Britatorttu tuli elämääni 16 vuotta sitten, siinä samassa kuin miehenikin. En ollut koskaan aikaisemmin kuullut tästä juhlapöydän kuningattaresta, mutta sittemmin kävi selväksi, että miehen suvun puolella juhlia ei vietetä ilman britatorttua. Kyseessä on siis samanlainen perheen leivoinnaisklassikko kuin äitini maailman paras porkkanapiirakka, jonka reseptin paljastin teille viime kesänä. Leivonnaistrendit voivat sanoa mitä tahansa, mutta vieraat pölmistyisivät, jos perheen juhlissa ei olisi kyseistä herkkua tarjolla – minun vanhempieni kemuissa porkkanapiirakkaa ja miehen vanhempien juhlissa britatorttua.
Kesti yli kymmenen vuotta ennen kuin uskalsin pyytää anopilta britatortun reseptiä. Kai syynä olivat britatortun leipomiseen liittyvät riitit, joita seurasin anopin keittiössä. Päälle tulevan marengin pitää olla juuri eikä melkein, eikä yhtään ylikään. Kun päällimmäistä levyä nostettaan viiden ihmisen turvin kakun päälle, kaikki tuntuvat pidättävän jännityksestä henkeään. Ja lopputulos, kyllä se onkin aina yhtä upea! Makea ja raikas, rapsakka ja unelmapehmeä samaan aikaan. Ajattelin, että en koskaan kykenisi samaan aikaan samanlaista torttua.
Anopin tekemät britatortut ovat edelleen niitä ainoita ja oikeita, mutta eivätpä nämä omatkaan luomukseni ole vuosien varrella kehnoiksi jääneet. Onneksi rohkenin kokeilla! Eikä britan tekeminenkään ole ennakko-oletuksistani huolimatta yhtään vaikeaa, jos noudattaa anopin antamia ohjeita eikä niin välitä, vaikka päällimmäisen levyn marenkikerros välillä vähän halkeilisikin.
Olen hairahtanut muutaman kerran kokeilemaan myös muita britatorttuohjeita, mutta lättänöiden pannukakkujen jälkeen ollut uskollinen tälle ohjeelle. Sen salaisuus taitaa piillä jauhoissa ja niiden suhteessa, sillä on tarkkaa käyttää juurikin puolikarkeita vehnäjauhoja ja Anni Helenan kakkujauhoja, puolet kumpaakin. Näin taikinasta tulee kuohkea, mutta se ei halkeile. Koska leipomisessa on aina mukana hippunen poppakonsteja, jauhojen määrä vaihtelee aina vähän päivän mukaan. Taikinan tuntuman EI pidä olla juokseva, kuten yleensä kakuissa, vaan enemmänkin voisen tahmea ja murotaikinamainen.
Kakku koostuu kahdesta levystä, eli taikina paistetaan uunipellillä ja sen jälkeen halkaistaan kahtia. Kuvissa olevan kakun tein veljeni rippijuhliin, joten tuplasin taikinan, paiston sen kahdella uunipellillä ja nostin levyt päällekkäin täyttämisen jälkeen. Näin kakusta riittää kunnon palaset noin 20 hengelle.
Kakun täytteissä voi tietenkin varioida fiiliksen ja kauden mukaan. Anoppi käyttää siellä yleensä myös jotain makeaa hilloa, kuten vadelmaa, mutta itse tykkään tehdä vähän raikkaamman version. Laitankin täytteeksi yleensä vain sokerilla makeutettua kermavaahtoa ja tuoreita mansikoita – ja ehdan kasarikakun tapaan tietenkin myös banaania ja kiiviä. Kakun mantelikoristeinen marenkipinta on kaunis sellaisenaan, mutta koska äitini ja isini marjatilan mansikkakausi oli juuri startannut, laitoin tällä kertaa mansikoita täytteen lisäksi myös kakun päälle.
Ja jo on hyvää – niin hyvää, että jouduin kantamaan juhlapöytään kakun, josta puuttui palanen. Sen ehti napata isini, joka oli kielloista huolimatta mennyt murtamaan toisesta kakkupohjasta palasen ja syönyt sen tyytyväisenä kuin piparivarkaissa ollut pikkupoika. Tämä on vanhempieni keittiössä niin yleinen ilmiö ja vanha vitsi, etten tiedä, olisiko siinä tilanteessa tällä kertaa ollut syytä olla enemmän vihainen vai enemmän huvittunut. Mutta eipä auttanut kuin murtaa toisestakin kakkupohjasta samanlainen palanen laulelen Robinin Puuttuva palanen -biisiä.
