Se on omituista kahdestakin syystä. Mä en erityisemmin nauti byrokratiapapereiden pyörittelystä ja yleensä kaavakkeita täyttäessä ahdistun heti oman nimen täyttämisen jälkeen. En ymmärrä, en tajua, ahdistaa! Toisekseen siksi, että opiskeluajoilta muistan kyllä tuskailleeni Kelan kanssa. Muutin omilleni 17-vuotiaana lukiolaisena, mutta olen sitä ikäluokkaa, jonka tukiin vanhempien tulot vaikuttivat pitkään. Kun sitten joskus päälle 20-vuotiaana olin oikeutettu tukiin, olin kiitollinen, mutta säädin joka vuosi työtulorajojen kanssa. Kainalot tuskanhiessä peruin tukia täytellen lippuja ja tulostellen todistuksia.
Jotain siis on tapahtunut opiskeluaikojen ja perheellistymisen välissä. Internet nimittäin! Lukioikäisen Hannen päivittäiseen elämään internet ei kuulunut, ja ensimmäisen jättimäisen pöytätietokoneenkin ostin vasta päälle parikymppisenä. Ennen vaihto-opiskelua hankin komean nokialaisluurin, jossa oli rakeinen ja pieni näyttö, mutta kaksi ihmeellistä asiaa: internet ja mahdollisuus ottaa kuvia! Se tuntuu kummalliselta ja kaukaiseilta, sillä nykyään minulla on pieni mukana kulkeva läppäri ja tietokoneen sisäänsä syönyt puhelin, joilla molemmilla voin hoitaa kaiken asioinnin Kelassa. Ei enää virastossa jonottamista, ei tulosteita, ei kirjeellä lähetettäviä lomakkeita.
Me ollaan miehen kanssa haettu kaikki perhe-etuudet suoraan netistä. Tykkään, että Kelan sivuille kirjaudutaan turvallisesti omilla pankkitunnuksilla. Mun puolesta vaikka Facebook-tunnuksilla, kunhan ei tarvitse luoda yhtään ylimääräistä käyttäjätiliä ja keksiä niille salasanoja, joita ei kuitenkaan muista! Omilla sivuilla näkee nopeasti koko kokonaisuuden, hakemusten käsittelyajat ja pystyy tekemään muutoksia helposti. Eikä mitään liitteitä, kuten nyt vaikka raskaustodistusta, tarvitse enää lähettää tai edes skannata, sillä pelkkä selkeä kännykällä napattu kuva riittää.
Koska olen voinut hoitaa kaikki perhevapaaetuasiat netissä, olen päätynyt soittamaan Kelalle vain miettiessäni osittaista hoitovapaata ja siitä maksettavaa joustavaa hoitorahaa pari vuotta sitten. Luultavasti olisin kyllä löytänyt siihen vastauksen Kelan sivuilla olevalta Kysy lapsiperheiden etuuksista -palstalta, jossa Kela-Kerttu vastailee kysymyksiin. Pikkulapsiperheille vinkkejä jakava Kela-Kerttu vipeltää tietenkin myös omalla Facebook-sivuillaan, jossa sielläkin voi saada varmuuden vaikka siihen, saako äitiysvapaan pitää osissa tai voiko isyysvapaalla opiskella.
Kela-asiat hoituvatkin niin näppärästi, että välillä teki mieli soittaa perään tarkistaakseen, oliko siinä tosiaan kaikki. Kun eihän se nyt näin helppoa voi olla! Meidän asioiden sujuvuuteen on toki vaikuttanut se, että ollaan helposti lomakkeelle sujahtava ydinperhe. Sateenkaariperheillä tai vaikka yksinhuoltajilla muuttujia on enemmän. Tosin on kehuttava, että Kelalle ei muodostunut ongelmaksi edes se, että olin työskennellyt perhevapaaetuuksien summat määrittelevänä aikana useissa projekteissa ja lisäksi niin työläisenä, freelancerina kuin yrittäjänäkin. Tämä työkalupakki on aina yleensä aiheuttanut epäselvyyksiä jokaisessa virastossa ja organisaatiossa verottajasta ammattiliittoon.
