Kaupallinen yhteistyö: Porin Villa ja Peite
Mutsiksi tullessani tulin mustasukkaiseksi unestani. Saatan toisinaan vitkutella omaksi ilokseni liian myöhään illalla, mutta kun käyn nukkumaan, tahdon halia unieni kanssa ihan rauhassa. Kuluneiden vuosien pätkissä nukutut yöt ovat saaneet minut arvostamaan levollisia öitä ja aamuja, jolloin sahajauhoja ei tunnu olevan kaikkialla koneistossa silmistä jäseniin. Olen tietoisesti yrittänyt pedata öistäni niin hyvät kuin mahdollista.
Parempien unien perässä tein myös viime vuoden puolella retken Poriin. Olin nimittäin kuullut huhuja, että villalla nukkuminen vaikuttaa parantavasti ihmisten uniin ja jopa terveyteen. Se on niin yksinkertainen ja vanhan kansan viisaudelta kuulostava väite, että tahdoin tietää asiasta enemmän. Porista löytyy tämän aihepiirin asiantuntija jo 85 vuoden ajalta: Porin Villa ja Peite.
Aikaisemmin ihan kaupungin keskustassa sijainnut Porin Villa ja Peite sijaitsee nykyään vähän sivummassa, tehdasalueella. Samoissa tiloissa toimii sekä yrityksen verstas että näyttelytila. Oven avatessa ei voi erehtyä verstaan päämateriaalista: villan pehmoisen kotoisa tuoksu kietoutuu ympärille turvallisena. Vastaan sipsuttelee valkoinen kiharakarvainen kääpiönsnautseri Roope, verstaskoira, kuten isäntäpari lemmikkiään kutsuu. Yrittäjäpariskunta Antti ja Teija Viinikka (kuvassa ylhäällä) ovat villayrittäjiä neljännessä polvessa, ja he ovat luvanneet paljastaa minulle villan ja hyvien unien salaisuuden.
Kurkataan kuitenkin ensiksi verstaan puolelle. Porin Villa ja Peite työllistää seitsemän henkilöä, ja verstaassa villasta muotoutuu futonpatjoja, peittoja, sijauspatjoja, patjansuojuksia ja tyynyjä niin aikuisten, lasten kuin vauvojen koossa. En ollut edes tajunnut, että koko unisetti on mahdollista valmistaa villasta, mutta uskottava se on, kun omin silmin näkee. Kaikki tehdään ihan alusta asti täällä, Porissa. Lampolaa sentään verstaan takapihalla ei ole, vaan Ökö-Tex 100 sertifioitu villa tulee Ranskasta. Siellä lampailla on erityisen karhea, pitkä, kihara ja pesussa huopumaton villa, joka sopii konepestävien vuodevaatteiden materiaaliksi. Olisipa upeaa, jos joskus sopivaa materiaaliakin saisi ihan näiltä nurkilta, Suomesta.
Vanhan villakarstakoneen jyske täyttää verstaan nurkat. Koneen toisesta päästä sille syötetään kerittyä pestyä villaa, jonka kone ahmaisee jykevien rattaidensa väliin. Puusta ja raudasta rakennettu villakarstain on yli 70 vuotta vanha, jykevä ja kunnioitusta herättävä tehdaslaite. Toisessa päässä koneen uumenista alkaa hiljalleen ilmestyä kevyttä ja hahtuvaista villaa. Sitä pyöritellään ison rullan ympärille kuin jättimäistä hattaraa. Villakerrokset muodostavat tovin kuluttua pehmeän villalevyn, joka irrotetaan rullasta ja käytetään lopulta villapeitteiden täytteenä. Niin peittojen kuin muidenkin Porin Villa ja Peitteen tuotteiden päälliskankaat ovat kemiallisesti valkaisematonta ja Ökö-Tex 100 -sertifioitua puuvillaa.
Kun villakarstakoneen äänet hiljenevät, jäljelle jää enää ompelukoneen surina. Jokaisessa verstaan tuotteessa on vahva käsityöläisyyden tuntuma mukana, vaikka nykyään koneet ovatkin apuna. Kuka tahansa ei osaa koneita käyttää, vaan niiden mestariksi oppii vain harjoittelemalla. Ihan kaikkeen koneetkaan eivät taivu apulaisiksi. Futonpatjojen läpipistolangat ovat pellavaa ja niiden solmut tehdään käsin samalla menetelmällä kuin Japanissa on tehty jo yli 2000 vuoden ajan. Villatyynyjen lisävillapussit punnitaan jämerällä ja rautaisella manuaalivaa’alla – samalaisen muistan vanhempieni marja- ja vihannestilan torimyyntikojusta jostain lapsuudesta. Valmiit tyynyt sujautetaan paperisiin pussukoihinsa käsipelillä. Tuntuu mahtavalta olla todistamassa täysin luonnonmateriaaleista tehdyn tuotteen valmistumista alusta loppuun kotimaisten käsityöläisammattilaisten sormissa.
