Yhteistyössä Agtuvi Ky / Kivat. Postaus sisältää alekoodin

Tiesittekö, että Tampereella – tuolla Suomen nykyisin jo hiljenneessä tekstiiliteollisuuspääkaupungissa – tehdään luomupuuvillaisia ja Öko-Tex-merkitystä villasta valmistettuja lastenvaatteita ja -asusteita? Siis edelleen ihan aidon oikeasti Made in Finland -meiningillä? Mä en tiennyt. Tiesin kyllä Kivat-merkin, mutta ymmärrys sen suomalaisuudesta konkretisoitui vasta, kun kävin vierailulla Kivatin tehtaassa Tampereella.

Tampereen Lahdesjärvellä sijaitsevaa matalahkoa ja punapeltistä rakennusta ei ihan heti arvaisi tehtaaksi. Ei ainakaan tällainen kaltaiseni toimistotyöläinen, jolle tehdas tarkoittaa savupiipullista tiilirakennusta tai jättimäistä hallia, jossa koneet jyskyttävät. Mutta tuon rakennuksen uumenista tulevat muun muassa ne tupsulliset kypärämyssyt, neuloshanskat ja villaiset haalarit, joita näkee ihan jokaisella hiekkalaatikolla ympäri Suomen. Ja itse asiassa myös ympäri maailman, sillä 75 prosenttia Kivatin tuotannosta menee vientiin esimerkiksi Norjaan, Venäjälle ja Baltian maihin.

Kivatin alku yli parikymmentä vuotta sitten lähti kuitenkin paljon pienemmistä määristä. Oikeastaan kaikki alkoi neulepuikoista, joilla Auli Puskala neuloi puuvillalangasta lapasia keskimmäiselle lapselleen Jannelle. Oli vähän pakkokin, sillä tekokuiduille allergiselle lapselle ei löytynyt kaupoista muuten lapasia. Aulin mies Jukka Puskala (kuva alla) kuunteli neulepuikkojen kilkettä ja kauppamiehenä ihmetteli, miten tällainen markkinarako tekstiiliteollisuudesta löytyi.

Siksi Jukan pään päälle syttyikin lamppu, kun hän sattumalta tapasi vanhan armeijakaverinsa huoltoaseman kahvilassa. Kaveri kertoi juuri hankkineensa neulekoneen, jolla hän teki kumihanskojen alla pidettäviä ohuita puuvillahansikkaita. Ruuvaamisen, säätämisen ja kokeilujen jälkeen kaverin hankkimaan sormikaskoneeseen saatiin syötettyä myös paksumpaa lankaa. Aikomuksena oli tehdä lapselle sopivat sormikkaat, mutta tuotokset olisivat sopineet raavaan miehen kämmeniin. Pienempiä koneella ei saanut aikaan.

Jukka oli jo lähellä heittää hanskat tiskiin, kunnes taas sytytti. Mitä jos hanskat pestäisiin kuumassa lämpötilassa, jotta ne kipsahtaisivat sopivan kokoisiksi? Idea oli juuri sillä sopivalla tavalla hullu, mitä toimivien ideoiden taustalle monesti tarvitaan. Nykyäänkin kaikki Kivatin puuvillaneulokset, -lapaset ja -sormikkaat pestään ja mahdollisesti samalla värjätään 90 asteessa. Siksi kivatilaiset ylpeänä sanovatkin heidän sormikkaidensa olevan ainoa kutistamaton sormikas, sillä sen koko ei enää kotikoneessa pesemisen jälkeen muutu milliäkään.

Myös Kivatin valmistama silkkivilla pestään, ja villaneulos taas höyrytetään puhtaaksi ja siinä samalla takaisin muotoonsa neulekoneiden jäljiltä. Näin varmistetaan, että villaneuloksen siirtyessä leikkauspöydän kautta ompeluun ja siitä lopulta lapsen päälle, vaate säilyttää muotonsa käytössä ja pesussa.

Nämä ovatkin ainoat tietämäni lastenvaatteet, jotka voi kiskoa suoraan lapsen päälle ilman käyttöönottopesua. Sen lisäksi, että ne on pesty, niissä ei ole myöskään esimerkiksi homeenestoaineita. Sellaisia kun ei lyhyillä kuljetusmatkoilla tarvita. Luonnonkuituja arvostavana mä myös peukutan sitä, että edelleenkään Kivatin vaatteissa ei käytetä sekoitekuituja, vaan aina vain mukavalta iholla tuntuvia luonnollisia kuituja.

