Juhlistimme isikesän alkamista möyrimällä pari päivää mökkimetsäläisinä. Toimii muuten kaikkiin vaivoihin se, että silloin tällöin pakottaa elämän pyörimään vain ruuan, peseytymisen ja nukkumisen ympärillä.

Savusaunaa, pesuvettä ja appiukon tekemää puulämmitteistä paljua alettiin lämmittää heti aamusta. Puut rätisivät pesässä, ja kesän ensimmäinen neitoperho heräsi saunan pukuhuoneessa lämpöön. Pesällisten välissä puhallettiin saippuakuplia ja makoiltiin viltillä katsellen taivaalla lentäviä kurkia. Auringon tirkistellessä pilvien väleistä, tuli niin lämmin, että tarkeni neuloa ilman käsineitä.

Kun vatsat oli saatu kylläisiksi ruokapöydässä, alettiin jo pohtia, mitä ruokaa seuraavaksi laitetaan. Kuopus ja minä nukuimme päiväunia, kun mies ja esikoinen kävivät järvellä ja läheisellä joella soutelemassa. Nokkaunien jälkeen suodatinkahvi maistuu kummallisen hyvältä ja ainoalta oikealta kahvilta, kun pitkä pirttituoli narisee takapuolen alla ja seinällä kello raksuttaa löysästi eteenpäin.

Illalla musta sauna oli vihdoin valmis, ja alimmaisille lauteille nostettiin tynnyrillinen padassa lämmitettyä pesuvettä. Saunan iso kiuas puhisi möreällä äänellä, kun sen nokisille kiville heitti vettä. Kostea lämpö nousi ensin kattoon ja laskeutui sieltä sitten tasaisesti kylpijöiden päälle. Kuopus läträsi alalauteella pesusoikosta vettä ja oli niin kotonaan kuin suomalainen vauva voi ensi kertaa saunassa olla. Kapeasta ikkunasta siivilöityvässä auringonvalossa tanssivat pienet vesipisarat.

Pelkät pipot asusteinamme kipitimme paljuun. Molemmat lapset roiskottivat vettä niin innoissaan, että hetken pystyi kuvitella olevansa villiintyneessä poreammeessa. Paljun yllä huojuivat hiljalleen koivut, ja jos katsoin tarkasti, saattoi huomata pienen pieniä vihreitä hiirenkorvia.

Iltapalan jälkeen pujahdimme koko sakki nukkumaan katonrajaan pedattuihin peteihin. Kun vierestä alkoi kuulua kolmenlaista tuhinaa, minä käärin kukallisen pussilakanan peittämän täkin jättityynyksi selkäni taakse ja uppouduin tietokoneen ruudun sijaan kirjaan. Tuntui, että nukuin yön paremmin kuin aikoihin.

Mulla on tutina, että meillä on edessä aika upeat neljä kuukautta.

Jaa