Villatuotteiden valmistuksen nähtyäni olen valmis kuulemaan Antilta ja Teijalta salaisuuden; mikä tekee villasta materiaalin, johon kietoutumalla takaa itselleen paremmat unet? Lähdetäänpä purkamaan vyyhtiä ihan solutasolta. Villan solurakenne on vähän kuin käpy. Se avautuu sekä sulkeutuu käpymäisesti tilanteen mukaan. Se nappaa sisäänsä kosteutta, mutta myös luovuttaa sitä tehokkaasti. Villa pystyy imemään jopa 30 prosenttia oman painonsa verran kostetutta tuntumatta silti kostealta. Tämä on monelle yöhikoilijalle villassa nukkumisen ihanuus. Uni on parempaa, kun ei tarvitse kieriskellä hiestä nahkeissa lakanoissa.
Minut yllätti tutkimustieto, jonka mukaan etenkin kuumassa ilmastossa villalla nukkuminen vaikutti selkeästi yöuniin. Jotenkin kun on niin tottunut ajatukseen, että villaa kiskotaan ylle, kun on kylmä. Mutta villa on siitä ovela materiaali, että se on ilmava. Ilmavuus tekee siitä mainion eristeen sekä kylmään että kuumaan säähän – kuumalla se pitää viileänä ja kylmällä lämpimänä. Tutkimuksissa huomattiin, että jos uneen vaipui 29 asteisessa makuuhuoneessa (kuten me täällä tropiikissa) ja villaisissa vuodevaatteissa, unenpäästä sai kiinni nopeammin, heräilyt vähenivät ja unta riitti pidempään kuin puuvillaisissa ja synteesissä materiaaleissa nukkuessa.
Ja nyt päästään vasta vauhtiin. Sydneyn Yliopiston terveystieteiden laitoksen tutkimuksissa todettiin, että villaisiin vuodevaatteisiin vaihtamalla ihmiset ylipäätään nukahtavat nopeammin ja heidän unensa on syvempää ja rauhallisempaa. Valvovan vauvan kanssa hulluuden rajamaille päätyneenä mieli meinasi räjähtää tästä tiedosta: villalla nukkuvat vauvat viettävät yönsä rauhallisemmin kuin puuvillalla. Se näkyi jopa vauvojen itkuissa, sillä tutkimuksessa villalla nukkuneista vauvoista 30 prosenttia heräsi itkemään, kun puuvilla pötkötellessään lukemat olivat 67 prosenttia.
Tutkimukset vauvojen kanssa ovatkin mielenkiintoisimpia. Vauvat eivät huijaa tai koe lumevaikutuksia, eikä niiden mieli ole manipuloitavissa. Villatututkimuksissa on käynyt ilmi myös se, että keskosvauvat nukkuivat paremmin villalla, mikä jätti pikkuisille energiaa kasvuun. Villalla nukkuneiden keskosten painokäyrät olivat 61 prosenttia korkeammat kuin puuvillalla nukkuneiden. Uskomatonta, mutta totta. Hyvä tiivistelmä eri yliopistojen villatutkimuksia löytyy täältä.
Porin Villa ja Peitteen tuotteisiin ei lisätä mitään ylimääräisiä kemikaaleja. Niissä ei esimerkiksi ole paloturva-aineita, sillä ilmankin pärjää. Villa on luonnostaan paloturvallinen materiaali. Se ei myöskään kerää staattista sähköä tai ime pölyä itseensä. Villa rentouttaa, joten se auttaa muun muassa lihassärkyihin. Antin Porin mummikin aina sanoi, että jos on levottomat jalat, vedä villasukat jalkaan.
