Kaupallisessa yhteistyössä Porin Villa ja Peite

Olen nukkunut täällä Balilla paremmin kuin naismuistiin. Tuntuu luontevalta ja hyvältä elää auringon rytmin mukaan. Alan rauhoittua yöunille auringon laskiessa ja herään auringon noustessa. Trooppisen yön lämmin tuulenvire löytää tiensä makuuhuoneisiin ja heiluttelee laiskasti sängyn ylle levitettyjä hyttysverkkoja. Sirkkojen siritys, sammakoiden kurnutus ja meren kohina luovat unille pehmeän äänimaton.

En silti voi olla ikävöimättä Suomen kotimme futon-patjoja ja villatäkkejä sekä -tyynyjä, jotka saimme osana yhteistyötäni Porin Villa ja Peitteen kanssa. Miten Ruususen unta nukkuisinkaan, jos Balin ilmaston yhdistäisi luonnonmateriaaleissa nukkumiseen! Tänne Balillekin kun on valitettavasti löytäneet tiensä vaahtomuoviset patjat, joiden hiostavuuden huomaa erityisen hyvin kun makuuhuoneen lämpö on aina päälle 25 astetta.

Emme ehtineet nukkua Suomessa uusiksi laitetuilla sängyillämme kuin reilun kuukauden, mutta siinäkin ajassa eron huomasi. En ole ikinä oikeastaan kärsinyt unettomuudesta, vaan uni tulee nopeasti. Olen suorastaan rojahtanut uneen niin että rytinä käy. Sama juttu heräämisen kanssa. Herään kuin joku paukauttaisi laudalla päähän ja heittäisi sangollisen sahajauhoja naamalle. Nukkumistani on voinut – hyvin paljolti myös pikkulapsiajoista johtuen – kuvailla melkeinpä väkivaltaisena. Se on ollut nopeatempoista, verenmaku suussa suoritettua ja terävän pistelevää. Kun aamuisin sain kammettua itseni ylös, hengästytti.

Meillä on aikaisemminkin ollut käytössämme futon, täyspuuvillainen sellainen, joka nyt lähes kymmenen vuoden palvelun (sekä vauva-aikojen pissoissa, maidoissa ja imetyshiessä marinoitumisen) jälkeen sai väistyä Porissa käsityönä valmistetun villa-kookos -futonin tieltä. Patjansuojusta myöten petimme on nyt villaa. Polyesterityynyt vaihtuivat villaan nekin, samaten kuin paksut puuvillapeittomme, jotka antoivat tietä villapeitoille.

Ero entiseen petiimme ei siis ole niin valtava, jos miettii luonnonkuiduilla nukkumista. Mutta unituntuman ero on valtava. Siitä on kiittäminen villaa ja tietenkin myös sitä, että nykyään ylipäätään saan poikkeuksia lukuun ottamatta nukkua keskeytyksettömät yöunet. Vaivun uneen hiljalleen ja hellästi. Herääminen ei tunnu puukottajien hyökkäykseltä, vaan leppoisan pehmeältä alulta uuteen päivään.

Jos sinäkin olet harkinnut patjasi tai lapsen patjan vaihtamista luonnonkuituiseen futoniin, tässä kymmenen syytä, miksi niin kannattaa tehdä:

1. Futon on tuhansia vuosia vanha keksintö. Jotkut vanhat keksinnöt vain ovat parempia kuin nippu uusia. Futon on alun perin Japanisssa kehitetty makuualunen, ja Japanin lisäksi ihmiset ovat ympäri maailmaa ja kautta aikain nukkuneet futoneilla. Vaahtomuovit ja joustinpatjat ovat olleet petimarkkinoilla vasta 50 vuoden ajan. Kun pohjoismaissa polyesteribuumi on villinnyt, muualla Euroopassa, Yhdysvalloissa ja Kanadassa on pysytelty enemmän futoneissa.

2. Futon on luonnonmateriaalista tehty. Alunperin futon oli 100 prosenttisesti puuvillainen, mutta nykyään käytetään myös muita materiaaleja. Kunnon futon on aina täysin luonnonmateriaaleista tehty.

3. Niitä tehdään käsityönä suomessa, ilman lisättyjä kemikaaleja. Porin Villa ja Peite valmistaa futoninsa ikivanhalla japanilaisella tekniikalla, jossa patja muodostuu kerroksista. Patja pistetään läpi pellavalangalla, johon tehdään perinteinen futonsolmu. Kävin viime vuonna kylässä Porin Villa ja Peitteen verstaalla, ja tässä postauksessa avataan tarkemmin sitä, miten kotimainen futon valmistuu.

