Kaupallisessa sisältöyhteistyössä Lapuan Kankurit, sisältää alekoodin

Sellaisia ne lapset välillä ovat. Liikuntaharrastuksista saapuessaan he heittävät kassinsa lähimpään nurkkaan, johon se unohtuu märkine pyyhkeineen. Näin on myös Lapuan Kankureiden yrittäjäpariskunnan kotona Pohjanmaan lakeuksilla.

Pellavapyyhkeet lapsiperheessä

Saattaa mennä iltaan tai ylihuomiseen ennekuin kukaan huomaa purkamista odottavan kassin. Kolmilapsisen perheen liikkuvaiset lapset ovat saaneet Jaana Hjeltin entistä onnellisemmaksi oman yrityksensä tuotteista. Pellavainen ja kevyt Terva-vohvelipyyhe ei ota nokkiinsa kassiin unohtamisesta märkänäkään, ja lisäksi se pitää imukyvyllään kosteuden poissa treenikassin muista tavaroista.

Ymmärrän hyvin Jaanaa, sillä onnellinen on ollut myös meidän perhe täällä Balilla Kankureiden pellavapyyhkeineen. Monilla aikaisemmilla matkoilla ja uimaretkillä hyväksi todetut superimukykyiset Usva-pyyhkeet ovat täällä näyttäneet pitkää nenää paksuille froteepyyhkeille. Sen lisäksi, että pellavapyyhkeet taittuvat pieneen tilaan matkalaukkuun tai rantakassiin, ne kuivuvat vikkelään. Saaren trooppinen ilma on niin kosteaa, että siihen melkein voi piirtää. Mikään ei tunnu kuivuvan kokonaan, oli sitten kyse hiuksista, villan patiolla roikkuvista bikineistä tai pyyhkeistä.

Lapuan Kankureiden historia

Pääsin viime vuoden lopulla kylään noiden fanittamieni pyyhkeiden syntysijoille Lapualle, jossa on toiminut jo vuodesta 1917 tekstiileihin keskittynyt perheyritys, joka vuodesta 1973 on kulkenut nimellä Lapuan Kankurit. Samoilla seuduilla on myös Kankureiden tehtaanmyymälä, jossa piipahdin reilu vuosi sitten. Esko Hjelt on neljännen polven kankuri, mutta myös Jaana on oikeastaan kasvanut pellavan keskellä. Pariskunta (kuvassa ylhäällä) kun on pitänyt yhtä neljätoistakesäisistä saakka, ja tehnyt siitä lähin yhdessä töitä pellavan kanssa.

Ilahdun joka kerta, kun löydän tämänkaltaisia yrityksiä Suomesta. Kun muualla tuotantoa siirretään ulkomaille, Kankurit ovat päättäneet investoida Suomeen. Tämän vuoden aikana kutomolle valmistuu iso laajennusosa. Myös Suomesta käsin voi menestyä kotimaan lisäksi ulkomaita myöten, ja tehdä markkinavaltin ja yrityksen brändiä tukevan tarinan siitä, että on pienestä pohjoisesta maasta kotoisin.

Pellavan valmistaminen tuotteeksi Lapuan Kankureilla

Lapuan Kankureiden pellavatuotteet tosiaan valmistetaan kankaan rakennesuunnittelusta ja loimen luomisesta aina ompeluun ja silitykseen asti pienessä pohjalaisessa kaupungissa. Pellavakuitu kasvaa Ranskassa ja Belgiassa, ja kuitu kehrätään langaksi Unkarissa. Sieltä se matkaa värjäämättömänä Pohjanmaalle ja Lappajärvelle, jossa langat värjätään. Lopputuotantoprosessin taika on Lapuan Kankureiden käsissä.

Vaikka olen tiennyt tämän kaiken jo aikaisemmin, vasta vierailu kutomossa sai todella ymmärtämän, mistä tässä kotimaisessa käsityössä on kyse. Kuljin korvatulpat päässä ja haltioituneena säksättävien koneiden seassa. Massiiviset koneet, tuhannet suhisevat neulat ja millilleen ojoon kammatut lankaloimet saivat kaltaiseni amatöörikässämuijan lähes hartaalle mielelle. Vaikka koneet ovat apuna, niitä käyttämään ja auttamaan tarvitaan ammattilaiskäsityöläinen. En voi edes kuvitella, kuinka monia tuhansia tunteja vaaditaan oppimaan taidot, joilla koneet voi valjastaa avukseen kutomisprosessiin.

Pyyhkeet valmistuvat ilman ompeleita

Neulojen tanssia ja valmiin neuloksen hidasta syntymistä oli meditatiivista tuijottaa. Tutut kuviot syntyivät rivi kerrallaan silmieni edessä ja kiertyvät siitä milli kerrallaan isolle rullalle. Koneista huolimatta prosessi oli hitaampi kuin kuvittelin. Paljon hitaampi. Kudontavaiheessa tehdään jo valmis tuote, oli kyseessä sitten pyyhe tai kaitaliina. Meillä täällä reissussa mukana oleva joka-paikan-peitto ja kaksi pellavaista monitoimihuivia ovat nekin tehty valmiiksi heti kudontavaiheessa. Niissä ei ole ainuttakaan ommelta. Jaana ja Esko kertovat, että etenkin ulkomailla arvostetaan sitä, että pyyhkeiden reunat tehdään kutomalla, ei ompelemalla.

Suomalainen osaaminen tosiaan myy myös maailmalla. Etenkin Japanissa ja muualla Aasiassa ollaan hurmioituneita skandinaavisesta muotokielestä. Kesäksi japanilaiset ostavat pellavaa peitoiksi, ja he rakastavat etenkin Usva-pyyhkeitä. Japanilaista eleettömyyttä ihastelevana ilahdun kuullessani, että japanilaiset siis tykkäävät juuri samoista pyyhkeistä kuin minä – ja vielä käyttävät niitä yhtä monipuolisesti kuin minä. Laudeliina voi ihan hyvin olla pöytäliina ja pöytäliina taas peitto.