Eivät lapsiperhe-etuudet ja -vapaat silti mitään yksinkertaisimpia asioita ole. Termejä on paljon, ja lakiin perustuvat nimitykset eroavat puhekielisistä. Kylillä esimerkiksi kuulee yhä usein puhuttavan äitiyslomasta, joka kestää apauttiarallaa vuoden. Todellisuudessahan äideille korvamerkitty äitiysvapaa kestää kokonaisuudessaan neljä kuukautta, eli äitiysvapaan aloituksesta riippuen siihen asti, että vauva on noin kolmikuinen. Sen jälkeen alkaa vanhempainvapaa, jonka vanhemmat voivat jakaa keskenään haluamallaan tavalla. Meillä esimerkiksi mies piti isille korvamerkittyjen isyysvapaiden lisäksi kuopuksen aikaan nelisen kuukautta vanhempainvapaata.
Ja sitten ovat vielä lapsilisät sekä mahdolliset hoitovapaat, kotihoidontuet, asumistuet, joustavat hoitorahat ja osittaiset hoitorahat. Ei ihme, että etenkin esikoistaan odottavat vanhemmat ovat vähän ulalla. Siksi olikin Kelalta hyvä veto hiljan julkaista pikaopas perhe-etuuksiin, josta näkee nopealla vilkaisulla aikajanalla, milloin mikäkin aihe tai etuus on ajankohtainen. Koska ja miksi raskaustodistus pitää toimittaa? Milloin ja miten vauva saa Kela-kortin? Voiko tokaluokkaisen vanhempi tehdä lyhennettyä työviikkoa ja saada siihen rahallista tukea Kelalta? Pikaoppaasta hahmottaa myös helposti perhe-etuuksien kokonaisuuden raskausjasta lapsen kouluikään.
Meillä mennään nyt janalla hoitovapaan kohdissa, kun mies on kotona ja saa kotihoidon tukea. Kun kuopuskin aloittaa syksyllä päivähoidon, katsotaan, josko pystyttäisiin miehen kanssa tehdä lyhennettyä työviikkoa ja haettaisiin molemmat joustavaa hoitorahaa. Tiesitkö muuten, että toinen vanhempi on oikeutettu joustavaan hoitorahaan lyhennettyä työviikkoa tehdessään, vaikka toinen vanhemmista olisi hoitovapaalla? Me ei tiedetty, mutta tulipa nyt ilmi sekin. Onneksi mies sai haettua viime syksyltä ja kuluneelta talvelta takautuvana joustavat hoitorahat. Melkoisen iloinen yllätys nyt, kun ollaan uuden elämäntilanteen alussa ja yhden tilipussin varassa.
Jotenkin minulla pinna kiristyi ja suoni ohimossa alkoi sykkiä mitä pidemmälle luin postausta. Nuo lapsiperheiden tuet ja jutut on hoidettu tosi hienosti ja toimivasti, mutta suhteeni kelaan on kuin entisajan torpparilla ailahtelevaan talolliseen. Sieltä annetaan kun hyväksi katsotaan. Kaikki tuloni ovat tällä hetkellä kelan varassa ja ruokkivaa kättä ei saisi haukkua, mutta kerran kela on myös vienyt minulta isot rahat ihan yhtäkkiä. Siitä on valitettu ja valittamalla valitettu. On täytetty kaavakkaita, soitettu puheluita, kiroiltu, itketty ja ikuiset jäljet se jätti. Nykyään luovutan pankkitunnukseni miehelle jos pitää asioida kelan kanssa ja oletusarvoisesti lähden siitä että sieltä ei äitiyspakkauksen lisäksi mitään hyvää seuraa. Vaikka seuraahan sieltä, mutta tunnereaktio sen turhan taistelun jälkeen on niin vanha että kun kelalta tulee postia minulla alkaa korvissa humista, tulee hiki ja tuntuu etten saa henkeä. Sama reaktio lievempänä jos joudun asioimaan kelan sivuilla tai hoitamaan heidän kanssaan asioita. Minulla on jatkuvasti sellainen olo että kela voi milloin tahansa viedä minulta kaiken jonkun mielivaltaisen päätöksen tai virhekoodin takia. Jos kela ei olisi se taho joka minut ruokkii ja on lapseni vaatettanut niin tekisi mieli manata koko systeemi alimpaan helvettiin. Tiedän että on hienoa että meillä on tällainen systeemi ja saadaan tukia yms. En tarkoita sitä, mutta tietyissä asioissa kela toimii minusta todella epäinhimillisesti. Se voi pitää ihmisten taloutta tasapainossa ja pelastaa katuojalta, mutta niin halutessaan se voi kerralla viedä kaiken ja se myös tekee sen. Valitettavasti se on nähty. Kiitos ja anteeksi.
