Postaus sisältää saatuja palveluita

Kävimme kesän alussa Virossa pressimatkalla, jonka ensimmäinen etappi oli Tallinnan vehreä ja ilakoiva Kadriorg-kaupunginosa. Seuraavana päivänä lähdimme Tallinnan ulkopuolelle, Harjun maakunnassa sijaitsevaan Kurtnaan. Siellä on Viron vanhin ja suurin koko perheen puuhapuisto Vembu-Tembumaa.

Puuhapuisto tuntuu tipahtaneen keskelle vihreänä hehkuvaa ja hiljaista maaseutua suoraan 90-luvulta. Ja sanon tämän hyvällä, sillä paikassa on tietynlaista tunnelman nostattavaa nostalgiaa. Ehkä ysärivibat johtuvat puiston samankaltaisuudesta suomalaisen hupipuisto Puuhamaan kanssa, jossa olen käynyt viimeksi luokkaretkellä joskus 90-luvun alussa.

Vembu-Tembumaassa pääpaino ei ole vispaimissa ja hilavitkuttimissa – vaikka alueelta löytyykin muun muassa törmäilyautorata, mikroautoja ja karuselli – vaan tekemisessä tarvitaan ihminen moottoriksi. Mä sympatiseerasinkin kovasti esimerkiksi hienoja kiipeilytelineitä ja köysiratoja sekä erilaisia trampoliineja ja pomppupaikkoja. Jos vain olisi ollut aikaa, oltaisiin niin mielellämme käyty vilvoittelemassa reissuhikisiä kroppiamme alueen uima-altaissa ja vesiliukumäissä.

Puuhapuisto sai liikkeelle koko perheen, sillä kerrankin aikuisetkin saivat mennä pomppulinnoja myöten joka paikkaan. Mä olin totaalipähkinöinä suoraan maasta kohoavista pomppumäistä – mitä lie oikealta nimeltä ovatkaan – jollaiset muistan kivoimpana sieltä Puuhamaan-luokkaretkeltäkin yli 20 vuoden takaa. Pompin niin kauan, että naurusta tuli vatsa kipeäksi (mikä ei vienyt kauaa, sillä olimme miehen kanssa viihdyttäneet toisiamme matkan ajan keksimällä kaksimielisiä läppiä Vembu-Tembumaan nimestä).

Esikoinen hioutui kahden päivän reissumme aikana yhteen samalla pressimatkalla olleen Kaksplussan päätoimittaja Emman pojan kanssa. He painelivatkin kaksikkona menemään, mikä oli kyllä ihan superjuttu. Kaverivajareista kärsivä kolmevuotias kun ei aina ole sitä leppoisinta reissuseuraa. Kuopuskin konttasi minkä vain kintuistaan pääsi mitä isot edellä sitä pienet perässä -periaatteella. Kaiken tohinan keskeltä pystyi käydä rauhoittumassa alueen pienessä kotieläinpuistossa, jossa oli muun muassa pupuja ja lempimaatilaeläimiäni kanoja.

Suosittelenkin lämpimästi sympaattista ja mukavan maanläheistä Vembu-tembumaata Viron kohteeksi, jossa viihtyy koko perhe vauvasta aikuisiin. Kaiken kattava päivälippu kustantaa 17 euroa ikään katsomatta, mitä nyt alle metriset pääsevät ilmaiseksi. Ruokatarjonta Vembu-Tembumassa ei ollut puiston vahvinta osaamista, mutta onneksi alueella on paljon piknikpöytiä ja useita grillikatoksia, joihin voi pystyttää omat ruokakemut.

Vembu-Tembumaa on noin 30 minuutin ajomatkan päässä Tallinnasta, mutta omaa autoa ei tarvita. Tallinnasta pääsee paikalle myös pikkubussilla numero 219 (bussin kyljessä lukee SAMAT), joka lähtee Solaris-keskuksen läheltä. Bussin reitti on Tallinna–Kiisa–Aespa–Tallinna, ja Kiisan pysäkki on aivan Vembu-Tembumaan vieressä. Myös Elroni-junilla pääsee Kiisaan, kun lähtee rautatieasemalta Raplan suuntaan. Kiisan rautatieasemalta on noin 2 kilometrin asfaltoitu kävelytie Vembu-Tembumaahan.

Jaa