Olimme viikonlopun metsässä ystäväperheen kanssa. Se ei toki ole meille mitenkään arkista, sillä tavalla kun ajatellaan jokapäiväisten asioiden olevan. Sen sijaan se oli suorastaan luksusta. Viime viikot ovat olleet hektisiä, joten ainakin minä olin lapsiperhemallisen metsäretriitin tarpeessa. Työpuoli aivoista männynoksalle roikkumaan ja nenänpää nuotiosta nokiseksi!
Epämiellyttävä puoli noissa reissuissa on pakkaaminen. Purkamisessakin on oma hommansa, mutta silloin ei tarvitse miettiä – sen kun heittelee tavaraa pyykki- ja tiskikoneeseen, nostelee teltat sekä makuupussit kuivumaan ja järjestelee loput kamoista paikoilleen. Telttaretkille pitää kuitenkin miettiä tarkkaan mitä ottaa mukaan. Pitää olla tarpeeksi vaatetta, että vaihtoreleitä kastuneiden tilalle riittää ja että ainakaan lapsille ei tule kylmä. Metsään otetaan mukaan niin keittiö kuin makuuhuonekin. Ja silti täytyy muistaa, että kaikki mitä rinkkaan pakkaa, täytyy itse kantaa leiriin ja takaisin.
Siksi mä edellisreissun jäljiltä rinkkoja purkaessa kirjoitin ylös, mitä mukana oli. Mietin, että siitä olisi sitten seuraavalla reissulla kätevä tarkistaa, mitä mukaan pitikään ottaa. Ja toden totta, homma helpottui listan ansiosta. Lisäksi pakkaamiseen tuli varmuutta, kun niskavilloja ei koko ajan kiskonut epämiellyttävä epäilys siitä, että jotain tärkeää on unohtunut.
Muutama lukija on kysellyt, mitä me retkelle pakataan mukaan, joten jaan nyt tämän meidän retkipakkauslistan teidänkin kanssanne. Toivottavasti siitä on hyötyä ja iloa! Joku varmasti lähtee reissuun mukanaan pelkästään jousipyssy, puukko ja ehkä tulitikut, mutta meillä mukavuustavaroita on enemmän ja kieltämättä tykätään vähän retkikamahifistelystäkin. Ruokiin me ollaan aina satsattu tilan puolesta, vaikka pelkät pussisapuskat ja säilykkeet veisivät vähemmän tilaa. Pakkauslista näyttää litaniana hurjalta, mutta mahtuu kyllä kahteen 75 litraiseen rinkkaan, joista toinen tulee mun selkään ja toinen miehen selkään. Osa kamoista on tietty päällä jo valmiiksi ja osaa on jaettu mahdollisen retkikaveripoppoon kanssa.
Nukkuminen:
– Teltta
– Makuupussit (vauvalle äitiyspakkauksen makuupussi tai syksymmällä ihan talvihaalari)
– Makuualustat
– Retkityynyt (mä suostun nyt ekaa kertaa moiseen luksukseen ja paransi kieltämättä yöunta)
Ruuanlaitto ja tulenteko:
– Kirves
– Saha
– Puukot
– Jetboil (kattila, paistinpannu ja pressopannu + molemmat polttimet, kaasu)
– Notskipannu
– Pressu (sadekatos / tuulensuoja)
– Narua
– Kuivapussi (luonnonveteen laitettava ”jääkaappi” ruuille)
– Tulitikut
– Roskapusseja
– Talouspaperi
– Leikkuualusta
– Folio
– Grillipihdit
– Kauha
– Retkilautaset
– Retkiaterimet
– Retkimukit
– Tiskaussieni + pikkupullo tiskiainetta
– (Sankoja + marjapoimurit)
Ruoka (esimerkkiateriat yhden yön piipahdukselle):
– Suola
– Mustapippuri
– Sinappi
– Voi
– Kahvi
– Kahvimaito
– Leipää
– Juustoa
– Avokadoa
– Tomaattia
– Kurkkua
– Hedelmiä
– Soijamaitopillijuomat
– Puuro
– Hillo (jos ei luonnosta saatavilla)
– Grillattavat (munakoiso, kesäkurpitsa, halloumi, soijanakit, sipuli, paprika yms.) ja perunat
– Keitto: Kuivatut vihannekset (porkkana, lanttu, selleri yms), soijarouhe, laakerinlehti, maustepippuri ja viherpippuri, kasvisliemikuutio