Niin, Antin Porin mummi! Hän on yksi yli 85 vuotiaan Porin Villan ja Peitteen voimahahmoista. Oikeastaan koko yrityksen tarina lepää vahvojen naisten käsissä. Yrityksen perusti aikoinaan Antin Porin mummin äiti, Haukiputaalta kotoisin oleva opettajatar, joka muutti töihin Satakuntaan. Hänen veljensä piti Oulun Pikisaaren villakehräämöä ja ehdotti, josko sisko perustaisi Poriin villatavarakaupan. Tomera nainen ei kauaa aikaillut, vaan perusti kaupan, johon maalaiset toivat lampaidensa raakavillat. Ne lähetettiin junalla Pikisaaren kehräämöön, josta tovin kuluttua villat palasivat junan kyydissä valmiina lankoina.
Aluksi kaupan nimi olikin Villatavaranvaihtoliike. Jotain pientä myytiinkin, lähinnä sarkaa ja villasukkaa. Opettajattaresta kauppiaaksi uransa vaihtanut Antin isoäidin äiti päätyi nuorena leskeksi, ja hän piti kauppaa yksinään kahden tyttärensä kanssa. Toinen näistä tyttäristä oli Antin Porin mummi, joka lopulta vuorollaan otti yrityksen ohjat käsiinsä. Mukaan toimintaan tuli myös Antin isoisä, joka hankki kaupalle omat koneet Saksasta. Samalla nimi muutettiin Porin Villa ja Peitteeksi.
Antin isoisä kaatui sodassa, ja taas yritystä veti leskirouva lapsineen. Aika sodan jälkeen oli hankalaa, mutta vahva nainen jätti toimivan yrityksen jatkettavaksi seuraavalla sukupolvelle ja Aarnille, Antin isälle, joka teki mittavan uran perheyrityksessä vaimonsa Liisan kanssa. Antin äiti ja isä jättäytyivät yrityksestä taka-alalle 1990-luvulla, ja nyt sitä vetävät neljännen polven perheyrittäjät Antti ja Teija.
Viime vuosina villan ja luonnollisten materiaalien arvostus on taas noussut, ja ihmiset tiedostavat paremmin materiaalien edut ja vaikutukset. Teija ja Antti muistelevat kauhulla 80-lukua, kun suomalaiset tahtoivat nukkua pallokuidussa, polyesterissä ja muovipatjaisissa vesisängyissä. Tuolloin villaa pidettiin vanhakantaisena ja jopa haisevana materiaalina. Nyt tuo kuulostaa itsestäni ihan älyttömältä, vaikka olen minäkin lapsena päiväuneni nukkunut keinuvassa ja lotisevassa vesisängyssä. Ja sitä paitsi, vaikka me miehen kanssa olemme nukkuneet puuvillaisilla futonilla, on lasten sängyissä ollut muoviset patjat, toisessa vaahtomuovinen ja toisessa vanusta valmistettu. Peitot ovat olleet painavat puuvillatäkit, mutta tyynyissä on ollut täytteenä muovihöttöä.
Nyt kotonamme kaikki nukkuvat villan päällä ja alla. Palaan perheemme kokemuksiin villalla nukkumisesta myöhemmin omassa postauksessaan ja samalla kerron tarkemmin myös villatuotteiden pesusta ja hoidosta sekä perehdyn tarkemmin futoneiden anatomiaan ja hoitoon. En kuitenkaan malta olla paljastamatta, että huh-huh mikä ero unen tuntumaan. Nyt tiedän, miltä tuntuu pehmeä uneen vaipuminen ja leppoisa herääminen. Ennen olen rojahtanut uneen ja rysähtänyt hereille.
Sain teille annettavaksi alekoodin Porin Villa ja Peite -nettikauppaan, jos teitäkin kutkuttelee villaisen pehmeät unet tai vaikka muovipatjan vaihto kotimaiseen luonnonmateriaaleista valmistettuun futoniin. Villan lisäksi tai sijaan futoneissa käytetään materiaaleina nukkujan toiveiden mukaan myös luonnonkumia (tosi joustava tuntuma omaan puuvillafutoniin verrattuna, testasin!), kookosta, hevosenjouhta ja puuvillaa. Jos patjasi ei vielä kaipaa vaihtoa, mutta tahtoisit sen ja sinun väliin luonnonkuitua ja lämpöä, esimerkiksi paksu villatäytteinen kasettisijauspatja kuulostaisi mielestäni hyvältä vaihtoehdolta.
