Venyttelyt ovat minulle pakollinen paha. Olen juuri se tyyppi, joka hikirääkkiliikunnan jälkeen nyökyttelee hajamielisesti, kun ohjaaja kehottaa tekemään kunnon venyttelyn vielä kotona. Joopajoo, en varmaan tee. En vaikka todellakin pitäisi. Mitä enemmän ikää alkaa tulla, sitä enemmän tukossa olen treenien jälkeen. Kävelen kaksi päivää kuin köntsät housuissa ja irvistän nostaessani kahvikuppia.
Pyrin siksi änkemään treeniviikkooni yhden niin sanotun kehonhuoltotunnin: pilatesta, syvävenyttelyä tai joogaa. Kun joku pakottaa tekemään, maltan keskittyä oikomaan paikat taas kohdilleen. Vaikka alun hengitysharjoitusten kohdalla tekisi mieli hoputtaa ohjaajaa menemään asiaan, on tunnin jälkeen olo aina kiitollinen. Kiitos minä, että annoin itselleni aikaa venyä ja naksua kropan kolotukset pois.
Silti kiireisinä viikkoina kehonhuoltotunnit ovat ne, joista liikunnassa ensin karsin. Enkä varmasti ole tehnyt venyttelyitä siitä huolimatta kotonakaan – paitsi nyt parin viikon ajan näin on tapahtunut! Olen nimittäin testannut Yoogaia-nettijoogasalia, jossa voi osallistua ohjatuille tunneille tai harjoitella tallenteiden avulla. Postauksen lopusta löydät koodin, jolla sinäkin pääset testaamaan kahden viikon ajan ilmaiseksi esimerkiksi ohjattua kotijoogaa. Joogaa löytyy monta tasoa, joten jos haluaa venymisen ja paukkumisen lisäksi lihaskuntoa, sellaisiakin tunteja löytyy.
Mä suhtaudun Yoogaiaan aluksi sekä innoissani että skeptisesti. Olin innoissani siitä, että voisin tehdä kehonhuoltotunnit nyt kotona ihan koska vain – vaikka Muumi-jakson aikana muumijoogana. Vaikka salini on 10 minuutin kävelymatkan päässä kotoamme, siirtymisineen yksi jumppa- tai kehonhuoltotunti vie aina vajaan 2 tuntia. Yoogaian avulla olisi mahdollista saada tuo siirtymisiin kuluva vajaa tunti käytettäväksi johonkin muuhun. Ja jos teen kehonhuollon miehen työpäivien aikana, meidän ei tarvitsisi nipistää vajaata kahta tuntia yhteisestä perheajasta.
Epäilin kuitenkin, alanko lipsua tekemisestä, kun kukaan ei hellästi ruoski vieressä. Mä tarvitsen ohjaajan käskemään sekä neuvomaan ja ryhmän tuoman positiivisen paineen. Lisäksi mulle on henkireikä päästä salille ihan itsekseni. Silloin saan tyhjätä pään ja tehdä vain sen, mitä ohjaaja käskee. Hikirääkkijumpat pysyvätkin kodin ulkopuolella, se on vissi.
Mutta kuulkaa. Lyhyen testijakson jälkeen voin todeta, että kykenen hyvinkin tekemään ne tarpeelliset, ihanat ja silti niin pakkopullaiset kehonhuoltotunnit kotoa käsin. Tähän mennessä ainutkaan suorana tullut tunti ei ole osunut aikatauluihin, joten olen jumpannut tallenteiden kera. Se ei kuitenkaan ole puuduttanut kuten jumppa-dvd:t, sillä tunnit ovat aina erilaisia ja ohjaajansa näköisiä – ihan kuten livesalillakin.
Mutta toki olkkari on erilainen paikka joogata tai tehdä syvävenyttelyitä kuin siihen pyhitetty sali. Olen huomannut monesti kaipaavani peiliä, josta voisin tarkistaa tekeväni liikkeet hyvässä asennossa. Asanoihin tulee vähän ekstaa, kun kolmevuotias käyttää mua kiipeilytelineenään. Loppurentoutus on mielenkiintoista, kun vieressä kissa pykii karvapalloa kurkustaan.
