Yhteistyössä Real Snacks

Saatiin testiin pussikaupalla kotimaisia luomumaissinaksuja, noita ihmepötkylöitä, jotka tulivat elämääni salakavalasti siinä missä leppäkerttukuvioiset liivinsuojat ja jättipakkaukset kosteusliinoja. Vaikka viimeksi tänään rapistelimme hätäpäissämme muumien kuvittamaa naksupussia auki bussin takapenkillä jossain keskellä Islannin laavapeltoja, en aio nyt puhua siitä, miten kätevästi naksulla voi pelastaa monenlaisia lapsiperhearjen täpäriä kriisitilanteita. Aion puhua nautinnosta.

Nautinto ei ehkä tule ensimmäisenä aikuiselle mieleen maissinaksuista puhuttaessa. Sillä totta puhuen, niiden suutuntumahan on styroksinen ja maku sahajauhoinen. Eikä mikään ihme, sillä Moomin-maissinaksujen aineosaluettelo on lyhyt: luomumaissi, luomu auringonkukkaöljy ja tiamiini (B1-vitamiini). Ei suolaa, ei sokeria, ei mitään. Mansikanmakuisiin maissinaksuihin on lisätty vielä luontaista mansikka-aromia, mutta vaikutus on mun makunystyröihin sama kuin heittäisi yhden pippurin tankilliseen maustamatonta soppaa. Jostain syystä lapset kuitenkin rakastavat maissinaksuja, mansikkaisella vivahteella tai ilman.

Vaikka me perheen aikuiset emme rakasta maissinaksujen makua – syymme maissinaksufanitukseen ovat puhtaasti kriisinhallinnalliset – me rakastamme naksujen ympärille luontevasti kietoutuvaa elokuvailtaperinnettä. Jotenkin on nimittäin päässyt käymään sillä lailla hassusti, että siinä kun maissinaksut tulivat elämäämme, leffailtojen määrä laski radikaalisti. Muistan edelleen, miten innoissani olin, kun vietimme ensimmäisen onnistuneen elokuvaillan koko perheenä esikoisen ollessa parivuotias ja kuopuksen vielä muhiessa kohdussani. Illan elokuva jäi sittemmin elämäämme isommin kuin osasimme kuvitellakaan, sillä dvd-soittimeen laitettiin pyörimään Frozen. Pari viikkoa myöhemmin istuimme jo onnellisina elokuvateatterin upottavissa penkeissä koko sakki.

Nyt kun oli naksut ja kaikki, päätimme koittaa ensimmäistä elokuvailtaa nelihenkisenä perheenä. Kuopus ei ole tosin vielä kahta vuottakaan, mutta siskon perässä porhaltaneena paljon paremmin skenessä jo nyt näissä isompien lasten hommissa. Tein naksuja varten kaksi erilaista dippiä, ja katoin olkkariin marjoja, hedelmiä sekä suklaata. Kerran sitä ensimmäistä leffailtaa vietetään! Elokuvaksi valikoitui Inside Out – mielen sopukoissa.

Kunnon dippien kanssa maissinaksut maistuivat myös aikuisille, mutta onneksi Real Snacksilta ymmärtäväisesti lähetettiin maissinaksujen kylkiäisenä myös heidän uusia sipsimakujaan. Ei vain ole kunnon rapean sipsin voittanutta, ei vaikka dipillä kuorruttaisi. Vahva suositus uutuussipsimaulle, jossa kimppaan on laitettu makea hunaja ja suolainen voi. Toimii. Maun lisäksi on muutenkin mukava rouskutella kotimaisia perunalastuja, sillä Real Snacksin Pyhännällä sijaitsevalla tehtaalla valmistetaan nykyisellään ainoat suomalaiset sipsit.

Makunautintojen lisäksi elokuvailta oli kohtalaisen onnistunut noin muutenkin. Kuopus dippasi maissinaksua niin innoissaan että suupielet olivat dipistä vihreänä. Vihreää mönjää oli myös sohvassa, lattialla ja vaatteissa. Elokuva oli vielä kutkuttavampi kuin olin odottanut, mutta esikoista harmitti, kun häneltä meni niin moni vitsi ihan ohi. Juomista kaatui kaksi neljästä, viimeisen suklaapalan jakaminen aiheutti itkupotkumärinää ja pause-nappia piti painaa vähintään viisi kertaa. Mutta silti, ilta jää mieleen hyvänä ja toivoa antavana muistona. Koko perheen yhteiset elokuvanautinnot ovat enää muutaman vuoden (ja maissinaksupussin) päässä!

Jaa