Kiitos kysymästä, hyvinpä nuo näyttävät tuossa voivan. Imetyksen alkutaipaleen ongelmat on selätetty, ja rintaruokinnasta on tullut luonteva ja vaivaton osa vauvaperheen eloa. Nyt kelpaa jo helpotuksesta huokaisten sanoa, että kyllä kannatti taistella läpi peräseinälle asti tykittävät suihkutissit, rintatulehdus, kipua hehkuvat kekälerinnat, tiehyttukokset, vereslihalla olevat nännit ja muut imetyksen koetinkivet. Vaikka voisi tuon imetyksen alun kyllä helpommankin kautta mielellään vetää, huh!
Imetys on kovin erilaista nyt kuopuksen kohdalla kuin rintakumin avulla imetetyn tissitakiaisesikoisen kanssa. Maitoa pulppuaisi edelleen vaikka pienelle pesueelle. Siitäkin huolimatta, että kuuden viikon rajapyykki on ylitetty ja täten maidontuotannon pitäisi olla tasaantunut. Olenkin jatkanut suihkutissihoitoa, jossa yhdestä rinnasta imetetään vähintään kuusi tuntia kerrallaan. Tulen luultavasti jatkamaan näin koko imetystaipaleen ajan. Jos nimittäin erehdyn vaihtamaan rintaa useammin, meijereissä rävähtää päälle hälytystila. Kahdessa tunnissa olisin valmis ruokkimaan vauvapataljoonan.
Ilman rintakumia imettäminen on ihanaa ja vaivatonta, mutta on toisaalta tehnyt imetyksestä hommaa, joka suoritetaan kaksin käsin. Toisella kädellä pidellään vauvaa ja toisen käden pitää olla asemissa nappaamaan ylimääräiset roiskaisut harsoon. Kun heruminen on laatua sadetuslaite, on imettämisestä esimerkiksi kaupungilla tullut jännää. Vaikka ruokin lastani missä vain kylillä kuljemme, en kuitenkaan haluaisi pruutata esimerkiksi kahvilan viereisen pöytäseurueen päälle maitoyllätystä. Harkitsenkin jonkinlaisen minikokoisen ja mukana kuljetettavan suihkuverhosysteemin lanseeraamista.
Runsaan maidontuotannon takia rintaraivareista ei olla kokonaan päästy eroon. Välillä vauva on maidon kanssa yhtä pulassa kuin itse olisin juodessani pillimehua, jonka purkkia joku puristaisi samalla kaikilla voimillaan. Välillä Minihe selkeästi myös tahtoisi vain nautiskella rinnalla olemisesta, vaikka varsinaisesti ei olisi nälkäinen. Lutkuttelu ei kuitenkaan täydelle teholle ladattujen rintojen kanssa onnistu, ja sehän saa vauvan hermostuksissaan karjumaan. Siksi tutista on tullut tärkeä meille molemmille. Sen avulla vauva voi tyydyttää imemistarvettaan ja samalla olla sylissäni ihokontaktissa.
Sylivajeesta huolimatta vauva on yleensä pika-aterioija, joka ei jää apajille nassuttelemaan jälkkäriä. Kun esikoisen kanssa imetin vuorokaudet läpeensä, tuntuu uskomattomalta, että vauva voi saada vatsansa täyteen alle viidessä minuutissa. Neuvolassa kuitenkin todettiin vauvan kasvavan hienosti, joten uskottava sen on. Välillä jopa kaipaan sitä, että voisin imettää vähän kauemmin – ja siinä samalla hyvällä syyllä vähän aikaa vain istua ja ihmetellä.
Yösapuskointiin on tullut takapakkia siinä mielessä, että lyhyen makuuimetysvaiheen jälkeen vauva vaatii maitonsa taas pystybaarista. Makuultaan imettäminen ei vain onnistu, niin ihanaa kuin ruokkiminen puolihorteessa mielestäni olisikin. Onneksi vauva syö pikana ja vain 2–3 kertaa yössä. Aikaisempi kokemukseni yöimettämisestä kun on se, että jos rinta ei ole vauvan suussa koko ajan, kukaan ei nuku.
Kuopus on kummastuttanut mua myös sillä, että hän syö vain silloin kun on oikeasti nälkäinen. Esikoinen kun oli aina valmiina herkuttelemaan. Nyt en voi ennen kotoa poistumista imettää varuilta ja siirtääkseni seuraavaa nälkää. Vauva hermostuu, jos yritän tunkea rintaa suuhun. Kun ei ole nälkä niin ei ole! Varatankkaus ei kuitenkaan kuopuksen kanssa ole mikään välttämättömyys, sillä hän syö päivisin melkein kellon tarkasti kolmen tunnin välein. Lisäksi hän varoittaa lähestyvästä nälästä ajoissa, jotta ehdin näin talvella hakeutua sisätiloihin imettämään.
