Sain tovi sitten kutsun tutustumaan kahteen eri tyyliseksi stailattuun vuokra-asuntoon. Toinen oli kierrätyskoti ekologiselle perheelle ja toinen pienissä tiloissa asuvan vauvaperheen koti. Kohteet olivat tyhjillään olevia Lumon vuokrakoteja, joiden tyhjät neliöt stailaaja ja sisustussuunnittelija Niina Ahonen oli herättänyt eloon sisustusratkaisuillaan.

Ensimmäisenä kävin kurkkaamassa Helsingin Tapaninkylässä olevaa kaksikerroksista rivitalokolmiota. Huomasin pienen rivarilaisen minussa heräävän, kun näin suoraan olohuoneesta avautuvan takapihan ja talojen muodostaman kotoisan sisäpihan leikkipaikkoineen. Ja miten helppoa lasten kanssa olisi lähteä pihalle, siitä vaan suoraan ovesta ulos! Kaikkea se vanhemmuus näemmä teettää. En ole ikimaailmassa edes kuvitellut miettiväni rivitalossa asumista.

Kolmio oli sisustettu vastaamaan kuvitteellisen ekoperheen kotia. Myönnettäköön, että olisin toivonut voivani kiertelyn jälkeen tarjota teille jotain muita ahaa-elämyksiä kuin kirkkailla väreillä maalatut pinnatuolit, vanhat räsymatot lattioilla ja Ikeasta hankitut kierrätyspöntöt keskellä keittiötä. Olipa kuitenkin kiva, että sisustuksessa oli otettu huomioon kierrätettynä hankitut huonekalut. Olohuoneen puinen sohvapöytä oli kierrätyskeskuksesta löytynyt – ja aivan mielettömän upea.

Olohuoneen kattovalaisin sai kässämuijan huomion, sillä se oli tehty suodatinpusseista. Sen pohjana on Ikean riisipaperivalaisin, johon on kiinnitetty kuumaliimalla noin 300 kappaletta suodatinpusseja. Stailaaja Niina antoi lisäksi vinkin käyttää valaisimien vanhoja varjostimia yhdessä värikkäiden valaisinjohtojen kanssa. Meillä on näin tehty makuuhuoneessa, jossa varjostimesta on jäljellä pelkkä runko, johon on yhdistetty musta-valkoinen johto.

Vuokrakodin sisustuksessa Niina suositteli käyttämään d-c-fixiä ja muita sisustusmuoveja. Niitä on saatavina liitutaulupinnalla, mutta ainakin Etola myy niitä vaikka missä värissä ja kuosissa. Niinan mukaan esimerkiksi keittiötasojen tympeyden voi helposti naamioida vaikka marmoriksi tai puuksi. Kun kalvon taitaa tasojen alle, se kuulemma kestää hyvin käyttöä. Ja kun vuokrakodista on aika lähteä, kalvot saa vedettyä irti. Mä itse olen käyttänyt d-c-fixiä keskellä olohuonetta seisovan pakastimen jääpuikkolookiin. Korosta sitä, mitä et voi piilottaa!

Toinen koti oli Vantaan Veromiehessä sijaitseva pieni 47,5 neliöinen kaksio. Sen Niina oli sisustanut vastaamaan juuri adoptiolapsen saaneen perheen tarpeita. Mitään suurta ahaa-elämystä ei täältäkään irronnut sen suhteen, miten pienestä tilasta saa paljon irti. Sen sijaan jäin haaveileman kerrostalon hissistä ja isosta eteisestä, johon rattaatkin mahtuisivat tarvittaessa. Nykyasetusten mukainen iso kylppärikin sai huokailemaan, vaikka ennen olisin tavoin pitänyt niitäkin lisäneliöitä turhina. Miten ihanasti mahtuisikaan koko perhe aamu- ja iltapesulle!

Pienessä kaksiossa huomio kiinnittyi heti keskellä asuntoa olevaan sohvaan. Se oli hyvä muistutus siitä, että huonekalujen ei tarvitse (tai edes saisi) olla ripoteltuna pitkin seiniä, vaan koko tilaa voi käyttää hyväkseen. Eipä tuo sohva olisi oikein muuten asuntoon mahtunutkaan, ja näin sen taakse muodostui oma tilansa pienelle työpisteelle. Mä itse haaveilen kunnon isosta työpöydästä, mutta tuo asunnossa ollut siro pikkupöytä vaikutti kätevältä läppäripöydältä kevyeen työskentelyyn.

Kertokaa ihmeessä, jos teillä on hyviä vinkkejä, joilla saada vuokrakodista omanlaisen ilman vasaraa ja maalia. Minäkin omistusasuntoa asuvana kuulisin niitä mielelläni!

Jaa