pannulla, vohvelirauhalla tai leivänpaahtimessa. Kasaa leipien väliin haluamasi hampurilaistäytteet ja haukkaa.

Jaa