Askartelukornerista moikka! Tätä tämänkertaista pläjäystä varten kävin inspiroitumassa ihan häissä asti. Saattaa nimittäin käydä niin, että päätyy häähumussa juhlakoltussaan lasten askartelunurkkaukseen ja kokee siellä ahaa-elämyksen. Eräs kanssajuhlija kun oli niin etevä paperiaskartelija, että hän osasi näyttää sellaisen askartelun, joka onnistui niin lapsilta kuin minultakin: paperinen pieni laatikko!
Minähän innostuin tästä konseptista niin paljon, että tahdon nyt teillekin tartuttaa paperilaatikkomanian. Näihin voi nyt jouluna piilottaa pienet joululahjat tai vaikka ne itse tehdyt lahjakortit kotispan hartiahierontaan tai kynsimanikyyriin. Itse tehdyt joulunamitkin saisivat tällaisessa rasiassa arvoisensa loodan ympärilleen.
Laatikot toimivat myös niin näppärästi kaikenlaisen pientavaran järjestämisessä ja organisoinnissa, että Marie Kondollakin varmasti pyörisivät pystyyn viikatut pikkuhousut jaloissa tästä ideasta. Rasioihin voi järjestää esimerkiksi työpöydän pikkusälän nätisti esille. Rivilliseen pikkulaatikoita saisi järjestettyä myös korut tai vaikka keittiön maustehyllyn liemikuutiot ja maustepussukat.
Origami-tyyliin taiteltuja paperilaatikoita varten tarvitset oikeastaan vain paperin tai ohuehkon pahvin. Paperilaatikon materiaalina voi siis käyttää esimerkiksi sanomalehdestä leikattuja kauniita mainoskuvia tai ylijäänyttä tapettia, kuten minä. Lisäksi tarvitset myös sakset, mutta ei sekään ole niin justiinsa. Häissä me askartelimme niin into piukeana, että leikkaamisen sijaan ihan vain ronskisti revimme paperia.
Tässä siis ohjeet siihen, miten teet itse paperista pienen laatikon. Ohjeista tuli kirjoittaen niin kryptiset, että ei ikinä tuota lukiessa uskoisi, miten helppo laatikko on tehdä. Älä siis säikähdä ohjetekstiä, vaan katso vaikka mieluummin tekemäni ohjevideo, jossa laatikon salaisuus aukeaa paremmin.
Paperista taiteltu laatikko lahjoille tai piensäilytykseen:
Taita ensin paperi yhdestä kulmastaan tasaisesti kiinni toiselle suoralle sivulle. Leikkaa ylijäävä kaitale pois. Näin sinulla on tasainen neliö ilman mittanauhaa.
Avaa neliö ja taita sen yksi kulma tasaisesti keskelle. Keskikohta on taitteessa. Käännä sen jälkeen vielä kerran keskelle. Tee sama juttu vastapäiselle kulmalle. Avaa taitokset jaa tee sama vielä taittelematta oleville kulmille. Näin sinulla on taitteluilla aikaansaatu ruudukko paperissasi.
Paperin keskelle neljän neliön muodostama osuus on rasian pohja. Leikkaa kaksi vastapäistä kulmaa kahden neliön paksuudelta aina siihen neliön pohjaan saakka.
Taita leikkaamattomat kulmat laatikon sisään eli yksi osa kulmasta laatikon reunaksi ja hännät siten pitämään kasassa vierekkäisiä reunoja. Sen jälkeen taita leikatut kulmat vielä laatikon sisään ja avot!
Ja tässä vielä varmuudeksi videona:
[youtube https://www.youtube.com/watch?v=4uDINuv7ONo]
Nämä on kivoja! Meillä on laatikot joulukalenterin luukkuina, laitoin numerot kanteen ja sinitarrasin laatikot seinälle. Hyvin palvelee jo viidettä joulua!
Laatikkoaskartelusta tulee muistoja mieleen! Tein samanlaisia joskus oisko alakoulussa?? Mutta yli kymmenen vuotta sitten kuitenkin. Ja hullaannuin täysin. Pitkään oli miulla tuollainen laatikko säilytysrasiana kaikelle pikkusälälle.
Muuten hyvä koristelukeino on, kun käyttää valkoista paperia, niin värittää vahaliiduilla laatikon ulkoreunat, ja sen jälkeen hankaa talouspaperilla väripinnan. Pinnasta tulee kiiltävä. Tietenkin tämä vie aikaa, mutta jos on kärsivällisyyttä niin se on vaivan väärti.
Nää on huippuja, mutta aiheutin traumat itselleni: sain viime vuonna marraskuun viimeinen päivä ahaa-elämyksen näistä joulukalenterin luukkuina… Arvaat ehkä, mihin käytin sen viimeisen yön ennen joulukuuta. 😀
Joskus vuosia sitten näitä kymmenittäin 🙂 Kiitos kun muistutit, voidaan oppilaiden kanssa tehdä näitä.
Vitsit, miten mä olen unohtanut nämä laatikot? Tein näitä ala-asteikäisenä paljonkin, välillä ihan vaan ajankuluksi. Pitääpä väsätä, jos joulukorttiaskartelupaniikki antaa myöten…
Kiitos kun muistutit!
Nämä tosiaan ovat kivoja 🙂 Mäkin mietin, että joulukalenterissa toimisivat myös kivasti. En tosin tiedä, miten jaksaisin askarrella molemmille lapsille omat laatikkonsa joka päivälle haha 😀
Tosi monet ovat näitä tehneet koulussa, mutta mä en muista lainkaan sellaista. Askartelen nyt sitten kaikkien vuosien edestä 😀
Haha, voin kuvitella. Jos yksi laatikko vei videon mukaan multa noin 3,5 minuuttia ja yhteen rasiaan tarvitsee kaksi, tarkoittaisi se, että 24 laatikon askarteluun menee melkein kolme tuntia ilman taukoja 😀 Ja jos mä tekisin molemmille lapsille, se taitaisi viedä kokonaisen työpäivän haha!
Aika moni muukin on unohtanut, joten koin velvollisuudeksi muistetella tästä nerokkaasta keksinnöstä 😀
Näistä on nyt tullut hitti meidän kylän (kyllä, sama kylä kuin teillä) iltapäiväkerhossa. Tokaluokkalaiset eivät kuulemma suostuneet kertomaan ekaluokkalaisille miten näitä tehdään ja nyt on opeteltu, kiitos sun ohjeiden! 😀
Eikä! Niin hauska ja ihana kuulla!
Hyvä idea