Yhteistyössä CASTELLO ja Suomen Blogimedia

Jos ette ole vielä tänä keväänä kattaneet ruokahetkeä ulos, nyt lupaatte tehdä sen viimeistään äitienpäivänä. Kautta kiven ja kannon lupaatte! Lempeän lämpöiset säät jatkunevat ainakin sunnuntaille asti, eikä tällainen pimeän talven jäljiltä kohmeinen pohjolan daami saa tästä ihanuudesta kyllikseen. Silmäkulmien naururyppyihin on muodostunut rusketusraidat ja lika jalkapohjista ei lähde suihkussakaan. Säntilliset ruoka-ajat ovat unohtua, kun ei malttaisi mennä sisälle. Onneksi ei tarvitsekaan – ulkoruokintakausi on täällä!

Tuleva äitienpäivä näyttäisikin mahdollistavan toiveeni sen vieton suhteen. Haaveissani on kiireetöntä yhdessäoloa perheen kanssa, tuorepuristettua appelsiinimehua aamupalalla, pari pionia ja piknik ulkona. Meistä on ollut mukava panostaa äitienpäivän ruokiin ja esivalmistella niitä yhteisenä viikonloppupuhteena jo lauantaina. Nyt kuitenkin matkataan Pohjanmaalta kotiin Helsinkiin vasta lauantaina iltasella, joten ruokien on valmistuttava lähikaupan valikoimista ja mahdollisimman vähäisellä keittiöhääräämisellä.

Testattiinkin perheen kanssa täällä Pohjanmaalla äitienpäiväaamupala jo aikaisemmin tällä viikolla. Aamiaiskattauksen keskiössä on tänä vuonna CASTELLOn valkohomejuusto, joka ei ehkä ensimmäisenä tule mieleen aamupalaa ajatellessa. Mutta voi kuulkaa, juuri sopivasti sulanut homejuusto yhdistettynä marjoihin ja suklaaseen luo sellaisen pehmeän suloisen makuhalin, että sillä aloitettu päivä ei voi olla kuin hyvä.

Kotona kaupungissa meillä on tapana kantaa ruuat ja asiat ulos koreissa, mutta täällä maalla ruuan kattaminen ulos on vielä helpompaa. Sen kun vain avaa oven ulos, ja keittiö laajenee puutarhaan. Kannoin puutarhakalusteet terassilta nurmikon laidalle, heitin pöydälle liinan ja katoin aamupalan siihen. Niin vähällä vaivalla aamiaisesta tuli heti poikkeuksellinen. Viereisellä pellolla pöristeli traktori ja kahvia sai kaataa vanhempieni kihla-astiaston pannusta.

Koska halusin aamupalalle tuorepuristettua appelsiinimehua, askartelin tovin kauemmin keittiössä. Mutta muuten tämä aamupala valmistuisi puolessa tunnissa, joten se sopii hyvin myös äidin yllättämiseen. Croissantit paistuvat uunissa valmistaikinasta – tietty taikinan voi tehdä itsekin, jos siltä tuntuu ja aikaa on – ja samalla uunin lämmityksellä valmistuu myös juusto. Valkohomejuustossa kun olennaista on, että sen tarjoaa huoneenlämpöisenä tai jos minulta kysytään, meheväksi sulaneena. Viisi minuuttia 180 asteisessa uunissa croisanttien kera riittää.

Muut croissanttien täytteet eivät vaadi kuin huuhtelua, vähän pilkkomista ja purkkien aukaisun. Pakastimesta ei enää löytynyt viime kesän marjoja kokonaisina, joten kävin ostamassa kaupasta tuoreita tuontivadelmia ja -pensasmustikoita. Myös tuoreet hedelmät ajavat saman asian, mutta jotain freesiä mukana on oltava. Pähkinäsuklaalevite on ehdoton juuston ja marjojen kaveri, ja esikoinen tykkää laittaa myös juoksevaa hunajaa. Hillotkin ovat aina hyviä, ja sitruunamelissa tuo mukavasti kirpeyttä sekä väriä settiin. Tein aamiaispöytään lisäksi munakkaan, jonka sisälle jemmasin mehevöitymään paloiteltua valkohomejuustoa.

Tässä tarkemmat ohjeet nopean ja herkullisen äitienpäiväaamiaisen tai -brunssin valmistamiseen:

Täytetyt croissantit

 • 2 pakettia croissanttitaikinaa
 • 2 pakettia CASTELLO valkohomejuustoa
 • Pähkinäsuklaalevitettä
 • Pieni rasia pensasmustikkaa
 • Pieni rasia vadelmaa
 • 4 viikunaa
 • Karhunvatukkahilloa
 • Sitruunamelissaa
 • Juoksevaa hunajaa

Valmista croissantit. Mä siis rullasin ne valmistaikinasta ja heitin uuniin, mutta jos aikaa ja halua on, valmista ne alusta lähtien. Asettele puolikuun muotoiset CASTELLO valkohomejuustot korkeareunaiseen astiaan ja laita samaan uuniin croisanttejen kanssa noin viideksi minuutiksi. Valkohomejuusto on parhaimmillaan lämpimänä, joten tämä on olennaisin osa ohjetta.

Puhdista ja mahdollisesti kuori ja pilko valitsemasi hedelmät ja marjat. Nappaa muutama lehti sitruunamelissaa valmiiksi tarjoiluastiaan. Nosta muutkin tykötarpeet pöytään.

Halkaise croissantit ja täytä ne – tai tee kuten me ja askartele croisantit valmiiksi vasta pöydässä.

Valkohomejuustomunakas

 • Neljä luomumunaa
 • 0,5 dl maitoa
 • mustapippuria
 • suolaa
 • Puolikas paketti CASTELLO valkohomejuustoa
 • Puolikas punasipuli
 • Pari kourallista miniluumutomaatteja
 • Persiljaa
 • Voita paistamiseen

Vatkaa munat sekä maito ja mausta seos mustapippurilla ja suolalla. Kuumenna paistinpannu ja laita sille nokare voita. Kaada munaseos pannulle, vähennä lämpöä ja laita kansi päälle. Kun munat ovat alkaneet hyytyä, lisää pinnalle vielä kuutioitu valkohomejuusto ja käännä munakas kaksinkerroin. Anna paistua miedolla lämmöllä kannen alla vielä tovin.

Tarjoile punasipulisilpun, persiljan ja miniluumutomaattien kanssa.

 

Jaa