Tee asiat päinvastoin, nurinkurin ja eri tavalla kuin yleensä. Niinhän sitä kehotetaan tekemään, jos tahtoo saada kaavoihin kangistuneeseen eloonsa vähän uutta säpinää. Me toteutettiin tätä ohjenuoraa eilen käymällä Suomenlinnassa, jossa ollaan tähän mennessä käyty vain kesäisin. Kyllä! Olemme helsinkiläisiä, mutta yksi Helsingin kaupunginosista on meille niin kytköksissä kesään, että sen olemassaolon melkein unohtaa talviksi.

Nyt oli kuitenkin hyvä syy antaa lautan viedä koko perheemme mustana mylvivän meren yli Suomenlinnaan. Siellä voi nimittäin loppiaiseen asti bongailla tonttuja Linnoitustontun reitillä. Tehtäväpolkua varten saa ilmaiseksi kartan Suokin matkailuneuvonnasta. Esikoinen on päässyt jyvälle tonttuhommista nyt tänä vuonna – kiitos päiväkodin sekä mun ja miehen tontut kurkkii -satuilujen, joihin lähdettiin huomaamattamme mukaan. Mitäs siitä, vaikka joskus muinoin muuta meinattiin. Annetaan lapsen nauttia taianomaisesta joulusadusta niin kauan kuin voi!

Ja johan tuollainen lähes kolmevuotias on suloinen, kun innoissaan kurkkii ikkunoista tonttuja ja kuuntelee niiden tarinat. Eniten riemua Suokin tonttureitistä saisivat varmasti irti vähän vanhemmat lapset, jotka osaisivat itse suunnistaa kartan avulla. Kartan piirtäjä on tosin tainnut asua itse niin kauan Suomenlinnassa, että osaisi kulkea siellä vaikka silmät sidottuina. Me kun päädyimme harhailemaan kartan kanssa vahingossa asukkaidenkin pihoille. Anteeksi!

Harhailujen ja ihan karttaan merkityn reitin ansiosta saimme nähdä Suomenlinnaa ihan eri kulmista kuin aikaisemmin. Sen lisäksi, että sinne tulee lähdettyä vain kesäisin, saarilla tulee näemmä aina tallustettua samoja reittejä. Nyt päädyimme tonttujen perässä esimerkiksi Lelumuseolle, jonne on ehdottomasti mentävä käymään toistekin. Jos ei muuta, niin sen satumaisen kahvilan takia!

Erinomaiselle ja edukkaalle keittolounaalle päädyimme Jääkellariin. Ovelasti toteutetun tonttureitin ansiosta sekin. Reitin eri pisteillä oli myös pieniä tehtäviä suoritettavana, mikä sekin laittoi katsomaan Suomenlinnaa eri näkövinkkelistä kuin ennen. Vai ollaanko me miehen kanssa ainoita, jotka eivät ole ikinä ennen tähystelleet niin tarkasti Suokin kirkontornia, että olisivat huomanneet sen olevan samalla myös majakka?

Retkestä innostuneena päätettiin, että seuraavan kerran poiketaan Suomenlinnassa pulkat kainalossa. Nyt vain pitäisi ensin saada lunta, jotta päästään laskemaan linnoituksille mäkeä!

Jaa