Kuopukset juhlat olivat ihanat. Niihin ja muihin yksivuotismerkkipaalun tunnelmiin palailen myöhemmin, mutta sitä ennen: bagelbaari! Suunnitelmien mukaan sellainen keittiöömme perustettiin juhlien ajaksi, ja se toimi todella kivasti.

Mielestäni on hauskaa, jos ruokakin on tavallaan yksi juhlien ohjelmanumero. Siksi ihan varmasti vielä toistenkin laitetaan juhlissa pulikka vieraiden käteen, kuten esikoisen yksivuotisjuhlissa, joissa tarjoilut keskittyivät karjalanpiirakkoiden ympärille. Bagelbaari ei tarjoa ihan yhtä paljon elämystä, mutta on kiva, että vieraat saavat itse väsätä mieleisensä eväät baarin tarjonnasta.

Bagelbaari on helppo toteuttaa. Ja jos oikoo reilusti mutkia kuten me, helppouden lisäksi se on myös nopea pystyttää. Mä olisin niin kovasti tahtonut nauttia leipomisesta ja ruuanlaitosta juhlien ympärillä, mutta akuutista aikapulasta kärsivänä mahdollisuuksia siihen ei yksinkertaisesti ollut. Niinpä kaikki bageleista lähtien on tehtaanpaappojen ja kaupantätien tekemää. Kerrankos sitä näinkin.

Tahinit ja muut säilykkeet tarjoilimme suoraan niiden omista lasipurnukoista, joista olin rapsutellut vain etiketit pois. Ne näyttivät niin hauskoilta – ja pitkulaisina veivät vähän tilaa – joten päätettiin laittaa kaikki tuoreetkin tarjottavat esille ronskisti säilytyspurnukoissa. Se toimi mielestäni hyvin. Tarkoituksenani oli askarrella ruoka-aineisiin kyltit, mutta ilta-askartelujen sijaan päädyinkin viettämään juhlia edeltävän illan ja yön sairaalassa sähköiskun jäljiltä. Säädön määrä on todellakin vakio.

Tuoreet yrtit ja salaatit asettelin yhteen astiaan, jonka nostin pöytään. Bagelit olivat tarjolla isossa korissa, jossa oli myös paahtamista varten leivänpaahdin. Siinä se! Ja näitä rinkulabaarissamme oli tarjolla täytteeksi:

 • Tuorejuusto
 • Hummus
 • Tahini
 • Tapanade
 • Pesto
 • Appelsiinimarmeladi
 • Kapris
 • Punasipuli
 • Luumutomaatti
 • Paprika
 • Suolakurkku
 • Ituja
 • Retiisi
 • Korianteri
 • Basilika
 • Herneenverso
 • Salaatti

 

Pohtimani juomapuoli ratkesi, kun muhun otti yhteyttä aikaansaava ja pelkäämättä uusiin seikkailuihin heittäytyvä Riikka. Hän nimittäin perusti ihan hiljan Lasten PR -yrityksen, jonka edustukseen muun muassa sataprosenttisesti luonnonmukaisista ainesosista juomia valmistama Raikastamo kuuluu. Riikka kysäisi, josko tahtoisimme sieltä kemujen limut ja mehut, ja tottahan minä toista yrittäjänaista autan.

Sen lisäksi että nuo juomat ovat luomua ja jotenkin ihanan aidon sekä raikkaan makusia, ne mätsäsivät ihan vahingossa juhlien väriteemaan. Helpotti muuten hurjasti tiskausta, kun juomat sai ryystää suoraan tyylikkäistä lasipulloista tai pahvitetroista. Tämä idea siis ehdottomasti mieleen seuraavia juhlia ajatellen.

Makealla puolella juhlaväen suun taikoi makeaksi kaksi upeaa kakkua, jotka supertaitava ystäväni toiveestani toteutti. Toinen oli suklainen raakakakku, joka siis sokerittomana sopi (ja maistui) pienillekin vieraille ja oli samalla tietty gluteeniton ja vegaani. Sain tuota kakkua ekan kerran kesän saaripiknikillä ja rakastuin. Toiseen kakkuun pyysin puolukkaa ja huhuhuh. Kakkumakuelämysräjähdys! Ystäväni oli tehnyt täytekakun, jossa puolukka ja valkosuklaa syleilivät niin intohimoisesti keskenään, että kuola valuu pelkästään tuota kakkua ajatellessa. Niin tajuttoman hyvää.

Hitti oli myös paperivuokiin asettelemani lajitelmat hedelmiä ja marjoja. Ne upposivat kaiken ikäisiin ja olivat hauskat ja kauniin näköiset. Ainut oma leipomukseni näihin juhliin oli muffinivuokiin leipomani porkkanapiirakka – se jota ilman meillä ei juhlia ole. Etenkin lapset tykkäsivät niistä hurjasti. Tai ainakin niitä koristavista mintuista timanteista, joiden saamiseksi sitten piti se muffarikin syödä.

Jaa