Esikoinen sai mahdollisuuden pukeutua balilaiseen lasten perinneasuun. Paikalliset tyttölapset pukeutuvat esimerkiksi temppelimenoihin hyvin samalla tavalla kuin balilaiset naisetkin. Asuun kuuluu lanteille kiedottu pitkä sharonki, värikäs pitsinen pusero ja vyötärölle kiedottu huivi. Hiukset laitetaan kiinni ja ne koristellaan kukin ja koruin. Jos ei muuta, ainakin korvan taakse pujotetaan tuore kukka.

Paikalliset tytöt meikkaavat jo hyvin nuorena, ja lävistetyt korvakorut heille laitetaan vauvoina. Esikoinenkin sai ensikokemuksensa meikeistä, kun hänen huulilleen ja poskilleen levitettiin punaa, luomiin sinistä ja kulmia terävöitettiin kynällä. Tähän mennessä olen kieltänyt meikkikokeilut, mutta kerrankos sitä Balilla. Ja miten onnelliseksi balilainen prinsessamme tulikaan!

Tähän väliin sopiikin satu, jonka mies ja esikoinen olivat kirjoittaneet erään työpäiväni aikana. Olen edistänyt täällä erästä satumaista työhaavettani, mikä oli inspiroinyt myös lasta ja miestä. He olivat kirjoittaneet vuoropuheluna sadun Prinsessasta, joka halusi tietää kaikesta kaiken.

Nauroin vatsa kippuralla lukiessani heidän kirjoittamaansa tarinaa, ja sain esikoiselta ja mieheltä luvan julkaista sen myös teidän luettavaksenne. Luulenpa, että kosketuspintaa Prinsessan ja tämän vanhempien tarinaan löytyy myös sieltä puolelta ruutua. Kokeilkaa ihmeessä samanlaista yhdessä kirjoittamista teidän perheenne kuninkaallisten kanssa!

Satu Prinsessasta, joka halusi tietää kaikesta kaiken

Aamulla Prinsessa herää. Äiti, miksi pitää herätä? Siksi, että pestään hampaat, tehdään aamutoimet ja mennään aamupalalle. Miksi pitää syödä aamupalaa? No miksiköhän? Siksi, että jaksaa, eikä tule nälkäkiukkua. Juuri  niin. Nyt hammaspesulle. Miksi? Ettei tule reikiä hampaisiin.

Sitten puetaan päivävaatteet. Miksi aina pitää pukea päivävaatteet? No haluatko olla päivän yövaatteilla? En ole ihan varma. En halua olla yövaatteilla. Valitsit tuon mekon eilen, laitahan se päälle. En halua tuota mekkoa! Miksi? Valitsin väärin. Haluan sittenkin kukkamekon. Kukkamekko on pesussa. Miksi? Se on likainen. Sitten olen yövaatteilla. Siellä on vaatekaapissa kymmeniä mekkoja. Valitse joku niistä. No ehkä minä otan tuon ruusumekon. Tämä on tosi kaunis mekko.

Haluan, että joku laittaa mulle letit. Minkälaiset letit Prinsessa haluaa? Kaksi erillistä lettiä. Äiti, miksi pitää laittaa hiukset? Ettei tule takkuja, eikä näytä aina Ronja Ryövärintyttäreltä. No niin, nyt on hiukset laitettu.

Isi huutaa aamupalalle. Mitäs ruokaa täällä onkaan? Miksei minulla ole kananmunaa? Noh kun se ei ole maittanut sinulle viime päivinä. Nyt maittaa. Laita heti. Pyydä kauniisti. Miksi pitää pyytää kauniisti? Siksi, että kiukkuäänellä ja huutamalla tulee kaikille paha olo. Okei. Saisinko kananmunaa. Kyllä saat, ole hyvä.

Nam, olipas hyvää! Sitten käsipesulle. Mitä unohtui? Kiitos ruuasta isi. Miksi pitää kiittää? Se on kohteliasta ja siitä tulee hyvä olo kaikille. Mitä se kohtelias tarkoittaa? Että osaa käyttäytyä ja osaa kunnioittaa, kun joku tekee jotain kivaa toiselle. No nyt minä en ymmärtänyt kyllä yhtään mitään. Puhu kovempaa! Se nyt on vaan hyvätapaista ja osoittaa, että arvostaa toisen tekemisiä. No okei. Nyt on puhtaat kädet.

Isi, miksi etanalla ei ole siipiä? No kun ne elävät kotelossa maassa. No miksei siellä kotelon sisällä ole siipiä? Se etana tykkää asua maanpinnalla. Miksi kukille pitää laittaa vettä? Että ne ei kuole. Kasvit tarvitsevat vettä. Mistä kukkien siemenet on tehty? Ne on niistä kukista, joita aikoo kasvattaa. Vai onkohan ne tehty juurikin niistä etanan siivistä? No ei isi oo!

Nyt minä isi luulen, että tämän päivän kysymykset on ohi. Saanko mennä ulos leikkimään? Mene vain. Pysy omassa pihassa. Miksi? Ettet eksy, eikä huolestuta, missä olet. Et ole vielä tarpeeksi iso. Selvä. Nyt ymmärsin heti.

Jaa