Äiti ja kaksi lasta. Yksi silottelematon arkikuva viikossa, vuoden ajan.

Perjantai on viikon paras päivä. Etenkin jos miehellä sattuu olemaan silloin vapaailta. Silloin pääsemme koko sakki taloyhtiön saunavuorolle.

Omassa lapsuudessa ja nuoruudessa kerrostalojen saunat näyttäytyivät jännittävinä ja erikoisina paikkoina. Omakotitalossa asuva pikkukylän likka näki niitä vain televisiossa. Mieleeni on jäänyt jonkun rahapelin telkkarimainos, olisiko kyseessä ollut Lotto. Siinä perheen isä muistaa saunassa, että telkkarista tulee Lotto-arvonta. Niinpä hän juoksee kerrostalon rappukäytävässä kotiinsa naapureita väistellen. Hauskuus taisi olla siinä, että kiireessä hän nappasi päälleen vahingossa vaimonsa pienehkön saunatakin. Itselleni jäi kuitenkin mieleen se, miten eksoottiselta taloyhtiön saunavuoro tuntui.

Itse sain kosketuksen taloyhtiön saunaan vasta asuessani Turussa opiskeluaikoina kymmenisen vuotta sitten. Sitä ennen olin asunut kerrostalokodeissa, joissa oli oma sauna tai ei mahdollisuutta minkäänlaiseen saunaan. Turussa sauna oli toisessa rapussa kuin kotimme, ja sinne kuljettiin ulkokautta. Saunan jälkeen iho höyrysi, kun kävelimme miehen kanssa läpsyissämme ja saunatakeissamme omaan rappuun. Välillä jäimme toviksi vilvoittelemaan kaupungin ydinkeskustassa sijaitsevan kerrostalon sisäpihalle. Talvisin tähdet loistivat sinisenään keltaisena hehkuvan kaupungin yllä. Kesäisin läheiseltä kävelykadulta kuuluivat terasseilla ilakoivien ihmisten äänet. Siinä maalaislikalle oli eksotiikkaa kerrakseen!

Onkin hassua, että meidän lapsillemme taloyhtiön saunavuoro on normi. Heistä on ihan tavallista, että ennen saunaa pesuaineet, pyyhkeet ja saunalimut pakataan ammeeseen. Kylpytakeissa sipsuttelu rappukäytävän kautta kellarikerroksessa sijaitsevaan saunaan on heille ihan normaali perjantai.

Oli se sitten ihan tavallista tai ripauksella eksotiikka varustettu, taloyhtiön saunavuoro on yksi viikon kivoimmista hetkistä meille kaikille. Samalla tavalla rentoa se ei enää ole kuin silloin kahdestaan saunoessa, ja välillä meininki muistuttaa leppoisaa saunailtaa enemmän liukuhihnasaippuointia kello kaulassa. Mutta ehkä juuri sen takia uni maistuu perjantai-iltaisin kaikista makeimmalta.

Jaa