Yhteistyössä Hakola ja Suomen Blogimedia

Sohva oli ainut valmis paikka kodissamme, kun muutimme uuteen osoitteeseen pari kuukautta sitten. Ympärillä oli maaliämpäreitä, muuttolaatikoita, parkettihiomakonetta ja kasoittain jalkalistoja, mutta sohva oli paikallaan. Se tuntui lohdulliselta ja turvalliselta. Meillä on tämä pesä tässä, kyllä tämä kaikki tässä ympärilläkin kodiksi pian muuttuu.

On mielenkiintoista, miten omalta sohva heti tuntui, vaikka se onkin ihan uusi ja tähän kotiin hankittu. Saimme Lazy-divaanisohvan osana yhteistyötä Hakolan kanssa, ja ehkä siitä se kodikkuus osittain johtuukin. Sohvamme on tehty kotikonnuillani Pohjanmaalla, jossa Hakola valmistaa jo kolmannessa polvessa sohvia ja muita huonekaluja. Muistattekin ehkä, kun alkusyksystä kerroin tarinan paapasta, isästä ja tyttärestä, joille puu on muovailuvahaa? Nyt heidän käsissään muovautui meille uusi sohva.

Vanha sohvamme (näkyy esimerkiksi tässä postauksessa) olisi ollut vielä yli kymmenen vuoden kanssaelämisenkin jälkeen vallan hyvä sohva, mutta vuosien aikana tarpeet ovat muuttuneet. Siinä mahtui makoilemaan lusikka-asennossa poikkiksen kanssa, mutta ei enää, kun poikkiksen lisäksi perheeseen kuuluu myös kaksi pikkutyyppiä. Vanha sohva oli myös niin muhkea, että se olisi uudessa kodissa tukkinut kulun parvekkeelle, johon aukeaa ovi ihan sohvanurkkauksen vierestä. Onneksi sohvalle löytyi uusi koti, jossa se palvelkoon vielä monta hyvää vuotta.

Uusi sohva kannettiin siis suoraan uuteen kotiimme. Se näyttää ihan siltä kuin olisi tehty meille, ja itse asiassa sitä se onkin. Sohva tehtiin mittatilaustyönä just meidän kotiin, jotta se istahtaa nätisti juuri tuohon paikalleen ja että siinä samalla on maksimoitu kaikki käytössä oleva lököilytila koko perheelle. Mutta tiedättekö mitä! Se koettiin Hakolalla niin näppärän kokoiseksi muihinkin koteihin, että sellainen on nyt vakiomallina myös Hakolan nettikaupassa. Muita Lazy-malleja on 3-istuttava sohva ja kulmadivaani.

Pituutta meidän sohvalla on 224 cm, ja divaaniosalla on mittaa 160 cm. Meidän sohvan divaaniosa on vasemmalla puolella, mutta sen saa tokkiinsa myös oikeakätisenä. Sohvan jaloiksi me valittiin kotoisat ja 50-lukua henkivät puujalat, mutta sohvan saa myös metallijaloilla. Meillä on kotona niin rehevästi värejä, että valittiin sohvan kankaaksi vaaleanharmaata. Lazy-sohvaa saa kuitenkin esimerkiksi vaaleanpunaisena tai petroolin sävyissä. Lisäspeksejä sohvasta löytyy täältä.

Me oltiin ennen Hakolaan päätymistä etsitty kauan 50-lukulaista sohvaa, mutta jouduttiin sitten toteamaan realiteetit. Sirot fiftarisohvat eivät vain ole tehty kaltaisillemme hongankolistelijoille. Vintagesohvia koeistuessa tuli fiilis, että on jättiläinen istumassa nukketalon sohvalla. Hakolan Lazyssä on kuitenkin mun silmääni mukavasti fiftarihenkeä, mutta normaalia syvempi istuinosa tuomassa hyvät puitteet löhöilylle. Se on elegantin siro, ja korkeat jalat luovat ilmavuutta ja menneiden vuosikymmenten henkeä, mutta myös helpottavat siivousta. Edellisessä sohvassa imurin suulake ei mahtunut sohvan alle, ja sen kyllä huomasi sohvan alla asuvista popcorneista, hiuspinneistä ja pölymöröistä.

Mikä tärkeintä, sohvalle mahtuu pötköttelemään koko perhe. Mä vähän mietin tuota divaaniosaa, sillä divaanittomat sohvat ovat yleensä mun silmiini nätimpiä. Mutta just tuo jatkopötkäle tekee tästä sohvan, jossa voidaan köllötellä mukavasti koko sakilla. Sen on huomannut ihan konkreettisesti siitä, että vietetään sohvalla nykyään paljon enemmän aikaa kuin ennen. Koko perheen leffaillat ovat lisääntyneet 90 prosenttia sohvan ansiosta. Sohvan pehmeys vetää puoleensa, ja mä monesti jossain vaiheessa työpäivää hakeudun sohvan kulmalle kirjoittamaan. Esikoinen on nukkunut siinä jo useamman päiväunet, mikä on paljon lapselta, joka ei todellakaan nuku päiväunia.