No voi, kuulostaa tosi kurjalta ja omituiseltakin sinun kokemuksesi. Toivottavasti saatte asiat järjestykseen ja oikealle tolalle, ja tsemppiä sekä iloa arkeen. Muuta en nyt oikein osaa sanoa tietämättä taustoja sen paremmin.
Liittyy sairaslomiin. Mutta on siitä jo aikaa. Se on vaan jäänyt päällimmäiseksi tunteeksi kelasta ja nousee pintaan aina kun kela mainitaan. Luottamus on mennyt. Toivottavasti jossain vaiheessa saavat jotain järkeä tuohonkin puoleen. Sähköinen asiointi toimii kyllä hienosti.
Ja kiitos 🙂 Sitä tarvitaan kun elää pitkäaikaisten mielenterveysongelmien kanssa. Oli aika kärkäs tuo viesti, mutta välillä tuntuu että on vaan pakko puhista näitä ahdistuksia ulos. Pahoittelen että jouduit asian ulkopuolisena nyt siitä osalliseksi 🙂
Suurkiitos tästä! Olen tehnyt syksystä asti lyhennettyä työaikaa (59%) enkä ollut tajunnut että tuo joustava hoitoraha on sen suuruinen, että sitä todella kannattaa hakea. Heti lähti hakemus Kelaan! Toivottavasti meillekin maksetaan takautuvasti. Oispa kyllä huippua!
Joustava hoitorahavinkki tulee täälläkin tarpeeseen kun lapsi aloittaa elokuussa päivähoidossa osa-aikaisena ja minulla ei vielä tietoa saanko töitä tai opiskelupaikkaa. Mutta ei niitä oikein pysty hakemaankaan jos ei ole sitä hoitopaikkaa ensin.
Ääh, mulle tuli tästä yhteistyöstä kyllä aika huono fiilis..Miksi Kela tekee yhteistyötä bloggareiden kanssa? Ehkä oon nyt vaan liian vanhanaikainen..Vinkki tuosta et kumpikin voi saada osittaista hoitorahaa oli kyllä hyvä:) mulle kuitenkin sanottiin Kelasta että koska teen 60 prosenttista työaikaa muutenkin enkä lasten kotihoidon takia (lapset siis päiviksessä sen 3 kertaa viikkoon) niin en oo oikeutettu siihen:/
Tykkään siis blogistasi tosi paljon mut nyt oli outo yhteistyö näin lyhennetysti:D
Ihanaa kevättä ja kesää:)
Mulla taas menee hermot niissä nettilomakkeissa koska on niin epävarma olo et tuliko kaikki nyt täytettyä oikein jne. Ja nyt varsinkin kun vasta suunnittelee (ja yrittää perustella miehelle) toista lasta niin olisi kiva kun joku muu laskisi kaikki mahdolliset tukivariaatiota valmiiksi. Jotenkin ne nettilomakkeetkin pitäisi uudistaa tai selittää asiat vielä enemmän rautalangasta vääntämällä. Mutta sinä kyllä avasit monta asiaa, kiitos!
-Sup
Sairaslomat ovatkin kinkkisiä. Toivon, että en yrittäjänä koskaan joudu siihen suohon, sillä en tiedä, miten siitä räpiköisin kuiville. Paljon jaksamista arkeen, ja toivottavasti saat mielenterveysasiat balanssiin ja iloa elämään <3
Mies muistaakseni sanoi, että etuuksia voi hakea puolivuotta takautuvasti. Eli sullakin pitäisi onnistua. Hienoa, että tieto tavoitti. Kelan yksi tavoite mainonnassa (ja blogiyhteistöissä) on juurikin se, että tiedottamalla saadaan asiakkaat hakemaan heille kuuluvia etuuksia ajoissa 🙂
Niin kiva kuulla, että vinkeistä on konkreettista apua arkeen! Joustava hoitoraha on kyllä mainio juttu – se kannustaa siihen, mihin itse toivoisin enemmän yhteiskunnan ohjaavan: perheen ja työn (tai opiskelun) yhdistäminen on mahdollista. Ei ole vain joko tai 🙂
Joustavaa hoitorahaa saa tosiaan vain, jos lyhentää työviikkoa voidakseen olla lapsen kanssa. Jos työviikko on muutenkin lyhyempi syystä tai toisesta, sitten sitä ei saa. Se on kyllä harmillinen juttu!
