Syksyn ja talven aikana huomasin usein kulkeutuvani läppärini kanssa Annankadun ja Eerikinkadun kulmaan. Siellä majaansa pitävällä Why join the navy when you can be a pirate -kuppilalla on kulmakunnan pisin nimi, mutta myös törkeän hyvät tuorepuristetut mehut sekä riveittäin pistorasioita. Välillä läppärinsä kanssa duunia tekevä yrittäjä ei muuta kaipaa kuin tietokoneeseensa virtaa ja ison mukillisen oranssia mehua, jonka inkiväärisyys potkaisee aivot hereille.

Toisinaan minä ja läppärini jäätiin Why joiniin myös lounaalle. Yhtenä sellaisena iltapäivänä tutustuin ensimmäistä kertaa japanilaiseen soppakulttuuriin, kun noutopöytään oli katettu ramen-nuudelikeiton ainekset. Piti oikein käydä tiskiltä kysymässä, että miten tämä soppa on oikein tarkoitettu syötäväksi. Kuten ramen-keittoa syöneet tietävätkin, oma annos kootaan yleensä itse, minkä jälkeen päälle kaadetaan vielä kiehuva liemi.

Tykästyin soppakonseptiin heti. Kaikki tällainen yhdessä puuhastelu ruokapöydässä sopii ajatukseeni siitä, että ruokailu on niin paljon muutakin kuin nälän tyydyttämistä. Ja kun jokainen voi valita itse omat ”keittotäytteensä”, saman soppakattilan ääreen voi kokoontua hyvin erilaisillakin makunystyröillä varustetut tyypit.

Saamastani lounaasta inspiroituneena tahdoin koittaa tehdä samanlaista keittoa myös kotona. Tutkailin netistä löytyviä ramen-liemiohjeita, ja päädyin tekemään sen helpomman kautta käyttämällä kasvisliemijauhetta. Aidon ramenin lientä kun keitellään hissukseen tunteja, mutta siihen ei nyt tässä elämäntilanteessa ole kovin usein aikaa. Seuraavalla kerralla aion maustaa lientä vielä enemmän ja käyttää kalatonta misokeittotahnaa – vinkiksi siis, jos aiot reseptiä kokeilla ja mieli tekisi vähän tymäkämpää makumaailmaa. Liemen lisäksi valitsin keittoon mieleisiämme täytteitä.

Vaikka ramenin valmistus olisi varmasti mukavaa puuhaa isolle illanistujaisporukalle pilkkomisineen, se valmistui yllättävän nopeasti esikoisen avustuksella. Vaikka ruuanlaitossa oli mukana innokas pikkukokki ja kirjoitin samalla reseptiä talteen sekä valokuvasin, ateria valmistui alle tunnissa.

Ramen on mitä oivallisinta sapuskaa näin kevääseen, sillä se antaa talven viimeisille paleluille kyytiä lämmöllään, mutta on silti maultaan keväisen raikas ja tuore. Esikoinen sanoi, nyt kyllä tehtiin keittoa, josta hänkin tykkää. En oikein tiennyt, miten tämä kritiikkiä sisältänyt kehu pitäisi ottaa, joten päädyin vain tyynesti lisäämään ramenin arkiruokalistallemme. Laatimani reseptin mukaan tehdystä keitosta jäi aika paljon täytteitä yli liemen loppuessa, mutta se ei haitannut. Seuraavana päivänä paistomme niistä tuosta noin vain herkullisen wokin.

Ramen-nuudelikeitto

Liemi:

 • 8 dl vettä
 • 1 kasvisliemikuutio tai vastaava määrä kasvisliemijauhetta
 • 1 pieni porkkana
 • 2 valkosipulikynttä
 • Reilu peukalonpään kokoinen pala inkivääriä
 • Pieni punasipuli
 • Puolikas mieto chili
 • Loraus soijakastiketta
 • Loraus paahdettua seesaminsienenöljyä
 • (misokeittotahnaa)

Ja muut tykötarpeet:

 • 4 kananmunaa
 • 150 g (Udon)-nuudeleita
 • 200 g tuorepinaattia
 • Paahdettua seesaminsiemenöljyä
 • Pari kourallista cashew-pähkinöitä
 • 1 paketti maustamatonta tofua
 • Puolikas mieto chili
 • Soijakastiketta
 • 1 rasia (100 g) siitakesieniä
 • Puolikas keltainen paprika
 • 2–3 kevätsipulin vartta

Annosten päälle:

 • Tuoretta korianteria
 • chiliä (tulista, jos tykkää saada omaan annokseensa potkua, kuten minä)

Laita liemen vesi kiehumaan. Mausta kasvisliemikuutiolla. Silppua porkkana, valkosipuli, inkivääri, punasipuli ja pieniksi ja heittele ne veden mukaan. Lorauta mukaan vielä vähän soijakastiketta ja seesaminsiemenöljyä. Anna muhia kannen alla.

Keitä toisessa kattilassa runsaassa vedessä kananmunat kovaksi. Ota kananmunat pois ja laita samaan veteen keittymään nuudelit.

Paista pinaatti pannulla seesaminsiemenöljyssä. Pyörittele sen jälkeen samalla pannulla nopeasti cashew-pähkinät niin että ne saavat vähän väriä kylkeensä. Kuutio tofu ja paista se samaisella pannulla. Lisää tarvittaessa öljyä. Mausta tofu chilillä ja soijakastikkeella.

Pilko siitakesienet ja paprika sekä silppua kevätsipuli.

Jaa keittokulhoihin nuudelit sekä muut tykötarpeet tai anna syöjien itse valita herkut keittoonsa. Kaada kiehuva liemi annosten päälle juuri ennen tarjoilua. Revi annosten päälle vielä korianteria ja mausta halutessasi tuoreella chilillä.

Jaa