Kuvien tuotteista osa saatu. Postaus sisältää *-merkittyjä affi-linkkejä sekä alennuskoodin.

Tein aikoinaan Vauva-lehteen haalarijuttuja, joita varten pläräsin läpi uutuuskatalogeja, kuulin ensimmäisten joukossa uusista ominaisuuksista maahantuojilta ja kävin saumoja myöten läpi juttuun valitsemani haalarit. Se koulutti aika syvälle vauvojen ja lasten ulkovaatemaailmaan. Tajusin sen viimeistään keskustellessani lapsimateria-asioissa itseäni huomattavasti etevämmän ystäväni kanssa. Jotkut minulle itsestään selvät haalariasiat olivat ystävälleni uusia juttuja.

Koska tällaista ulkovaatetietoutta on näemmä karttunut enemmän kuin ymmärsinkään, tahdon jakaa sen myös teidän kanssanne. Erilaiset elämäntavat, tilanteet, asuinolosuhteet ja perheet tarvitsevat tietenkin ulkovaatteilta erilaisia asioita. Mutta ainakin näihin kymmeneen asiaan kannattaa kiinnittää huomiota ja valita niistä ne itselle ja lapselle olennaiset ominaisuudet talvihaalariin tai talvitakkiin ja -housuihin.

1. Pesu- ja kuivausohjeet. Kolmenkympin pesumerkintä haalarissa on sama juttu kuin valkoinen kangassohva lapsiperheessä. Harkitse tarkkaan. Itse vaadin myös rumpukuivausmahdollisuutta, sillä meidän arjessamme päädymme pesemään mutaisia ja uitetulta koiralta haisevia ulkokamoja usein. Kuivurista ne saa päälle seuraavana päivänä. Päiväkodeissa arvostetaan, jos haalari kestää ainakin kaappikuivauksen, jotta märät vaatteet voi ulkoilujen välissä kuivattaa kaapissa.

2. Pehmeä materiaali ihoa vasten. Yllättävän monissa haalareissa lapsen paljasta ihoa vasten tulevissa haalarikohdissakin on käytetty vain kovaa kangasta. Pahimmillaan esimerkiksi kovat kaulukset voivat hangata herkän ihon rikki. Kannattaakin tsekata, että ainakin pienenpien lasten haalareissa kaulus ja mielellään myös hihansuut sekä huppu on päällystetty jollakin pehmeällä materiaalilla, kuten fleecellä tai puuvillalla.

3. Lumilukot. Kenkiin eksyvä lumi on viheliäinen juttu, mutta silti monista haalareista puuttuvat lumilukot. Ne ovat siis varsinaisen lahkeen sisällä olevat sisälahkeet, jotka saa vedettyä tiukasti kengän päälle. Näin varsinaisen lahkeen ja sisälahkeen sisälle muodostuu lukko, josta viima ja lumi ei pääse haalarin sisälle tai kenkään. Kuminauhalla tiukaksi rypytetyt lahkeet ja / tai lahkeiden ympärille ommellut silikoniset nauhat pitävät lahkeen paremmin kengän päällä, mikä sekin pitää ihan kivasti kutsumattomat kylmyydet kengän ulkopuolella.

Hyvissä haalareissa on lumilukot myös hihoissa. Ne ovat siis myöskin ikään kuin sisähihat varsinaiset hihan sisällä. Hihoissa olevat kangasresorit pitävät myös lumen ja viiman poissa, mutta loskassa kastuvat.

4. Rymyämiskestävyys. Kaikki haalarivalmistajat eivät ilmoita vaatteidensa hankauksenkestävyyttä, mutta yleensä se löytyy haalarista roikkuvista lapuista. Mitä suurempi arvo, sen kovempaa käyttöä haalari kestää. Kulutuskestävyys on haalareissa yleensä 20 000 – 100 000. Käsikopelollakin kankaasta voi jo päätellä paljon. Itse arvostan myös vahvikkeita kovalla kulutuksella olevissa paikoissa, kuten polvissa, kyynärpäissä ja pyllyssä. Mustilla vahvikepaikoilla voi myös pelata paljon silloin, kun lapsi haluaa haalarinsa sellaisessa värissä, jossa lika näkyy helposti.