Mutta etenkin näin perheelliselle tämä on tosi hyvä juttu. Jumppia löytyy keskivartalotreenistä ja kahvakuulasta pilatekseen ja putkirullaukseen. Jos ei muuta, 15 minuutin taukojoogan tai hiit-tehotreenin saa tungettua päivään kuin päivään. Mä olen myös miettinyt, pitäisikö mun ottaa somettelun sijaan iltarutiineihin ennen nukkumaanmenoa 30 minuutin meditaatio tai rentoutus. Ilman ohjausta multa ei löytyisi tarpeeksi keskittymiskykyä, mutta tiedän, miten paljon se auttaisi mua nukahtamaan ja nukkumaan paremmin.
Tuntivalikoimasta löytyy myös vanhempi-lapsi -jooga, jota on ollut hauska tehdä yhdessä koko sakki. Vaikka se on liikuntaa enemmän joogaan tutustuttavaa leikkiä, kaikesta siitä lapsen nostelusta saa kyllä hien pintaan. Ja lapsesta on ihanaa, kun hänkin pääsee äidin kanssa podipamppiin, kuten hän kaikkia saliliikuntamuotoja nimittää.
Samalla kuukausimaksulla treenaa siis koko perhe. Perhejoogailun lisäksi ollaan venytelty yhdessä miehen kanssa. Se ei korvaa lapsettomilta ajoilta kaipaamiani yhteisiä hiihto- tai juoksulenkkejä, mutta on silti kivaa yhdessä tekemistä. Multitäskääjävanhempina siinä voi samalla halutessaan päivittää kuulumiset, synkronoida kalenterit ja sopia ensi viikon logistiset kuviot.
Mutta hei, testaa itse! Klikkaa itsesi Yoogaia-nettijoogasalille, naputa kirjautuisen jälkeen tarjouskoodi MUTSIAVAUTUU2015 ja saat ilmaisen kahden viikon kokeilujakson. Kirjautuminen on supernopeaa ja helppoa, ja jumppaamaan pääsee vaikka heti. Ja vaikka jumppaaminen jäisikin, kirjautumalla teet hyvää, sillä Yoogaia lahjoittaa maaliskuun ajan jokaisesta uudesta rekisteröitymisestä yhden euron kehitysmaiden tyttöjen koulutukseen Planin ”Because I’m a girl” -kampanjan kautta.
Kiitos vinkistä 🙂 Nyt on rekkaroiduttu ja suositeltu eteenpäinkin 🙂
Kiitos, ihana tarjouskoodi! Kuinka kauan koodi on voimassa? Haluaisin kokoeilla, mutta ollaan just lähdössä reissuun… 🙂
Elina
Miten teillä lapsi jaksaa touhottaa omiaan sun jumpan ajan? Oon pari kertaa kokeillut, mutta just 2-v täyttänyt vaatii koko ajan äitiä muihin puuhiin. Ehkä kolmevee jaksaa jo paremmin tai sit tää on vaan lapsikohtaista..
Jipii! Kiitos tarjouskoodista :> mutta onko tuolla tarjolla tunteja raskaana olevalle?
Kunpa Yoogaia vielä kehittäisi sen oikean muumijoogan, jonka mukana lapsikin tykkäisi tehdä, niin sasisi sekä lapsi että vanhempi oman jooga-annoksensa. Englanniksihan noita jo on, youtubessa mm. Kosmic Kids Yoga, välillä olisin ihan valmis joustamaan ja valitsemaan lapsille suunnatun joogan, jos sen voisi tehdä yhdessä. No joogatarinoitahan toki löytyy lapsille, mutta on se ohjaajan vetämä sarja kuitenkin aina eri asia.
Ole hyvä! Toivottavasti tykkäät myös 🙂
Hyvä kysymys! Maaliskuun aikana kun aktivoi, niin pääsee jumppailemaan 🙂
No huonosti 😀 Paremmin varmasti kuin vuosi sitten olisi onnistunut, mutta edelleen jumppien ajan mun päällä kiipeillään yms. järkevää. Jos tahtoo varmasti tehdä rauhassa, Muumit pyörimään, mutta kyllä hän tuossa jotenkin jaksaa hillua ympärillä ilman Muumejakin. Suurin osa mun testaamista jumpista on myös sellaisia, että voin ihan hyvin keskustella lapsen kanssa samalla, joten se pitää tärinäsanterin vähän tyytyväisempänä. Hengityksen tahtiin joogaamisen saa silloin tietty unohtaa.
Tää tulikin just tarpeeseen. Kiitti koodista!