Hyvä ja kattava postaus! Jään mielenkiinnolla odottamaan jatko-osaa. 🙂 Haaveilen itsekin näistä patjoista. Muita Porin Villan ja Peitteen tuotteita meiltä jo löytyykin koko perheeltä (peittoja, patjansuojia ja tyyny). Ohut villapeitto on ollut aivan mahtava pakkasilla! Lisäksi villainen patjansuojus oli edullinen ja helppo tapa tuoda sänkyyn vähän villan pehmeyttä sekä helppohoitoisuutta, kun suojaa alla olevia patjoja. 🙂
Meillä oli Porin villan ja peitteen täyspuuvillainen futonpatja, ostin sen monen vuoden haaveilujen jälkeen. Valitettavasti yhden vuoden nukkumisen jälkeen siihen oli painunut selvät nukkujien jäljet ja itselläni selkä hajalla. Patjaa rullattiin ja käänneltiin säännöllisesti 1-2 kertaa viikossa, rullauksen jälkeisenä yönä se oli ok mutta sitten taas aivan kuopalla. Ei ollut meille soveltuva patja 🙁 vaikka olisi niin ihanaa ollut suosia kotimaista työtä ja perinteisiin nojaavaa patjatekniikkaa.
Yritin jo tietokoneella kommentoida mutta ei näytä viestit lähtevän millään. Yritetään nyt kännykällä. Toivottavasti ei tule kolmatta kertaa viestiä minulta. Eli yritän ruinata sinulta heti kommenttia lasten patjasta. Oletteko olleet tyytyväisiä? Minulla on juuri nyt patjan osto edessä 3-vuotiaalle. Futon oli harkinnassa luonnonmukaisuuden vuoksi, mutta hiukan se epäilyttää. Pelkään että on liian kova tai ei kestä käytössä hyvänä. Ajattelin jo tyytyä familonin patjaan, mutta vähän taas kiinnostus heräsi futonia kohtaan.
Hyvä postaus, kiitos. Mahtavaa, että tällaisia yrityksiä vielä on! Meillä on ostettu vain patjansuojus Porin Villa & Peitteeltä, ja on plussaa että lapsiperheessä patjansuojuksen voi pestä 60 asteessa! (oliskohan tämä kuitenkin ollut puuvillatäytteinen eikä villaa?) Tyytyväisiä ollaan kuitenkin oltu. Lapsille en raaskinut hankkia patjoja tuolta. Ovat melko hintavia suhteessa siihen, mitä vahinkoja pienille voi öisin sattua. Ratkaisin ongelman niin, että tein villasta huovuttamalla vaahtomuovipatjan päälle suojuksen, jolloin saa vähän villaa alle ja suojaa kosteusvahingoilta.
Kiinnostava asia! Jäin miettimään, että mitenköhän allergikko reagoi noihin tuotteisiin. Onkohan olemassa mitään tutkimuksia? Meidän allergikko nimittäin reagoi ainakin villashaaliin ja lampaankarvaan, myöskään suoraan ihoa vasten ei voi olla mitään villaista. Joten voi olla, jos sängyssä olisi villaa alla ja/tai yllä, niin ei olisi kuitenkaan kovin rentouttava uni.
Mä olin tulossa juuri kysymään samaa.:) Olen itse allergikko ja todella monelle eläinkarvalle allerginen. Höyhentyynyä en voi esim. käyttää kun nenä vuotaa ja silmät kutisee, mutta villavaatteita sentään voin käyttää. Tykkään kyllä luonnonmateriaaleista ja olisikin kiva jos sänky olisi mahdollisimman luonnonkuituinen. Luulen vain, etten voi ottaa riskiä villapatjojen ja peittojen kanssa.
Aah, ihana postaus. Oon jo jonkin aikaa suunnitellut ostavani täältä seuraavat sänkykamat, enkä sitä ”hestensiä”. Mä oon kelannut tota futonasiaa, tykkään jämäkästä mutta en kuitenkaan laudankovasta patjasta. Aivan kauhistus on pehmeä löllerö, jonne uppoaa. Mikäköhän noista firman futoneista olisi silloin paras? Ois muuten ihan ässää jos firman nettisivuilla ois vielä vähän tarkemmin esitelty patjojen käyttöominaisuuksia just esim tän kovuuden ja joustavuuden näkökulmista.