Ja kiitos yhteistyöpalautteesta! Tosi harmi tietenkin, että koit tämän yhteistyön oudoksi. Itse olen ollut tosi onnellinen tästä yhteistyöstä Kelan kanssa. Kelallahan on lakisäätinen velvollisuus tiedottaa tuista ja palveluista. Minusta on upeaa, että kankeana pitämäni Kela on tajunnut yhteistöiden muodossa tiedottaa siellä, missä asiakkaat ovat – kuten nyt lapsiperheet perheblogeissa!
Jos taas mietit blogiyhteistyön sijaan sitä, miksi Kela ylipäätään mainostaa, täällä on siitä hyvä selvitys. Eli:
”Kelalla on lakisääteinen velvollisuus tiedottaa tuista ja palveluista. Mainonnalla varmistamme, että viestimme näkyvät ja kuuluvat siellä, missä ihmiset ovat. Verkon ja sosiaalisen median avulla pääsemme suoraan lähelle asiakkaitamme.
Markkinoimme Kelan eri palvelukanavia, etenkin verkkoasioinnin nopeutta ja helppoutta, ja kerromme palvelukanavien hyödyistä. Lisäksi teemme tunnetuksi uusia palvelutapoja, kuten liitteiden lähettämistä verkossa, ja kerromme parannuksista verkkoasiointipalvelussamme. Muistutamme myös asiakkaita hakemaan heille kuuluvat etuudet ajoissa.
Verkkomarkkinointi eri muodoissaan on erittäin kustannustehokasta. Jatkuvan verkkonäkyvyyden ansiosta viestimme tavoittavat ihmisiä mahdollisimman laajasti. Verorahoja säästyy, kun yhä suurempi osa asiakkaistamme hoitaa asiansa itse verkossa. Tällöin voimme palvella entistä paremmin niitä asiakkaita, jotka tarvitsevat henkilökohtaista neuvontaa tai muuta tukea asioimistaan varten.”
Toivottavasti tämä avasi asiaa 🙂 Ihanaa kevättä myös sinne! Just kadulla kulkiessani huomasin, miten ilmassa tuoksuu selkeästi kevät (aka katupöly).
Mulle on kans tullut niiden kanssa epävarma olo siksi, että kaikki on tuntunut liian helpolta 😀 Mies olis joskus täyttänyt jotain väärin, ja hänelle soitettiin kyllä perään Kelalta.
Suunnitteluvaiheessa mä suosittelen käyttämään Kelan laskureita. Tuon linkin kun avaa, ensimmäisenä ovat kaikki lapsiperheille tarkoitetut etuudet. Me esimerkiksi käytettiin vanhempainpäivärahakausilaskuria, kun pohdittiin miehen vanhempainvapaata. Silloin tuli yllärinä, että mies tosiaan saa isompaa vanhempainpäivärahaa, se kun on tulosidonnaista. Se toimi varmistimena sille, että uskallettiin toteuttaa unelmiemme kesä 🙂
Mulla enimmäkseen huonoja kokemuksia Kelasta, eniten nyt kun yrittäjätaustaisena jäin työttömäksi ja sitten väittivät vielä äitiyspakkausta hakiessa, että neuvolantäti on huijannut mun raskauden keston! Eli aina kun haen jotain etuutta, tulee selvityspyyntö… Nyt odotan jännityksellä mitä kaikkea pitää selvitellä vanhempainrahaa varten 😉
Kiitos tuosta viimeisestä vinkistä!! Täytyypä selvitellä se tarkemmin, kun miehen työt epämääräistä freenlancer-pätkätyötouhua ja mä hoitovapaalla. Et saisko tän kuvion menemään sen osittaisen hoitovapaan alle.
Mä olin kans osittaisella hoitovapaalla tajuamatta ollenkaan että siitä saa jotain Kelalta 😀 Mutta ehdin kans hakeen sitten kun jostain sain vahingossa asiasta kuulla. Vähän oli hölmö olo kun en ollut asiaa tarkistanut mistään, olin vaan niin innoissani lyhennetystä viikosta eikä tullit pieneen mieleenkään että siitä sais mitään tukea. Ensi kerralla olen viisaampi, ajattelin taas palata työelämään ensin vain neljänä päivänä viikossa sitten kun sen aika on.