Ollos hyvä! Ei kyllä taida olla raskaana oleville. Mutta esimerkiksi Hatha-jooga sopii mun mielestä paksuuntuvillekin. Siinä kun ei juurikaan olla vatsallaan. Ja vatsallaan tehtävät asanat voi tehdä aika näppärästi myös kontillaan. Tietty pitää itseään kuunnella, että ei käy mitään.
Siellä on siis tuo tekstissäkin mainitsemani vanhempi-lapsi -jooga. Ollaan sitä testattu, ja esikoinen tykkäsi. Huonona puolena mainittakoon, että nyt hän vain koko ajan tahtoisi sitä joogaa, jossa on pehmolelut mukana, kun mä tahtoisin tehdä itsekseni muutakin 😀
No sehän meni sopivasti. Ollos hyvä!
Mä olen raskaana ja ehdin jo vähän kokeilemaan. Ei tosiaan omia tunteja raskaana oleville löytynyt, mutta eipä niitä oikein ainakaan omalla varsinaisella salillanikaan ole. Yhden tunnin vasta tein ja oli liikkeitä, joita en voinut tehdä (päinmakuulla tehtäviä ja suoria vatsalihaksia olivat), mutta kun läppäri oli käden ulottuvilla niin tosta tallenteeltapa ne oli kätevä kelata yli. Ei tarvitse jäädä miettimään, että tehdäänköhän tätä pitkään ja istuskelenko vaan vai ehtisinkö keksiä jonkun oman liikkeen tähän tilalle. Tekee sitten lopuksi jonkun oman korvaavan liikkeen rauhassa, jos siltä tuntuu, että jotain oleellista jäi puuttumaan. Pidin yllättävän positiivisena kokemuksena (ei tuntunut tallennekaan jumppavideolta ainakaan vielä). Mietinkin, että jos seuraavienkin kokeilujen jälkeen on sama olo, niin voisin ehkä tauottaa tai katkaista jäsenyyteni ja vaihtaa loppuraskaudeksi tuohon. Loppua kohden varmaan jää sali (entistäkin) vähäisemmälle käytölle, vaikka jotain venyttelyjä ja muita ehkä vielä voisikin saada aikaiseksi. Ja vauva-arki on sen verran uusi juttu, että ehkä tuo voisi olla helpoin tapa sitten vauvan synnyttyäkin aikanaan aloitella. Kiva, kun on nyt tuo parin viikon koodietu, niin voi vähän vielä testailla ja miettiä.
Mun blogissa on sulle haaste! 🙂 http://www.rantapallo.fi/angata/2015/03/08/1610/
Kiitti Mutsi kivasta kirjoituksestasi. Noi kuvat on todella osuvia! Ohjelmassa on tosiaan yksi aikuislapsijoogatunti ainakin toistaiseksi, mille yksi omista lapsista (pienin) hinkuaa vähän väliä. Ensi viikonloppuna ko. tunnilla muuten avaruusteema, meidän Elmerin toiveesta. Varsinaista raskausajan joogaa ei just nyt ole viikko-ohjelmassa, mutta meidän kokeneet ohjaajat antaa tietenkin vaihtoehtoiset asanat kun vaan raskaana oleva chattaa ohjaajalle tunnin alussa olevansa siinä tilassa. Hieno nähdä että moni näyttää Yoogaian tuovan arkeen jotain lisää 😉
Terkuin,
-Mikko, Yoogaia
Kiitos, hyvä haaste! Postauskalenteri on nyt ihan tukossa, mutta katson, josko saisin tämän johonkin väliin tungettua 🙂
No hei totta, tietty ohjaaja antaa paksuileville omat vaihtoehtoiset asanat, ihan kuin livetunneilla salillakin. Kiitos tarkennuksesta!
Mä niin aion kokeilla tätä! Me käydään kaksi kertaa viikossa joogassa miehen kanssa kaksin, mutta olen huomannut, että muina päivinä en oikein saa revittyä itsestäni irti sen enempää kuin kenties aurinkotervehdykset.
Minäkin kirjauduin ja ajattelin kokeilla. Paljon on erilaisia harjoituksia tarjolla. 🙂 Videoiden äänenlaatu vaan on kyllä tosi huono 🙁 En saanut puheesta mitään selvää. Aloittelijalle tosi hankala. Kurjaa. Mutta kiitokset silti koodista että pääsee testaamaan! 🙂 Jospa livetunnit toimisivat paremmin.