Vaikka imetys yhteenvetona luonnistuu nyt hienosti, suunnitelmani ja toiveeni äidinmaidonluovuttamisesta jäivät alun ongelmien takia vain haaveeksi. Yleensä teen vaikka päätä seinään hakaten, mutta nyt ei vain kyennyt. Yritän lohduttautua sillä, että imetystukihenkilökoulutuksen saanut tissikuiskaajanikin kehotti miettimään, tahdonko pumppaamisella stimuoida jo muutenkin ylikierroksilla jyskyttäviä rintojani. Ja ei, en tahtonut. Ajatuskin päivittäisen pumppaamisen aiheuttamasta lisämaitotilauskäskystä sai kavahtamaan kivusta.
Vaikka tiedän harmittelevani loppuelämäni luovuttamisen luovuttamista, nyt haluan keskittyä nauttimaan onnistuneesta imetyksestä. Siitä ihmeellisyydestä, että voin omasta kehostani antaa vauvalle kaiken, mitä hän tarvitsee ensimmäisen puolen vuoden ajan ja kiinteiden ohella senkin jälkeen. Itse asiassa mulla on tunne, että tällä kertaa minä tahtoisin jatkaa imetystä kauemmin kuin vauva. Saas nähdä, miten käy.
Vaikka et voinutkaan itse luovuttaa äidinmaitoa, ehkä voit hiukan lohduttautua sillä, että olet varmasti innostanut monia muita luovutukseen. Sinun ansiostasi moni pikkuinen saa avun, vaikka sinä itse et luovuttanutkaan.
Ei vitsit, sulla on ihan mielettömän mahtava tyyli kirjoittaa. Kikattelen täällä ääneen näitä juttuja tissikuiskaajista sekä ”Vaikka ruokin lastani missä vain kylillä kuljemme, en kuitenkaan haluaisi pruutata esimerkiksi kahvilan viereisen pöytäseurueen päälle maitoyllätystä.” 😀
You go girl! 🙂
Mielenkiintoista seurata miten imettämisen keston suhteen käy… Omani oli vauvana TÄYSIN samanlainen imetettävä: pikainen ryyppy 3 tunnin välein. Puolen vuoden jälkeen suostui imetettäväksi vain herättyään ja pian se imetys sitten loppuikin, ilmeisesti äidin kainalossa aterioiminen oli hyvin tylsää touhua. Siirryttiin sitten suoraan nokkamukin käyttöön.
Musta tuntuu, että mä tuun nykyään jokaisen postauksen jälkeen tänne huikkimaan innoissani, että meillä on IHAN SAMA JUTTU, mutta niin se vain tuntuu olevan 😀 multa kesti varmaan kuopuksen eka kuukausi tajuta, että se ei vaan halua olla siinä rinnalla koko ajan kuten esikoinen halusi; monet kerrat kuopus tuntui ikään kuin pahastuvan, että mitä sä nyt taas sitä tissiä oot suuhun tunkemassa, justhan mä söin! Meidänkään kuopusta ei voi syöttää ikään kuin varmuuden vuoksi, koska se ei syö, jos ei ole nälkä. Ja ihan hyvä juttuhan se on, mutta täysin eri tavalla mennään siis kuin esikoisen kanssa. 🙂
Täälläkin sama juttu (meidän vauvakin on päivälleen samanikäinen kuin teidän!). Parin minuutin imemisellä maha täyteen ja jos erehdyn tarjoamaan kun hän ei ole nälkäinen, hän saa raivarit. Ei todellakaan jää rinnalle hengailemaan. Esikoinen oli vähän toista maata.
Ihanasti mietitty! Toivottavasti asia on näin, se ajatus tosiaankin lohduttaa.
Hihi, no voi kiitos! Ihana kuulla, että saan aikaan kikatuksia 🙂
Mä vähän pelkään, että ei tosiaan imetetä niin kauaa kuin toivoisin. Oma ajatukseni kun olisi jatkaa imetystä ainakin yhtä kauan kuin esikoisen kanssa, vuoden ja neljän kuukauden ikään. Saas nähdä.
Äläpä! Jotenkin sitä oletti, että tietty tämäkin vauva tahtoo esikoisen tapaan syödä pitkään, hartaasti ja koko ajan. Mutta kun ei, niin ei.
On se ihmeellistä, miten erilaista imetys(kin) voi olla sisarusten välillä.
Oot kyllä verbaalisesti todella lahjakas! Näitä on ilo lukea. 🙂 Ja ihanat kuvat! Millä kameralla tämän postauksen kuvat on otettu?
Kiitos ihan mahtis blogista! Mulla esikoinen pikkuisen teidän kuopusta vanhempi, ja nyt ilolla lueskellu täällä mutsilandian ihmeellisyyksistä 🙂
Kannattaa kokeilla runsaaseen maidontuotantoon salviaa. Sitä saa kapseleina/teenä luontaistuotekaupoista ja esim. iherb.comista. Myös sokerin vähentäminen ruokavaliosta saattaa auttaa.
Ai niin ja omenaviinietikka kans lisää maidontuotantoa, eli se kantsii jättää pois jos käyttää 🙂 samoin kuin ”oluthiiva/ravintohiiva” joka on hyvä B-vitamiinin lähde, lisää maidontuotantoa jonkin verran.