Meillä on Ruskovillan petarit(aikuisilla + koululaisella), jotka ovat olleet ihanat. Tyynyinä myös villatyynyt, mutta peittoina olen suosinut untuvaa. Minusta on mukava ajatus, että peiton voi tarvittaessa pestä 60 asteessa, varsinkin kun lapsille tulee vielä pissavahinkoja. Meillä vielä viikottain. Joutsenen untuvatäkit nauttivat pesuista. Villapeitosta on myös kokemusta lapsilla, ne ovat niin kauan hyviä kun ei tarvitse pestä. Pesut kutistavat ja paakkuunnuttuvat täytteen, vaikka kuinka pesisi hellästi ja venyttelisi pesun jälkeen. Puuvillapäällinen kaipaa välillä pesua ilman pissavahinkokin 🙂 Vanha villapeitto on meillä nyt patjansuojuksena.Tyynyissä tuo painuminen yms. ei niin paljoa haittaa, koska ne on edullisempi vaihtaa aina välillä muutenkin. Yksi loistava tyyny on muuten Ruskovillan hirssiakanatyyny, siitä saa täytteet ulos pesun ajaksi. Ja jos täytteet haluaa vaihtaa, niin vanha menee biojätteeseen 🙂 Mahtavan mukava tyyny! Nämä nyt ovat omia kokemuksiani ja luonnonkuiduilla jatketaan edelleen 🙂
Olisi kiva kuulla kokemuksia pidempiaikaisesta käytöstä ja pesuista.
Hei,allergiat ovat todella yksilöllisiä ja jokainen tietää parhaiten oman tilanteen.
Meidän tuotteissa villa on puuvillakankaiden välissä.
Suoraa ihokosketusta ei siis tule. Juuri tuo ihokosketus on monelle allergiaa aiheuttava.Jos on allerginen esim. kissalle tai koiralle, siitepölylle, niin villatäytteiset vuodevaatteet voivat aivan hyvin sopia, yleistää ei voi.
Meidän valkaisemattomasta puuvillasta valmistettu Futon-patja käy monikemikaaliyliherkille sekä homealtistuneille. Samoin käy puuvillatäytteiset peittomme ja sijauspatjamme.
Suosittelen kokeilemaan aluksi jollakin yksittäisellä tuotteella.
Ihana kuulla, että tykkäsit 🙂 Mulla on villapeitoista se paksumpi, tällainen vilukissa kun olen. Villasukat jalassa 11 kuukautta vuodesta. Otin villasukat mukaan jopa tänne Balille, mutta lentokoneen jälkeen ei onneksi ole ollut käyttöä 😀
No voi ei, kuulostaa tosi kurjalta! Etenkin kun pitkän ajan haaveilun jälkeen joutuu pettymään. Reklamoitko tuotteesta? Kuulostaa vähän oudota tuo patjan käyttäytyminen.
No voihan, jos kommentoinnissa on ollut ongelmaa. Onneksi kolmas kerta tuli läpi.
Me ollaan oltu patjoihin tosi tyytyväisiä. Oli mahtavaa saada erikoismitoiulla teetetyt patjat, jotka sujahtavat täydellisesti vanhaan 50-luvun kerrossänkyyn. Lapsilta itseltään on tietty vähän hankala saada mitään ”järkeviä” vastauksia patjoihin liittyen, mutta hyvin uni tuntuu maittavan. Lapsilla on täyspuuvillaiset futonpatjat, eli samanlaiset kuin meidän vanha patjakin oli. He ovat siis tottuneet perhepedissä sellaisella nukkumaan. Onhan se siis sellaista ”tavallista” patjaa kovempi, mutta itselläni selkä ei edes kestä överipehmeitä sänkyjä. Parit hoteliyöt olen nukkunut petarin päällä lattialla 😀 Hyvänä pysymisestä en ehkä osaa vielä näin lyhyen ajan jälkeen antaa varmoja mielipiteitä, siihen tarvittaisiin ainakin puolivuotta lisää. Mutta kuukauden käytön ja parien lakanavaihtojen (ja rullausten) jälkeen patjat ovat ainakin vielä ihan pränikät 🙂
Kiva, että tykkäsit. Ja äläpä muuta sano, niin hienoa, että tällaisia yrityksiä Suomesta vielä löytyy. Teidän patjansuojus on varmaan se puuvillainen, kun sen voi pestä 60 asteessa. Villatuotteille pesuohje on 40 astetta.
Pissavahingoilta suojaamisesta ja muusta futonin hoitoon ja villavuodevaatteisiin liittyvästä kerron tarkemmin seuraavassa postauksessa. Tuo sinun huovuttama villasuojus kuulostaa mainiolta!
Kiitos Teija vastauksesta! Tämä varmasti kiinnostaa monia.