Sohvan pitäisi kestää käytössä vuosikymmenet, sillä se on taidonnäyte suomalaisilta puusepiltä ja muilta käsityöläisiltä. Lazyn runko on massiivipuuta ja vaneria, eikä Hakolan muissakaan huonekaluissa koskaan käytetä lastulevyä. Sohvien rungot tulevat paikallisilta puusepiltä, kuten Paavo Kankaalta, jolla on ollut Jurvassa on pieni verstas jo pikkupojasta lähtien. Paavolle puun muotoilun opetti hänen isänsä, joka aikoinaan myös teki Hakolalle runkoja. Kun monissa yrityksissä tuotantoa on siirretty ulkomaille, tällaiset tarinat ansaitsevat paikkansa huipulla.

Muutenkin sohva on niin kotimainen kuin vain voi olla. Istuintyynyjen vanut hankitaan kankaanpääläisestä Ewona Finland Oy:stä ja vaahtomuovit ähtäriläisestä Vevia Finlandista. Hakolan sohvien selkätyynyjen sisätyynyt valmistetaan Jalasjärvellä Lennolilla. Lennol käyttää tyynyissä täytteenä ECOsoft -kierrepolyesterivanua, joka on pääasiassa pet-muovipulloista valmistettua kierrätyskuitua. Lazyn selkätyynyihin on käytetty sekoitustäytettä, joka koostuu polyesterivanun, hyöhenen sekä untuvan sekoiteesta. Vegaanille Lazy ei siis sovellu. Höyhenet ovat sertifioitua ankanhöyhentä, eli niitä ei ole otettu eläviltä linnuilta.

Hakolan sohvissa ainoastaan kankaat tulevat ulkomailta, suurin osa Belgiasta, ja nuo meidän sohvan kankaat ovat erinomaiset etenkin lapsiperheeseen tai muuhun kotiin, jossa sattuu ja tapahtuu.

Sohvan kankaat voi irrottaa pesua varten ihan runkokankaita myöten, ja vesipestä ne voi omassa kotikoneessa. Tämä on tullut todettua hyväksi asiaksi jo parissa kuukaudessa, sillä kankaista on meillä päädytty pesemään toisella kerralla verta ja toisella pissaa. Että terkkuja perheestä, hyvin lähti nekin eritteet irti ja sohva on taas kuin pränikkä! Sohvan kankaat ovat pestävyyden lisäksi myös kudottu niin, että ne ovat itsessään likaahylkiviä. Ja mistä isot pisteet, kangas on antibakteerinen eikä siihen ole lisätty kemiallisia jälkikäsittelyaineita. Se on mulle tärkeä juttu, sillä sohvalla löhöilevät perheen pienimmätkin, ja monesti iho on suoraan kosketuksessa sohvakankaisiin.

Lazy-sohva on meillä kodin kunniapaikalla, sillä siitä voi seurailla sekä ruokailutilan että keittiön elämää. Se on sopivasti lastenhuoneen vieressä, joten sitä voi pitää silmällä myös lastenkammarin menoa. Parasta on, että sohvanäkymä tulee ensimmäisenä vastaan, kun aukaisee ulko-oven. Joka kerta kotiin saapuessa vastaan tulee tuo pehmeys, kauneus ja kodikkuus! Sohva on niin kertakaikkisen ihana, että sen sylissä ihan hykerryttää onnesta.

Ps. Sain kun sainkin ruinattua teille käyttöönne alekoodin, jota jo viime Hakola-postauksen aikaan pyytelitte. Koodilla lähiömutsi saa 15 prosentin alennuksen kaikista Hakolan verkkokaupassa olevista Lazy-malleista, joita ovat tämän meidän divaanisohvan lisäksi 3-istuttava sohva sekä kulmadivaani. Sohvista löydät lisätiedot täältä. Koodi on voimassa tämän kuun loppuun, 30. marraskuuta asti. Ja muistattehan, että Hakolan verkkokaupasta saa aina ihan kaikki tuotteet ilman toimituskuluja ja olohuoneeseen asti kannettuna. 

Lisäys 13. marraskuuta: Hakolalta luvattiin, että koodi koskee Lazyjen lisäksi myös kaikkia muita verkkokaupan tuotteita!

Jaa