Kerroin Marja Hintikka Livessä onnistuneen loman perustaksi suunnittelun. Vinkkasin merkitsemään puhelimen karttasovellukseen etukäteen paikkoja, joissa olisi kiva käydä ja sitten ruksimaan niiden ympärille vielä hyviä ravintoloita ja kahviloita. Tähän tehtävään sopivat toki monenlaiset puhelimeen ladattavat kartat, mutta te olette kyselleet tarkemmin, mitä karttasovellusta me käytetään. Ja olipa kiva, että kysyitte! Pocket Eearth on nimittäin sellainen loma-apuri, että se ansaitsee ihan oman postauksensa.

Mulle lomareissun suunnittelu – oltiin sitten menossa kuukaudeksi Thaimaahan tai päiväksi Porvooseen – on osa reissun ihanuutta. Ulkomaanmatkoja varten ostan mielelläni ihan ikiomaksi yhden hyvän matkaoppaan, johon voin tehdä merkintöjä ja jonka sivut saavat reissun aikana rauhassa kipristyä kulmistaan. Reissukokemuksesta tulee kokonaisvaltaisempi, kun edes vähän hahmottaa kohdemaan tai -kaupungin kulttuuria, historiaa ja nykyelämää.

Kohdetietämyksen lisäksi on mukava etukäteen vähän miettiä, missä paikoissa tahtoisi käydä. Luen matkaoppaiden lisäksi blogeja ja keskusteluja. Missä on mukavin ranta? Mikä kaupunginosa on juuri nyt tutustumisen arvoinen? Mitä kirpputoreja paikalliset suosittelevat? Mistä saa parhaat jätskit? Milloin ja missä järjestetään markkinoita? Mikä museo kiinnostaisi koko perhettä? Missä paikalliset hengaavat vapaapäivinään? Kun on vähän miettinyt mielekästä ohjelmaa koko reissuseurueelle, voi siitä sitten valita päivän fiiliksen mukaan mieleisensä. Tai olla valitsematta, jos siltä tuntuu.

Viime kevääseen asti merkitsin näitä paikkoja matkaoppaan sivuille ja paperikarttoihin. Kunnes sisko vinkkasi Pocket Earthista, jonka ansiosta ei enää koskaan tarvitse seisoa eksyksissä kadunkulmassa paperista karttaa käännellen. Pocket Earthissa kun pystyy ladata kohteen kartan puhelimeen, jolloin se toimii myös ilman nettiä offlinena. GPS:n avulla kartalla näkyy koko ajan, missä mennään. Mulla on käytössä maksullinen Pro-versio, mutta perusversio on ihan ilmainen.

Pocket Earthin vahvuus on sen ajantasainen kartasto. Sieltä löytyvät hotellit, kaupat, rannat, ravintolat, kahvilat, museot, teatterit, pankkiautomaatit ja niin edelleen. Näistä voi merkitä itselleen valmiiksi ne itseään kiinnostavat tai itselleen tarpeelliset paikat. Mä esimerkiksi mielelläni merkitsen just niitä hyviä ravintoloita jo valmiiksi, ettei sitten nälkäkiukkuvaaran vaaniessa tarvitse lähteä marssimaan ympäri kyliä mieleistä sapuskointipaikkaa etsien.

Tai sitten kartasta voi paikan päällä ollessaan etsiä kätevästi lähimmän kahvilan, kun tulee pissahätä tai tarve nesteytykselle. Kööpenhaminassa käytettiin karttaa siihen, että etsittiin tarvittaessa lähin leikkipuisto, johon lapset pääsivät remuamaan ja me siskon kanssa juomaan take away -kahvejamme. Päädyttiin leikkipuistobongailulla paikkoihin ja tilanteisiin, jotka muuten olisivat jääneet väliin. Kävimme esimerkiksi huljuttelemassa jalkoja paikallisten kanssa suihkulähteessä yhden leikkipuiston vieressä. Itse asiassa löysin sovelluksen avulla meille ihan uuden leikkipuiston jopa täältä Herttoniemestä!

Jokaista kuppilaa ja pop-up putiikkia sovelluksessa ei tietenkään ole. Onneksi karttaa voi itse päivittää merkitsemällä sinne mieleisiä kohteita. Esimerkiksi viime kesän Tammisaari-reissu suunniteltiin valmiiksi Pocket Eearthiin, vaikka sovelluksessa ei ollut valmiiksi merkittynä kuin muutama hassu hotelli. Sovellukseen voi tehdä paikkojen kohdalle myös muistiinpanoja, mikä on ollut kätevää blogipostauksia ajatellen. Kun sitten olen kirjoittanut vaikka Tallinnasta, olen voinut palauttaa mieleen kivoja kahviloita ja kokemuksiani niistä Pocket Earthiin tekemieni muistiinpanojen avulla. Ja toki nämä aikaisemmin tekemäni merkinnät palvelevat myös sitten, kun seuraavaksi matkataan vaikka sinne Tallinnaan.

Karttasovellukseen saa talteen myös kaiken muun tarpeellisen ajatussälän ja muistettavat asiat. Kuten nyt vaikka sen, millä junalla pääsee lentokentältä hotellille ja milloin vesipuisto on auki. Kartta opastaa tarvittaessa myös ajoreitit paikasta toiseen ja näyttää kaupungin julkisen liikenteen. Jälkimmäinen oli kätevä ainakin Tukholmassa, kun yritimme hahmottaa, mikä metro kannattaisi ottaa ja millä asemalla.

Pocket Earthin kartat ja niihin tekemänsä muistiinpanot voi myös jakaa kaverille. Esimerkiksi Tukholmassa me kävimme kasvispainotteisissa ravintoloissa, jotka siskoni oli aikaisemmin muistiin merkinnyt omaan karttaansa ja sitten jakanut meille. Samaten kartastostani löytyy samanhenkisten kavereiden muistiinpanot muun muassa New Yorkiin, jos joskus sinne päin matkaamme. Kun tietää heidän olevan samanlaisia matkaajia kuin itse, pystyy hyvin luottamaan heidän suosituksiinsa.

Sovelluksen avulla voikin kytkeä aivojen organisaattorimoodin puoliteholle, mikä on omiaan lisäämään lomatunnelmaa.

Jaa