– Pari hernekeittopurkkia
– Pulloja tms. vedelle
Vaatteet:
– Vaelluskengät ja/tai lenkkarit
– Retkihousut
– Tuulitakit / Kuoritakit
– Sadevaatteet
– Kolme vaatekertaa lapsille (yksi päällä, kaksi varalla)
– Vaihtopaidat aikuisille (teknistä matkua)
– Villasukat
– Vaihtosukat
– Vaihtoalkkarit
– Villakerrastot ja / tai villahaalarit
– Villapaidat ja / tai fleecet
– Hanskat ja pipot
– Lippikset
– Kypärämyssy
– Stonzit ja / tai nahkatossut vauvalle
– Lapsille yövaatteet (symbolisista syistä)
Kosmetiikka ja sen sellainen:
– Nenäliinoja
– Kosteusliinoja
– Harsoja
– Vaippoja
– Ensiapupakkaus (laastareita, siteitä, särkylääkettä, kyypakkaus)
– Hyttysmyrkkyä
– Aurinkorasva
– Liivinsuojukset
– Dödöt
– Hammasharjat
– Hammastahnat
– Hiusharja
– Pampulat
– Bebanthen
– Saippuaa snadi pullo
– Naamarasvanäytepussit
– Purkkapussi
– Rakkolaastarit ja rakkopuikko
Muut:
– Kantoliina
– Tutti
– Unilelut
– Taskulamput
– Aurinkolasit
– Lompakko
– Bussilippu
– Kamera
– Kameran vara-akku
Ihanko oikeasti nukutte neljästään teltassa hyvin? Nukahtaako vauva helposti?
Olet kirjoittanut paljon lasten kengistä. Meillä on tukea vasten kävelevä 1v2kk, jolla olen pitänyt pääasiassa Stonzeja. Nyt ajattelematon äitini kuitenkin päräytti eilisen mummolassa hoidossa olon jälkeen, että kyllä pienelle pitäisi oikeat kengät hankkia, kun ne Stonzit vaikeuttaa kävelemään oppimista, kun joutuu ”laahaamaan jalkojaan”. Mä oon ollu Stonzeihin tyytyväinen, mutta omalta äidiltä saatu kommentti laittoi miettimään. Miten sä aiot toimia kuopuksen syys/talvikenkien suhteen, kun kokemusta Stonzeista on jo esikoiseltakin? Mietin ihan oikeesti, menenkö nöyränä Stockalle ostamaan superfitin goretex kengät, vai pidänkö pääni. Pienellä jalka vielä kasvaa niin vauhdilla, että ajattelin ostaa kengät vasta kun kunnolla kävelee ilman tukea(tai jos alkaa kävellä vasta talvella, ehkä mennään talvikin Stonzeilla)…
Käytitkö metsässä kestovaippoja vai kertsejä? 🙂
Minulla on ollut sama mielessä jo kohta kuukauden. Miten järjestää kenkäasia talvella tuon kohta 1,5V:n kohdalla. Netin keskusteluja lukeneena alan kallistua sille linjalle että ainakin yritän saada hankituksi Stonzit ilman niitä sisätoppauksia ja kahdella villasukalla kuulemma pitäisi tareta (varsinkin jos villan voi laittaa ihoa vasten) ja kovemmille pakkasille yritän metsäsätää jos löytyisi ihan huopatossut. Liukkaathan ne saattaa olla, mutta kuten jostain luin ja itse uskon asian olevan niin tukea ei terve jalka tarvitse. Kengän pitää tukea jalkaa vasta jos jalassa on joku rakenteellinen ongelma.
Olen vähän kenkähifistelijä lapseni suhteen ja minusta nuo meidät superfitit (lenkkarimalliset) eivät jousta kylliksi. Esim sivusuuntaan niitä ei saa käännettyä ollenkaan. Isompaa kokoa olisi saanut joustavammat, mutta tuolle pikkujalkaiselle ei ollut siedettäviä (siis ominaisuuksiltaan, ei ulkonäöltään) kuin nuo, mihin niihinkin piti vaihtaa pohjalliset. Oltiin siis reissussa ja juuri oppi kävelemään ja tossut olivat hukassa eikä uusia löytynyt sitten millään.
Meidänkin neljän hengen perhe on telttaillut useasti ja nukkunut samassa teltassa. Lapset ovat nyt 5 ja 7 vuotiaita ja hyvin nukutaan teltassa, joka on oikeasti 2 hengen teltta.