Anopin mansikkainen britatorttu (10 hengelle)
- 150 voita
- 1 ½ dl sokeria
- 4 keltuaista
- 1 dl täysmaitoa
- 2 tl leivinjauhetta
- 2 tl vaniljasokeria
- 1 ½ dl puolikarkeita vehnäjauhoja
- 1 ½ dl Anni Helena -kakkujauhoja
- 4 valkuaista
- 2 dl hienoa sokeria
- 2 tl vaniljasokeria
- mantelilastuja
Täyte:
- tuoreita mansikoita
- kermavaahtoa
- banaania
- kiiviä
- tuoreita mansikoita
- pölysokeria
- orvokkeja
Vatkaa sulatettu voi ja sokeri huolella ja hartaudella. Lisää keltuaiset yksi kerrallaan ja anna mennä vatkaten. Sekoita kuvat aineet yhteen. Lisää kuivat aineet ja maito vuorotellen taikinaan. Taikinan rakenteen pitää olla muista kakkutaikinoista poiketen todella jäykkää, kuten voinen murotaikina tai tahmea hummustahna. Lisää siis rohkeasti jauhoja, jos taikina sitä kaipaa.
Valmista marenki. Vatkaa valkuaiset kunnolla vaahdoksi. Vaahto on valmista, kun se pysyy kulhossa vaikka sen kallistaisi ylösalaisin. Lisää keskenään sekoitetut sokerit vähitellen ja vatkaa taas niin kuin viimeistä päivää. Marenki on valmista, kun sen pinta on kiiltävää ja se pysyy kulhossa kallistaessasi sitä.
Voitele leivinpaperi ja levitä taikina sille. Taikinan ei ole pakko mennä pellin reunasta reunaan, mutta pidä huoli, että taikinaa on tasaisesti noin puolen sentin kerros. Levitä marenki raa’an taikinan päälle. Marenki saa olla epätasaisesti, jolloin siitä tulee kauniin aaltoileva pinta torttuun. Ripotteli reilusti mantelilastuja päälle.
Paista pohjaa uunissa 175 asteessa noin 15–20 minuuttia tai kunnes marenki on sieltä täältä saanut vähän rusehtavaa väriä.
Anna pohjan jäähtyä. Halkaise levy kahtia ja levitä täytteet toisen levyn päälle. Nosta toinen levy kanneksi ja koristele tortun pinta mansikoilla, siivilän läpi humpsutetulla pölysokerilla ja orvokinkukilla.
Kokeiluun tällä ohjeella, mutta vielä kysymys huoneenlämpöinen voi vai oikeasti sulatettu voi? Pehmeän voin ja sokerin olen monessa ohjeessa yhdistänyt mutta sulan voin ja sokerin en, siksi kyselen.
Mä olen ihan reilusti sulattanut liedellä – muistaakseni olen tälle tavalle saanut siunauksen anopilta. Mutta nyt kun tuli puheeksi, se tavoiteltava murotaikinamaisuus saattaisi tulla vielä paremmin huoneenlämpöisestä voista. Toisaalta mites sitten käy noiden keltuaisten vatkautumisen? Mä en ole niin pro-leipuri, että osaisin sanoa. Mutta sulattamalla mä olen tehnyt ja hienosti onnistunut 🙂
Sulla on hyvä maku;) nimittäin mun lempparit ikuisuuksia on ollut porkkanapiirakka (samalla reseptillä ku sulla. Oiskoha pohjamaan peruja, äitini myös sieltä päin) ja mansikkainen britakakku. Ja niitä tehdä aina ku vähänkää aihetta juhlaan, tai silloin ku pitää tehdä näppärää ja sellaista-mitä-oikeasti-osaan…��
Keltuaiset kyllä vatkattu hyvin jos käytetään huoneenlämpöistä voita. Sokerin ja voin kun vatkaa kunnolla, ja sitten keltuaiset yksikerrallaan. Ja ohjeen mukaan loppuun. Tällöin tulee kyllä murotaikinamaisuus hyvin en usko että lisä jauhoillekkaan on tarvetta. Pitää kokeilla molemmilla tavoilla, en ole vain koskaan kuullut tai ohjetta olisi osunut eteen että voi sulatetaan ja se vatkataan sokerin kanssa. Yleisesti sulatettu voi lisätään esim kananmunan ja sokerin vatkauksen jälkeen. Kiitos.
Pitääpä tosiaan kokeilla huoneenlämpöiselläkin voilla. Itse olen kyllä tehnyt monia leipomuksia, joissa sula voi ja sokeri vatkataan yhteen. Ja kun googlaa, en ole ainut 🙂
Erinomaiset lempparit meillä! Molemmat tosiaan sellaisia, että syöjät pökertyy onnesta – olivat leivonnaistrendit silloin mitä hyvänsä 🙂
Kiitos ihanasta reseptistä! Kakku ja keskikesän mansikat kumartavat toisilleen.
