Yhteistyössä Kela ja Suomen Blogimedia

 

Kun raskaustestin kaksi viivaa pisti elämän heittämään kuperkeikkaa, päädyin vieraaseen maailmaan. Yhtäkkiä elinpiiriin ja puheisiin tuli rintakumia, tukivyötä, kantoliinaa, maissinaksua ja mikrokuituimua. Rimpuilin kaiken keskellä ymmärtämättä mistään mitään ja haluten tietää kaikesta kaiken. Kaiken säätämisen keskellä muistan ihmetelleeni, miten yksi asia menikin niin helposti ja mutkattomasti: kaikki lapsiperheasioihin liittyvä asiointi Kelan kanssa.

Se on omituista kahdestakin syystä. Mä en erityisemmin nauti byrokratiapapereiden pyörittelystä ja yleensä kaavakkeita täyttäessä ahdistun heti oman nimen täyttämisen jälkeen. En ymmärrä, en tajua, ahdistaa! Toisekseen siksi, että opiskeluajoilta muistan kyllä tuskailleeni Kelan kanssa. Muutin omilleni 17-vuotiaana lukiolaisena, mutta olen sitä ikäluokkaa, jonka tukiin vanhempien tulot vaikuttivat pitkään. Kun sitten joskus päälle 20-vuotiaana olin oikeutettu tukiin, olin kiitollinen, mutta säädin joka vuosi työtulorajojen kanssa. Kainalot tuskanhiessä peruin tukia täytellen lippuja ja tulostellen todistuksia.

Jotain siis on tapahtunut opiskeluaikojen ja perheellistymisen välissä. Internet nimittäin! Lukioikäisen Hannen päivittäiseen elämään internet ei kuulunut, ja ensimmäisen jättimäisen pöytätietokoneenkin ostin vasta päälle parikymppisenä. Ennen vaihto-opiskelua hankin komean nokialaisluurin, jossa oli rakeinen ja pieni näyttö, mutta kaksi ihmeellistä asiaa: internet ja mahdollisuus ottaa kuvia! Se tuntuu kummalliselta ja kaukaiseilta, sillä nykyään minulla on pieni mukana kulkeva läppäri ja tietokoneen sisäänsä syönyt puhelin, joilla molemmilla voin hoitaa kaiken asioinnin Kelassa. Ei enää virastossa jonottamista, ei tulosteita, ei kirjeellä lähetettäviä lomakkeita.

Me ollaan miehen kanssa haettu kaikki perhe-etuudet suoraan netistä. Tykkään, että Kelan sivuille kirjaudutaan turvallisesti omilla pankkitunnuksilla. Mun puolesta vaikka Facebook-tunnuksilla, kunhan ei tarvitse luoda yhtään ylimääräistä käyttäjätiliä ja keksiä niille salasanoja, joita ei kuitenkaan muista! Omilla sivuilla näkee nopeasti koko kokonaisuuden, hakemusten käsittelyajat ja pystyy tekemään muutoksia helposti. Eikä mitään liitteitä, kuten nyt vaikka raskaustodistusta, tarvitse enää lähettää tai edes skannata, sillä pelkkä selkeä kännykällä napattu kuva riittää.

Koska olen voinut hoitaa kaikki perhevapaaetuasiat netissä, olen päätynyt soittamaan Kelalle vain miettiessäni osittaista hoitovapaata ja siitä maksettavaa joustavaa hoitorahaa pari vuotta sitten. Luultavasti olisin kyllä löytänyt siihen vastauksen Kelan sivuilla olevalta Kysy lapsiperheiden etuuksista -palstalta, jossa Kela-Kerttu vastailee kysymyksiin. Pikkulapsiperheille vinkkejä jakava Kela-Kerttu vipeltää tietenkin myös omalla Facebook-sivuillaan, jossa sielläkin voi saada varmuuden vaikka siihen, saako äitiysvapaan pitää osissa tai voiko isyysvapaalla opiskella.

Kela-asiat hoituvatkin niin näppärästi, että välillä teki mieli soittaa perään tarkistaakseen, oliko siinä tosiaan kaikki. Kun eihän se nyt näin helppoa voi olla! Meidän asioiden sujuvuuteen on toki vaikuttanut se, että ollaan helposti lomakkeelle sujahtava ydinperhe. Sateenkaariperheillä tai vaikka yksinhuoltajilla muuttujia on enemmän. Tosin on kehuttava, että Kelalle ei muodostunut ongelmaksi edes se, että olin työskennellyt perhevapaaetuuksien summat määrittelevänä aikana useissa projekteissa ja lisäksi niin työläisenä, freelancerina kuin yrittäjänäkin. Tämä työkalupakki on aina yleensä aiheuttanut epäselvyyksiä jokaisessa virastossa ja organisaatiossa verottajasta ammattiliittoon.

Eivät lapsiperhe-etuudet ja -vapaat silti mitään yksinkertaisimpia asioita ole. Termejä on paljon, ja lakiin perustuvat nimitykset eroavat puhekielisistä. Kylillä esimerkiksi kuulee yhä usein puhuttavan äitiyslomasta, joka kestää apauttiarallaa vuoden. Todellisuudessahan äideille korvamerkitty äitiysvapaa kestää kokonaisuudessaan neljä kuukautta, eli äitiysvapaan aloituksesta riippuen siihen asti, että vauva on noin kolmikuinen. Sen jälkeen alkaa vanhempainvapaa, jonka vanhemmat voivat jakaa keskenään haluamallaan tavalla. Meillä esimerkiksi mies piti isille korvamerkittyjen isyysvapaiden lisäksi kuopuksen aikaan nelisen kuukautta vanhempainvapaata.

Ja sitten ovat vielä lapsilisät sekä mahdolliset hoitovapaat, kotihoidontuet, asumistuet, joustavat hoitorahat ja osittaiset hoitorahat. Ei ihme, että etenkin esikoistaan odottavat vanhemmat ovat vähän ulalla. Siksi olikin Kelalta hyvä veto hiljan julkaista pikaopas perhe-etuuksiin, josta näkee nopealla vilkaisulla aikajanalla, milloin mikäkin aihe tai etuus on ajankohtainen. Koska ja miksi raskaustodistus pitää toimittaa? Milloin ja miten vauva saa Kela-kortin? Voiko tokaluokkaisen vanhempi tehdä lyhennettyä työviikkoa ja saada siihen rahallista tukea Kelalta? Pikaoppaasta hahmottaa myös helposti perhe-etuuksien kokonaisuuden raskausjasta lapsen kouluikään.

Meillä mennään nyt janalla hoitovapaan kohdissa, kun mies on kotona ja saa kotihoidon tukea. Kun kuopuskin aloittaa syksyllä päivähoidon, katsotaan, josko pystyttäisiin miehen kanssa tehdä lyhennettyä työviikkoa ja haettaisiin molemmat joustavaa hoitorahaa. Tiesitkö muuten, että toinen vanhempi on oikeutettu joustavaan hoitorahaan lyhennettyä työviikkoa tehdessään, vaikka toinen vanhemmista olisi hoitovapaalla? Me ei tiedetty, mutta tulipa nyt ilmi sekin. Onneksi mies sai haettua viime syksyltä ja kuluneelta talvelta takautuvana joustavat hoitorahat. Melkoisen iloinen yllätys nyt, kun ollaan uuden elämäntilanteen alussa ja yhden tilipussin varassa.

 

Jaa