Yhtäkkiä reissuamme on takana lähes päivälleen kaksi kuukautta. Seikkailumme puoliväli ylitettiin viime viikolla. Turistiviisumimme on enää päivä jäljellä, joten on pakollisen maastapoistumisen aika. Huomenna matkaamme kahdeksi viikoksi Australiaan, palataksemme sen jälkeen vielä kuukaudeksi Balille.

Se tarkoittaa myös sitä, että tänään on viimeinen päivä Canggussa. Viimeisen illan suunnitelma on selvä. Se on ihan samanlainen kuin muutkin illat täällä. Käymme syömässä illallisen, minkä jälkeen suuntaamme muiden Canggussa majaansa pitävien tavoin rantaan katsomaan auringonlaskua.

Se on parasta Canggussa, ja heti toisena tulee rannalla värikkäistä kärryistä myytävät maissintähkät. Sellainen otetaan iltapalaksi. Tähkät grillataan rapeiksi hehkuvissa hiilissä ja niiden päälle suditaan runsaasti chilistä potkua saavaa valkosipulivoita. Päälle vielä merisuolaa ja makutaivas on valmiina.

Maissitähkät kourassa istumme rantakallioille katsomaan auringon jokailtaista spektaakkelimaista esitystä. Se aloittaa shownsa levittämällä aaltoilevat keltaiset helmansa taivaanrantaan. Sitten esiin otetaan väripaletti, josta aletaan villinä roiskia väriä taivaansinen ja valkoisten pilvien päälle. Paljon punaista, ämpärikaupalla vaaleanpunaista, vähän ripauksia mustaa ja sinne tänne oranssia. Taiteilijan keltaiset helmat osuvat kanvaasiin ja sekoittavat maalauksen värejä työn edetessä.

Väriä tipahtelee myös mereen, joka sekin rauhoittuu iltaisin katsomaan auringon esitystä. Vaahtopäät tyyntyvät ja muuttuvat kiiltävän suolaiseksi vellonnaksi. Meri kimaltelee väreissä kuin merenneidon jättimäinen pyrstö. Viimeiset surffaajat koittavat vielä saada aaltoja lautojensa alle, mutta luovuttavat sitten.

Kun maissintähkät on järsitty ja hampaidenväleihin jääneet taturat rapsuteltu pois hammastikulla, esitys alkaa olla lopuillaan. Estradi säkeinöi vielä hetken vaaleanpunaisena, vaikka pääesiintyjä on jo tehnyt näyttävän poistumisen ulapan taakse. Taivaalla vuoronsa aloittaa vinksallaan oleva kuu, ja me lähdemme varpaat hiekkaisina nukkumaan. Show on ohi, tervetuloa huomenna uudelleen!

Jaa