Sama, mullekin kauhistus on löllerö patja, jonne uppoaa! Ja siihen vielä jättimäiset tyynyt, joihin uppaa ja voikin mieluummin siirtyä lattialle nukkumaan 😀
Mäkin puhuin Teijalle ja Antille, että nettisivuilla voisi olla vähän tarkempaa esittelyä noista patjamalleista. Mutta ymmärtäähän sen, että kaikelle spesifille ei vaan ole tilaa tai muuten tulee ähky ja infoahdistus. Teija ja Antti myös toivoivat, että mahdollisuuksien mukaan oma patja valittaisiin testaamalla, että tulee varmasti hyvä. Heillä on Turussa näyttelytila, jos Suomessa käydessäsi piipahdat taas Turussa 🙂
Meillä on aikaisemmin ollut täyspuuvillainen futon (ei Porin Villa ja Peitteen). Nyt on villa-kookos. Se on jämäkkä, varmasti jonkun selkään kovakin, mutta musta just hyvä. Napakka ja ilmava. Testasin myös futonia, jossa oli luonnonkumiydin. Ihan älytöntä, miten iso ero siinä heti oli. Mä jopa mietin, että mun isi, löllerösänkyjen ystävä, tykkäsi siitä 🙂 Sulle se kuitenkin voisi olla liiankin joustava. Kempparin Nooralla on muistaakseni luonnonkumia hänen Porin Villa ja Peite -futonissa, häneltä saisi siitä ehkä parempaa kokemusta.
Mahtava kuulla, että teidän perheellä on hyviä kokemuksia villalla nukkumisesta. Mäkin vähän nikottelin sitä, että villaa ei voi pestä kuudessäkympissä, kun tykkään kans pestä vuodevaatteet kuumissa lämpötiloissa. Saas nähdä, mitä olen pitkässä juoksussa asiasta mieltä.
Akanatyyny on jännä! Porin Villa ja Peitteelläkin on sellainen valikoimissaan ja kokeilin sellaista verstaalla ekaa kertaa. En ollut aikaisemmin edes kuullut moisesta. Siinä vasta hyvä tuoksu olikin! Vähän aristelin akanoista kuuluvaa rahinaa, minkä takia päädyin villatyynyihin, mutta ehkä vielä joskus, pikkulapsiaikojen valvomiset vähän kauemmaksi jääneenä, uskallan kokeilla vähän äänekkäämpääkin tyynyä 😀
Meillä on muutaman vuoden ollut Porin Villa ja Peitteen kookos-villa-puuvilla-futon, jonka päällä paksu (!) villapetauspatja. Nukuin aikaisemmin vuosia puuvillafutonilla, joka oli aivan liian ohut, mutta tämä jämäkämpi kookoskuitu+villa-kombo on aivan mahtava helposti kipeytyvälle selälleni. Suosittelen lämpimästi! Hintakaan ei mielestäni ollut paha kotimaisesta laatutyöstä ja hyvistä materiaaleista, ja edullinen kotiinkuljetus oli myös huippu juttu autottomalle pääkaupunkiseutulaiselle. Pohjallahan tuossa täytyy ehdottomasti olla sälepohja, jotta patja hengittää, eikä kasaanpainuminenkaankaan ole ollut ongelma, koska säleet antaa myöten. Ja käännellään sitten tarvittaessa. Petarista saa myös helposti pissavahingot (joita meillä aiheuttaa enimmäkseen lemmikit ;)) puhdistettua laimennetulla etikalla puuvillakankaasta, ja villa taas ei ime hajuja, vaan tuulettaa itse itsensä, tuo ihmemateriaali.
Niin kiva kuulla hyviä kokemuksia! Meillä on nyt kymmenen vuoden puuvillafutonilla nukkumisen jälkeen villa-kookos -futon ja tykätään tosi tosi paljon. Meille patjat tulivat osana tämän yhteistyön palkkiota, mutta olen samaa mieltä: hinta on hyvin kohtuullinen kotimaisesta ja laadukkaista materiaaleista tehdystä käsityöstä.
Kiitos myös etikkavinkistä! Villavuodevaatteiden ja futoneiden hoitoon (ja niihin pissavahinkoihin :D) palaan sitten seuraavassa postauksessa tarkemmin.