Mutta Lähiömutsille mulla oli kysymys: oletteko roudanneet juomavettä mukana? Ja kuinka paljon? Nimittäin mielestäni se on pienoinen ongelma täällä etelässä…. sitä pitäisi roudata mukana melkosen paljon. Viimeksi sitten rohkastuttiin ottamaan vettä järvestä ja keittämään se kahviin, teehen yms. Googlettamalla selvisi, että ainoastaan vettä ei voi juoda, jos siinä on sinilevää. Viime kerralla veden pinnassa oli kyllä jonkinmoista siitepölyä…. juotiin kyllä eikä tiettävästi sairastuttu. Lapissa on ihanaa, kun virtaavia vesiä on niin paljon, että vettä ei tarvitse kantaa mukana.
Anni
Tämä ei nyt liity aiheeseen, mutta postaustoiveena voisi nostaa taas pitkästä aikaa esille eri kantovälineitä. Kantaminen tuntuu olevan kovasti yleistymään päin (tai sitten vaan huomaan sitä enemmän nyt kun olen kiinnittänyt huomiota). Osa ratkaisuista on ergonomisemman näköisiä kuin toiset. Sinulla varmaan olisi jotkin avaimet ja välineet lähteä myös selvittämään ja kyselemään tuon parjatun BB:n tilannetta ja osaisit kirjoittaa siitä asiallisesti (luotan sinuun 😉 ).
Ja jos ei omaa materiaalia enää oikein irtoa niin kysele vaikka lukijoilta kokemuksdia tai haastattele kantoväälinelainaamon henkilökuntaa yleisökysymysten ja omien pohdintojen pohjalta.
Olisi hienoa jos jaksaisit palata tähän aiheeseen vielä nyt kun sinulla on tuo yksi kannettava tuossa.
Sellainen kysymys, että etkö vastaa postauksiisi tulleisiin kommentteihin järjestyksessä? Kun olet vastannut jo useisiin kommentteihin uusimmassa postauksessa, mutta tämän postauksen kommentteihin et.. Tarkoitukseni ei siis ollenkaan ole valittaa, mietityttää vain. 🙂
Lapset nukahtavat metsäpäivän jälkeen tuosta noin vain 🙂 Ja nukkuvatkin molemmat tosi hyvin. Vauva taisi tällä reissulla vetää pisimmän unipätkänsä koskaan (no pari kertaa laitoin välissä tuttia suuhun). Mä itse sen sijaan en teltassa parhaimpia uniani nuku, mutta vaikka uni on (normaaliakin) katkonaisempaa, jotenkin tuo ulkoilmassa nukkuminen korjaa sen puutteen.
Minä taas olen pohtinut myös joskus sitä miten vanhojen postausten kommentteja vielä luet ja kommentoit. Eli kannattaako kauheasti kommentoida vaikka viikon vanhaa postausta tai kuukauden vanhaa? Entäs jotain vuodentakaista?
Ja en tahdo mitenkään nyt liikaa asettaa paineita omalta osaltani, vaan tietää vain etten suottakirjoita pitkiä vastauksia.
Nyt on selkeästi ollut omassa elämässä paljon puuhaa kun vastailussa on ollut vähän pidempi tauko 🙂
Meillä on nyt vauvalle Stonzien, nahkatossujen ja Crocsin kumppareiden lisäksi käytössä SuperFitin (muistaakseni, en ole nyt kotona, että pääsisin merkin tarkistamaan) nahkakengät. Niistä valitaan sitten sopiva pari kuhunkin tilanteeseen vähän fiiliksen mukaan. Esikoisen kanssa mentiin koko toinenkin talvi Stonzeilla, sillä hän oppi kävelemään tukea vasten vasta melko myöhään ja silloin oli jo kevät. Nyt kun ensiaskelia odotetaan tulevaksi koska vain, päätettiin sitten ostaa ihan ehdat kengätkin. En oikein edes tiedä miksi. Talvesta en sitten tiedä, kun riippuu ihan vauvan kävelymeiningeistä se 🙂
Ollaan nyt kuopuksen kanssa menty reissuissa aina kertakäyttövaipoilla.
Mekin nukutaan hyvin – lapset erinomaisesti – mutta me kyllä ostettiin keväällä neljän hengen teltta. Aika mahtavaa, että mahdutte kaikki neljä kahden hengen telttaan! 🙂
Me ollaan otettu muutamia litroja vettä mukaan. Mutta ruuanlaittoon, kahviin yms. ollaan käytetty järvivettä. Lisäksi ollaan keitetty järvivettä myös aikuisten juotavaksi. Varmasti sitä lapsillekin voisi, etenkin tuolle isommalle, mutta vielä ollaan oltu (turhankin?) varovaisia sen suhteen.
