Sain nuuskittua tietooni tämän kesän mielenkiintoisimman drinkkiohjeen. Kuusenneulasia sisältävä ginicocktail sopii mainiosti suomalaiseen keskikesän juhlapöytään aperitiiviksi herättelemään ruokahalua. Ulkomaalaiselle vieraalle tässä on tarjolla metsäinen makuelämys, jolla luoda lisämystisyyttä metsäläiskansamme ylle. Drinkki on vähän kuin saunanlaudetta nuolisi, mutta kiehtovalla tavalla kuitenkin parempaa.

Maistoin kuusenoksista tehtyä drinkkiä ensimmäisen kerran Publikissa, jossa sain ilon kutsuttuna osallistua pieneen drinkkipajaan. Vanhana baarimaijana ja drinkkifiilistelijänä nappaan tällaisiin kutsuihin kiinni mielelläni, mutta tällä kertaa mielenkiintoa nostatti itse baari.

Publikissa nimittäin sheikataan drinkkejä maailman trendien aallonharjalla. Publikin drinkit pyritään tekemään niin, että niistä syntyy mahdollisimman vähän roskaa. Siellä puhutaankin hävikkiruuan jälkimainingeissa nousseesta trendistä: hävikkijuomista. Tällaiset zero waste -baarit ovat kuulemma juuri nyt puhutuimpia drinkkibaareja esimerkiksi New Yorkissa, Lontoossa ja Kööpenhaminassa.

Mitä roskattomuus Publikissa sitten tarkoittaa? Esimerkiksi limeviipaleet käytetään kahteen kertaan – ensin puristamalla mehu drinkkeihin ja sen jälkeen keittämällä limekuorista siirappia drinkkejä varten. Tai sitä, että pillejä tai muita muovikoristeita baarissa ei käytetä lainkaan. Baarissa juomia sekoittavat työntekijätkin maistavat sekoittamansa juomat muovipillin sijaan pestävällä lasipillillä. Ei siis ihan suotta Hesarin Nyt-liite nimennyt Publikia ekologiseksi baariksi.

Saattaa kuulostaa asiakkaiden kalastelulta, mitä se varmasti osittain onkin. Ja hyvä niin. Jos nyt on trendikästä ja asiakkaisiin vetoavaa olla ekologinen, en minä aio siitä valittaa. Ja sitä paitsi, kyllä tällaisilla asioilla ihan oikeasti on merkitystä. Hesarin jutun mukaan pelkästään Suomessa heitettään vuodessa roskiin 400-500 miljoonaa kiloa ruokaa. Drinkkejä työkseni tehneenä tiedän myös, että niitä muovipillejä kuluu ihan järjetön määrä ihan vain yhden kiireisen illan aikana.

Publikista piipahtamisen arvoisen tekee myös se, että baari lahjoittaa tuotostaan puolet hyväntekeväisyyteen. Tällä hetkellä kerätään pottia Setalle. Myös kuka tahansa baarimikko tai -maija voi mennä illaksi töihin Publikiin ja lahjoittaa palkkansa hyväntekeväisyyteen. Minun sheikkerikäsi on veltostunut vuosien aikana onnettomaksi, mutta olutta osaan sentään edelleen laskea tuoppiin ja viiniä kaataa lasiin, joten ehkä minäkin voisin tarjoutua illaksi hyväntekeväisyyttä tekemään.

Mutta se drinkki! Sen nimi on Green Lady, ja metsäisen maun siihen tuo kuusenneulasista tehty siirappi. Mitään keittelyä tähän siirappiin ei tarvita, vaan siirappi surautetaan ronskisti heittämällä neulaset (20 grammaa), sokeri (2 dl) ja vesi (2dl) tehosekoittimeen. Surruttelun jälkeen siirappi siivilöidään pulloon ja siinä se. Säilyy kylmässä kuulemma pitkään.

Mä itse vähän sooloilin ja käytin siirappiin kuusenkerkkiä, eli niitä uuden suven havusilmuja, jotka vaaleanvihreänä puskevat näin alkukesästä kuusen oksien kärkiin. Liekö siitä johtuvaa, mutta minun tekemästäni siirapista tuli paljon tummempaa kuin Publikin. Tästä syystä johtuen tekemäni drinkki näyttää siltä kuin olisin nostanut turpeisesta metsäsuosta sammaleista vettä lasiin, kun Publikissa sheikkaamani drinkki oli keltaisempi ja kirkkaampi.

No ei anneta sen häiritä. Hyvää ja häröllä tavalla metsäistä oli myös tämä tekemäni sameampi drinkkiversio. Ja tässä se ohje myös teidän suvenne iloksi:

Publikin Green Lady

  • 3 cl giniä (Napue)
  • 1 cl cointreauta
  • 3cl tuorepuristettua sitruunamehua
  • 2cl kuusenosasiirappia

Laita sheikkeriin jäitä ja mittaa kaikki ainekset perään. Sheikkaa ja tuplasiivilöi lasiin (eli käytä sekä sheikkerin siivilää että erillistä tiheäverkkoista siivilää). Koristele kuusenoksalla ja nauti.

Jaa