Samainen ajatus heräsi mullekin! Ajattelin, etten voi olla ainoa joka on sun myötä innostunut, ja aikoo koittaa luovuttamista kun sen aika koittaa.
Mä olen vajaan vuoden ikäisen vauvani kanssa joutunut vähän taktikoimaan: nykyään imetän heti yöunilta ja päikkäreiltä heräämisen jälkeen, koska se on ainut hetki, kun hän malttaa rauhoittua tissille. Muuten kaikki muu kiinnostaa enemmän ja vauva vain hermostuu, jos yritän tarjota tissiä. Ihan vielä en malttaisi imetystä kokonaan lopettaakaan. Toisaalta helpottaa, että ei ainakaan tule mitään kamalan vaikeaa vieroitusta, kun ei koko touhu hänelle ole niin big deal kuin äidille. 🙂
Kannattaa tutustua tällaiseen Imetyspiilo-imetyssuojaan, jos ei halua pruuttailla maitoa ympäriinsä. 😀 monilla kavereilla on ollu tää käytöSsä ja on vaikuttanut kätevältä! http://imetyspiilo.mycashflow.fi
Voi jestas, niin niin niin kiva kuulla!
Mä luulen, että mäkin joudun ottamaan samanmoiset kikat käyttöön. Nytkin imetys onnistuu parhaiten öisin ja päikkäreiden jälkeen, kun vauva on vielä ihan unella.
Voi kiitos! Hauskaa ja hassua, että just tähän postaukseen on tullut kaksi kiitosta kirjoitustavastani. Oli nimittäin vähän tahmeaa se kirjoittaminen, kuten postauksen julkaisuajankohdasta voi päätellä. Pitäisi siis useammin kirjoittaa unen ja valveen välimaastossa 😀
Mä otan tai otatan kuvat aina ikivanhalla Canonin EOS50D:llä. Välillä käytän kyllä myös Instagram-kuvia, jotka on sitten napsittu puhelimella.
Ole hyvä! Mukava kuulla, että blogistani on ollut iloa 🙂 Ja kiitos salvia-vinkistä, pitäisikin muistaa sitä testata.
Tuon käyttäminen ei oikein poistaisi ongelmaa, tai sanotaanko että se muuttaisi sitä, sillä mun on nähtävä itse kunnolla, mitä rinnalla tapahtuu. Muuten minä ja syötettävä ollaan likomärkänä maidosta 😀
Mä olen aina ihmetellyt taaperoimetystä kun omat lapset ovat lopettaneet homman itsenäisesti alle vuoden ikäisinä. Että miten voi imettää pitkään kun lapsi ei halua?! Noh, eipä ole sitten tietysti ollut mitään vieroittamisongelmiakaan. Mutta hienoa että teillä hommma sujuu. On se imetys vaan niin kätevää. En itse olisi edes jaksanut lähteä sosehommiin esim. 4 kuisen kanssa. Helpommalla pääsee kun lyö tissin suuhun vauvalle. Näin mä sen koin.
hmm.. esikoinen söi ehkä 10min, kakkonen 45min ja piti tauon ja söi lisää, kolmonen söi 5min kerran tunnissa koko päivän ja yöllä nukkui sitten ekan pätkän liki 7h aina, kotiutumisesta lähtien.
niin ne on erilaisia =)
/kippuralla
Komppaan kyllä edellisiä! Olet kyllä valtavan taitava kirjoittamaan: kirjoitat sekä hauskasti että älykkäästi! Ei mikään itsestäänselvyys näillä blogihoodeilla, päinvastoin ehkä enemmänkin poikkeus. Kiitos kivasta blogista siis!
Tämä postaus sai minut nyökyttelemään myötätuntoisesti. Miksi, oi miksi luoja loit suihkutissit? Onko niillä joku evoluutionaalinen tarkoitus mikä ei vain aukene minulle? Nimim. Ei _koskaan_ julkisesti imettänyt äiti.
P.S. Tykkään blogistasi myös siksi, että tämä ei ole pelkkää yhteistyöpostausta toisen perään. 🙂
Ai vitsi ku nauratti tää postaus. Meijän kuopus on joitakin viikkoja vanhempi ja ihan samanlainen. Siinä missä esikoinen söi tunnin niin kuopud syö sen 5 minuuttia ja on ihan tyytyväinen. Ja samalla tavalla meijänkin kuopus harmistuu jos äiti edes ajattelee varatankkaamista tai syöttämistä sillon kun hän ei itse ilmota nälästä. On se kyl vaatinut äidiltä aikaa oppia että kuopus ja esikoinen on kuin yö ja päivä.
heips. satuin huomaaman tämän keskustelun.. imetyspiilossa on sellainen kovekekaari mistä näkee juuri itse mitä rinnalla tapahtuu 😀 se on se idea, että koko ajan näkökontakti pysyy vauvaan ja kädet vapaana kun pitää säätää kaikenlaista 😉 mutta sulla se aika jo ohi nyt, mutta jos joku sattuu lukemaan 😀 jes!!