Tuli mieleen, että on hyvä syy sille, miksi konditoria-alalla jauhoja käsitellään silkasti grammoina. Tuoreita jauhoja tarvitaan eri määrä kuin vanhempia jauhoja. Grammoilla mitatessa saa kuitenkin joka kerta oikean määrän. Ehkä ensi kerralla leipoessa voisi pistää huvikseen grammamäärät ylös ja pitää itsellään tallessa, jos kakku onnistuu sillä kerralla hyvin. 🙂
Täytyy liittyä Brita-jengiin, sillä tein sellaisen viikonlopuksi perheemme ekoihin rippijuhliin. Oih!! Eräs tärkeistä vieraista on keliaakikko, joten tein kakut gluteenittomista jauhoista. Hyvin onnistui, myös pelätty levyn nosto. Tämän tein Maku-lehden ohjeella, mutta ensi kerran (kun saa tehdä tavan jauhoilla) kokeilen tätä. Juhlissa oli muuten juomana sun sitruunalimonadi. Abloodeja tuli myös siitä 🙂 Kiitos siis ohjeesta!!! Terkuin Varontti
Pitääkin kaivaa porkkanakakkureseptisi esille ja koittaa sitä! Tälle en kuitenkaan lämpene, sillä minulle kaikki kermavaahtoa sisältävät jutut ovat yleensä aivan liian makeita. Käytän itse kakkutäytteinä banaanin ohella kaikenlaisia kirpeitä vaihtoehtoja kuten raparperia, herukoita jne.
P.S. Humus taitaa olla eri asia kuin hummus. 🙂 Tarkoitit kai sitä syötävää kikhernetahnaa?
Varoituksena sanottava, että porkkanakakku se vasta makeaa onkin 😀 Mutta saattaa toimia sinulle, sillä mäkään en ennen tykännyt mistään kermavaahtoa sisältävästä, mutta porkkanakakkua olen rakastanut aina. Iän myötä olen yhtäkkiä löytänyt itsestäni myös kermakakkuihmisen, kaikkea sitä!
Ja joo, tarkoitin kikhernetahanaa, hahahhaa, kiitos korjauksesta!
Aivan totta! Nyt tajuankin, miksi jossakin resepteissä jauhomäärät on ilmoitettu painon mukaan.
No hei hyvä kuulla, että onnistui myös gluteenittomista jauhoista. Meilläkin on gluteenittomille herkuille aika ajoin tarvetta, mutta tähän en uskaltanut lähteä kokeilemaan, tällä kertaa 🙂 Ja niin ihan kuulla, että sitruunalimonadista tykättiin. Tulee aina hurjan hyvä mieli, kun kuulee reseptien kulkevan maailmalla!
Brita ja Pavlova <3
Porkkanakakku on mielestäni aivan eri lailla makeaa kuin ”perinteiset” täytekakut, joten siitä kyllä tykkään. Hyvä resepti on vain vielä hakusessa!
Tein tämän Britakakun tänään synttäreilleni. Aivan ihanaa ja kakku hupeni nopeasti. Sellaisen aloittelijan virheen tein, että en antanut pohjan jäähtyä tarpeeksi kauan ennen täytteen levittämistä. Joten kermavaahto pääsi vähän valahtamaan, mutta ei onneksi mennyt pilalle. Kyytipoikana oli muuten sitruunalimonadia 🙂 -Tepa
Kiitos reseptistä! Tällä ohjeella tuli ihanan kuohkea Brita-kakku :).
Eilen tein tällä reseptillä elämäni ensimmäisen britakakun juhliin. Vitsit että olikin herkkua, kiitos!
Hei,
Ohje vaikuttaa hyvältä ja aion kokeilla tätä pojan 1v juhliin 2x määrällä eli 2 pellillisellä. Kysymys: Miten saat toisen pellillisen kauniisti ”kanneksi” ja leivinpaperin välistä pois?
Oi, tulee varmasti herkulliset ja ihanat juhlat <3 Se pellillisen siirtäminen onkin aina melkoisen jännittävä operaatio. Mä olen tehnyt sen pyytämällä kaikki mahdolliset apujoukot lastojen kanssa mukaan siirtämiseen :D Eli siis lastat joka suunnalta pohjaa sen alle ja sitten menoksi! Toinen vaihtoehto on tehdä kaksi vähän piempää britaa. Silloin pellillisen voi laittaa puoliksi, jolloin pohjien siirtely on myös helpompaa.
Nuoruudesta marenkia kohtaan jäänyt pelko murrettu tänään! Tehtiin kaksinkertaisena eli kaksi eri kakkua ja lopputulos oli huikean hyvä. Kiitos tästä! Myös porkkanapiirakkaa on tehty ja sekin oli hitti
Voi miten kiva kuulla! Anopin brita on klassikko <3 Ja porkkanapiirakka, ah!