Tehtaassa käy suhina ja säksätys, kun laitteet neulovat eurooppalaisilta kehräämöiltä hankituista langoista neuloksia. Yksi neulekone saa 8 tunnissa valmiiksi 14 kiloa neulosta. Nurkassa vihreä kone naksuttaa puuvillalangasta nyörejä pipoja varten. Kaksi hansikas- ja lapaskonetta takovat uumenistaan käsinettä toisen perään. Pesemättömänä pienin vauvakoon lapanen on oman kämmeneni kokoinen. Valmiit neulokset ja käsineet pakataan rullakoihin, joista ne pakataan autoihin ja viedään pesetettäväksi hämeenkyröläiseen perheyritykseen.

Kivatin tehtaalla on töissä 20 henkilöä, mikä sisältää myös viisihenkisen perustajaperheen. Nykyään Jukka ja Auli ovat siirtymässä jo sivuun – jos vain yrittäjäsieluisina malttaisivat – ja vetovastuun ovat ottamassa heidän kolme lastaan, Katri Halme (kuva alla), Janne Puskala ja Krista Puskala. Katri on se, jonka työ näkyy konkreettisimmin kauppojen hyllyillä, sillä hän suunnittelee mallistot ja tuotteet yhdessä tuotantovastaava Nina Mykkäsen kanssa.

Tehtaan leikkaamo- ja ompelimopuoli on tällaiselle kotiompelijalle kuin irtokarkkihylly. Pöydillä on pahville piirrettyjä kaavoja ja lokerikot pursuilevat herkullisissa väreissä loistavia lankarullia, tupsuja ja nauhoja. Neulokset leikataan tarkasti käsityönä, jotta valmiissa vaatteessa lankasuora ei lähde kiertämään ja raitasuorat osuvat kohdilleen.

Valmiiksi leikatut neulokset pakataan pahvilaatikoihin. Saumojen ompelu teetetään alihankintana Pirkanmaalla, jossa on kivatilaisten mukaan työllistetty kaikki Kivatin laatuvaatimukset täyttävät ompelijat. Se ei kuitenkaan riitä, ja osa esimerkiksi isojen villahaalarisarjojen ompeluista teetetään Virossa. Hinnasta se ei kuulemma johdu, sillä kivatilaisten mukaan heidän valitsemillaan tekijöillä Virossa ompelutyön hinta on lähellä Suomen hintoja. Työnjälki sen sijaan merkitsee, ja sen käsityötaidoistaan kuuluisat virolaiset taitavat. Viimeisteltäväksi vaatteet palaavat taas Kivatin omaan tehtaaseen, jossa esimerkiksi ommellaan pipojen ja kypärämyssyjen tupsut käsin kiinni.

Niin ja ne kypärämyssyt! Ne, jotka päässä ainakin lähes jokainen suomalainen ysärilapsi on osan lapsuudestaan kulkenut. Myös niiden juuret löytyvät Tampereelta. Jukka Puskala kertoo ylpeänä olevansa kypärämyssyjen isä. Se oli nimittäin hän, joka keksi yhdistää aluskypärän, myssyn ja kaulurin. Loppu on lasten historiaa, sillä nykyään samanmoisia myssyjä valmistetaan ympäri maailman. Myssyisän mielestä ne muut ovat tietenkin vain kopioita. Se aito, loppuun asti mietitty, kovalla ammattitaidolla kehitelty ja Suomessa tehty kypärämyssy tulee lähituotantona täältä, Suomen Tampereelta.

Ja hei, tokkiinsa mä manguin teidän käyttöön alekoodin! Alennuskoodilla lahiomutsi saat 15 prosentin alennuksen koko tilauksen arvosta Kivatin verkkokaupassa. Tuo koodi kirjoitetaan kassalla alennuskoodikohtaan. Koodi on voimassa perjantaihin 30. lokakuuta asti. Blogiani seuranneet varmasti arvaavatkin, mistä pyrin lasten villa- ja puuvilla-asusteostokset tästä eteenpäin hankkimaan.

Jaa