Ja tuosta vielä. Osaisitkohan sanoa, millä Kela arvioi sen, onko työviikko lyhennetty lasten vuoksi vai muusta syystä?
Esim tässä meillä työviikko on toisinaan ollut lyhennetty pakon edessä, mutta nyt sitä on ajateltu positiiviseksikin asiaksi lapsen myötä. Eikä ehkä samalla intensiteetillä yritetty täyttää tyhjäksi jääviä päiviä.
On jo vanha keskustelu, mutta kommentoin silti…
Teen töitä vain kahtena päivänä viikossa, koska en ole lasten takia halunnut hakea työtä, jossa tehdään täyttä työviikkoa. Kun hain osittaista hoitorahaa, kela ei myöntänyt sitä, koska olen osa-aikaisessa työssä. Laitoin valituksen päätöksestä, jossa perustelin, miksi teen osa-aikatyötä. Valitus meni läpi ja minulle myönnettiin hoitoraha. Eli ei kannata menettää toivoa, vaikka ei heti menisikään läpi ja kunnon perusteluja vaan kehiin!
No voi kurjuus! Yrittäjänä on tosiaan aika ruvella, jos jotain ikävää käy. Mutta kuulostaapa kertakaikkisen oudolta nuo huijausepäilyt raskauden kestosta äitiyspakkausta haettaessa. Toivottavasti muiden etuuksien hakeminen menee sutjakammin.
Kiva, jos vinkistä on hyötyä ja apua! Mä luulen, että tuolta Kelan kysymys-palstalta löytyy tarkemmin vastauksia tuohon sun kysymykseen. Meillä oli selkeämpi systeemi, kun mies on palkollisena ja lyhensi työviikkoaan, jotta voisi hoitaa lapsia, jotta minä voisin tehdä paremmin töitä. Silloin kun mä itse tein lyhennettyä viikkoa, olin sekä freelancer sekä yrittäjä ja ihan vain omalla ilmoituksella ja lapsen kolmipäiväisen päiväkotiviikon todistamana osoitin olevani oikeutettu tukeen.
No hyvä, että tajusit ajoissa ja pystyit vielä hakemaan takautuvasti 🙂 Meillä on esikoinen ollut koko päiväkotiaikansa kolmipäiväistä viikkoa – myös silloin kun ollaan molemmat tehty täyspäiväisesti (ja enemmän) töitä. Ja kuten olenkin kirjoittanut joskus, jälkikäteen ajateltuna se oli ihan mielipuolista ja kamalaa. Opittiin siitä, että parempi kuvio meille on enemmän päiväkotipäiviä, jaksavat vanhemmat ja kokonaisena perheenä yhdessä vietetyt hetket 🙂 Siksi nyt onkin mietinnässä tuo, että tehtäsiin sitten syksyllä molemmat miehen kanssa lyhennettyä viikkoa. Ainakin jonkin aikaa. Se voisi olla koko perheelle hyvä ratkaisu, mutta katsotaan sitä työllisyys- ja rahatilanteen mukaan.
Joo se äitiyspakkaus homma oli aika uskomaton, kun ajattelin, ettei siinä VOI olla mitään epäselvyyttä 🙂 Kysyin, mikä raskaustodistuksessa on vikana ja en saanut siihen koskaan vastausta, mutta laittoivat paketin kuitenkin tulemaan parin viikon kuluttua. Olin jo tosi lähellä tehdä asiasta julkisen somejutun otsikolla ”Millaisen raskaustodistuksen Herttuatar Catherine toimitti?” 😀
Kiitos tästä jutusta kuitenkin, katson miehen kanssa ajatuksella läpi kun nyt esikoista odottaessa näitä vapaa- ja tukiasioita mietitään!
Kela on meidän perhettä paljon avustanut, mutta kun kuulumme sekä sarakkeeseen ”opiskelijat” että ”lapsiperheet”, on etuuksien selvittäminen välilläsken aikamoisen tuskanhien takana. Just juteltiin yhden ystäväperheen kanssa, että kohta on kaikilla maisterintutkinnot mutta kelan etuuksista ei todella ota selvää, kun ei kuulu selkeästi vaan yhteen luokkaan. Olisi todella hienoa jos opiskeleville lapsiperheille löytyisi joku yhtä yksinkertainen systeemi!