Kiitos postaustoiveesta! Olisi tosiaan kiva kirjoittaa enemmän ergonomisesta kantamisesta (tässä kuvassa mun sidonta on muuten ihan lösähtänyt, mutta en rinkka selässä jaksanut alkaa sitoa sitä uusiksi – onpas ainakin aito arkikuva heheh). BabyBjörniin mä en tahdo puuttua, mutta sen sijaan tuon mielelläni esiin niitä omasta mielestäni kivempia tapoja kantaa. Teen itse asiassa tällä hetkellä marraskuun Vauva-lehteen juttua kantoävälineistä, ja nyt kun olen ollut maahantuojiin yhteydessä, sillä on paljon kivoja uutuuksia tulossa tälle saralle (sellaisia, jotka eivät lehtijuttuun mahdu tai sovellu). Voisinkin miettiä, josko keräilisin sieltä kivoja poimintoja sitten bloginkin puolelle tuon lehtijutun ilmestyttyä 🙂
Kiitos ymmärryksestä! Nyt on tosiaan ollut aika hässäkkää muiden töiden kanssa. Mua harmittaa ihan hurjasti, että olen nyt joutunut vain kylmästi kirjoittaa uusia postauksia, vaikka vanhoissa postauksissa kommentteihin vastaaminen roikkuu. Olen ajatellut sen niin, että uusi postaus tuottaa kuitenkin iloa useammalle kuin yksittäisiin kommentteihin vastaaminen. Mutta se ei tarkoita, ettenkö arvostaisi ihan hurjasti kommentteja, päinvastoin!
Jos tällaisia pidempiä taukoja kommentteihin vastaamisessa tulee, olen yleensä aloittanut niiden purkamisen edeten uusimmasta postauksesta vanhempiin. Näin siksi, että yleensä se kommentointi käy kuumimpana uusimmissa postauksissa.
Mä luen ihan jokaisen mulle tulevan kommentin, sillä saan ne sähköpostiini. Ja jos kommentissa on kysymys, vastaan siihen, vaikka se olisi tullut vuosien takaiseen postaukseen. Mutta noin muuten valitettavasti välillä en vain ehdi vastata kaikkiin kommentteihin, joita tulee vaikka sinne kuukauden taakse.
Kiitos vastauksesta 🙂
Lähinnä mainitsin BB:n siksi että sillä on todella jyrkkä vastakkainasettelu niihin jotka käyttävät ja niihin jotka eivät käytä. Mutta eihän se nyt maailmassa niin mustavalkoista voi olla! Kaipaisin sitä että jossain ihan oikeasti joku taho tekisi taustatyötä, vertailisi ja kertoisi tästä repusta verrattuna muihin joita toki samalla viivalla pitäisi arvostella. Sellaista vaan ei tunnu löytyvän mistään. En itse hankkisi sitä, koska en usko että kestäisin kantaa sillä painopisteen vuoksi ja koen sen hankalaksi käyttää, mutta ei kai se nyt oikeasti voi olla niin paha kuin kaikkein suuriäänisimmät vastustajat väittävät?
Mutta sen esille nostaminen on kyllä melkoinen riski ja nostattaa varmasti kommenttien tulvan ja tulee kakkaa niskaan kirjoittipa miten vaan, joten ymmärrän varsin hyvin jos et siihen halua tarttua. Silti hienoa jos jaksat naputella taas pitkästä aikaa tästä aiheesta 🙂
Mä tahdon jättää BabyBjörnistä kirjoittamisen täällä blogissa (Vauvan juttuun se on taas tulossa mukaan) sen takia, että en koe sen lopulta aihettauvan kuin lisää vastakkainasettelua, vaikka kuinka nätisti aihetta käsittelisi. Ja kun ei kukaan lastaan kantava varmasti ajattele muuta kuin vauvan hyvää, ja BabyBjröneillekin on tilauksensa. Koen paremmaksi keinoksi ottaa sen sijaan esille niitä kantamisen tapoja, jotka itse kokee mielekkäämmiksi, toimivimmiksi ja mukavemmiksi 🙂
Nimenomaan tuota hainkin että sille on varmasti omat aikansa ja paikkansa ja asiallista linjaa. Pitääkin katsoa saisiko tuon lehden käsiinsä. Mutta positiivisuudella eteenpäin ja toki hyvät vinkit itsellä toimivista kantotavoista on aina se paras tie 🙂
Juuri näin 🙂 Vauva-lehdessä on sitten tosiaan monipuolisemmin erilaisia välineitä esiteltynä, mutta tilaa jokaiselle tuotteelle on tietty harmillisen vähän.