Kannattaa myös tsekata, miten haalarin lahkeiden sisäsaumat on ommeltu. Joissakin haalareissa lahkeiden sisäsaumat on poistettu kankaan hankauskulumisen minimoimiseksi. Haaroista kun kankaat hankaavat toisiaan vasten ja saumat lisäävät hankaamista entisestään.

5. Säätömahdollisuudet. Loppuun asti mietityissä haalareissa on paljon näppäriä säätömahdollisuuksia. Vyötäröosan kiristysmahdollisuus muuttaa haalarin ulkonäköä, mutta on myös kätevä kuromaan vielä vähän isoa haalaria sopivammaksi käyttäjälleen. Joissakin malleissa vyötäröä voi säätää vain edestä tai vain takaa, mutta itse suosin malleja, joissa voi säätää koko matkalta.

Kun haalarin hinta halpenee, yleensä pienet säätömahdollisuudet karsitaan siinä vaiheessa pois. Onneksi edukkaimmissakin haalareissa on parhaimmillaan lahkeensuissa ja hihoissa tarrat, nyörit tai nepparit, joilla hihat ja lahkeet saa sopivammaksi käyttäjälleen ja samalla tilkittyä ainakin suurimmat raot viimalta ja tuulelta.

Hupun koon säätämismahdollisuus on kätevä etenkin säällä kuin säällä ulkoilevien kanssa. Lipallinen huppu pitää tuiskun ja rännän poissa kasvoilta, ja tarranauhoin yhteen tai kahteen suuntaan säädettävät huput saa kursittua pienemmäksi tarpeen vaatiessa.

6. Pukemisen helppous. Kahdella vetoketjulla varustetut haalarit ovat näppäriä pienempien räpistelijöiden kanssa. Lahkeita leventävät vetoketjut tai nepparit helpottavat pukemista, sillä ainakin omasta mielestäni etenkin vauvalle on mukavampi laittaa ensin kengät ja pukea sitten vasta haalari. Pukemaan opettelevan lapsen kanssa yksi nilkkaan asti ulottuva vetoketju auttaa harjoitteluissa. Iso vetoketjusolki pysyy pienissäkin hyppysissä paremmin.

7. Vedenpitävyys. Tämä on se ominaisuus, jota vaatteesta kai yleisimmiten syynätään. Eikä syyttä. Ulkoilu on melkoisesti mukavampaa, kun loska ei tunge kankaan läpi haalarin sisään. Pääasiassa vaunuissa tai kantovälineessä ulkoilevan vauvan haalarissa tällaisilla asioissa ei tietenkään ole suurta merkitystä.

Vedenpitävyys ilmoitetaan vesipilariarvoilla, joka siis kertoo, miten suurta vedenpainetta kangas kestää. Mitä suurempi arvo, sitä vedenpitävämpi. Haalaria saatetaan mainostaa hämäävästi vettähylkiväksi, mutta vedenpitäväksi sitä saa sanoa vasta kun vesipilariarvo on 3000. Yleensä vedenpitävien haalareiden vesipilariarvo on 3000–10 000.

8. Teipatut saumat ja tuulilistat. Teipatut saumat tarkoittavat sitä, että saumakohtiin on vedetty vettä ja tuulta pitävät niin sanotut teipit. Muuten vedenpitävänkin vaatteet saumoista pääsisi tihkumaan vettä ja hyistä tuulta. Halvemmissa haalareissa on monesti maininta ”tärkeimmät saumat teipattu”, mikä tarkoittaa yleensä sitä, että vain alaosan saumat on tilkitty.

Välikausihaalareissa suosittujen softshell-haalareiden saumoja ei koskaan ole teipattu, sillä niiden kangas on ominaisuuksiltaan sellainen, että teippaaminen on mahdotonta. Oman kokemukseni mukaan päteviä haalareita ovat nuokin, kunhan vaan muistaa herkemmin vetää kurikset haalarin päälle. Joustava ja hengittävä softshell-materiaali sopii oivallisesti kantorepussa tai -liinassa kulkevan lapsen lämmittäjäksi, kun mutavellikestävyyden ja täydellisen tuulipanssarin sijaan tärkeämpää on vaatteen istuvuus ja mukavuus.