Ongelmat Kelan kanssa taitavat liittyä lähinnä harkinnanvaraisiin tukiin, joissa tulee helposti ristiriitoja. Minullakin on hyviä kokemuksia perhe-etuuksien hakemisesta: ystävällinen virkailija jopa soitti minulle, kun työnantajan ilmoitukset jumivat 🙂 Päätökset ovat myös aina tulleet nopeasti.
Pitää myöntää että pääsi spontaani huutonauru, kun tajusin mitä tässä kehutaan 😮
Hyvä kuitenkin, jos kelan vilpitön tarkoitus on ollut tukien saamisen/hakemisen markkinointi, eikä vain positiivisen maineen osto.
Omat kokemukset kelasta lapsiperheenä eivät ole kauhean iloisia, joten siksi epäusko.
Mutta se mitä etenkin hämmästelen, on suomalaisten ilo siitä, miten pankkitunnuksilla pääsee kirjautumaan kaikkialle. Ööö, että voittoa tavoitteleville yrityksille on ulkoistettu ja annettu valtion e-palveluihin kirjautumisen järjestely? Mitäs kun ja jos kansalaiselta ne evätään tai poistetaan käytöstä? Hups, se oli sitten siinä, näppärä systeemi. Pankeilla on oikeus valita asiakkaansa ja mitä palveluita he saavat ostaa. Kyllä, ostaa, ne tunnukset maksavat. Sivistysmaissa valtio hoitaa oman tonttinsa tässäkin asiassa, vaikka pankkitunnukset myös olisi vaihtoehtona. Meillä ei tunnu päättäjiä edes häiritsevän asia, saati että jotain järjestelmää kehitettäisiin.
Edellinen huutonauraja haluaa vielä lisätä, että tokihan ne on yleensä niitä poikkeavia tilanteita, joissa ongelmia tulee. Ja varmasti tuleekin.
Mutta on meillä ihan cis-hetero-ydinperhekuviossakin saatu taivastella kelaa.
Kun kotihoidontuki vaihtui minulta puolisolle, niin päätöstä (ja tuen maksua!) odotettiin seitsemän kuukautta. Rutiinipäätös, ei lisäselvityspyyntöjä, joka kyselyyn vastattiin että hakemus on ok, mutta käsittelyssä ruuhkaa.
Kun ne samaan syssyyn aiheetta katkaisi lapsilisien maksun – herra ties mistä syystä – niin päätös peruttiin, muuta siihen meni liki kaksi kuukautta.
Kun minulle on tullut aiheetta pari kertaa ilmoitus sosiaalituvan eväämisestä ulkomailla asumisen vuoksi, vaikka olen paluumuuttanut Suomeen vuosia sitten.
Kun kuopuksen kohdalla tuli eväys äitiysavustuksesta. Sekin peruttiin, mutta kestipä vain, olipa paperihommaa, ja tulipa stressiä.
Ja mikä v*ttumaisinta: kun hain kuopuksesta äitiyslomaa, huom. ÄITIYSlomaa, en vanhempainlomaa, niin minulle myönnettiin äitiys+vanhempainloma. Asiasta kysyessäni perusteltiin, että ”no kun äidit aina pitää sen vanhempainloman kuitenkin, niin ollaan ajateltu että tämä on helpompaa ihmisille”.
Tämä siis 1,5 vuotta sitten, ei dinosaurusten aikaan! Että nyt jumalauta kela, herätkää 2010-luvulle!
Ei ole ok ajatella ihmisten puolesta ja etenkään ei ole ok tupata suoraan kaikkea tukea äidille ja antaa perheille viestiä, että tämä on normi. Tasa-arvoa odotellessa olisi kivempi nähdä kamppiksia joissa ennemmin kannustetaan isiä ottamaan vanhempain- ja hoitovapaata, kuin tällaista äititukiautomaattia.
Meidän tapauksessa kelan ”ajattelu” johti siihen, että jouduimme perumaan minun vanhempainvapaatuet niiltä osin kun mies ne piti. Lisää hommaa, kivaa (not)!
Kun tapasin kelalaisia tämän yhteistyön tiimoilta, tuli ilmi juurikin tämä. Että kun nykyään moni asiakas kuuluu moneen ”lokeroon”. Moneen lokeroon kuuluvien asemaa yritetään parantaa ja ainakin minulle vakuutettiin, että asiakkaiden palautteet on otettu huomioon. Eihän se ole Kelankaan etu, että hommat tökkivät.