Lapuan Kankureiden villatuotteet

Talvella japanilaiset ostavat villaa, sillä paikalliset asunnot ovat kylmä. Kankureilla tosiaan on myös villatuotteita, kuten shaaleja ja huopia. Itselläni on Corona-huivi (saatu Kankureilta joululahjaksi) ja äidilleni ostin vuosi sitten joululahjaksi tämän taskullisen huivin. Kankurit käyttävät kaikissa tuotteissaan vain luonnollisia raaka-aineita: pellavan ja villan lisäksi tenceliä (valmistetaan eucalyptus puun selluloosasta), puuvillaa ja mohairia.

Villatuotteista Lapuan Kankurit toivovat enemmän huomiota vanhalle tutulle ja myös harmillisen unohtuneelle kuumavesipullolle. Hollannissa on kuulemma tapana antaa jokaiselle vastasyntyneelle kuumavesipullo lahjaksi. Pulloon laitetaan hanasta lämmintä vettä (ei siis kiehuvan kuumaa) ja pullon ympärillä oleva villa luovuttaa lämpöä tasaisesti. Sillä saa lämpöä esimerkiksi vauvan vaunuihin tai kolean mökin pinnasänkyyn.

Itse käytin kuumavesipulloa ja kauratyynyä supistusten sekä maidon nousun oireiden helpottamiseen. Jaana kertoo käyttäneensä kuumavesipulloa apuna lastensa vatsakipuihin ja etenkin kasvukipujen helpottamiseen. Nykyään lapset osaavat jo itse hakea kuumavesipullon peiton alle, kun jalkoja alkaa aristaa ja vihloa.

Kutomon jälkeen Esko ja Jaana näyttivät, mistä Lapuan Kankureiden tuotteiden suunnittelu alkaa. Sitä varten avataan tietokone ja sieltä suunnittelu- sekä mallinnusohjelma. Esko napsutteli ruutua vuosikymmenien kokemuksella ja näytti miten pienikin asia –langan kireys, kudontatiheys, loimi ja niin edelleen – vaikuttaa lopputulokseen.

Pellavatuotteiden suunnittelu

Myönnän auliisti tipahtaneeni kärryiltä jo ensimmäisen minuutin jälkeen. Luulin ymmärtäväni kutomisen hienosäädöistä edes jotakin, mutta tajusin olevani totaalisen kuutamolla. Pääasia on kuitenkin se, että kuviot rakennetaan kankaan sisään, eikä niitä siis paineta. Suunnittelijat siis lähettävät Eskolle suunnitelmansa esimerkiksi piirroksena tai käsinneulottuina kangastilkkuna (kuten esimerkiksi nuo kuvissakin näkyvät Teemu Järven ja Mifukon suunnitelmat, jotka löytyvät valmiina tuotteina täältä). Sen jälkeen Esko avaa koneensa ja alkaa hahmotella, miten vastaavan kuvion saa aikaan kutomalla. Se jos joku on käsityötä ja taidetta.

Kun kuvio on monen testikerran jälkeen hiottu täydelliseksi, se viedään usb-tikulla kutomoiden koneille. Ei ole kauaakaan, kun oli vielä toisin. Jaana kaivoi esiin pitkiä paperisia liuskoja, jotka on rei’itetty täyteen niin että ne näyttävät ihan pitsiltä. Ennen tietokoneita noilla pitsinhienoilla papereilla suunniteltiin kudonnat. Vähän kuin soittorasioiden sisällä olevassa kelassa nyppylät, joita seurailemalla musiikki syntyy. Ensin kudontakuviot tehtiin ruutupaperille värittämällä. Paperilta ne sitten luettiin ja koneelle laitettiin käsin joka ikinen loimen kudepiste.

Se ei muuten ole vähän se. Sivusuunnassa loimessa on 3800 pistetä ja kuvion pituus voi olla 6000 pistettä. Jaana ja Esko kertoivat, että esimerkiksi Doran Jungin 1960-luvulla suunnittelemat 100 ruusua ja Kielo ovat tänä päivänäkin suuritöisiä kudottavia, ja heistä on ihan älytöntä, että joku on aikaisemmin syöttänyt kaiken tuon tiedon käsipelillä kutomakoneelle.

Lapuan Kankurit kehottavat kaivamaan kaapeista esiin myös kapiokirstujen vanhat pellava-aarteet. Pellavan ominaisuudet kun vain paranevat vanhetessaan ja rouhea kuluminen sopii pellavan luoteelle ja ulkonäölle. Pellavan huoltamisen kanssa kannattaa kuitenkin olla tarkkana. Sen pesuun ei saa käyttää liikaa pesuainetta ja huuhteluaineen käyttö rikkoo kuidun pintaa. Pellava on kova kuitu joten lika jää sen pintaan, minkä takia sille riittää 40 asteen pesu. Sen takia se on myös omien kokemusteni mukaan ainut oikea vaihtoehto keittiöpyyhemateriaaliksi lapsiperheeseen.

Mitä me hamam-pyyhkeillä, kun meillä on ihan omasta takaa vastaava vaihtoehto, pestystä pellavasta Lapualla kudottu pyyhe!

Ja vielä herkkupalana loppuun alekoodi teidän käyttöönne. Naputtelemalla Lapuan Kankureiden verkkokauppaan alekoodin LÄHIÖMUTSI2017, saatte sauna- ja kylpytekstiileistä -20 prosentin alennuksen. Koodi on voimassa 28. helmikuuta 2017 asti.

Jaa