Kuulun huonojen nukkujien joukkoon. Joulukuusta asti nukuttu Villan ja Peitteen kasettipetauspatjalla. TYKKÄÄN! (vaikka olikin arvokas sijoitus). Vuosi sitten ostimme uudet sängyt ”älyvaahto” petarin kanssa. Oli kuin kylpyammeessa olisi nukkkunut. Hikoilin joka yö! En hikoile enää, vaan nukun onnellisena. Lisäksi älyvaahto ei oikein sovi puutaloon, jossa lämpötila on +17-18C, koska se on kylmässä kovaa.
Tyttäremme nukkui ensimmäiset 6 vuotta Villan ja Peitteen kookoskerroksista tilauksesta tehdyllä patjalla, jossa päällä heidän ohut petari. Ei ainakaan lapsen tullut muovihöyryjä hengitettyä.
Veneessä ollut kookoslevystä tehdyt istuisaluset, jotka olleet käytössä 30 vuotta. (Päälliskankaan tietenkin joutunut uusimaan) Kuivuvat nopeasti!
Seuraava ostos villatäkit kun untuvapeitot tulevat tiensä päähän. Ja villatyynyistä haaveilen…
Voi että, niin kiva kuulla, että yöt ovat parantuneet. Univaje ja uniongelmat ovat KAMALA asia, joiden kanssa en toivottavasti enää koskaan joudu kamppailla. Ja toivon, että kukaan ei joutuisi.
Kookos kuulostaakin mielenkiintoiselta! Meillä on nyt tosiaan kookos-ydin, mutta siihen en ole sen tarkemmin perehtynyt. Kuulostaa tosi kätevältä materiaalilta veneellä.
Ihanaa, täältäkin ylistyslaulu porilaisille futoneille. Minulla on käytössä villa-kookosversio ja miehellä vieressä puuvillafuton. Ihan suoraan sanoen en kauheasti eroa huomaa, nukun kummalla puolen tahansa. Ihanat unet saa kummallakin.
Olisikohan villalla vanhemman väen mielissä huono ja navettamainen maine. Kun kerroin anopille tilaanneeni villaisen petarin ja sitä sisältävän patjan, oli ensimmäinen kommentti ”eihän siinä lampaanhajussa voi nukkua”.
Meillä esikoinen sai yksveelahjaksi villapeiton juniorkoossa. Peitto on ollut nyt käytössä yhtäjaksoisesti vuodesta 2011 ja on edelleen kuin uusi. Kolmas muksumme nukkuu alla paraikaa.
Itselläni on villatyyny, miehellä akana. Petauspatjana se ohkasin villamalli. Untuvatäkistäni en vaan suostu luopumaan ja mies pitää silkkitäkistään, mutta haaveilen villatäkistä esim sohvalle.
Villapeitto onkin muuten hyvä idis vauvalahjaksi, ristiäis/nimiäislahjaksi tai vaikka just yksivuotislahjaksi.
Mä törmäsin Porin Villa ja Peitteellä ekaa kertaa akanatyynyyn, vaikka se kuulemma on ikivanha ja maailmanlaajuinen tyyny. Ehkä vielä joskus päädyn kokeilemaan sellaisella nukkumista 🙂
Mahtava juttu kuulla! Meilläkin on just tuo villa-kookos -futon nyt patjana. Aikaisemmin oli puuvilla (ei Porin Villa ja Peitteen). Mä kyllä huomaan eron selvästi, mutta se saattaa myös johtua siitä, että vanha patja oli jo uli 10 vuotta vanha ja muutenkin siinä pisteessä, että se oli suotavaa vaihtaa.
Villa tosiaan taitaa olla monen vanhemman väen edustajan mielestä vähän kummallinen vaihtoehto. Kun on kaikkia hienoja uusia ja muovisiakin 😀
Mahtavaa, kiitos tästä 🙂
Ole hyvä, kiva jos oli jeesiä :*
Täällähän on tuttuja patjoja. Hyvä niin. Meille Porin Villan ja Peitteen tuotteet tulivat siinä vaiheessa, kun huomasin hengityselinsairaiden järjestöjen suosittelevan nimenomaan niitä. Jos allergiset, homesairaat ja kemikaaliyliherkät nukkuvat näissä turvallisesti, niin tänne samanlaiset, kiitos!
Sinä, joka sait patjasi kuopalle: miten rullasit sitä? Kun me ei näitä juurikaan muisteta rullailla (juu tiedän, futoneita pitäisi, mutta kun pienet lapset ja lähimuisti) ja silti patjat vuodesta toiseen jämäkät. En epäile tarinaasi, mutta rullaustekniikkasi kiinnostaa.
