Totta se on! Perheemme öihin on alkanut tulla jotain tolkkua. Sellaista hyvää enteilevää rauhallisuutta, joka on saanut mut toiveikkaasti silloin tällöin katselemaan kerrossänkyvaihtoehtoja.

Unissaan säkkäränä pyörivä esikoinen on hiljentänyt öistä ralliaan sen verran, että uskoisin hänen pysyvän yläpunkassa ainakin korkean laidan varmistamana. Kuopus on päättänyt alkaa nukkua öisin, ja herää nykyään vasta viideltä ja aamumaidon jälkeen yleensä torkahtaa vielä hetkeksi kainaloon. Hän siis ehkä viettäisi rauhallisia öitä myös ilman pinnasängyn korkeita kaltereita, ehkä.
Koska asumme kaksiossa, on oikeastaan ainut järkevä mahdollisuus hankkia lapsille kerrossänky. Mietimme tovin myös Ava Roomin sänkyä, jonka alta voisi vetää vuodelaatikkona toisen sängyn esiin. Siitä tuli kuitenkin vähän se fiilis, että laatikossa nukkuva lapsi nyt on vain pitänyt tunkea johonkin. Ja sitä paitsi, esikoinen on haaveillut kerrossängystä jo ennen veljen syntymää. Kerrossänky sen siis on oltava, ja mieluiten Suomessa tehty ja ehdottomasti designiltaan aikaa kestävä.

Ensimmäinen mielessä oleva vaihtoehto oli Muuramen Jungmanni-kerrossänky tai Muuramen Jungmanni-parvisänky yhdistettynä Jolla-sänkyyn. Samanlaisessa kerrossänkykokonaisuudessa myös minä ja siskoni olemme pienenä nukkuneet. Alapunkkana toiminut Jolla oli jatkettavuutensa ansiosta mulla käytössä vielä teininäkin, ja nykyään siinä nukkuu esikoisemme. Sen ympärille olisikin kätevä rakentaa kerrossänkykokonaisuus.

Vanhaa Jungmanni-parvisänkyämme ei kuitenkaan enää ole olemassa, sillä saimme sen siskon kanssa hajalle. Kyllä, jykevä Muurame on mahdollista saada ihan palasiksi, kun kaksi likkaa päättää ilman asianmukaisia työkaluja purkaa sängyn ennen omiin huoneisiin muuttoa. Hienosti halkesi riks ja räks. Lopulta luovuimme vaihtoehdosta hankkia hajotetun Jungmannin tilalle uusi, sillä Muuramen kerrossänkykokonaisuus on kuitenkin ulkomuodoltaan melkoisen jötkäle, ja se tukkisi koko makuuhuoneemme.

Toinen pohtimamme kerrossänkyvaihtoehto oli LumoKidsin kahdesta sängystä yhdistetty kerrossänkykokonaisuus, josta Noora kirjoittikin ihan hiljan. Suomessa tehdyssä sängyssä tykkään sen muunneltavuudesta ja raakapuisesta tunnelmasta, mutta jostain syystä mun silmää miellyttäisi enemmän menneille vuosikymmenille vievä design. Sänky on myös aika massiivinen.

Yksi Suomessa tehty, monipuolinen, kohtuuhintainen ja lasten mukana kasvava kerrossänkyvaihtoehto on Roope-Riikka. Niiden hivenen maalaisromanttinen muotokieli ei ole ollenkaan omaan makuuni, mutta se sopisi lasten mummilaan loistavasti. Sinnekin kun on tarkoituksena hankkia lapsien yökyläilyä varten kerrossänky, jahka vain lapset ovat valmiita nukkumaan kerrospunkassa.

Pitkään olin sitä mieltä, että kaikista paras kerrossänkykokonaisuus meille on Ava Roomin Ava Kids -kerrossänky. Sen yksinkertainen, klassinen, graaginen ja vähän leikkisäkin ulkomuoto iskee muhun täysillä. Ava Roomin mööbelit ovat myös Avainlippumerkin arvoisesti suomalaisvalmisteisia.

Ava Roomin kerrossängystä on olemassa isompi versio, mutta pienempi olisi meille juuri hyvä. Se ei tukkisi koko makuuhuonetta ja palvelisi käytössämme juuri tarvittavat vuodet, kunnes lapset toivoaksemme saavat ihan omat huoneet ja omat sänkynsä. Alasängyn alla oleva varavuodelaatikko olisi myös mainio vieraspetivaatteiden säilytyspaikka – ja yökaverin unipaikka. Ava Roomin jälleenmyyntiarvo on myös hyvä, kuten etenkin myös Muuramen.

Lopulta päädyimme kuitenkin 30-40 vuotta ajassa taaksepäin. Silloin Niemen Tehtaat – jonka uudempi suosikki on Unipuu-kerrossänkymallisto – valmisti kerrossängyksi yhdistettävissä olevaa sänkyä, jossa lähes jokainen suomalainen 70-luvun lapsi tai sen naapuri on nukkunut. Nykyään Niemen Tehtaat valmistaa tuosta samasta sängystä uudistettua versiota, joka tuossa yllä olevassa kuvassakin näkyy. Mä kuitenkin kaipaisin sitä menneiden vuosikymmenten versiota, jossa päädytkin ovat pinnapuuta, eivätkä umpinaiset, kuten uudemmassa.

Niemen Tehtaiden vanha kerrossänky olisi meille täydellinen. Se on keveä ja siro, joten makuuhuoneeseemme jäisi tilaa hengittää. Se on lyhyempi, joten Ava Roomin kerrossängyn tapaan se palvelisi juuri ne tarvittavat vuodet. Se on myös perussänkyjä kapeampi, joten siinäkin suunnassa tilaa säästyisi, mutta silti lapset mahtuisivat nukkumaan mukavasti. Korkeat laidat varmistaisivat molempien hyrränukkujien pysymisen sängyissään. Ilman tikkaita yksivuotias ei pääsisi kiipeämään yläpunkkaan, mutta esikoinen pääsisi kipuamaan sänkyynsä.

Jos sinulla pyörii Niemen Tehtaiden vanha kerrossänkykokonaisuus nurkissa ylimääräisenä, myy meille! Kyttäys nettikirppareilla ei ole tuottanut tulosta – ja jos vanhat merkit pitävät paikkansa, tämän postauksen jälkeen mulla ei ole mitään tsäänssejä saada sänkyä käytettynä kirpparilta. Haha! Luotankin siis siihen, että jollakin teistä sellainen odottaa uusia käyttäjiä.

Jaa