Tiedättekö mitä syntyy, kun laittaa yhteen läjän kaikenlaista ylijäämäremonttitarpeistoa ja 2 euron kirppissäkin pikkuautoja? No joo, kaaos on tavallaan ihan oikea vastaus sekin, mutta: näillä materiaaleilla saa aikaiseksi ränniautoradan, joka on lasten mielestä hauskinta hetkeen.

Olen muutamana vuotena ihaillut Skidit Festareilla ränniautorataa ja miettinyt, että sama pitäisi tehdä myös itse. Tykkään ränniautoradan ideasta, joka on yksinkertainen, ajaton ja jossa leikit laitetaan pystyyn jostain muusta kuin lelukaupan hyllyltä ostetuista leikkikaluista. Ongelma on ollut vain se, että eihän meillä kerrostaloasukkailla pyöri nurkissa mitään ylimääräistä remonttirompetta (ei aloiteta nyt keskeneräisestä remontista ja nurkassa odottavista maalipurkeista).

Pohjanmaalla vanhempieni luona kyläillessämme muistin ränniautoradan. Maalaistalossa kaikenlaista joskus-ehkä-tarvittavaa kertyy nurkkiin helpommin, ja ulkorakennuksista löytyikin kaikenlaista remontti- ja maatalousrompetta ränniautorataa varten.

Kaivoimme esiin muun muassa palasen kivasti kiemuralle menevää viemäriputkea, puisen perunalaatikon, erikokoisia puupalikoita, muutamat rännipalaset, kuormalavoja, polkuauton renkaan, listoja ja erinäisiä muoviputkia. Paria päivää aikaisemmin Vaasan-kirppisreissulta oli löytynyt jättimäinen pussillinen pikkuautoja kahdella eurolla. Materiaalit olivat kasassa!

Ränniautorata perustettiin pyykkinarun alle takapihalle. Rännit sai nojaamaan hienosti seinää vasten, ja ensimmäiset yksinkertaisimmat ränniautoradat olivat valmiina. Auto vain laskettelemaan radan yläpäästä vauhdilla alas! Haastetta sai yhdistelemällä erilaisia ratamateriaaleja. Putkiin sujahtavat autot olivat jänniä, ja hyppyreistä hyppäävät autot saivat aikaan iloa kuplivaa naurua.

Ajatuksenamme oli, että lapset leikkisivät radalla meidän aikuisten lepuutellessa mieliämme sivummalla kahvikuppien kanssa. Eihän se tietenkään niin mennyt. Etenkin pienenpien tekeminen vaati vähän peräänkatsomista ja auttamista, mutta noin periaatteessa ränniautoradassa on vähän samaa kuin vaikka Brion junaradoissa. Rataa voi rakentaa ja muokata itse leikin edetessä, ja leikki toimii kaikenikäisille lapsille.

Ja sitä paitsi, silläkin tavalla ränniautorata on kuin Brion junarata, että lopulta ei tiedä, kuka tässä oikein tahtoo eniten leikkiä: aikuinen vai lapsi.

Saattaa nimittäin käydä niin, että huomaa rakentavansa intopiukassa maailman hienointa hyppyriä, jonka kautta auto loikkaa tunneliin, josta se päätyy kiihdytysliuskan kautta ilmalennolla koriin. Siinä saattaapi myös huomata, että kieltää lapsia koskemasta rataan, sillä tahtoo itse laittaa ensimmäisenä auton radalle. Pruuuuuuum!

Jaa