En tiennytkään, että kyseinen järjestö suosittelee Porin Villa ja Peitteen tuotteita, mielenkiintoista – ja loogistakin, vaikka en itse onneksi kärsi mistää noista sairauksista ja oireista.
Mekään ei muisteta rullailla patjoja niin usein kun ehkä suotavaa olisi, mutta sain Antilta ja Teijalta armahduksen: eivät kuulemma hekään omia patjojaan niin usein rullaile 🙂
Hei!
Meillä on Porin villalta ja peitteeltä villa-luonnonkumi patjat ja ne haisevat todella voimakkaasti kumille, niin pahasti että haju tarttuu jopa lakanoihin, peittoihin ja tyynyihin.
Olisi mielenkiintoista tietää haiseeko kenenkään muun luonnonkumipatjat?
Sama ongelma minulla. Villa&peitteeltä ostamani luonnonkumipetauspatja haisee todella voimakkaalle enkä ole pystynyt sitä käyttämään. Ja tosiaan haju tarttuu kaikkeen sängyllä olevaan. Patja ollut minulla jo yli 2kk, joten luulisi ylimääräisten hajujen jo haihtuneen.
Haha joo, kukaan tuskin tahtoo kontisa tuoksuvan kortonkitehtaalle 😀 Mun mielestä siinä luonnonkumissa ei ollut oikein minkäänlaista hajua, mutta meillä ei sitä itsellä ole patjassa, joten kokemuksena siitä ei ole kuin verstaalla vierailu.
Villa kyllä tuoksuu, ei siis haise, ja se tuoksu on mieto ja mielestäni miellyttävä. Kun paketit avasti, silmille ei hypännyt pistelevän hirveää muovihajua, vaan mukana pehmeä villantuoksu. Mä olen herkkä hajuille ja mielestäni tuo villan tuoksu on todella hentoinen. Muut perheessä sitä eivät oikein edes huomaa.
Moi – myöhästyin alekoodin käytöstä. Mitä luulet, voisitko saada siihen jatkoaikaa vaikka maaliskuun loppuun niin käyttäsin heti!
Moikka! No minäpä kysyn, ei kysyessä mitään menetä 🙂
Kiva, kiitos! Odottelen siis hetken 🙂
Moikka! Valitettavasti koodi on ollut voimassa vain sen ajan, mitä se on ollut. Näin pysyy homma selkeänä 🙂 Toivottavasti pääsette kuitenkin maistamaan makoisia unia Porin Villa ja Peitteen tuotteilla. Meillä kotiinpaluu Balilta lähestyy, ja vaikka muuten vähän ahdistaa, on kyllä ihana päästä nukkumaan omaan sänkyyn reissun muovirotjakepetien jälkeen.
Harmi mutta näillä mennään. Näköjään peitteet on nimeltä mainitsemattoman tavaratalon tarjouslistoilla sopivalla hinnalla tulossa 😉
Ah, vai siellä on myös Porin Villa ja Peitettä tarjouksessa. Mainiota!
Hei, Minua kiinnostaa, mikä villasängyssä voi mennä pieleen. Nukuin kaverin villoista ja kävin tehtaalla Joensuun lähellä. Nukuin hotellin villoissa. Ihan ok. Ja allergisille suositellaan.
Mutta kun unelma tuli kotiini, huomasin samana iltana jo ennen nukahtamista, että nyt kauas tästä sängystä ja huoneesta. Viikossa pöly tai mitä lie sänky suitsutti levisi koko asuntoon ja minun oli mentävä ulos, koska sänky oli kahdelle liian iso ja painava siirtää. Ja mihin tuollaisen ison jenkin edes siirrät? 2 vk kuluttua myyjä suostui vaihtamaan sängyn toiseen, joka taas tuoksahti superlonille.
Se sänky vietiin tuuletukseen toiseen kaupunkiin. Kaiken huippu on, että tuulettamme edelleen asuntoa ja nyt alkaa myös perusteellinen peseminen. Vielä 3 kuukauden kuluttua ei asunnossa ole yhtä hyvä ilma kuin ennen sänkyä ja prinsessaunet vaihtuivat valvottuihin öihin. Mitä ihmettä siinä sängyssä oli?
Mikä sänky / patja teillä oikein oli? Mietin, kun puhut isosta jenkkisängystä. Meillä olevat ja kaikki Porin Villa ja Peitteen patjat ovat futoneita.