Meillä on kaksiossamme 56 neliötä, ja kemujen aikaan täällä juhlii yleensä kymmeniä ihmisiä. Onkin ihan ymmärrettävää, että multa kysellään välillä, onko vierasmäärältään isohkojen juhlien järjestäminen pienessä kodissa järkevää tai miten se ylipäätään on edes mahdollista. 

Fiksuna vaihtoehtona toimisi tietenkin tilan vuokraaminen. Etenkin arkipäivinä ravintolan, kahvilan tai vaikka leikkipuiston voi vuokrata kohtuullisen edulliseen hintaan. Jos esimerkiksi lasten synttärit tahtoisi kokonaan ulkoistaa, olisi mahdollista kääntyä vaikkapa jonkun sisäleikkipuiston puoleen.

Jos jompikumpi lapsistamme olisi syntynyt kesällä, juhlia vietettäisiin varmasti pihalla tai vaikka metsässä – omat piknikviltit mukaan vain! Keväiset valmistujaisjuhlani järjestin muinoin entisen kerrostalokotimme sisäpihalla. Ruuat, astiat ja muut tarvikkeet kannettiin pihalle koreissa ja grilli oli kuumana koko illan.

Mutta jos ne useamman kymmenen henkilön juhlat tahtoo järjestää kotonaan, tässä meidän perheemme vinkit onnistuneisiin bileisiin.

Järjestä juhlat liukuvalla aikataululla. Meillä on juhlien aikaan kodissamme yleensä avoimet ovet iltapäivästä iltamyöhään. Liukuvan aikataulun ansiosta vieraat voivat tulla piipahtamaan tai viihtymään pidempään heille sopivaan aikaan. Samalla myös vieraita tulee mukavasti ripoteltuna koko päivälle. Esimerkiksi esikoisen yksivuotisbrunssilta viimeiset vieraat lähtivät juhlien aamupäiväpainotteisesta teemasta huolimatta vasta sitten, kun juhlakalu oli jo nukkumassa yöuniaan.

Tyhjennä eteinen ja järjestä narikka makuuhuoneeseen. Meidän eteisemme on pitkulainen käytävä, eli yhtä kuin katiska, johon jää helposti sumppuun toppavaatteissaan räpiköiviä juhlavieraita. Tyhjennämme eteisen kaapit ennen juhlia ronskisti Ikean jättimäisiin kasseihin, jotka kannamme ullakolle. Näin vieraiden kengille ja takeille jää tilaa.

Yleensä se ei kuitenkaan riitä. Niinpä meillä on ollut tapana perustaa narikka makuuhuoneen puolelle. Alkuun lainasimme juhliin vaaterekkiä Facebookin paikallisesta kierrätä-lainaa-myy -ryhmästä, kunnes päätimme ostaa sellaisen itselle. Se ei onneksi vie paljoa tilaa ullakolla ja tulee lopulta verrattain usein käyttöön. Narikka on valmis, kun vaaterekin viereen asettelee pari isoa pärekoria hanskoille, pipoille ja sen sellaisille.

Hyödynnä parvekekalusteet ja pinottavat jakkarat. Juhlissa me roudaamme parvekkeemme kaksi pientä ulkokalustepöytää sisälle ja ripottelemme ne kahvittelua varten olohuoneeseen. Kun niiden päälle heittää pöytäliinaksi jonkun kankaanpalasen kangasvarastoistani ja maljakollisen kukkia tai muita teemakoristeita, minikahvila on valmiina.

Meillä on myös käytettynä ostettuna ja dyykattuja Ikean pinottavia puujakkaroita, jotka otamme juhlien tai pienempienkin illanistujaisten aikaan esille. Olkkarin pöytämme on niin matala, että sen ääressä voi istua japanilaisittain isoilla tyynyillä, jotka yleensä majailevat sohvallamme.

Katsele kotiasi luovasti. Oven voi irrottaa saranoiltaan ja tehdä siitä väliaikaisen pöydän pukkijalkojen tai jonkun muun ratkaisun varaan. Kuopuksen nimijuhlissa meillä oli kellarivarastomme iso puinen perunakoppa käytössä juomien tarjoilussa ja yksivuotissynttäreillä leikkikeittiön hyllykkö sai toimia juomabaarina.

