Äiti ja kaksi lasta. Yksi silottelematon arkikuva viikossa, vuoden ajan. 

Jos arjen pienet ihanat asiat pitäisi arvottaa järjestykseen, puhtaat lakanat olisivat ihan kärkikahinoissa. Rakastan pujahtaa illalla vastapestyihin lakanoihin. Ne tuntuvat erilaisilta silloin, aavistuksen karheilta kaikesta pehmeydestään huolimatta. Lakananautinto on täydellinen, jos pyykit on voinut kuivata ulkona. Rakastan raikkaan puuvillan tuoksua niin paljon, että olen jopa muinoin ostanut hajuveden, joka jäljittelee puuvillan tuoksua. Mikä sinänsä on nurinkurista, sillä hajustepesuaineilla pestyt lakanat tuntuvat tahmean likaisilta ja saavat aikaan orastavan päänsäryn.

Olen ymmärtänyt puhtaiden lakanoiden ihanuuden jo ihan lapsena. Kerran alakouluikäisenä olin juuri tullut kotiin koulusta, kun äitini ja isini kertoivat innoissaan huoneessani odottavasta yllätyksestä. Ensimmäinen kiva asia, joka mieleeni tuli, olivat puhtaat lakanat. Tämä jäi mieleeni niin hyvin, sillä eiväthän vaihdetut lakanat sentään olleet niin iso juttu, että sitä tultaisiin heti ensimmäisenä eteiseen kailottamaan. Huoneessani köllötteli kissamme, joka oli vihdoin saanut hartaasti odottamamme pennut.

Salaisissa haaveissa toivoisin voivani nukahtaa juuri vaihdettuihin lakanoihin joka ilta, mutta järjellinen ja hyvä vaihtoväli olisi viikko. Todellisuudessa meillä pestään lakanapyykkiä kahden viikon välein, ja välillä kurinalainen vaihtoväli saattaa lipsahtaa vieläkin pidemmäksi. Ihaninta lakanat on vaihtaa perjantaisin. Viikonloppuun on mukava sukeltaa perjantaisaunan jälkeen, nukahtamalla puhtaisiin lakanoihin. Sunnuntaikin on ihan oiva päivä lakanapyykille. Kroppa tuntuu valmiimmalta uuden viikon haasteisiin, kun saa ensin levätä raikkaissa lakanoissa.

Lapsien mielestä puhtaissa lakanoissa parasta on se hetki, kun lakanat vaihdetaan. Esikoinen auttaa mielellään täkkien ja tyynyjen viemisessä tuuletusparvekkeelle. Silloin unilelutkin pääsevät toviksi paistattelemaan päivää raikkaaseen ulkoilmaan. Eniten riemusäntäilyä saa aikaan kuitenkin se, että makuuhuoneessa on levällään paljon materiaalia majan rakentamiseen. Rullalle kääritty futon-patja taas muuttuu leikeissä hevoseksi, jolla ratsastaa. Vauva tietenkin painelee perässä innosta soikeana ja yrittää tehdä kaiken saman kuin siskokin, kuten pellehypyt sängynreunalta täkkikasaan.

Finlaysonin lasten Haavemuumi-pussilakanasetti saatu.

Jaa