4. Futoniin voi yhdistää myös villan taian. Nukkuminen villalla parantaa tutkimusten mukaan unenlaatua niin vauvoilla kuin aikuisilla. Ylipäätään luonnonmateriaalit ovat ihan puhtaan maalaisjärjen mukaan parempi kuin hiostavassa muovissa nukkuminen.

5. Futon auttaa selkäkipuihin. Porin Villa ja Peite saa paljon kiitoksia siitä, että futoniin vaihtamalla selkäkivut ovat hävinneet. Oma selkänikin pitää futonin jämäkkyydestä, eikä kestä upottavia löllerösänkyjä.

6. Futon ei ole kova, sillä patjoissa on valinnanvaraa. Me pidämme jämäkästä muttei kivikovasta sängystä, joten meidän valintamme on villa-kookos -futon. Porin Villa ja Peitteellä voi futoninsa tilata myös esimerkiksi luonnonkumisisuksella – joko paksulla tai ohuella – ja näin saada patjaansa joustoa ja mukautuvuutta. Porin Villa ja Peitteen käyttämä luonnonkumi on suoraan kumipuusta saatua puhdasta luonnonkumia, eikä öljypohjaista. Testasin luonnonkumista pehmeyttä saavaa futonia, ja ero omaamme oli iso!

7. Futon sopii myös lapsille. Katjan blogista voit lukea, kuinka perheen yöt rauhoittuivat, kun lasten vaahtomuovipatjat vaihdettiin futoneihin. Nyt myös meidän lapsiemme patjat ovat jämäkät puuvillaiset, ja muuten koko petaus patjansuojuksesta tyynyihin ja peittoihin on villaa.

8. Futonin voi suojata pissavahingoilta luonnonmateriaaleilla. Pitää kuitenkin ottaa huomioon, että ainoastaan muovifrotee tai vastaava on täysin vedenpitävä. Jos siis tahtoo pissapommin varman ratkaisun, sitten kannattaa sujauttaa muovifrotee vielä patjansuojuksen ja futonin väliin. Luonnonmateriaaleista tehdyt suojukset ovat aina ikään kuin imukerroksia.

Villainen patjansuojus on hyvä imukerros, sillä villa myös kuivuu nopeasti pesun jälkeen. Villasuojuksen alle voi lapsen kuivaksi opettelun aikaan vielä sujauttaa vaikka pyyhkeen tai pari. Korkeissa pesulämpötiloissa huovutettu villaviltti toimii sekin tehokkaana ja tiiviinä imukerroksena. Villaiset petivaatteet pestään 40 asteessa, minkä jälkeen peite tai suojus pitää kuositella muotoonsa. Jos eriteräjähdys ulottuu villatyynyyn asti, senkin voi pestä koneessa. Kuivumaan tyynyn villa pitää kuitenkin purkaa tyynyn sisältä ja levittää esimerkiksi kylpyhuoneen lattialle.

9. Futonin huolto ei ole hankalaa. Puuvilla- ja villafutonit kaipaavat rullausta, mutta sitä ei tarvitse tehdä joka päivä. Kerran kuussa riittää, tai vaikka aina lakanoidenvaihdoin yhteydessä. Patjaa ei ole tarkoitus saada rullalle kuin kääretorttua, vaan rullaus on enemmänkin patjan leipomista ja möyhimistä. Kookos- ja luonnonkumipatjoille riittää kääntely.

10. Futonit sopivat ihan perinteisiin sänkyihin. Ei tarvita mitään erikoissänkyä Japanista, sillä futon istuu ihan tavallisiin sänkyihin. Sängyssä on kuitenkin oltava sälepohja, jotta patja pääsee hengittämään. Jos vieruskaveri tahtoo erilaisen futon-patjan, ne räätälöidään Porin Villa ja Peitteessä samankokoisiksi. Meidän parisängyssämme on ihan normikokoinen futon, mutta lasten 50-luvun karkkikerrossängyssä on erikoismitoilla teetetyt futonit.

+ 1 Jos et kerrasta uskalla vaihtaa futoniin, luonnonmateriaaleilla nukkumisen makuun pääsee myös pienemmällä satsauksella. Esimerkiksi villainen kasettisijauspatja tekee nukkujan ja muovisen sängynpatjan väliin luonnollisen eristeen.

Muistattehan, että Lähiömutsin alekoodi Porin Villa ja Peitteen nettikauppaan on vielä voimassa vajaan pari viikkoa, eli helmikuun 2017 loppuun. Alennuksen saat naputtelemalla koodin lähiömutsi ostostesi yhteydessä. Koodilla saat -10 % alennuksen kaikista Porin Villa ja Peitteen tuotteista.

Jaa