Tyhjennä tasot. Vaikka istumapaikkoja ei välttämättä kaikille riittäisikään, laskutilaa kaffimukille on hyvä olla. Siksi tyhjennämme kodin tasoita kaiken ylimääräisen. Yleensä työpapereiden vallassa oleva työpöytäni toimii juhlien aikaan kahvittelupöytänä. Keittiöstä tyhjennämme tasoilta kodinkoneet sun muut isoihin koreihin, jotka jemmaamme pöytäliinalla peittäen keittiönpöydän alle. Näin tasoja voi käyttää noutopöydän osana.

Eriparimukit luovat vain tunnelmaa. Lastenjuhlissa olen välillä käyttänyt kerttiksiä, mutta muuten tahdon käyttää kunnon astioita ja aterimia. Ne tuovat niin valtavasti tunnelmaa, ja kahvikin maistuu ihan erilaiselta posliinikupista kuin paperimukista. Meillä on juhlissa aina sulassa sovussa monenlaista astiaa, eikä se haittaa. Päinvastoin, siitä tulee vain mukavan kotoisa ja rento meininki.

Astiota voi myös lainata naapurista. Kannattaa muutenkin rohkeasti kysellä naapureilta asioita lainaan. Meillä on ollut lainassa niin tuoleja kuin kahvinkeitinkin. Kutsu juhliin tai vähintään aimo annos rääppiäiskakkua riittää kiitokseksi. Ja ensi kerralla voidaan lainata toisinpäin.

Suosi korkeita tarjoiluastioita. Kun ei ole tilaa järjestää pitkää ja notkuvaa pitopöytää, kannattaa sen sijaan laajentaa noutopöytää ylöspäin. Suosin korkeita ja halkaisijaltaan pieniä tarjoiluastioita aina kun mahdollista, jolloin esimerkiksi salaatti tai vaikka popcornit mahtuvat pienempään tilaan. Kuopuksen yksivuotisjuhlien bagelbaarissa täytteet olivat korkeissa säilykepurkeissa, jolloin pöytään mahtui paljon herkkuja.

Kannattaa myös miettiä, voiko ruuat laittaa esille pystyssä eikä lappeeltaan. Esimerkiksi pizzapalat, tacot, kolmioleivät voi asetella pystyyn kuten wrappit esikoisen nelivuotissynttäreillä. Näin niitä saa mahtumaan enemmän pienempään tilaan.

Itse haaveilen kolmikerroksisesta tarjoiluastiasta, joka vielä odottaa löytäjäänsä jonkun antiikkiliikkeen nurkassa. Mutta Pop Up kemuista ostamani pahvinen kuppikakkuständi on ollut ihan loistava pienen kodin tarjoiluapuri. Se menee purettuna pieneen tilaan ja on kestänyt jo useammat juhlat. Esimerkiksi kuopuksen yksivuotisjuhlissa siltä tarjoiltiin hedelmä- ja marjakupit.

Pyydä kaverin kaveri piikomaan. Aivan ehdoton juttu sellaisissa juhlissa, joissa tahtoo itsekin tiskiharjan ja rätin sijaan pidellä käsissään kahvikuppia ja pullaa. On mukavaa voida vain keskittyä nauttimaan ystävistä ja juhlista, kun tietää, että joku muu hoitaa kahvinkeiton, astioiden pesun (koska muuten ne loppuvat) ja pöytien raivaamisen.

Tärkeintä on tietty näissäkin hommiassa asenne. Ei se ole niin nöpönnuukaa, jos tiskipöytä on kaaoksessa, roskis pursuilee ja eteisessä on kenkämeri. Sehän on vain merkki hyvistä juhlista! Kukkia pöydille ja hyvä soittolista soimaan, eikä kukaan muu huomaa kaaosta.

Mitä vinkkejä teillä on antaa onnistuneisiin juhliin, jos tilaa kemuilulle ei ole paljon?

Jaa