Britit saivat viikonloppuna uuden kuninkaallisen, kun herttuatar Catherine synnytti kuningasperheeseen prinsessan. Suloisen vauvan sijaan huomio tuntui kiinnittyvän enemmän synnyttäneeseen äitiin. Catherine näytti säteilevältä ja upealta, vaikka oli vain kymmentä tuntia aikaisemmin pullauttanut alapäästään ulos vajaa nelikiloisen vauvan. 

Tämä tuntui hämmästyttävän useita äitejä ympäri maailman. Itse kiinnitin huomiota siihen, että ihailevan hämmästyksen lisäksi monia tuntui juuri synnyttäneen naisen kauneus sapettavan.

Vaikka on maailman urpointa kiinnittää huomiota äidin ulkonäköön (tällaisessa tilanteessa), teen sen nyt silti. Nimittäin. Synnytyksen jälkeen voi näyttää hyvältä. Synnytyksen jälkeen saa näyttää hyvältä. Maailma on ihan tarpeeksi täynnä kauhusynnytystarinoita, joten mä otan mielelläni mukaan myös näitä, joissa synnytys on selkeästi mennyt hyvin. Ei juuri synnyttäneen naisen tarvitse näyttää siltä kuin hänellä olisi vakava sairaus, vaikka sairaalan edustalla poseeraakin.

Catherine toimii esimerkkitapauksena siitä, että synnytys voi olla ja onneksi monissa tapauksissa onkin luonnollinen tapahtuma, jonka jälkeen sekä äiti että lapsi voivat hyvin. Hänen esimerkistään jotkut synnytyspelkoa potevat naiset ehkä alkavat luottaa kehonsa voimaan paremmin. Ihan kuten Catherine toimi esimerkkitapauksena esikoisensa syntymän aikaan siitä, että herttuattarillakin on vuorokausi synnytyksen jälkeen mukavasti vauvavatsaa jäljellä. Tai ihan kuten nyt syntyneen prinsessan isoäiti Diana näytti esimerkkiä, että vaikka tapa synnyttää puoli-istuvassa asennossa on kuninkaanhuoneista alkanut, hän voi prinsessana synnyttää seisaallaan. Diana synnytti prinssi Williamin seisaallaan, nojaten prinssi Charlesiin.

Jokainen varmasti myös ymmärtää, että ei kenelläkään ole synnytyksen jälkeen ripsivärit kohdillaan ja hiukset harkituilla laineilla. Toki Catherine oli saanut ammattimeikkaajalta ja -kampaajalta apua ennen median eteen astumistaan. Mekko oli silitetty ja nenä puuteroitu. Se on ihan ookoo, olisi kelvannut mullekin! Ja jösses sentään, eihän noin upeasta daamista mitään uitettua rakkia saada, vaikka kuinka synnyttelisi. Hän näyttää häikäisevältä, vaikka jälkisupistukset varmasti kourivat vatsaa, jättimäinen side rahisee valkopohjaisen silkkimekon alla ja ehkä korkkaritkin vähän hiersivät turvonneissa jaloissa.

Mutta herttuattaren pitää tehdä mitä herttuattaren pitää tehdä, eikä salamavaloissa vilkuttelua kestänyt kauan. Oli fiksua hoitaa prinsessan esittely tuossa vaiheessa, kun se kuitenkin on tehtävä. Kotiin päästyään he saivat (toivoakseni) rauhassa ilman paparazzien piiritystä pesiä prinsessansa kanssa.

Olen myös aika varma, että Kate veti heti kotiin päästyään pieruleggarit jalkaan.

Catherinen hehku heti synnytyksen jälkeen ei kuitenkaan johtunut vain silkkimekosta, meikistä ja viimeisen päälle laitetuista hiuksista. Jokainen ymmärtää, että jos synnytys olisi ollut hankala tai jopa traumaattinen, ei Catherine olisi tullut vain 10 tuntia synnytyksen jälkeen hymyilemään kameroille. Herttuattaren toiveena oli lääkkeetön synnytys, mikä luultavasti on tapahtunut, kuten jo esikoisen synnytyksenkin kohdalla. Koska Catherine saapui sairaalaan vain muutamaa tuntia ennen vauvan syntymää, synnytys on luultavammin saanut edetä omalla painollaan, se on ollut nopea, eikä siihen ole tarvinnut puuttua lääkkeellisesti. Synnytyksen jälkeen on ihan mahdollista seisoa hyvinvoivana ja omilla jaloillaan. Myös nopea kotiutuminen on normaalia muissakin kuin paremmissa piireissä.

Lisäksi prinsessaa olivat auttamassa maailmaan samat kätilöt, jotka herttuattarella olivat tukenaan jo raskauden aikana. Se on varmasti saanut olon tuntumaan turvalliselta, mikä on omiaan tekemään synnytyksestä helpomman. Ilo, helpotus ja onni hyvin menneestä synnytyksestä tuovat naiselle ihmeellistä voimaa ja tunnetilan, joka on kuin kupliva skumppapöhnä, mutta miljoonasti parempaa. Kyllä siinä korkokengillä sipsutellaan ihan kevyesti!

Tärkein salaisuus Cathrinen hehkun takana on kuitenkin oksitosiini. Tuo rakkaushormoniksikin kutsuttu hormoni auttaa palautumaan synnytyksestä, äiti-lapsi-suhteen syntymisessä sekä maidontuotannon käynnistymisessä – ja saa monet naiset tuntemaan itsensä voittamattomiksi ja hehkumaan hyvää oloa.

Minäkin tunsin itseni esikoisen synnytyksen jälkeen herttuattareksi, kuopuksen synnytyksen jälkeen ihan jopa kuningattareksi. Ja omassa pienessä kuningaskunnassani sitä olinkin.

Jaa