Tervetuloa kuvien välityksellä kylään meidän Balin-kotiimme! Tulemme asumaan tässä ainakin helmikuulle asti, minkä jälkeen katsotaan, josko reissujalkaa jo vipattaa. Meidät tuntien vipatusta alkaa ilmetä tovin kuluttua. Vuokrasimme tämän villan vasta täältä Balilta käsin, ja vinkkini villan tai talon vuokraamiseen Balilta löytyvät täältä.

Villamme on pohjaratkaisultaan melko samanlainen kahden makuuhuoneen talo kuin muutkin villat, joita kävimme katsomassa. Makuuhuoneet ja niiden yhteydessä olevat kylpyhuoneet ovat erillään toisistaan ja lukittavien ovien takana. Unelmatalossamme makuuhuoneiden välillä olisi kulkuyhteys sisäkautta, mutta tähänkin on kummasti tottunut. Toinen aikuinen nukkuu toisen lapsen kanssa yhdessä makkarissa, ja toinen kokoonpano toisessa. Ja mikäs siinä on sipsutellessa ulkokautta makuuhuoneiden välillä, kun ulkona on iltaisinkin hellästi hivelevät hellelukemat.

Kylpyhuoneet eivät nykyisessä talossamme ole balilaiseen tapaan avonaisia, kuten edellisessä majapaikassamme. Vähän kaipaan sitä palmunlehtien alla kylpemistä, mutta onneksi villan pihalta löytyy ulkosuihku sitä tarvetta paikkaamaan. Nykyisestä kodistamme tosin löytyy kylpyammeet, mikä on aikamoista överiyttä siihen nähden, että pihassa on vielä oma uima-allas.

Kylppäreiden ja makuuhuoneiden väliin jäävät yleiset tilat, eli keittiö ja oleskelutilat. Tilaa ympäröivät seinät vain kolmelta reunalta ja etuosa on avoinna. Tarvittaessa suojaa saa laskemalla eteen bambuverhot. Tämä patiomainen ratkaisu on yksi lempiasiani kodissamme. Olemme sisällä ja ulkona samaan aikaan. Teen työni pääsääntöisesti pation ison ruokapöydän ääressä, ja istumatyöläisenäkin saan nauttia ulkoilmasta ja tropiikin kauneudesta sekä äänistä työpäivieni ajan.

Ruuan laittaminen avonaisessa keittiössä on nautinto. Jos meillä olisi omakotitalo, tämän kokemuksen perusteella meillä olisi ehdottomasti myös pihalla oleva kesäkeittiö. Puolittain ulkona kokkailu on rentoa, vähän kuin grillaus niinä aikatauluttomina kesäpäivinä, kun ainut ongelma on, ettei jaksaisi hätistellä kärpäsiä ympäriltään. Ruoka valmistuu melkein itsestään, kun siitä ei tarvitse tehdä numeroa tilasta toiseen siirtymällä. Yksi voi tehdä ruokaa ja muut pulikoida uima-altaassa, mutta silti olemme yhdessä. Yksinkertaisessa keittiössämme on kaikki, mitä tarvitaan maittavan aterian valmistukseen.

Villassamme patio on jaettu kahteen osioon, mikä on meidän tarpeisiimme melko hyödytön ratkaisu. Yksi suuri tila olisi kivempi, kuten ensimmäisessä villassamme. Me elelemme pääasiassa vain pation toisella puolella, jonne kannoimmekin toiselta puolelta vielä daybedin, eli leveän sohvan, joka on mitä mainioin päiväunipaikka. Toisen puolen olemme nimenneet joogaloungeksi, sillä käytämme sitä oikeastaan vain ketaroiden ojenteluun joogamatolla.

Kotimme turkoosi timantti on puutarhan pieni uima-allas. Siihen pääsee pulahtamaan suoraan patioltamme, mikä on kyllä sellaista luksusta, että ihan hävettää. Miten me rakastammekaan tuota ihan vain meidän käytössämme olevaa uima-allasta! Käymme uimassa pari kertaa päivässä, vähintään. Lapset voisivat viettää siinä koko päivän, mikä yleensä ei ole myöskään kovin kaukana totuudesta.

Uima-allasta ympäröi viheriöivä puutarha, jonka kauneus ja väriloisto saa pohjoismaalaisen sydämen huokailemaa onnesta ja ihastuksesta. Viheriöinti jatkuu myös villaa ympäröivien muurien ulkopuolella, sillä kotimme on riisipeltojen ympäröimä. Siellä, missä ei ole riisipeltoja, on rönsyileviä puita ja pensaita.

Villamme sijaitsee Ubudin Penestanan-kylässä, sen sivukadun sivupolulla, viimeisessä mutkassa ennen kuin yleinen tie päättyy. Tai ei se tässä meidän kohdillamme enää ole edes tie, vaan polku, jossa hädin tuskin mahtuu ajamaan skootterilla tai kävelemään rinnakkain. Liikennettä ei siis juuri ole, mitä nyt välillä ohi kulkee pari kanaa tai maanviljelijä kantamuksineen. Toisinaan ohi pärryttää skootteri.

Kotimme yhteydessä on housekeeperin eli niin sanotun talonmiehemme koti. Kotimme turvallisuuden lisäksi hän pitää huolta puutarhasta, huoltaa uima-altaan, toimittaa meille tarpeen mukaan juomavesikanistereita ja siivoaa kerran viikossa sisätilat sekä vaihtaa lakanat. Hän myös ottaa nopeasti huomioon toiveemme. Kerroin hänelle pari päivää sitten pätkivästä netistä, enkä todellakaan odottanut mitään jatkotoimia asian suhteen. Tänään kuitenkin oltiin jo asentamassa uutta nettiä. Käyttövesi loppui eilen, ja tänä aamuna asia oli jo hoidettu.

Maksamme villastamme 11 500 000 rupiaa kuukaudessa, eli 817 euroa. Siihen kuuluu koko hoito siivouksesta vartiointiin ja sähköistä internetiin. Kerron vuokravillan tarkemmat yhteystiedot sitten, kun me olemme täältä lähteneet. Tämä villa sopisi hyvin kavereille tai kahdelle pienelle perheelle, jos haaveissa on rentoilua lähinnä omalla sakilla ja leppoista mökkihöperöitymistä.

Villamme on nimittäin aika sivussa kaikesta muusta, joten pidemmän päälle täällä voisi ainakin kaltaiseni ihminen tuntea olonsa vähän yksinäiseksi ja turhan eristäytyneeksi. Penestanan kylänraitille on matkaa reilu kilometri, lähimpään isoon kauppaan taksimatkan verran. Onneksi kiemurtelevan kotipolun varreltakin löytyy muutama ihana pikkuravintola. Villa-alue on selkeästi laajentumassa tähän suuntaan, joten tulevaisuudessa näillekin nurkille voi odottaa enemmän palveluita.

Mutta nyt tämä on juuri hyvä meille. Villa pikkukylän laitamilla, riisipeltojen keskellä ja ilman tarkkaa osoitetta on juuri se, mitä sielu kaipaa laskeutuakseen elämään toisella puolella maapalloa. Täydellinen piilopaikka tropiikissa.

Jaa