Voi tosiaan olla näin. Meillä on kaikki sujunut lapsiperheasioissa aina vikkelään netin kautta hoidettuna.
Harmillista, että teidän kokemukset lapsiperheenä Kelassa asioinnista eivät ole kauhean iloisia. Omat kokemukseni kun ovat päinvastaisia, ja olen myös valtavan iloinen siitä, että Kelan avustuksella ollaan molemmat miehen kanssa voitu pitää pitkiä perhevapaita.
Kelahan ei ostanut positiivista mainetta tällä yhteistyöllä. Lähiömutsista, kuten toivoakseni kaikista (ammatti)blogeista voi ostaa näkyvyyttä, mutta ei mielipidettä. Ja näkyvyyttäkin tietenkin vain silloin, jos lähtökohtainen oletukseni on, että tuote / palvelu mätsää omiin arvoihini ja tontilleni. Jokainen Lähiömutsia pidempään seurannut on varmasti huomannut, että tarpeen vaatiessa annan myös kritiikkiä. Se on kaikkien etu; lukijan, bloggaajan ja asiakkaan. Tällä kertaa yhteistyö koski Kelan nettipalveluita lapsille, ja lähestyin asiaa omalla tavallani.
En ole perehtynyt pankkitunnus / valtion e-palveluasioihin niin paljoa, että osaisin siihen kunnolla kantaa ottaa. Mutta hitto vie, jo on kätevä ja ihana.
Kuulostaa kyllä todella todella omituiselta tämä teidän keissi. Teittekö hakemukset netissä? Meillä esimerkiksi mun vanhempainvapaan lopettaminen (olin hakenut sen koko ajalle) ja miehen vanhempainvapaan aloittaminen hoidettiin hetkessä netissä, ja päätös tuli muutamassa viikossa. Vai ehkä aikaa meni vielä vähemmän, en tarkalleen muista. Sama nyt, kun mulle anottu hoitovapaa ja kotihoidontuki siirrettiin miehen nimiin (ei tiedetty tarkkaa vaihtokohtaa, joten haettiin alkuun koko setti mulle).
Mutta olen kyllä tuttavapiiristä kuullut samanlaisen tapauksen, jossa äidille läväytettiin samantien myös vanhempainvapaa, vaikka hän haki vain äitiysvapaata. ”Koska näinhän se yleensä menee.” Ja kun vanhempainvapaata yritettiin siirtää miehelle, oli virkailija inttänyt, että oletteko nyt ihan varmoja. Huuli pyöreänä tätä tarinaa kuuntelin. Meillä ei onneksi ollut mitään tällaita, sen kun netissä ruksittiin hakemukset.
Mustakin olisi siis hienoa, jos Kela järjestäsi kampanjan isien vanhempain- ja hoitovapaista! Mä olen itse pyrkinyt tätä tasa-arvoisen vanhemmuuden ilosanomaa tuomaan esille täällä blogissa, mutta mielelläni tykittäisin sitä vielä enemmän yhteistyön merkeissä 😉
*nettipalveluita lapsiPERHEILLE oli tietenkin tarkoitukseni kirjoittaa.
Olen huomannut, että osaat myös kritisoida ja teithän niin tässäkin opiskelijoiden tuista mainitessasi.
Ja kyllä, minäkin olen tyytyväinen Suomen tukiin. Kiitos siis minunkin puolestani lainsäätäjille, äänestäjille ja veron maksajille, jotka hyvinvointivaltion tekevät. Kiitos myös kelalle tukien jakelukanavana, vaikka yhteiselomme ei ole aina niin kovin lämmin ollutkaan.
Kyllä kyllä, nettiä on käytetty. Sehän onkin varsin erinomainen juttu, koska muuten olisi saattanut järki lähteä. Sieltä olen myös asioiden venyessä saattanut lähettää viestin, että missä mennään. Kätevää etenkin maakunnissa, kun lähin kela oli liki sadan kilsan päässä ja puhelimessa ei jaksanut jonottaa.
Ehkä me ollaan vaan oltu epäonnensotureita, kun tuntuu että aina on jotain ihme riesaa. Käsittelyajat ei ole meillä olleet kelan ilmoittamien käsittelyaikojen raameissa, mutta meille on sanottu että ne ovat vain ohjeellisia. Tiedä sitten miksi näin on käynyt.
