Postaus sisältää saatuja palveluita ja alekoodeja

Edellisenä yönä olimme nukkuneet kodissa viimeistä kertaa. Aamulla söimme aamupalan keittiön roosasävyisellä mosaiikkilattialla istuen. Siihen samaiseen lattiaan niin kovasti ihastuin asuntonäytössä viisi vuotta sitten. Sillä samaisella lattialla myös silloin viisi vuotta sitten istuin muuttolaatikoiden keskellä raskausvatsaani pidellen ja itkin entisen elämäni perään. Muuttoon kiteytyi silloin valtava elämänmuutos, ja tunsin olevani aivan liian keskeneräinen tulevaan.

Nyt puolivuosikymmentä myöhemmin pakkasimme kodistamme viimeisetkin tavarat matkalaukkuihin. Minä olen edelleen keskeneräinen, mutta onnellisesti itä-helsinkiläinen perheenäiti. Lapset ratsastivat tyhjän olohuoneen keskelle jättämällämme imurilla ja säheltivät mopin kanssa. Niihin ei onneksi meidän tarvinnut vanhassa kodissa enää tarttua.

En olisi pari kuukautta sitten sähköpostikansiota peratessani uskonut, miten hyvään saumaan sain viestiä siivouspalveluita välittävältä Freskalta. He ehdottivat parin vuoden takaiselle oravannahkayhteistyöllemme jatkoa, ja nappasin tarjoukseen kiinni mielelläni. Kun freskalaiset kuulivat muutostamme, tiesivät he heti tarpeemme. Muuttosiivous molempiin koteihin!

Vaikka meidän arkeamme helpottamassa on käynyt kuukausittain Freskan siivooja, en silti voinut aavistaa, miten iso apu siivooja olisi juurikin kaiken muutto- ja remonttihärdellin keskellä. Emme ole ennen kokeneet remonttia tai muuttoa lapsiperheenä, mutta nyt kerran kokeiltuamme neuvoisin etenkin pikkulapsiperheitä ostamaan kaiken muuttoon liittyvän mahdollisuuksien mukaan ulkopuolisilta. Vaikka jollain vinksahtaneella tavalla tykkään siitä muuttopäivän hikisestä tunnelmasta, en osannut ennakoida, miten paljon energiaa ja aikaa sen kaiken ennakko- ja jälkityö vie lasten kanssa.

Muuttoviikkona saimme vedellä to do -listalta yli siivoukset. En todellakaan tiedä, miten oltaisiin ne edes ehditty hoitaa itse, kun nytkin yöunet jäivät useampana yönä muutamaan tuntiin. Luultavasti olisi jäänyt tekemättä tai tehty hutiloiden.

Freskan siivooja kävi uudella kodillamme pesemässä ensin ikkunat. Kyllä! Niin mahtavaa luksusta päästä muuttamaan kotiin, jossa ikkunat kiiltävät puhtautta ja raikkautta! Ikkunanpesu ei ollutkaan mikään pikkujuttu noin niin kuin työnmääränkään kannalta, sillä siihen hujahti ammattilaiseltakin yli kuusi tuntia. Kodissamme on vanhat 50-luvun ikkunat, paljon erikoismallisia ikkunoita, kummallisia avausmekanismeja ja jokaisessa ikkunassa kolme lasipintaa pestäväksi molemmin puolin. Yhteensä 13 ikkunaa ja 78 lasipintaa, joiden pesua aion vältellä tästedeskin.

Juuri ennen remonttievakkomme päättymistä siivooja kävi uudessa kodissamme siivoamassa myös pinnat ja lattiat. Sekään ei ollut ison remontin jäljiltä mikään pikkujuttu. Olin niin onnellinen etenkin siitä, että joku muu huhki kylppärin ja vessan kimpussa. Jokainen raksalla elellyt tietää, miten röynäiseen kuntoon vesipisteiden ympäristö pääsee – kaiken muun ohessa. Siivooja oli myös ehtinyt pyyhkiä remontin keskelle viikkoa aikaisemmin kannetut kalusteet, jotka olivat kerryttäneet päälleen komean kerroksen remonttipölyä kaikesta suojauksesta huolimatta.

Vanha koti sai sekin arvoisensa siivouksen kiitokseksi kuluneista vuosista. Siivoja pesi kodin lattiasta kattoon, eikä meidän tarvinnut käyttää aikaamme esimerkiksi pesukoneen alta paljastuneen pinttyneen lian jynssäämiseen. Vähensi ihan hurjasti aikataulupaniikkia, kun sai vain tyhjentää kaappien hyllyjä, mutta joku muu pesi ne. Vanhan kotimme uudet asukkaat saivat myös vimpan päälle jynssätyn uunin sekä puhtauttaan kiiltävät ikkunat.

Siivoojan lähdettyä iltapäivällä, me kävimme jättämässä vanhalle kodillemme hyvästit. Tyhjä asunto kylpi valossa ja istuimme sen keskellä kertoen lapsille tarinoita. Miten tuohon kohtaan hulahtivat lapsivedet esikoista odottaessani ja miten tuossa kuopus otti ensiaskeleensa. Yritin painaa mieleeni jokaisen nurkan ja annoin sitten itselleni luvan olla vähän outo ja halailla seiniä hyvästiksi. Lapset tekivät saman perässä. Kiitos koti, kiitos koti, hekin hokivat ja halailivat.

Tuo koti tulee aina olemaan merkityksellinen koti. Sellainen, jonka ohi kulkiessamme kerromme lapsille jonkun hauskan muiston ajoista noissa 56 neliössä. Se on meidän ensimmäinen omistuskoti, ja lapsille se ensimmäinen koti, joka määrittelee lapsen mielessä sen, mitä kodiksi kutsutaan. Jätimme kodin tiskipöydälle skumppapullon, kukkalannoitetta parveketta varten ja avaimet. Tanssimme vielä kerran ympäri tyhjiä huoneita ja tuntui kummalliselta, että tässä se nyt on, yksi elämänvaihe oven sulkemista vaille valmiina. Kun ovi sanoi perässämme naks, yllätyin, että haikeus ei yltänyt itkuksi asti.

Uudessa kodissa sen sijaan piti kastella silmäkulmia helpotuksen kyyneleillä. Kannoimme remonttievakossa mukana kulkeneet matkalaukut sisään kotiimme, ja jos en olisi ollut niin väsynyt, olisin pomppinut ilosta. Onneksi ehtymättömällä energialla varustautuneet lapset hoitivat sen homman puolestani. En ollut varautunut siihenkään, miten paljon epävarmuus ja hotellissa arjen viettäminen veisivät energiaa.

Mutta nyt ollaan kotona! Meillä ei ole keittiötä, eikä edes viime viikoksi tilaamamme jääkaappi ole lupauksista huolimatta saapunut vielä. Lattialistoista voidaan puhua ehkä joskus joulun aikoihin, mutta sillä ei ole väliä. Me ollaan kotona. Toisin kuin viime muuton aikaan, nyt ei pelota yhtään. Tästä alkaa uusi luku elämässä. Pitkä, polveileva ja ihana luku.

Ps. Jos tahdotte testata Freskaa, koodilla 30LAHIOMUTSI saatte kertaostosta 30 euron alennuksen. Koodilla 50LAHIOMUTSI taas saatte hinnasta pois 50 prosenttia säännöllisen tilauksen ensimmäisestä siivouskerrasta. Koodit ovat voimassa marraskuun loppuun, joten hyvin ehtii tilata ennakkoon kodin putsuun jouluksikin. Tarkempia ajatuksia ja omia kokemuksiani Freskasta tässä postauksessa.

Jaa