Yhteistyössä Otava ja Suomen Blogimedia

Joskus asioita ei usko, ennen kuin ne itse näkee tai kokee. Saimme pari kuukautta sitten satukirjan, joka lupaa tainnuttaa kaikki iltakukkujat lapsista aikuisiin. Se kuulosti niin liioittelevalta, että en edes ajatellut moisen pitävän paikkansa. Kunnes testasin kirjaa käytännössä iltasatuna. Se toimi kuin taika. Ihan piti laittaa valot päälle ja tarkistaa, mitä ihmettä juuri tapahtui. Nukahtivatko ne tosiaan jo nyt?

Kyllä vaan nukahtivat. Eikä taika ole laantunut. En pääse kirjassa koskaan paria sivua pidemmälle, kun sekä pian nelivuotias että yksivuotiaamme ovat unessa. Mikä tämä juttu oikein on?

Kyseessä on maailman myydyin iltasatu Kani joka tahtoi nukahtaa. Sen kirjoittaja on ruotsalainen käyttäytymistieteilijä Carl-Johan Forssén Ehrlin, ja kanikirja ei olekaan mikään vuosisadan satukirja noin niin kuin tarinaltaan. Itse asiassa se on viimeistään kolmannen illan jälkeen kuolettavan tylsä. Se saattaa olla osasyynä kirjan tainnutustehoon, mutta oikeasti syy on psykologinen.

Kirjan teksti sisältää ammattilaisen – käyttäytymistieteilijä Forssén Ehrlinin – laatimia psykologia rentoutumiskeinoja. Kirjan alussa on ohjeet, miten kirjaa luetaan. Mistään hankalasta ei ole kyse, vaan pienistä, yksinkertaisista ja näemmä tehokkaista kikoista. Lihavoidut lauseet luetaan hiukan tavallista painokkaammin. Kursivoidut kohdat taas aavistuksen muuta tekstiä hitaammalla ja rauhallisemmalla äänellä.

Välillä tekstissä on suluissa kehotus tehdä jotain, kuten haukotella. Siellä täällä tekstin sekaan pudotellaan tainnutuksen kohteena olevan lapsen nimeä. Teksti on myös välillä ihan hullunkurisen kuuloista, sillä lauserakenteet ovat erikoisia, sanojen taivutus vinksallaan ja pisteet eriskummallisissa kohdissa. Niidenkin omituisuuksien tarkoitus on rentouttava ja meditatiivinen.

Meillä ei onneksi mitään pahimman sortin yöriekkujia ole, vaikka molempien lasten kanssa on ollut ja yhä on omanlaisensa unihaasteet. Illat sujuvat yleensä ihan kivuttomasti, vaikka välillä sitten sekoillaan vähän pidemmin ja pahemmin ennen kuin uni voittaa. Mutta oli ilta millainen vain, tämä kirja katkaisee virrat molemmista lapsista alle viidessä minuutissa. Ja mikä parasta, se tapahtuu yhtä aikaa. Pikkasen nimittäin rasittaa se, kun lapset herättävät toisiaan nukahtamishetkellä vuorotellen milloin milläkin älänmölöllä.

Koska kirja on toimivuudestaan huolimatta hitokseen tylsä, meillä esikoinen ei edes huoli tätä iltasaduksi sellaisenaan. Luetaan siis ensin iltasatu sylitysten, minkä jälkeen laitetaan päät tyynyyn ja otetaan esiin kanitainnutus. Itse asiassa kirjan ohjeissa lukeekin, että lapsen on helpointa rentoutua, jos hän ei katsele kirjan kuvia, vaan kuuntelee satua sängyssä makaillen.

Miltä tämä maaginen kaniloitsu sitten kuulostaa? Tässä teille lukunäyte kummallisine äänenpainoineen kaikkineen. Ja koska väsyneen kanin taika toimii kuulemma myös aikuisiin, ole tarkkana, ettet nukahda kesken.
[youtube https://www.youtube.com/watch?v=jYxmXSyVeyU]

Jaa