Tosin aina ne asiat on selvinneet ja päätökset saatu, mutta se odotteluaika on aika rassaavaa, kun pahanpäivänvarat hupenee ja epätietoisuus kalvaa :/
Kelan isit-vanhempainvapaalle -kamppista odotellen.
Tuo kuulostaa jo enemmän siltä KELAlta joka on minulle tuttu. Sekavaa, omituista, käsittämätöntä ja paikoin sen tuntuista että jokainen virkailija tulkitsee ja toimii asioissa niin kuin henkilökohtainen mielipide on.
Itse yritän parhaani mukaan olemaan ajattelematta meidän perheen lapsiperhetukiasioita, sillä ne saavat ainoastaan ahdistuksen tunteen rintaa painamaan. Oma äitiyslomani alkoi itkun ja epätoivon keskellä, kun Kela päätti, ettei opiskelijalle kuulu äitiysraha samalla laskutavalla tulojen mukaan kuin muille äideille. Mikäli olisin ollut työttömänä/sossupummina, enkä opiskelijana, olisin saanut yli 400e enemmän äitiysrahaa kuukaudessa. Kelan virkailijakin sanoi minulle puhelimessa suoraan, että kyllähän tämä on ihan saakelin epäreilua, mutta näin se vaan menee.
Kuulostaa kyllä todella hämärältä kuviolta Kelan äitiyspakkaussekoilu teidän osalta. Onneksi paketti nyt sitten kuitenkin päätyi kotiin. Mukavaa loppuodotusta sinne!
Tätä kautta palauteet ja kokemukset tulevat hyvin Kelan tietoon, joten toivottavasti niistä opitaan ja voidaan taas minimoida lisää huonoja kokemuksia. Kun kuitenkin se on myös Kelan etu, että homma toimii.
Mä koen, että on hyvä, jos virkailija vähän kanssaelääkin asiakkaan tilannetta, mutta missään nimessä oman mielipiteen ei saisi antaa vaikuttaa päätöksiin. Toivon todella, että näin ei myöskään ole.
Epäonnensotureita taidatte tosiaan olla. Toivottavasti teillä ei ole kanssasotureita kovin paljoa, ja että teilläkin tulee vielä samanlaisia hyviä kokemuksia asioiden sujuvuudesta kuin meillä. Voin kuvitella, että epätietoisuus ja odottaminen on rassaavaa. Ja joo, koti-isikamppista mäkin odotan!
No onpas pyllystä kyllä. Mitenköhän asian laita voi edelleen olla tuo? Kun kelalaisten kanssa jutellessa oli juurikin puhetta siitä, että enää asiakkaat eivä osu vain yhteen lokeroon, kuten lapsiperheet tai opiskelijat, vaan saattavat kuulua moneen. Tuo teidän tilannehan on omalla tavallaan kannustinloukkukin.
Heti olin yhteydessä Kelaan ja sain kuulla, että luultavasti olen oikeutettu joustavaan hoitorahaan. Kiva yllätys, mutta harmillista sinällään, että jos en olisi sattunut blogia lukemaan, olisi tämä mennyt ihan ohi vaikka mielestäni olen tarkkaan kelan sivut lukenut… Eli joku siellä epäselvää on.
Äitiys- ja vanhempaintuet on ollut helppo hakea ja kaikki on hoitunut helposti. Mikään muu ei sitten olekaan… Minulta on väärin perustein koitettu periä rahoja takaisin. Onneksi puolentoista vuoden edestakaisin valittamisen jälkeen se päätös kumottiin. Samoin masennuspotilaana tilaani ei huomioitu, vaikka siitä oli useamman lääkärin lausunto. Sen kunniaksi menetin luottotietoni, josta sitten kärsinkin kymmenisen vuotta.
Mekään ei tosiaan oltu tajuttu sitä joustavaa hoitorahaa, joten totta, sen viestimisessä on parantamista. Mutta tätä kautta palaute siitä meneekin Kelaan. Saas nähdä, jos asiaan tulee siis muutosta 🙂 Kurja kuulla noista vastoinkäymisistäsi Kelan kanssa. Toivottavasti tästä eteenpäin sinullakin asiat hoituvat yhtä vaivattomasti kuin itselläni.