Sain tällä viikolla esimakua päivästä ihan itselle, kun vietin vuorokauden vauvan kanssa kaksistaan. Esikoinen ja mies olivat toisen isä ja lapsi -kaksikon kanssa telttailemassa, joten pystyin vauvakuplailla kuopuksen kanssa. Ja nyt kaikki yksilapsiset vanhemmat jättävät lukemisen suosiolla tähän, ettette turhaan ärsyynny. Mun on kuitenkin ihan pakko päästä tämä sanomaan, sillä ihan kihisen siitä hämmästyksestä: kun lapsia on vain yksi, se on ihan järjettömän, uskomattoman ja käsittämättömän helppoa eloa se.

Eihän se nyt mitään ydinfysiikkaa ja sissileiriä ole kahdenkaan lapsen kanssa, tietenkään (tai ainakaan ihan koko ajan). Ja jokainen varmasti ymmärtäisi sanomattakin, että en ikinä vaihtaisi tätä meidän nelikkoa mihinkään, en ikinä. Mutta kaunistelematta on myönnettävä, että joinakin päivinä tekisi mieli painaa äitiyden heittoistuinnappulaa. Ja niinä kyseisinä päivinä sitä nappia tekisi mieli hakata pohjaan viidentoista minuutin välein. Se, että toinen lapsi menisi siinä sivussa kuin ensimmäinenkin on paskapuhetta. Ei todellakaan mene.

Eikä tuo asioiden vaivattomuus yllätä vain vauvan kanssa kahdestaan ollessa. Sama tapahtuu, kun päästään esikoisen kanssa kahdestaan käymään vaikka elokuvissa ja syömässä. Miten mukaan ei tarvitse ottaa juuri mitään tavaraa! Miten helposti päästään liikkumaan, kun vain me kuljemme käsikädessä! Miten vähän sotkua syntyy syödessä (ja miten voin käyttää ateriointiin pääasiallisesti molempia käsiäni)! Miten kivaa on jutella keskeytyksettä! Miten hyvin lapsi käyttäytyy!

Mä olenkin joskus miettinyt, korreloiko kolmevuotiaan angsti sen kanssa, miten paljon hänellä on sisaruksia. Saisinko äitinä osakseni vähemmän raivoa ja ärsytys- sekä huomionhakutarkoituksessa harkitun idioottimaista käyttäytymistä, jos voisin keskittyä vain yhteen lapseen kahden lapsen sijaan? Olisinko esimerkiksi viime viikolla päätynyt tilanteeseen, jossa jouduin poistumaan ravintolasta nälkäisenä kesken sekä oman että vauvan aterian, sillä en vain enää kehdannut piinata muita asiakkaita syömisestä kieltäytyvällä, huutomarisevalla ja pöydän alla kielloista huolimatta mönkivällä lapsella? Vai alkaisiko perseily joka tapauksessa jossain vaiheessa elämää? Onko hyvä, että lapsen tuska odottamisen ja jakamisen opettelusta salamoi minun ja miehen päälle, eikä aiheuta pimahteluja työpaikan tiimipalavereissa?

En tiedä. Eihän ole mikään sääntö sekään, että perheen ainoista lapsista kasvaa hermoheikkoja, vain omaa napaansa tuijottelevia neurootikkoja ja työpaikan äkäpusseja. Ja noh, kolmevuotias on kolmevuotias ilman sisaruksiakin. Mutta sen tiedän, että jos yhden lapsen kanssa mietti, mihin ihmeeseen oikein hussasi sen kaiken ajan ennen lapsia, kahden lapsen mutsina miettii, miksi ei esimerkiksi matkustanut lapsen kanssa enemmän kahdestaan, kun se ja kaikki muukin oli niin vaivatonta. Voinen arvata, että sama pätee myös kolmen, neljän tai viiden lapsen kanssa. Aina miettii, miten muka ei saanut kahden, kolmen tai neljän lapsen kanssa mitään tehdyksi, kun elo silloin sentään oli niin mutkatonta.

Vuorokausi kahdestaan vauvan kanssa oli juuri sitä, mutkatonta. Sain paljon asioita tehtyä vaatekaapin siivouksesta pyykkikorin pohjalla keväästä asti odottaneiden villapyykkien käsipesuun. Ehdittiin olla ja ihmetellä ihanan ja samalla kummallisen hiljaista kotia. Käytiin kylillä, eikä tarvinnut kertaakaan laskea kymmeneen. Iltatoimien hoitaminen ei ollut operaatio, jota ennen läpsäytetään kädet yhteen ja kajautetaan ilmoille joukkueen kannustuslaulu. Hommat hoituivat siinä sivussa, eikä niitä varten tarvinnut laatia toimintasuunnitelmaa. Illalla ikävä kouraisi vähän enemmän, kun esikoisen pedatussa sängyssä ei ollut kuin kasa pehmoleluja. Mutta me vauvan kanssa nukuimme hyvin, kun molemmilla oli tarvittaessa tilaa maata äksänä.

Laittaakin miettimään, olisikohan siitä ensimmäisestä vauvavuodesta – huolimatta mysteeri-itkuista, huonoista unista, vaativasta vauvasta ja oman pään hajoilusta – osannut nauttia enemmän, jos olisi alitajuisesti ennakkoon saanut ladattua mieleensä kahden lapsen äidin kokemusmaailman?

Jaa