Kaupallinen yhteistyö: Salvequick ja Suomen Blogimedia

Minulla oli lapsuudessa tapana lainata mummini jalkakylpylaitetta. Ehkä muutkin kasarilapset muistavat ne sähköllä toimivat jalkakylpyammeet, joihin sai napista painamalla poretta, tärinää ja tutinaa? Rakastin sitä laitetta ja sitä fiilistä, mikä liittyi jalkakylpyhetkeen.

En tiedä, mitä sittemmin on tapahtunut, mutta jalkani ovat aivan retuperällä. Rasvaan kyllä muun kroppani, mutta jalkapohjat unohtuvat. Kai siksi, että rasvaisilla jaloilla ei voi kävellä, eikä malttamaton mieleni ehdi pysähtyä odottelemaan voiteen imeytymistä. Toisinaan sohvalla miehen kanssa köllötellessä sujautan salavihkaisesti hänelle jalkarasvapurkin, mutta siinäkin on enemmän kainona toiveena nautinnollinen jalkahieronta kuin kinttujeni hyvinvointi.

Tropiikissa vietetyn talven jäljiltä ketarani olivat niin karseassa kunnossa, että säästän teidät tarkemmilta kuvauksilta. Sanotaanko lyhyesti, että minulla oli tosiaankin reissunaisen maailmaa nähneet varpaat. Vedinkin jalkoihini heti Suomessa Salcequickin kuorintasukat, joita sain yhteistyön myötä käyttööni.

Vaikka yleensä pitäydyn luonnonkosmetiikassa, on tilanteita, joissa tarvitaan järeämpää työkalustoa: dynamiittia, moottorisahaa tai kuorintasukat. Jälkimmäiset hoitavat hommansa ääneti, mutta silti takuuvarmasti. Jos haluatte siitä autenttista ja nahkapalakasaista todistusaineistoa, kannattaa käydä katsomassa tämä parin vuoden takainen postaukseni aiheesta. Muistattehan, että kuorintasukkia saavat käyttää vain aikuiset, joten tämä alkuosuus otsikossa lupaamastani kotijalkahoidosta on vain äideille, ei niille pienille tyttärille.

Nyt kun jaloistani on lähtenyt kilon verran kaikenlaista kuonaa irti, kuorintasukkien tehon puraistessa huomaamatta kahden viikon aikana, on aika laittaa jalkojen perushoito sille tolalle, mitä jalkani ansaitsevat. Etenkin, kun tyttäreni tuntuu olevan aivan yhtä innoissaan jalkahoidoista kuin minä olin silloin 80-luvulla sen mummin mörisevän jalkaspa-laitteen kanssa. Teimme siis esikoiseni kanssa jalkahoidon yhdessä ja toisillemme, ja käytimme kosmetiikkana ainesosia, jotka löytyivät ihan meidän kotikeittiöstä.

Ammattimaisen kotijalkahoidon tekemiseen sain vinkit tuttavaltani Eiralta, joka on opiskellut kauneudenhoitoalan perustutkinnon. Kiitos vinkeistä! Ensin vähän perusteista. Jokapäiväiseen jalkojenhoitoon tulisi kuulua pesu, huolellinen kuivaus ja mahdollisesti vielä kosteutus jalkavoiteella. Jos jalat hikoilevat paljon (nostan käden pystyyn!), esimerkiksi talkilla saa suitsittua hikoilua ja näin vältettyä vettymiä ja hiertymiä. Uskoisin, että myös perunajauhot toimivat tässäkin talkin korvaajana, onko joku kokeillut?

Nämä ohjeet kuulostavat vielä helpoilta, mutta sitten tulee paha: kynnet tulisi leikata noin viikon tai kahden välein. Kuka ehtii ja muistaa? Oma tahtini noudattaa linjaa ”sitten kun sukkahousut rikkoontuvat ja kynsi poraa tietään viereiseen varpaaseen”. Eira antoikin vinkiksi, että kuten niin monessa asiassa, jalkahoidossakin kyse on rutiinista. Kun sen tekee aina samaan aikaan, vaikka lauantaisaunan ohessa, siitä muodostuu pikkuhiljaa tapa. Ja kun jalkahoidon (tai edes kynsien leikkaamisen) yhdistää johonkin kivaan ja leppoisaan, kuten siihen saunavuoroon, siitä tulee nautinnollinen vapaapäiväriitti.

Esikoisen ja minun kotijalkaspa oli niin mukava juttu, että siitä voisi tosiaankin ottaa vapaapäiväperinteen. Edes kerran kuussa. Ensin teimme yrttikylvyn, johon sujautimme pari ruokalusikallista ruokasoodaa. Merisuolaa ei kannata käyttää, sillä se kuivattaa. Fiiliksen vuoksi laitoimme kylpyveteen muutaman kukan. Tiputtelimme kylpyyn myös mintunlehtiä, joista osan haudutimme alkuun kiehuvan kuumassa vedessä. Minttu kylpyvedessä virkistää ja puhdistaa. Tässä muita yrttejä, joita jalkakylvyssä voi käyttää:

  • Inkivääri – elvyttää verenkiertoa ja vähentää turvotusta
  • Kamomilla – rauhoittaa ja pehmittää ihoa
  • Rosmariini – puhdistaa
  • Leskenlehti – rauhoittaa ja pehmittää ihoa
  • Sitruunamelissa – virkistää
  • Koivunlehdet ja voikukanlehdet – väsyneille jaloille

Jalkakylvyn jälkeen teimme toisillemme jalkakuorinnat. Kotikeittiöstä jalkakuorinnan saa helposti tehtyä yhdistämällä öljyä tai hunajaa sokeriin. Nyt tein kuorinnan kookosöljystä ja valkoisesta sokerista. Täällä on yksinkertainen ohjeeni kahvinpurukuorintaan, jota itse käytän koko kropan kuorintaan, mutta joka ei aktivoivan kahviainesosan takia sovellu lapsille. Ja huomautan nyt vielä uudestaan ja korostaen, että vaikka olin itse tehokuorinut jalkani etukäteen kuorintasukilla, niitä ei saa käyttää lapsille tai muuten herkkäihoisille.

Öljy-sokeriuorinnan jälkeen levitin esikoisen jaloille runsaasti kookosöljyä ja tein samalla pienen jalkahieronnan. Tämän jälkeen käärin jalat Eiralta saamani opin mukaisesti kelmuun. Haudehoito niin sanotusti pakottaa voiteen tai öljyn imeytymään paremmin. Haudehoidon kannattaa antaa vaikuttaa noin 10-15 minuuttia, minkä jälkeen voi vielä hieroa loput voiteet tai öljyt ihoon.

Ja jo tuli nätit ja pehmoiset jalat, jopa näistä minun elämää ja kolhuja nähneistä kintuistani. Parasta ja tärkeintä oli kuitenkin lapsen kanssa yhdessä vietetty tovi. Välillä onni voi olla pienet ja isot varpaat samassa kukkasin koristellussa vesisaavissa.

Ps. Jos joku teistäkin tarvitsee tehokkaan alkusysäyksen kauniinpiin kesäkinttuihin, täältä 100 ensimmäistä halukasta saa tilattua itselleen ilmaisen Salvequick-kuorintasukkapakkuksen.

 

Jaa