Vetoketjuhan on kiinni ollessaankin täynnä pieniä reikiä, joista tuuli pääsee ujeltamaan suoraan haalarin sisään. Siksi tuulilistat vetoketjuissa ovat must. Tuulilista tarkoittaa vetoketjun edessä olevaa kangassuikaletta, johon tuuli stoppaa. Parhaissa malleissa on tuplalistat, eli yksi vetoketjun päällä ja yksi alla. Joissakin haalareissa on myös vedenpitävät vetoketjut, jotka on päällystetty kumimaisella materiaalilla toiselta puoleltaan.

9. Pakkasenkestävyys. Talvihaalareissa melkoisen oleellista on tietenkin se, että se pitää naperot lämpiminä. Tunturin lapset tarvitsevat toki vähän eri kaliiperin vermeet kuin helsinkiläismuppelot, mutta pari asiaa tahdon yleisesti nostaa esille.

Ensinnäkin toppavaatteet kannattaa aina pestä (ja mahdollisesti myös rumpukuivata) parin tennispallon kansa. Näin vaatteen lämpöeristys, oli se sitten vanua tai untuvaa, pysyy kuohkeana. Kuohkeus kun on yhtä kuin hyvä lämpöeristys. Toisekseen jäisellä maalla istua nököttävät minityypit arvostavat ekstratopattua pyllyosaa. Joihinkin haalareihin onkin takamuksen kohdalle ommeltu ekstraksi fleeceä tai vaikka villasekoitetta, jotta pysyy kankut lämpiminä.

10. Sitten vielä läjä pieniä, mutta tärkeitä yksityiskohtia. Heijastimia ei voi olla liikaa, mutta liian vähän niitä voi olla. Varsinaisten ommeltujen tai teipattujen heijastimien lisäksi kannattaa tsekata, josko tereet ovat heijastavasta materiaalista ommellut. Lapaset eivät ole koko ajan hukassa, jos hihansuissa on renkaat niiden kiinnitystä varten. Kumiset jalkalenkit kestävät kuminauhalenkkejä paremmin seikkailujen perässä kulkiessa. Vauvaperheessä on mukavaa, jos haalarista saa kiepsautettua pussille hihat ja lahkeet, jotta bebe pärjää ilman hanskoja ja paksuja töppösiä. Taskut ovat käteviä, sillä niihin saa jemmattua nenäliinan tai vaikka varatutin. Kokemuksesta voin myös kertoa, että taskujen puute aika varmasti harmittaa pientä aarteidenkeräilijää.

Kuvien haalari, housut ja takki ollaan saatu Reimalta. Esikoisen haalari on Reimatec Teams*, kuopuksen takki Reimatec Apuri* ja housut Reimatec Stockholm*. Myös kuopuksen Blixt-villapipo* on saatu, samaten kuin Tassu-topparukkaset*. Kaikki vermeet ovat käyneet läpi mun hyvä talvihaalari lapselle -ominaisuusseulan. Lisäksi ne ovat silmääni kivan näköisiä. Meillä asuva keiju-prinsessa-ballerinan kanssa tehtiin kompromissi haalarin värin suhteen. Pinkkiä rakastavalle kelpasi myös vähemmän likaherkkä violetti haalari.

Mikäli talvivermeistö on vielä puutteellinen, sain Reimalta teidän käyttöönne alekoodin. Naputtamalla Reiman verkkokaupassa* koodin LAHIOMUTS15, saat 10 prosentin alennuksen ostoskorin loppusummasta sekä ilmaisen toimituksen. Koodi on voimassa tästä päivästä viikon, maanantaihin 19. lokakuuta asti. Edun voi käyttää yhden kerran ja se pätee vain normaalihintaisiin tuotteisiin.

Jaa